Cum Scoti Cerneala De Pe Haine: 25 variante

Pixul cu bilă sau stiloul cu cerneală este un obiect obișnuit și destul de simplu. Cu toate acestea, este destul de greu să ne imaginăm viața fără el, deoarece stiloul ne însoțește peste tot: acasă, la școală, la serviciu. Nici măcar o singură tranzacție de afaceri nu se poate face fără el. Prin urmare, petele de cerneală — problemă cunoscută de toată lumea.

Pixul poate lăsa urme aproape pe orice suprafață. Vă poate păta — pielea mâinilor, o servietă de afaceri, o geantă de mână, mobilă sau podele. Este destul de dificil să îndepărtezi o pată de pe ele, dar cel mai mult efort este necesar pentru a scăpa de cerneală de pe haine.

Cu ce și cum să scoți cerneala de pe haine

Cei care poartă adesea pixuri în buzunarul cămășii se confruntă cu o astfel de problemă atunci când tija scursă lasă pete inestetice. Nu este ușor de spălat cerneala. Mai ales dacă țesătura este albă și delicată. Dar numai dacă nu știi — cu ce și cum să scoți cerneala de pe haine in conditii casnice.

Cel mai simplu și mai eficient mod de a scăpa de o pată de cerneală este să duceți articolul pătat la o curățătorie chimică. Dar nu va fi ieftin, așa că această opțiune se justifică doar în cazul hainelor confecționate din materiale delicate și scumpe.

Pe Internet, puteți găsi o mulțime de «lifehack-uri» și un număr imens de moduri populare de a elimina acest tip de murdărie. Dar, bineînțeles, nu toate arată rezultate eficiente și bune. Experții noștri au testat fiecare dintre metodele existente. Vă oferim să citiți rezultatele testului lor pentru a afla cele mai eficiente modalități de a elimina petele de cerneală.

Cum să scoți Cerneala de pe Haine — reguli de bază!

Petele pe haine pot apărea nu numai de la cerneala unui stilou, dar și de la utilizarea sigiliilor și ștampilelor.

Aceste cerneluri sunt produse pe o bază de apă-glicerină sau pe un mediu dispersat cu un solvent sau alcool. Ele conțin un pigment foarte stabil care nu se dizolvă în apă. Scopul cernelii este de a crea un desen sau un text pe orice bază care nu se va estompa sau decolora cu timpul.

Acest lucru înseamnă că, atunci când pigmenții pătrund în fibrele țesăturii, aceștia sunt absorbiți în mod permanent și sunt extrem de greu de îndepărtat. Cu detergenții obișnuiți (săpun, pudră, gel de rufe), pe care îi folosiți pentru a spăla hainele, nu vor putea fi eliminați. Va fi necesar să alegeți mijloace, care vor fi capabile să dizolve baza și pigmentul.

IMPORTANT! Majoritatea cernelurilor vândute în magazine sunt pe bază de apă. Prin urmare, contactul cu apa poate face ca cerneala să se răspândească și pigmentul să se dizolve pe suprafață. S-ar părea că apa este o modalitate excelentă de a curăța un articol de îmbrăcăminte sau o altă țesătură. Dar acest lucru nu este corect, deoarece, de îndată ce turnați apă pe cerneală, pata va crește pur și simplu în suprafață. Și atunci misiunea dvs. va deveni și mai dificilă. Prin urmare, nu se recomandă să udați hainele pătate cu cerneală.

Reguli generale de curățare:

