Ce unități de măsură pentru capacitatea suportului și volumul de informații cunoașteți? Probabil că ați auzit de bytes, biți, megabytes, gigabytes și terabytes. Cu toate acestea, nu este întotdeauna clar cum sunt legate aceste unități și cum se pot converti, de exemplu, byte în megabyte, biți în byte și gigabyte în terabyte.
Dificultatea constă în faptul că suntem obișnuiți să operăm în notație zecimală (acolo este simplu — dacă există un prefix «kilo», este echivalent cu înmulțirea cu o mie etc.). Dar atunci când se măsoară cantitatea de informație stocată sau transmisă, se folosesc valori din sistemul binar, unde pentru a converti, de exemplu, megabytes în gigabytes, împărțirea obișnuită la o mie nu ar fi suficientă. De ce se întâmplă acest lucru? Să aflăm.
Ce este byte/bit și câți biți sunt într-un byte?
Unitățile de informație descrise mai jos sunt utilizate în tehnologia informatică pentru a măsura, de exemplu, dimensiunea memoriei RAM sau a hard disk-urilor. Cea mai mică unitate de informație se numește bit, apoi urmează byte, mai departe — kilobiți, megabyte, gigabyte, terabyte etc.
În mod remarcabil, în ciuda prefixelor kilo- , mega- , giga- , conversia acestor valori în byte nu este o operațiune trivială, deoarece nu se aplică simpla înmulțire cu o mie, un milion sau un miliard. De ce nu? Citiți mai jos.
Unități similare sunt folosite și pentru a măsura viteza cu care se transmit informațiile (de exemplu, printr-o legătură de internet) — kilobit, megabit, gigabit etc. Fiind vorba de viteză, aceasta se referă la numărul de biți (kilobiți, megabiți, gigabiți etc.) transmis pe secundă. Câți biți sunt într-un byte și cum se convertește un kilobyte într-un kilobit? Să vorbim despre asta chiar acum.
După cum știți cu toții, un computer lucrează numai cu numere în binar, și anume zerouri și unu («algebră booleană», dacă ați studiat-o la universitate sau la școală). Un bit de informație este un bit și poate lua doar două valori, zero sau unu (există un semnal, nu există niciun semnal). Credem că este mai mult sau mai puțin clar ce este un bit.
Să mergem mai departe. Ce este atunci un byte? Acest lucru este un pic mai complicat. Un byte este alcătuit din opt biți (în binar), fiecare dintre aceștia fiind de două la un grad (de la zero la doi la șaptelea — numărând de la dreapta la stânga), așa cum se arată în ilustrația de mai jos.
Se poate scrie și sub forma: 11101001
Nu este greu de înțeles că nu pot exista decât 256 de combinații posibile de zerouri și unu în această construcție (aceasta este cantitatea de informații care poate fi codificată într-un octet). Apropo, este destul de ușor să convertiți un număr din binar în zecimal. Trebuie doar să adăugați toate mărimile de doi la cei unu din acei biți. Mai simplu de atât nu se poate, nu-i așa?
Convingeți-vă singuri. În exemplul nostru, numărul 233 este codificat într-un singur byte. Cum poate fi înțeles acest lucru? Pur și simplu adunați puterile de doi, acolo unde există un unu (adică există un semnal). Deci, luăm unu (2 la puterea zero), adăugăm opt (doi la puterea 3), adăugăm 32 (doi la puterea a cincea), adăugăm 64 (la puterea a șasea), adăugăm 128 (doi la puterea a șaptea). Totalul devine 233 în notație zecimală. După cum vedeți, totul este foarte simplu.
În ilustrația de mai sus, am împărțit un byte în două părți de câte patru biți fiecare. Fiecare dintre aceste părți se numește jumătate de byte sau nibble. Într-un nibble se poate codifica aproape orice număr hexazecimal (o cifră de la 0 la 15, sau mai exact până la F, deoarece cifrele care urmează după nouă în hexazecimal sunt reprezentate de litere de la începutul alfabetului englezesc). Dar nu asta este partea interesantă.
Câți megabiți sunt într-un megabyte?
