Cum Scoti Petele De Cafea De Pe Haine: 32 soluții

Cafeaua – este băutura preferată a multor oameni, dar este și o sursă de pete, care pot strica o îmbrăcăminte, dacă nu știi, cu ce si cum să scoţi petele de cafea de pe haine atunci când apare și când devine veche. Doar este suficient să folosiți remedii simple, disponibile în fiecare casă.

Important! Faceți acest lucru imediat după ce ați vărsat băutura pe haină. În caz contrar, procesul va dura mai mult, iar semnul va rămâne pe îmbrăcăminte pentru o perioadă lungă de timp. Deși există și opțiuni pentru aceste situații.

Recomandări generale

Dacă ați vărsat din greșeală cafea pe haine și nu știți dacă se poate spăla sau nu, nu intrați în panică. Petele de băutură, mai ales când sunt proaspete, sunt ușor de îndepărtat atât de pe hainele albe, cât și de pe cele colorate. Citiți și: cum cureţi urmele de bandă adezivă.

Este important să rețineți, ce nu trebuie să faceți în nicio situație:

 • Nu spălați cu apă fierbinte, folosiți numai apă rece de la robinet. Unele materiale, în special lâna naturală și materialele sintetice, nu pot rezista la contactul cu apa fierbinte, ceea ce le schimbă ireversibil proprietățile.
 • Nu frecați cu o cârpă, deoarece aceasta va ajuta la prevenirea pătrunderii colorantului în fibre. Acest lucru va face ca murdăria să pătrundă adânc în fibrele materialului, de unde nu mai poate fi îndepărtată.
 • Aplicați detergentul pe murdărie, lucrând de la margini spre centru, pentru a nu mări suprafața petei.
 • Înainte de a utiliza orice produs, testați-l pe o zonă puțin vizibilă a hainei pentru a evita efectele negative asupra țesăturii.
 • Studiați eticheta de pe îmbrăcăminte pentru a nu o strica prin îngrijire necorespunzătoare.
 • Utilizați detergenții și înălbitorul cu prudență.

Pentru a îndepărta mai eficient urme proaspete de cafea, se recomandă folosirea bicarbonatului de sodiu la înmuiere. Se adaugă în cantitate de 1-2 linguri pentru fiecare găleată de apă caldă. O soluție la temperatură medie nu va deteriora țesăturile, nu va spăla vopseaua de pe hainele colorate, iar bicarbonatul de sodiu va înmuia apa și va ajuta la îndepărtarea murdăriei după înmuiere.

Interesant! Unele gospodine adaugă sare de masă la soluție, este important să nu existe aditivi străini în ea. La întrebarea dacă cafeaua poate fi îndepărtată de pe mobilă și covoare, răspunsul este: „totul depinde de gradul de murdărie și de materialul tapițeriei”.

Totuși, cea mai frecventă problemă cu care vă confruntați este atunci când o pată ajunge pe haine. Remediile ieftine și relativ sigure se află în arsenalul fiecărei gospodine. În cazul în care nu sunt disponibile, acestea pot fi cumpărate cu ușurință de la cel mai apropiat magazin sau farmacie.

Primul ajutor

După cum am menționat mai sus, petele proaspete de cafea sunt mai ușor și mai rapid de îndepărtat decât cele vechi.

Deci, cum îndepărtezi petele de cafea de pe haine:

 1. Tamponați o pată proaspătă cu un burete, acesta va absorbi lichidul.
 2. Întoarceți un articol de îmbrăcăminte din țesătură fină pe dos și așezați o bucată de pânză sub pată.
 3. Merită să presărați amidon sau pudră de talc pe zona murdară pentru a absorbi lichidul.
 4. Reînnoiți pulberea până când materialul se usucă complet.
 5. Spălați pata de cafea cu apă rece și tratați-o cu un agent de îndepărtare a petelor.
 6. Spălați totul în mașină automată. Citiți și: cum să-ți speli adidașii la mașina de spălat.

Acest algoritm simplu vă va ajuta să eliminați cât mai eficient o pată de cafea proaspătă.

Cum scapi de cafea de pe haine cu remedii populare?

Cel mai simplu mod este – să înmuiați pata de cafea în apă caldă și săpun de rufe. Nu folosiți săpunuri de toaletă, lichide cu coloranți și parfumuri. Pata va fi mai greu de îndepărtat, iar procedura va costa mai mult.