 1. «Dacă pata este proaspătă» — presărați imediat pata de cerneală cu amidon. Dacă amidonul nu este la îndemână, este suficientă creta măcinată sau pudra de talc. Aceasta este o modalitate excelentă, deoarece pulberea va absorbi rapid o parte din pigment, care nu a avut încă timp să se usuce. În plus, pulberea va fixa în mod sigur limitele petei de cerneală.
 2. «Înainte de spălare, eliminați toate petele» — nu contează dacă veți folosi remedii populare sau chimie specială pentru a îndepărta reziduurile de cerneală de pe haine. În caz contrar, la contactul cu apa, pata de cerneală se va răspândi și va colora țesătura.
 3. «Acționați imediat» — ca și în alte cazuri, ar trebui să începeți să curățați cerneala imediat cum observați o pată. Este mult mai dificil să scoateți cerneala uscată de pe haine.
 4. «Respectați regulile de curățare» — dacă folosiți un burete sau o perie moale pentru a scăpa de o pată, trebuie să urmați întotdeauna același algoritm – de la marginea petei spre centru. Acest lucru vă va ajuta să evitați reziduurile și să măriți suprafața de contaminare. Apropo, pentru a limita pata, turnați aceeași pudră de talc sau amidon în jurul marginilor petei de cerneală.
 5. «Preveniți contaminarea» — este foarte important ca, atunci când prelucrați o pată de cerneală cu agenți de curățare, murdăria să nu ajungă pe alte zone curate. Va trebui să plasați o cârpă curată sub pată, pe partea din dos, care va absorbi murdăria. Iar sub ea, este de dorit să puneți o bucată de celofan sau un alt material impermeabil.
 6. «Faceți o testare» — nu obosim niciodată să repetăm – testați întotdeauna produsul pe o zonă nevăzută a hainei. Dacă nu observați nicio deformare sau decolorare, produsul poate fi utilizat.
 7. «Urmați instrucțiunile» — nu considerați că instrucțiunile sunt scrise degeaba. Nu măriți timpul de expunere a remediului chimic sau popular pe pata de cerneală sau pe haine. Prezența prea îndelungată a compoziției poate duce la deformarea țesăturilor, decolorare și rupere.
 8. «Gândiți-vă la protecție» — cele mai multe dintre următoarele substanțe sunt sigure, dar recomandăm totuși utilizarea echipamentului individual de protecție. Acesta include mănuși, aparat respirator și ochelari de protecție. De asemenea, țineți copiii și animalele de companie departe de inhalarea vaporilor, cum ar fi oțetul. Nu ar trebui să existe persoane care suferă de alergii în camera cu dumneavoastră. În mod optim, ar trebui să efectuați procesul într-o încăpere bine ventilată.

Cerneala de pe haine

Dacă se vor respecta regulile enumerate, curățarea lucrurilor va decurge fără probleme, iar pata va dispărea rapid. Citiți și: Сum sa cureti rasina de pe haine la domiciliu.

Cum cureti Cerneala din Diferite Tesături?

Diferitele materiale acționează diferit atunci când intră în contact cu cerneala, astfel încât metodele de îndepărtare a petelor vor varia în consecință.

 1. «Lâna și Mătasea» — sunt materiale destul de delicate, ale căror fibre sunt ușor de deteriorat. Prin urmare, cumpărați produse specializate, cu o marcă a producătorului care să ateste că compoziția este potrivită pentru tratarea țesăturilor din lână. De asemenea, puteți încerca un mod de spălare a petei făcut acasă: mai întâi, presărați sare cu generozitate pe pată și apoi tratați-o cu suc de lămâie.
 2. «Inul și Bumbacul natural» — dimpotrivă, materiale destul de durabile și rezistente. Puteți experimenta în siguranță cu ele, folosind diverse metode de îndepărtare a petelor până la cele agresive. În primul rând, încercați acetona, bicarbonatul de sodiu și produsele cu un conținut ridicat de alcool etilic.
 3. «Țesăturile sintetice» — pot fi deteriorate de mijloace prea „puternice”, așa că alegeți opțiuni mai blânde: muștar, produse lactate acide, suc de lămâie (sau acid citric diluat).
 4. „Jeans, Denim» — utilizați numai produse pe bază de alcool – altele pot decolora materialul.
 5. «Lucrurile din piele» — se curăță bine cu lapte, deși este posibil să nu fie eficient împotriva petelor vechi. În acest caz, încercați să le îndepărtați cu un amestec de sare și suc de lămâie sau terebentină.
 6. «Articole din piele întoarsă» — hainele trebuie curățate în primul rând mecanic – în acest scop folosiți perii speciale pentru piele întoarsă naturală.

Nimeni nu este protejat de pete de cerneală pe haine. Această neplăcere i se poate întâmpla oricui. Cerneala este greu de spălat și este foarte vizibilă pe haine. Dar nu vă grăbiți să renunțați la lucrul preferat din cauza unui astfel de fleac. Mai jos veți învăța metode moderne și „bunicești” de a scăpa de cerneală pe țesături. De asemenea, vă recomandăm să citiți: Cum să scoţi petele de cafea de pe haine.