Să fim și mai clari. Vitezele de internet sunt adesea măsurate în kilobiți, megabiți și gigabiți, în timp ce, de exemplu, software-ul de măsurare a vitezei de internet (cum ar fi speedtest) oferă viteze în kilobiți, megabyte…
Cât înseamnă asta în bytes? Cum se convertesc megabiți în megabyte? Este simplu și nu există probleme. Dacă există 8 biți într-un byte, atunci există 8 kilobiți într-un kilobyte și 8 megabiți într-un megabyte. Este logic? Este la fel cu gigabiți, terabiți etc. Traducerea inversă se face prin împărțirea la opt.
Câți megabyte sunt într-un gigabyte (byte și kilobyte în megabytes)?
Răspunsul la această întrebare nu va mai fi atât de prozaic. Adevărul este că, din punct de vedere istoric, termenii utilizați pentru a se referi la unitățile de informație care sunt semnificativ mai mari decât un octet nu sunt chiar corecte (sau, mai degrabă, nu sunt deloc corecte). Adevărul este că, de exemplu, prefixul «kilo» se înmulțește cu zece la puterea a treia, adică 103 (cu o mie), «mega» se înmulțește cu 106 (adică cu un milion), «giga» cu 109, «tera» cu 1012, etc.
Dar acesta este sistemul zecimal, ați putea spune, iar biții și octeții sunt binari. Și ați avea perfectă dreptate. Sistemul binar are o terminologie diferită și, cel mai important, un sistem de numărare diferit — câți bytes sunt în 1 kilobyte (câți kilobytes în 1 megabyte, câți megabytes în 1 gigabyte și…).
Totul se bazează nu pe puterile a zece (ca în sistemul zecimal, care folosește prefixoanele kilo, mega, tera…), ci pe puterile a două (care folosește deja alte prefixe: kibi, mebi, gibi, tebi etc.).
Cu alte cuvinte, denumirile ar trebui să fie utilizate pentru a desemna unități mari de măsură a informației: kibibytes, mebibytes, gibibytes, tebibytes etc. Dar, din anumite motive (obișnuința și, de asemenea, aceste unități nu sunt foarte sonore, mai ales în limbajul nostru de performanță care sună cool ca yobibytes în loc de yottabytes)
Aceste denumiri corecte nu s-au înrădăcinat și, în schimb, au început să se folosească denumiri greșite, adică megabyte, terabyte, yottabyte și altele, care într-un sistem binar nu pot fi folosite în mod corect.
De aici vine toată confuzia. Știm cu toții că «kilo» este o înmulțire a lui 103 (o mie). Este logic să presupunem că un kilobyte este pur și simplu 1000 de byte, dar nu este așa. Ni se spune că există 1024 de bytes în 1 kilobyte. Și acest lucru este adevărat, deoarece, așa cum am explicat mai sus, inițial a început să se folosească o terminologie incorectă și continuă să o facă până în prezent.
Cum sunt convertiți kilo-, mega-, giga- și alți octeți mari în octeți obișnuiți?
După cum am mai spus, prin grade de doi:
- Câți byte în 1 kilobyte — 210 (doi la puterea a zecea) sau aceiași 1024 de bytes.
- Și câți octeți în 1 megabyte — 220 (doi la puterea a douăzecea) sau 1048576 bytes (ceea ce este echivalent cu 1024 înmulțit cu 1024).
- Dar câți bytes sunt în 1 gigabyte — 230 sau 107374824 bytes (1024×1024×1024).
- 1 kilobyte = 1024 byte, 1 megabyte = 1024 kilobyte, 1 gigabyte = 1024 megabyte și 1 terabyte = 1024 gigabyte.
Cum convertim kilobyte în bytes și megabyte în gigabyte și terabyte?
Mai jos este prezentat un tabel complet (sistemul zecimal este, de asemenea, prezentat pentru comparație) pentru convertirea byte în kilobiți, megabyte, gigabyte și terabyte.
Puteți utiliza tabelul de mai sus pentru a face orice conversie, dar rețineți că trebuie să potriviți numele în zecimal cu formula de calcul în binar.
Pentru simplificare, datele «inutile» din tabel pot fi pur și simplu eliminate.
Să exersăm puțin:
- Câți megabyte sunt în 1 gigabyte? Exact, 210 (calculat prin împărțirea a 230 la 220) sau 1024 de megabytes într-un gigabyte.
- Câți kilobyte sunt într-un megabyte? Da, aceeași cantitate — 1024 (calculată prin împărțirea a 220 la 210).