Săpun de rufe

Veți avea nevoie de apă fierbinte și de un săpun de rufe:

 1. Radeți săpunul pe o răzătoare grosieră.
 2. Adăugați apa clocotită.

Amestecul trebuie să fie gros și de consistență omogenă. Reglați temperatura în funcție de eticheta de pe îmbrăcăminte pentru a evita deteriorarea țesăturii și a vopselei. Umeziți dens urma de cafea cu extractul și lăsați-o timp de 30-40 de minute. Apoi puneți haina sub robinet și spălați-o.

Dacă nu a funcționat de prima dată, încercați din nou sau folosiți o altă metodă. Despre această metodă am scris în articolul: cum cureți super glue de pe mâini.

Glicerol

În cazul în care pata a avut timp să se usuce și folosirea săpunului de rufe nu a dat rezultatele dorite, încercați glicerina de la farmacie. Încălziți-l până la 30° și înmuiați un tampon de bumbac în soluția caldă.

În continuare, efectuați succesiunea de pași:

 1. Pentru început, puneți-l pe zona murdară și lăsați-l să se absoarbă. Acest lucru va dura aproximativ o jumătate de oră.
 2. După aceea, frecați țesătura cu o mișcare circulară, având grijă să nu depășiți limitele petei.
 3. Spălați îmbrăcămintea cu detergent sau gel și clătiți.

Dacă rămân urme după ce materialul s-a uscat, încercați să folosiți glicerină cu adaos de sare. Ingredientele se amestecă în proporții egale. Acoperiți zona de aplicare cu o bucată de polietilenă în timpul procedurii pentru un efect mai bun. Aceasta va preveni uscarea rapidă și va permite ca reacția chimică să fie prelungită.

Această metodă este ideală pentru țesăturile delicate.

Amoniac și săpun de rufe

Efectul utilizării săpunului va fi îmbunătățit de amoniac, dar amestecul durează mai mult pentru a fi preparat și este asociat cu un miros neplăcut. Soluția este preparată pe baie de apă, astfel încât mirosul înțepător de amoniac nu poate fi evitat în apartament. Pentru a evita consecințele neplăcute, pregătiți-vă în prealabil o mască pentru față, purtați mănuși și deschideți fereastra pentru ventilație.

Este nevoie de:

 • Apă – 300 ml.
 • Amoniac – 50 ml.
 • 50 g săpun de rufe, răzuit în prealabil pe o răzătoare grosieră.

Se amestecă toate ingredientele și se pun pe o baie de apă. Când amestecul este fierbinte și omogen, opriți focul. Amestecul trebuie să se răcească înainte de utilizare.

Lămâie sau acid citric

Dacă aveți lămâie proaspătă la îndemână, o puteți tăia în felii și puteți freca zona murdară cu mai multe felii până când nu mai rămâne nicio urmă. Dacă nu sunt disponibile fructe proaspete, se poate folosi o soluție de acid citric în proporție: 1 linguriță la 100 ml de apă.

Țesătura trebuie răcită cât mai mult posibil prin aplicarea unei bucăți de gheață înainte de a începe operațiunea.

Terebentină

Terebentina funcționează bine pe petele de cafea, dar nu este potrivită pentru țesăturile delicate, deoarece poate deteriora fibrele. Acest remediu se amestecă cu o proporție egală de alcool, se aplică pe un tampon de bumbac și se aplică pe zona cafelei.

Peroxid de hydrogen

Peroxidul, care se găsește în dulapul cu medicamente, poate rezolva majoritatea petelor de pe haine, dar trebuie folosit cu prudență. Produsul este un înălbitor pe bază de oxigen și, prin urmare, poate provoca decolorarea culorilor pe țesăturile colorate.

Avantajul peroxidului de hidrogen este concentrația scăzută a ingredientului activ (3%), deci este blândă în comparație cu înălbitorul convențional.

Boraxul

Pentru a scăpa de o pată de cafea, se folosește boratul de sodiu, pe care îl puteți cumpăra de la farmacie. Funcționează bine pe acele pete care nu se descurcă săpunul, amoniacul sau lămâia.

Veți avea nevoie de:

 • Puțină vodcă pentru a umezi din abundență un tampon de bumbac.
 • Borax 30 ml.
 • Lapte – 50 ml.

Înmuiați pata cu un tampon de bumbac îmbibat în vodcă. Folosiți apoi o soluție făcută din lapte și borax. Se aplică, de asemenea, folosind un tifon sau un tampon.

După ce pata de cafea a dispărut, spălați haina conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Produse chimice de uz casnic

Așa cum am menționat mai sus, cafeaua poate fi îndepărtată de pe haine cu ajutorul remediilor populare, dar acest lucru nu este întotdeauna eficient. Atunci când remediile populare nu funcționează, se apelează la remedii profesionale.