Cu ce se scoți Cerneala din Haine acasă?

Întotdeauna veți găsi ceva în casă, care poate fi folosit pentru a curăța un stilou de pe haine sau alte țesături. Folosiți produse de la cele mai simple la cele mai complexe. Dacă folosiți produse prea agresive, riscați să deteriorați fibrele țesăturii și să stricați grav haina.

Cum să cureți cerneala de pe haine

Alcool etilic

Alcoolul este un solvent excelent, deoarece majoritatea cernelurilor sunt fabricate pe bază de alcool. Prin urmare, această metodă este una dintre cele mai eficiente și mai populare. Pur și simplu aplicați puțin alcool pe pată și frecați-o cu un bețișor de bumbac sau cu un disc. Tratați-o până când dispare.

Avantaje:

 • dizolvă reziduurile de cerneală în câteva minute;
 • accesibil – îl puteți cumpăra din orice farmacie;
 • poate fi folosit pe lucruri albe și colorate;
 • se descurcă cu petele vechi.

Dezavantaje: nu a fost găsite.

SFAT! Dacă nu aveți acasă alcool etilic, acesta poate fi înlocuit cu vodcă. Pe lângă vodcă, puteți folosi apă de toaletă, lacuri pe bază de alcool și alte formulări care au alcool în ele. Dar nu uitați că unele dintre ele pot colora țesăturile, în special hainele albe.

Kerosen

Kerosena este perfectă dacă ați pus o pată de cerneală pe un produs din lână. Pentru o astfel de țesătură delicată nu sunt potrivite majoritatea mijloacelor, dar parafina va fi doar o salvare. Pata va trebui să fie frecată cu grijă, îndepărtând excesul de pigment și apoi lăsată o vreme pentru o expunere suplimentară. Apoi, lucrurile sunt spălate, pe baza recomandărilor producătorului de pe eticheta produsului.

Peroxid de hidrogen

Acesta este un remediu ieftin care se găsește în aproape fiecare casă. Peroxidul nu este doar un dezinfectant excelent, ci și un bun înălbitor. O soluție de 3% este universală, eliminând murdăria de diferite origini. După cum au constatat experții noștri, în cazul petelor de cerneală, remediul se descurcă foarte bine. Cu toate acestea, este potrivit doar pentru petele proaspete.

Acționați în același mod ca în metoda de mai sus. Adică, aplicați câteva picături de peroxid pe pata de cerneală. Apoi frecați-o cu grijă cu un disc sau un tampon de bumbac. În acest caz, deplasați-vă strict de la margini spre centrul ei. La propriu, în câteva minute veți vedea că pata aproape a dispărut.

Pozitive ale metodei:

 • îndepărtează bine murdăria proaspătă;
 • este ieftină și accesibilă;
 • fără miros și fără pericol pentru sănătate.

Neajunsuri:

 • nu este potrivit pentru articolele colorate, deoarece le poate decolora (peroxidul de hidrogen are proprietăți de înălbire);
 • nu se descurcă bine cu urmele vechi.

Suc de lămâie

Nu este un secret că sucul de lămâie are un efect puternic de albire, similar cu cel al peroxidului.

Pur și simplu stoarceți câteva picături de suc de lămâie pe pata de cerneală și așteptați. Puteți freca pata cu un disc de bumbac pentru a absorbi pigmentul dizolvat. Articolele se trimit apoi la mașina de spălat. Citește și: Cum să-ți speli adidașii în mașina de spălat.

Oțet și esență de oțet

Cum să îndepărtezi petele de cerneală

Pe largul internetului, foarte des există rețete în care utilizatorii sfătuiesc să îndepărtezi pata de pix cu ajutorul oțetului de masă. Observați din nou – nu esență, ci exact 9% oțet.  Dacă încercați această rețetă, atunci, cel mai probabil, veți vedea că pata este doar puțin mai deschisă, dar nu este îndepărtată. Totul constă în faptul că o astfel de concentrație de oțet nu este suficientă. Prin urmare, putem concluziona că este un fake.