- Câți kilobyte sunt în 1 terabyte? Acest lucru este puțin mai complicat, deoarece trebuie să împărțim 240 la 210, ceea ce ne va da 230 sau 1073741824 kilobyte într-un terabyte (nu miliarde, așa cum ar fi în sistemul zecimal).
- De ce este nevoie pentru a converti octeții în megaocteți? Privind tabelul: împărțiți numărul disponibil de octeți la 220 (la 107374824). Adică, nu se împarte pur și simplu la un milion, ca în sistemul zecimal (de fapt, se mută virgula la stânga cu șase cifre), ci se împarte la un număr puțin mai mare, de unde se primește megabytes mai puțin decât vă așteptați.
- Câți bytes sunt în 1 kilobyte? Evident, 210 sau 1024 de octeți într-un kilobyte.
Credem că ați înțeles principiul.
De ce un hard disk de un terabyte are 900 de gigabyte?
Cu toate acestea, confuzia descrisă mai sus este folosită de mulți producători de hard disk-uri. V-ați întrebat vreodată că, atunci când cumpărați, de exemplu, un disc de 1 terabyte, după ce îl instalați în computer și îl formatați, obțineți puțin peste 900 de gigabytes. Unde dispar aproape zece procente din dimensiunea declarată de producător a hard disk-ului?
Chestia este că, în timp ce măsurăm capacitatea RAM folosim întotdeauna sistemul de calcul binar (corect), când 1 kilobyte este egal cu 1024 de octeți, producătorii de hard disk-uri au făcut o șmecherie și calculează dimensiunea produselor lor în megabyte, gigabyte și terabyte în zecimal. Ce înseamnă acest lucru și care este avantajul practic?
Ei bine, convingeți-vă singuri — un kilobyte din memoria lor conține 1000 de octeți. Diferența pare a fi nesemnificativă, dar, având în vedere dimensiunea actuală a hard disk-urilor măsurată în terabytes, aceasta duce la pierderea a zeci de gigabytes.
Astfel, se descoperă că un disc de un terabyte conține pur și simplu 1012 bytes (un trilion). Cu toate acestea, formatarea unui astfel de disc va fi corect calculată binar și, ca urmare, vom obține doar 0,90949470177292928237979150390625 terabytes reali (nu zecimali). Pentru a recalcula, este suficient să împărțiți 1012 la 240 — puteți verifica tabelul comparativ de mai sus.
Asta e tot. Printr-un truc ingenios, ni se vinde un produs care este cu zece procente mai puțin util decât credem noi că este. Din punct de vedere juridic, nu există nicio îndoială, dar din punctul de vedere obișnuit al unei persoane obișnuite, suntem destul de decent înșelați. Este adevărat că, în funcție de producător, cifra poate varia ușor, dar terabyte-ul tot nu se potrivește.
De cât trafic de internet pe lună aveți nevoie?
Suntem adesea întrebați: De cât internet am nevoie? 1 GB este mult sau puțin? Cât timp va dura 500 MB de internet? La ce trebuie să mă conectez pentru a ajunge?
Haideți să încercăm să rezolvăm asta împreună. Vă reamintim: în 1 MB există 1.024 Kb, în 1 GB există 1.024 MB — 1.048.576 Kb.
Cât de mult «cântărește»…
Pagina de site-ul web. Nu există un răspuns exact. Totul depinde de pagina pe care o deschideți. De exemplu, o simplă pagină de text ocupă în medie 60-70 Kb. Fotografiile, imaginile și alte elemente grafice îngreunează pagina, iar volumul total de trafic va depinde de numărul total de imagini. În medie, o pagină de site de știri are nevoie de 200-400 Kb pentru a se încărca, în timp ce o pagină de recenzii cu imagini va cântări 5-10 MB
Fișier muzical. Nu există, desigur, un răspuns exact. Volumul va depinde de lungimea melodiei și de calitatea acesteia (bitrate). În medie, o melodie necesită 3-5 MB pentru a fi ascultată sau descărcată.
Film. Bineînțeles, nici aici nu există un răspuns exact. Nu numai lungimea filmului, ci și calitatea acestuia (DVD, RIP etc.) și rata de compresie au un impact semnificativ asupra volumului de trafic. În medie, un film de 1,5 ore la calitate DVD (necesar pentru vizionarea pe un ecran mare cu rezoluție mare) cântărește 8-15 GB. Un film de calitate DVDRIP va avea nevoie de aproximativ 1,5 GB pentru a fi descărcat (calitate suficientă pentru a fi vizionat pe o tabletă sau un laptop).
