Agresiunea pe internet, sau cyberbullying, reprezintă insultarea, bullying, hărțuirea, amenințarea, defăimarea și raportarea deliberată de informații compromițătoare altora prin intermediul mijloacelor moderne de comunicare, de obicei pe o perioadă de timp îndelungată. Face parte din cibercultura.
Fenomenul este denumit și prin anglicismele cybermobbing — este un termen care provine din limba engleză (de la Cyber-Mobbing), de asemenea, internet-mobbing, cyberbullying, trolling (trolling înseamnă «a prinde»), flame (flame înseamnă «flacără»).
Cyberbullying — ce este și cum se întâmplă?
Cyberbullying-ul este hărțuirea deliberată a persoanelor în spațiul virtual. Termenul provine din cuvântul englezesc cyberbullying, care se traduce prin «intimidare pe internet». Bullying-ul este hărțuirea agresivă, molestarea.
Autorii acestor acte de hărțuire, adesea numiți «troli», «bulli» sau «moberi», acționează adesea în mod anonim — astfel încât victima nu știe cine comite actele de agresiune.
În sens larg, hărțuirea reprezintă sistematică și repetată, insultarea, degradarea unei alte persoane pe o perioadă îndelungată de timp, de exemplu la școală, la locul de muncă, în închisoare, prin intermediul internetului și așa mai departe.
Actele tipice de hărțuire includ răspândirea de informații false (zvonuri și bârfe) despre o persoană, batjocura și provocarea, insultele directe și intimidarea, izolarea socială (boicotarea și neglijarea demonstrativă), atacurile care subminează onoarea și demnitatea unei persoane, provocarea de daune materiale sau fizice.
Probabil că ați văzut așa ceva în viața reală — la școală sau la universitate. Atunci când un membru al unui grup (al clasei) este batjocorit de colegii săi: el este tachinat, înjurat, batjocorit, i-au fost deteriorate lucruri, adus la lacrimi. De multe ori se ajunge chiar la hărțuire. Termenul are un nume — bullying.
Odată cu apariția internetului, hărțuirea cibernetică s-a mutat în spațiul informațional prin intermediul canalelor și mediilor de informare și comunicare.
De exemplu, prin e-mail, software de mesagerie instantanee pe rețelele de socializare, forumuri, precum și prin postarea de videoclipuri și mesaje compromițătoare (de obicei cu limbaj obscen) pe portaluri video (YouTube, Vimeo și altele) sau prin intermediul telefonului mobil (de exemplu, prin mesaje SMS sau apeluri telefonice deranjante).
Cum se poate întâmpla acest lucru:
- prin crearea profilului de socializare al altcuiva și prin activități nepotrivite pe acesta, discreditând identitatea persoanei persecutate în ochii publicului;
- crearea de meme-uri ofensatoare și difuzarea lor;
- postarea de fotografii și videoclipuri personale (de exemplu, de conținut intim);
- postarea de fotografii și videoclipuri personale cu caracter umilitor (o persoană poate fi fotografiată în prealabil într-o lumină nefavorabilă sau un astfel de conținut poate fi extras din arhiva personală a acesteia);
- inventarea și răspândirea de porecle jignitoare;
- răspândirea de zvonuri care denigrează identitatea unei persoane;
- postarea unui număr de telefon pe site-uri web care oferă servicii intime;
- insulte, amenințări în comentarii și mesaje private;
- șantajul (dacă nu o faci, îți voi dezvălui secretul).
În esență, cyberbullying este o violență psihologică, care, în unele privințe, este mai gravă decât violența fizică. De hărțuirea fizică poți fugi, te poți ascunde sau, în caz de nevoie, poți riposta.
Abuzul emoțional rănește sufletul, deoarece agresorul țintește chiar acolo, astfel încât consecințele hărțuirii pot fi mult mai grave decât rănile fizice (mai multe despre acest lucru mai târziu).
Scopul urmăririi este de a subjuga o persoană: de a-i suprima voința prin insultarea și degradarea onoarei și demnității sale. De ce? Pentru a se simți superior. Se întâmplă cel mai adesea în rândul adolescenților, când procesul de a deveni adult și de a-și determina locul în soare este în curs de desfășurare.