Cu disperare, experții s-au întrebat apoi, ce altceva poate și cum să cureți cerneala de pe haine? Și, fără să se gândească mult timp, au decis să testeze eficiența esenței de oțet 70%. Aceasta, în comparație cu oțetul, a reușit să facă față cu bine petelor de cerneală pentru curățarea lucrurilor albe. Dar trebuie să fiți mai atenți cu hainele colorate.

Avantaje:

 • esența face o treabă destul de bună în ceea ce privește îndepărtarea cernelii;
 • este disponibilă și ieftină;
 • poate fi folosită pentru a curăța (dar cu grijă) obiecte colorate și albe.

Dezavantaje:

 • nu este potrivit pentru țesături delicate;
 • miros neplăcut;
 • dacă lucrați fără mănuși, vă puteți alege cu arsuri ale pielii. Apropo, este necesar să vă protejați nu numai mâinile, ci și tractul respirator.

Această metodă trebuie folosită numai dacă nu există alte mijloace la îndemână și pata trebuie curățată urgent.

Bicarbonat de sodiu

Pentru să îndepărtezi petele de cerneală de pe haine, covor sau o canapea, trebuie să preparați o compoziție specială pe bază de bicarbonat de sodiu.

Rețeta este destul de simplă. Va trebui să amestecați 1 linguriță de alcool, 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu și un pahar de apă caldă. Amestecați bine toate ingredientele pentru ca acestea să se dizolve în apă.

Apoi puteți prelucra cu atenție pata de cerneală cu acest compus. Este important să o tamponați periodic pentru a elimina reziduurile de pigment. Prelucrarea se efectuează până când pata devine cât se poate de deschisă la culoare.  Apoi, articolul poate fi spălat.

Amoniac

Spirtul de amoniac este adesea folosit în casă pentru o varietate de scopuri. De exemplu, este adesea folosit de gospodine pentru a curăța geamurile fără dungi si urme până când acestea strălucesc. Experții noștri au aplicat câteva picături pe pata de cerneală și au frecat-o cu un bețișor de bumbac. Pata a început încet, dar sigur, să se decoloreze, lăsând dungi albastre, care au trebuit, de asemenea, să fie tratate ulterior.

Rețineți că amoniacul este eficient împotriva petelor de cerneală, dar numai dacă pata este proaspătă. Este foarte important – să limitați pata cu amidon sau pudră. În caz contrar, va începe să se răspândească în mod activ.

Avantaje:

 • elimină petele de cerneală proaspătă;
 • disponibil și ieftin la orice farmacie.

Dezavantaje:

 • nu este potrivit pentru îndepărtarea petelor de pe țesăturile delicate;
 • are un miros specific înțepător;
 • lasă dungi;
 • pentru a-l spăla de pe țesătură, va trebui să clătiți bine lucrul înainte de a-l spăla. În plus, va trebui să adăugați în mașină un balsam bun sau oțet.

Recomandări pentru scoaterea petelor de hainele tale

Apă micelară

Nu de mult, apa micelară a devenit cunoscută ca un excelent agent de curățare a pielii din produsele cosmetice. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor preferă să îndepărteze petele de cerneală cu peroxid de hidrogen sau oțet, ignorând apa micelară.

Majoritatea oamenilor cred că un astfel de produs nu va putea fi utilizat pentru cerneala. Și foarte degeaba. Substanțele speciale din această compoziție cosmetică atrag impuritățile la ele însele. Și, după cum se află, ele pot curăța eficient nu numai pielea feței.

Doar câteva picături de apă micelară pe care le aplicați pe pata de cerneală vă vor ajuta să o dizolvați și să o îndepărtați fără urmă.

Partea bună:

 • dizolvă rapid cerneala fără a lăsa reziduuri sau dungi. Acționează aproape ca alcoolul;
 • poate fi folosit pentru lucruri albe și colorate, pentru țesături delicate și naturale;
 • se va găsi acasă aproape la fiecare domnișoară sau femeie care folosește produse cosmetice.

Partea rea: după cum credem noi, nu există.

Solvent

Un compus pe care îl putem găsi în magazin sub denumirea de „Solvent” se dovedește a fi foarte eficient în îndepărtarea petelor de cerneală. Dar solventul nu trebuie folosit pe țesăturile colorate. De asemenea, nu este potrivit pentru materiale sintetice și articole delicate.