Streaming video online. Deși streamingul video este, de obicei, la un raport de compresie maxim, un vizionar mediu de film cântărește între 700 MB și 1,2 GB. Aceasta include televiziunea online și apelurile video (Skype, messenger etc. — deși contează și rezoluția camerei web). Pentru apelurile video, contați pe câțiva MB pe minut.
Telefonie IP. Traficul pentru un apel IP (similar cu Skype, Whats App etc.) va cântări în medie 128 kbytes/minut. Adică cheltuind 1 MB puteți vorbi timp de 7-8 minute. Din nou, acesta este un apel audio, nu un apel video.
Diverse. Comunicarea pe rețelele de socializare (Facebook etc.), ICQ și alte mesageri consumă foarte puțin trafic. Bineînțeles, dacă nu vi se trimit în mod regulat atașamente «grele», etc. La ce trebuie să fiți atenți: în medie, paginile rețelelor sociale «cântăresc» la fel de mult ca și paginile unui site web normal, dar, verificând dacă există mesaje noi, acestea se actualizează în mod regulat (ceea ce consumă trafic).
De cât internet este nevoie pentru diferite dispozitive?
Smartphone
Indiferent de platforma pe care rulează dispozitivul dvs. (IOS, Android, Windows etc.): actualizările automate regulate în fundal (sincronizare, verificări de e-mail etc.) ocupă aproximativ 50 MB pe zi (ceea ce înseamnă aproximativ 1,5 GB pe lună). Cantitatea de trafic poate fi redusă prin dezactivarea tuturor actualizărilor automate (de exemplu, ale acelorași rețele sociale), dar atunci se pune întrebarea de a utiliza pe deplin toate funcțiile dispozitivului dvs.
Dacă nu folosiți Wi-Fi tot timpul, vă recomand să activați un pachet de cel puțin 1-1,5 GB sau o opțiune nelimitată (dar în acest caz consultați eventualele limite de viteză).
Tabletă
Pentru utilizatorii de tablete, se aplică aceleași recomandări ca și pentru utilizatorii de smartphone-uri. Cu toate acestea, cantitatea de trafic necesară ar trebui să fie crescută în medie de 2-3 ori (în funcție de modul de utilizare). La ce trebuie să fiți atenți: pentru o tabletă, plata internetului intergabyte va fi neprofitabilă; este mai bine să activați o opțiune.
Înainte de a călători în afara regiunii dumneavoastră, verificați termenii și condițiile opțiunii: multe dintre ele sunt mai scumpe atunci când sunt folosite în alte părți ale țării. Iar în roaming internațional, utilizarea cartelei SIM locale este și mai scumpă! Mai bine obțineți un număr local sau folosiți Wi-Fi.
Netbook, laptop, calculator
Desigur, totul depinde de cât de mult intenționați să folosiți internetul. La urma urmei, vorbim despre trafic mobil.
Dacă intenționați să folosiți internetul ocazional, verificând rețelele sociale, știrile etc. în medie 20-30 de minute, 1-2 GB sunt suficienți. Dacă intenționați să folosiți internetul mai mult, dar nu pentru a descărca filme, muzică etc. (mă refer la vizionarea online), aproximativ 3-5 GB pe lună vă vor fi suficienți. Dacă veți utiliza Internetul în mod regulat, inclusiv pentru a descărca filme și muzică, ar trebui să luați în considerare pachete de 10 GB sau mai mult pe lună.
IMPORTANT: dezactivați actualizările automate de sistem pentru dispozitivul dumneavoastră (antivirusul, desigur, nu merită riscul). Acest lucru vă va permite să reduceți volumul de trafic și veți putea «încadra» pachetele descrise mai sus.
Toate imaginile, sunetele și videoclipurile pe care noi le vedem pe ecranele noastre nu sunt altceva decât numere.
Pentru a rezuma
Cât de mult în 1 gb este mb sau cât de mult în 1 mb este kb, aceste date sunt cel mai adesea necesare pentru programatorii care trebuie să estimeze dimensiunea programelor lor, dar uneori ajută și utilizatorul obișnuit să estimeze dimensiunea datelor descărcate sau stocate.