În această perioadă, capacitatea de a concura joacă un rol important. Cu toate acestea, cineva iese în evidență prin succesul la școală, realizările în hobby-uri extracurriculare. Cei care nu reușesc să se reflecte în lume într-un mod adecvat se manifestă prin agresivitate.
Un adult care se ocupă de bullying online este o persoană imatură, cu o stimă de sine scăzută. Numai dominând pe altcineva se simte important.
De cele mai multe ori, agresorii virtuali nu își permit un astfel de comportament în viața reală, deoarece se tem de consecințe. Pe internet, însă, ei își pot descărca negativitatea la infinit și rămân nepedepsiți.
Cyberbullying — statistică în lume
Potrivit unui raport al Biroului de combatere a criminalității școlare (Centrul național pentru statistici în domeniul educației și Biroul de statistici privind aplicarea legii), 28% dintre elevii cu vârste cuprinse între șase și doisprezece ani din SUA au fost expuși la hărțuire cibernetică.
Bineînțeles, violența generează violență. Prin urmare, organizația americană Stopbullying.gov raportează că 30% dintre studenți și elevi au inițiat cyberbullying. Cei mai mulți atribuie acest lucru faptului că au fost ei înșiși victime ale bullying-ului cu câțiva ani înainte.
În același timp, un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că, în comparație cu 35 de țări din America și Europa, Statele Unite au un bilanț mai mult adecvat în combaterea agresiunii pe internet. Estonia, Lituania (29-35%) și Letonia (24-26%) au cele mai ridicate rate de hărțuire cibernetică, în timp ce Republica Cehă, Slovenia și Suedia au cele mai scăzute.
În ceea ce privește categoriile de vârstă, un raport realizat de American Cyberbullying Research Center arată că, la nivel global, fetele (36,7%) sunt mai predispuse să fie hărțuite online decât băieții (30,5%).
Bullying pe internet într-o școală
Nu este întotdeauna ușor pentru profesori să detecteze cazurile de agresiune prin internet în școală încă de la început. De obicei, cadrele didactice iau cunoștință de un incident de hărțuire destul de târziu, în timpul fazei de escaladare a conflictului. Măsurile proactive de recunoaștere a hărțuirii cibernetice în școli pot contribui la atenuarea conflictului și la prevenirea extinderii acestuia.
Semne posibile de hărțuire pe internet la școală:
- Anonimatul «cutiei poștale». Elevilor li se oferă posibilitatea de a intimida în mod anonim prin intermediul «email-ului». Ar trebui să se ia în considerare faptul că aceste căsuțe poștale anonime pot fi folosite pentru a intimida alți elevi.
- Deteriorarea climatului psihologic din clasă. Dacă relațiile dintre elevii din clasă devin din ce în ce mai neprietenoase și conflictele sunt mai frecvente, acest lucru contribuie la bullying.
- Ruperea relațiilor de prietenie între elevi.
- Activitățile școlare. În timpul diferitelor evenimente școlare (excursii, sărbători, concursuri, evenimente sportive) devine clar cât de coezivă este clasa, «linia de falie» a relațiilor interpersonale din cadrul clasei devine tangibilă.
Cauzele Cyberbullying -ului
- Frica: pentru a evita să devină o victimă a hărțuirii, este mai probabil să se alăture unui grup activ, presupus puternic.
- Recunoaștere câștigătoare: nevoia de a «ieși în evidență», de a fi văzut, de a câștiga influență și prestigiu în cadrul grupului.
- Conflicte interculturale: diferențe naționale de cultură, de tradiții, de limbă, de înfățișare atipică.
- Plictiseala: de exemplu, comentarea negativă a pozei cuiva din plictiseală.
- Demonstrația de putere: nevoia de a arăta superioritate.
- Complexul de inferioritate: posibilitatea de a «eschiva» complexul sau de a-l proiecta pe altul. Probabilitate ridicată de a deveni cauza ridicolului din cauza sentimentului de inferioritate.
- Criza personală: ruperea relațiilor de dragoste, de prietenie, sentimente de ură și invidie, eșecuri, nereușite, greșeli.
Simptomele Intimidării online
Un atac cibernetic poate fi un atac unic sau poate dura mult timp — 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, luni sau chiar ani. În cel de-al doilea caz, abuzul psihologic poate scoate o persoană din echilibrul emoțional, pentru a-l face să sângereze mult.