Înălbitorul

Acesta este un produs eficient pentru lucrurile albe. Dar folosiți-l cu prudență. Toate informațiile necesare pot fi găsite pe eticheta hainei și pe ambalajul de înălbitor. Produsele agresive pot deteriora ireversibil articolul.

Dacă doriți ca pata să dispară, asigurați-vă că dispare de pe țesătură înainte de spălare. Utilizați metodele enumerate mai sus pentru a face acest lucru. Clătiți țesătura înainte de spălare. Iar când spălați, folosiți înălbitor cu oxigen (dacă hainele sunt colorate, asigurați-vă că este potrivit pentru haine colorate).

Pentru obiectele de culoare albă, pentru care înălbitorul de clor este potrivit, puteți amesteca ¼ pahar de înălbitor de clor cu 2 litri de apă, înmuiați articolul în soluție timp de 5 minute, clătiți și apoi spălați în mod normal.

Soluție de curățare a ferestrelor

Acesta conține alcool amoniacal care ajută la îndepărtarea murdăriei. Dar ar trebui să fie folosit numai pe lucrurile albe.

Produse de îndepărtare a petelor

Acestea sunt subdivizate în funcție de utilizarea lor.

Există:

 • Pentru îmbrăcăminte colorată.
 • Pentru haine albe.
 • Pentru covoare și mobilier.

Fiecare ambalaj are un domeniu de utilizare: pentru toate tipurile de țesături, pentru țesături delicate etc. Principalul avantaj este ușurința de utilizare și eficiența înaltă.

Procedura este următoarea:

 1. Pentru început, curățați zona pătată de cafea cu apă curată.
 2. Dacă produsul este sub formă de pulbere, dizolvați-l până la o consistență păstoasă.
 3. Aplicați pe articol și așteptați aproximativ 15-20 de minute. Vă rugăm să citiți ambalajul pentru timpul exact.
 4. Apoi spălați puțin haina și puneți-o la mașina de spălat.

Dacă nu sunteți sigur de propriile abilități, este mai bine să vă duceți hainele murdare la o curățătorie chimică.

Cum să scoți cafea de pe haine albe?

Pentru aceasta se poate folosi benzina pentru a umple brichetele de fumat. Dar este rareori la îndemână, așa că cea mai simplă metodă este să acoperiți o pată proaspătă cu sare de masă și să o frecați în murdărie. Poate fi spălată cafeaua de pe haine albe până la albul original, cel mai adesea depinde de materialul țesăturii și de vechimea petei. Citiți și: cum scapi de părul de pisică de pe haine.

O altă opțiune este un agent de îndepărtare a petelor. Această metodă va depinde de produsul achiziționat. Dacă este vorba de un produs de îndepărtare a petelor sub formă de pudră, aplicați-l pe un tampon înmuiat în apă și frecați locul, produsul de îndepărtare a petelor lichid poate fi turnat direct pe pată.

După procedură, spălați haina cu soluție de îndepărtare a petelor. Dacă îmbrăcămintea este confecționată din bumbac, se pot folosi produse mai agresive, pentru țesăturile delicate, sunt potrivite doar cele cu instrucțiuni de utilizare pe mătase, lână și țesături sintetice.

Cum indepartezi cafeaua din diferite materiale?

Atunci când eliminați cafeaua, nu este vorba doar de prospețimea petei, ci și de tipul de țesătură.

Materiale colorate

Pentru hainele colorate sunt ideale:

 • O soluție de glicerină și amoniac în proporții egale.
 • Borax și lapte.

Prima variantă este folosită pentru petele proaspete, în timp ce boraxul este eficient pentru murdăria veche.

Bumbac

Țesătura din bumbac absoarbe lichidul instantaneu, așa că acționați rapid. Trebuie spălate imediat cu săpun de rufe sau gel de spălat vase. În cazul în care pata nu poate fi îndepărtată cu remedii populare, fierberea cu detergent poate fi de ajutor.

Sintetică

Petele de cafea pot fi îndepărtate de pe țesăturile sintetice cu o spălare normală. Murdăria încăpățânată trebuie mai întâi să fie înmuiata în amoniac sau vodcă.

Blugi-Jeans

O caracteristică a jeansului este că nu absoarbe bine lichidele. Dacă spălați țesătura imediat după ce a fost murdărită, puteți scăpa de urmă fără a folosi altceva decât apă și săpun de rufe.