Sunt posibile următoarele efecte:
- tulburare de anxietate — în fața unei amenințări constante, se activează un control sporit, persoana se teme de toți și de tot. De pe internet, teama se răspândește în realitate;
- niveluri ridicate de stres — somn slab, inapetență sau lipsa poftei de mâncare, tensiune arterială ridicată, lăcrimare, schimbări de dispoziție etc;
- psihosomatice (boli care decurg din probleme psihologice) — dacă ești în permanență atacat, adopți o poziție defensivă. Tensiunea mentală puternică se traduce în tensiune corporală, provocând o funcționare defectuoasă a întregului organism;
- scăderea nivelului de învățare și a performanțelor — devine imposibil să duci o viață normală. Victima este incapabilă să se concentreze; memoria, atenția și gândirea sunt afectate. Toate resursele organismului sunt cheltuite pentru a produce înaltă tensiune, pur și simplu nu mai există energie pentru nimic altceva;
- depresie, stimă de sine scăzută — în final, o persoană epuizată cade în apatie. Depresia este utilă în sensul că ajută să economisești resursele vieții și să nu te consumi cu griji intense. Pe de altă parte, consecințele unei stări de lungă durată în această stare sunt, de asemenea, periculoase.
Au existat cazuri de oameni care s-au sinucis din cauza hărțuirii online.
Cu câțiva ani în urmă a apărut la știri un caz în care un tânăr s-a spânzurat pentru că cineva răspândea în mod activ informații online despre orientarea sa homosexuală. Acest fapt a avut un impact negativ asupra vieții tânărului, ceea ce l-a forțat să ia acea decizie fatală.
Este foarte important ca adulții și copiii deopotrivă să recunoască faptul că cyberbullying-ul este o activitate foarte periculoasă. Ar trebui să vă gândiți de 1000 de ori la ce poate duce hărțuirea voastră: cel puțin, vă poate afecta sănătatea psihologică și fizică. Maxim, vei fi responsabil pentru moartea cuiva.
Dacă sunteți victima agresiunii virtuale, trebuie să cereți ajutor și să nu rămâneți singur cu problema. Vedeți mai jos cum puteți face acest lucru.
Protecția împotriva Agresiunii pe internet
Când cineva devine victimă a hărțuirii, se simte imediat neputincios. Argumentele verbale sau cererile de a fi lăsat în pace nu au nicio șansă în fața unui grup anonim de cyberbullying.
Chiar și bloggerii sunt supuși hărțuirii cibernetice. Stima de sine scăzută a victimei exacerbează disperarea și neputința. Rămasă «singură» cu hărțuitorul, este dificil să se aștepte ajutor sau sprijin din exterior: dacă un videoclip negativ ajunge online, acesta va obține un număr mare de vizualizări într-o perioadă scurtă de timp. Consecința poate fi o stigmatizare socială imediată a victimei.
Părinții ar trebui să îl întrebe pe copil în detaliu despre incidentul de hărțuire și să informeze școala despre acesta. De asemenea, adulții îi pot ajuta pe copii și pe tineri să facă față hărțuirii cibernetice, de exemplu, prin raportarea la poliție sau prin medierea în rezolvarea conflictelor.
- Salvați toate dovezile: scrisori, mesaje text și audio, faceți capturi de ecran ale corespondenței.
- Fiecare rețea de socializare are un suport tehnic, unde vă puteți plânge și puteți cere blocarea hărțuitorului. Mesagerii au funcția de blocare a contactelor nedorite.
- Dacă sunteți minor, nu uitați să vă informați părinții și profesorii (dacă hărțuitorul se află în școala dumneavoastră).
- Un adult, după ce a adunat toate dovezile de ciberbullying împotriva sa, poate depune o plângere la poliție, deoarece amenințările la adresa vieții și a sănătății sunt urmărite penal.
Îmbunătățirea cunoștințelor și a înțelegerii competențelor mediatice ale părinților, educatorilor și îngrijitorilor reprezintă cea mai bună metodă de prevenire a hărțuirii.
Cum să nu fii victima Cyberbullying-ului?
- Nu dezvăluiți numerele de telefon, adresa de domiciliu, adresa de e-mail sau alte informații personale.
- Nu ar trebui să accepți ca prieteni persoane pe care nu le cunoști, cu atât mai puțin să corespondezi cu ele. Nu știi cine este persoana de dincolo de ecran. Puteți fi abordat ca persoană de încredere, să culeagă informații, și apoi să o folosească împotriva dumneavoastră sau în propriul avantaj.
- Dacă îți apar insulte (pe chat, în comentarii, pe forumuri), ignoră-le (nu hrăni trolul), indiferent cât de mult îți dorești să răspunzi și să te aperi. Reacția dvs. poate fi un trigger pentru agresor: urmăritorii îi hărțuiesc pe cei care răspund la provocări.
- Respectați cultura comunicării, fiți amabili, nu încălcați limitele celorlalți. Nu creați situații de conflict.
Aceste reguli nu trebuie să fie cunoscute și aplicate doar de către adulți. Este important să le învățați și pe copii, pentru că în zilele noastre aceștia încep să învețe internetul încă din pătuț. O măsură suplimentară pentru a vă proteja copilul poate fi una dintre aplicațiile care le monitorizează activitatea virtuală.
Separat pentru copii: este important să le vorbiți despre acest lucru. Mult și des. Explicați-le ce este cyberbullying-ul și cum îi cad victime oamenii. Învățați-i că fiecare cuvânt contează, chiar și în spațiul virtual. Și că o singură afirmație neglijentă poate provoca un val de agresiune de răzbunare care poate escalada ulterior în bullying.
Trebuie spus că printre oamenii buni se află și oameni răi. Lumea nu este perfectă și acest lucru trebuie să fie luat în considerare. Nu confundați aceste avertismente cu intimidarea.
De ce oamenii devin observatori?
În fenomenul de cyberbullying sunt aproape întotdeauna implicate 3 părți:
- agresor sau urmăritor — cel care atacă;
- victimă — cel care este atacat;
- observator — cel care privește.
Sunteți de acord că, dacă oamenii ar fi mai puțin predispuși să adopte poziția de observator și să ia apărarea victimelor atacurilor cibernetice, ar exista mai puțin cyberbullying? Studiile au arătat că 60% (60%, Carl!) devin spectatori pasivi.
Iată ce au răspuns martorii oculari ai agresiunii atunci când au fost întrebați de ce nu au intervenit și nu au sprijinit victima.
Un sondaj social anonim pe internet:
- 65% dintre cei intervievați nu au văzut rostul (de ce să mă implic în mizeriile altora?);
- 28% nu au intervenit pentru că nu cunosc personal victima;
- 26% nu au găsit argumente pentru a interveni;
- 13% s-au temut că agresiunea se va răsfrânge asupra lor;
- 6% au recunoscut că nu știu cum să își susțină opinia;
- 4% s-au temut de răzbunarea agresorului în viața reală;
- 2% au ales răspunsul «altele».
Cercetările arată că luptele virtuale între utilizatori au devenit ceva obișnuit în societatea noastră. Atât de obișnuite încât majoritatea spectatorilor nu se implică doar pentru că nu văd rostul. Ce este asta, indiferență?
Cu toate acestea, 50% dintre respondenți consideră că nivelul de agresivitate online s-a dublat în ultimul an. Acest lucru poate fi o consecință a pandemiei și a crizei care a urmat. Și dacă este așa, există speranța că o revenire treptată la condiții mai mult sau mai puțin stabile va face oamenii mai blânzi și mai amabili. Și, odată cu aceasta, numărul conflictelor în viață și pe internet va scădea.
În fiecare an, la 11 noiembrie, la nivel mondial este marcată ziua de luptă împotriva cyberbullying-ului. Utilizatorii diferitelor site-uri virtuale sunt rugați să adauge o inimă galbenă la profilul lor, în semn de opoziție față de această problemă.
Pentru a rezuma
Este mai ușor să previi problemele decât să te confrunți cu consecințele lor — un adevăr pe care îl știm cu toții din copilărie și pe care îl uităm atât de des. Chiar și cea mai bună, mai activă, mai muncitoare și mai sociabilă persoană poate deveni o victimă a hărțuirii, pentru că, de multe ori, persoanelor violente nu le pasă deloc de cei pe care îi hărțuiesc.
Din acest motiv, relațiile de încredere și de căldură în familie sunt atât de importante. Nu ezitați să vă arătați grija, atenția și interesul față de afacerile personale ale celor dragi, chiar dacă aceștia vă tot spun că sunt adulți și că se vor descurca singuri. Ei au întotdeauna nevoie de sprijinul dumneavoastră!