În cazul în care pata s-a uscat, cafeaua poate fi spălată și cu ajutorul acidului citric.

Pentru a face acest lucru:

 1. Înmuiați pata cu un tampon de bumbac.
 2. Stropiți cu acid: puteți folosi acid citric sau acid oxalic.
 3. După ce pata s-a decolorat, spălați blugii în mașina de spălat.

Nu este nevoie să depuneți efort prin frecarea acidului în țesătură, in caz contrar, vopseaua va dispărea împreună cu urma de cafea, iar pata va deveni albicioasă.

Piele (material)

Pielea nu absoarbe umiditatea și, odată cu ea, substanțele colorante din băutura de cafea. Din acest motiv, prima măsură pe care trebuie să faceți este să ștergeți suprafața cu o cârpă umedă. De cele mai multe ori, aceste acțiuni sunt suficiente pentru a curăța suprafața.

Dacă pata a pătruns adânc, înmuiați articolul în apă fierbinte și adăugați sare de bucătărie sau bicarbonat de sodiu.

După ce murdăria a devenit invizibilă, spălați haina în mod normal și uscați-o.

La curățarea articolelor din piele, rareori se pune întrebarea cum să rezolvăm problema, deoarece nu sunt necesari agenți speciali, înmuierea și spălarea vor fi suficiente.

Cum cureți un covor sau o canapea?

Dificultatea constă în faptul că un covor nu poate fi spălat la mașină. Din cauza naturii voluminoase a produsului, este dificil de înmuiat, iar prelucrarea trebuie să se facă la fața locului. Desigur, este mai ușor să lucrați cu pete proaspete care abia au apărut și care nu au avut timp să se absoarbă complet în fibrele materialului.

Dacă pata este proaspătă, se procedează după cum urmează:

 1. Îndepărtați excesul de lichid cu un prosop de hârtie sau cu un burete.
 2. Aplicați detergentul pe suprafață și spumați ușor.
 3. Așteptați 15-20 de minute, clătiți cu un burete umed și așteptați până la uscarea completă.

Dacă pata este încăpățânată, trebuie să luați o altă măsură:

 1. Umeziți o cârpă sau un burete cu apă caldă și ștergeți pata.
 2. Pregătiți un agent de îndepărtare a petelor folosind oțet și apă, înmuiați zona murdară și așteptați 15 minute.
 3. Ștergeți materialul cu o cârpă curată și așteptați până când se usucă complet. Repetați procedura dacă este necesar.

În cazul în care petele încăpățânate nu pot fi rezolvate de către dumneavoastră, merită să apelați la o firmă de curățenie. Serviciile lor vor costa mai puțin, decât să cumpărați o canapea sau un covor nou.

Cum să eliminați cafeaua de pe hârtie?

Pentru a scăpa de murdărie, veți avea nevoie de:

Cum se procedează:

 1. Se diluează 2 linguri de oțet în apă și se toarnă pe zona murdară.
 2. Cu ajutorul unei periuțe de dinți moale, frecați pata.
 3. Întindeți un șervețel de hârtie și călcați.

Important! Dacă hârtia este lăsată să se usuce în mediul natural, zona contaminată va avea un aspect încrețit.

Poate fi spălată cafeaua cu lapte?

Da, dar mai întâi trebuie să scăpați de grăsimea de la lapte. Pentru a face acest lucru, folosiți benzină sau detergent de vase. Compoziția trebuie turnată și lăsată timp de câteva minute, apoi ștearsă cu un șervețel moale.

După ce grăsimea a dispărut, pata de cafea poate fi îndepărtată folosind orice remediu popular sau produse de îndepărtare a petelor din comerț. Scăpați cât mai repede de petele de cafea, deoarece acestea sunt mai ușor de îndepărtat și nu lasă urme.

Concluzie

Răspunsul la întrebarea dacă cafea poate fi îndepărtată de pe țesături, covoare sau hârtie este cel mai adesea „da”. Puteți încerca mai multe metode, dacă una dintre ele se dovedește neefectivă. De asemenea, nu uitați să citiți informațiile de pe etichetă și să respectați regimul de temperatură.

Remediile populare sunt o opțiune ieftină. Ingredientele necesare sunt ușor disponibile și ieftine. Dar trebuie, de asemenea, să fiți precauți atunci când le folosiți. Înainte de a spăla hainele, trebuie să testați metoda aleasă pe o zonă puțin vizibilă pentru a vedea cum se va comporta țesătura.

Ссылка на основную публикацию