Desigur, vă reamintim încă o dată că astfel de produse trebuie folosite cu precauție. Prelucrați într-o zonă bine ventilată și departe de flăcările deschise.

Detergent de spălat vase

Pentru a rezolva problemaб, cu ce se ia cerneala de pe haine, puteți folosi orice produs pe care îl aveți acasă. Toate acestea se dovedesc a fi foarte eficiente în combaterea petelor de cerneală.

Lichidul trebuie să fie picurat pe zonele pătate. Doar câteva picături sunt suficiente. Lăsați produsul timp de 5 minute, apoi ștergeți ușor cu o perie moale. Acordați o atenție deosebită faptului că remediul trebuie aplicat concentrat, adică nu adăugați la apă. După ce pata este curățată, clătiți bine lucrul și spălați-l.

Avantaje:

 • poate fi găsit în orice casă;
 • îndepărtează eficient urmele proaspete de pix;
 • sigur pentru toate țesăturile, pentru articole albe și colorate.

Dezavantaje:

 • necesită o spălare ulterioară sau clătirea temeinică a spumei cu apă;
 • îndepărtează slab murdăria încăpățânată.

Cum să eliminați cerneala de pe hainele albe

Detergenții de spălat vase sunt foarte buni pentru petele de cerneală proaspete, dar va fi nevoie de timp și de un efort considerabil pentru a îndepărta petele vechi.

Înălbitori de uz casnic

Înălbitorul cunoscut de noi conține clor în concentrații mari și poate îndepărta aproape orice pată de pe țesături. Petele de cerneală nu fac excepție.

Dezavantajul acestei metode este că este potrivită doar pentru țesături albe și din bumbac. Nu se recomandă utilizarea înălbitorului pe alte țesături naturale sau vopsite. Materialele sintetice, lâna sau mătasea vor suferi ireversibil de pe urma folosirii înălbitorului.

Produse lactate acide

Vei fi surprins, dar pentru a scoate petele de cerneală de pe îmbrăcăminte sau alte materiale textile, puteți folosi produse lactate fermentate. De exemplu, zerul, chefirul sau iaurtul. Totul constă în faptul că aceste produse alimentare conțin acid lactic, care are proprietăți puternice de albire.

În acest caz, nu va trebui să prelucrăm pata de cerneală, ci să înmuiem lucrul pătat timp de câteva ore cu băuturi din lapte fermentat.  Desigur, puteți aplica pur și simplu kefir sau iaurt pe pată, dar înmuierea s-a dovedit a fi mai eficientă.

După ce a trecut timpul de expunere, frecați pata cu o periuță de dinți până când aceasta devine palidă.  Apoi, pur și simplu spălați articolul în mod obișnuit și veți vedea că nu va mai exista nicio urmă a petei.

Avantajele metodei:

 • siguranță pentru țesături și sănătate;
 • potrivită pentru țesăturile delicate.

Dezavantaje: nu îndepărtează petele fără urmă, necesită metode de curățare suplimentare.

Înmuierea unui lucru pătat în chefir sau zer poate fi considerată o metodă de urgență pentru cerneala vărsată, care va împiedica absorbția profundă a acesteia în fibre și va facilita îndepărtarea ulterioară.

Glicerină

Curățarea petelor de cerneală cu glicerină nu este cea mai bună metodă. Dar numai atunci când este vorba de țesături. Dacă trebuie să îndepărtați cerneala de pe articolele din piele, glicerina va fi o salvare. Substanța înmoaie bine pielea și va permite ca cerneala să se șteargă de pe suprafața ei. Odată ce pata este complet eliminată de pe suprafața pielii, tamponați pata cu un șervețel uscat și curat.

Terebentină și amoniac

Aceasta este o metodă excelentă dacă trebuie să îndepărtați petele de cerneală stătută de pe haine.

Această opțiune este potrivită pentru articolele colorate:

 1. Pregătiți o soluție. Ea trebuie să fie compusă din amoniac și terebentină în proporție de 1:1.
 2. Aplicați pe o suprafață mică. Acest test este necesar pentru a vedea dacă vopseaua folosită la fabricarea articolului este stabilă. Dacă există semne de decolorare, produsul nu trebuie utilizat.
 3. Aplicați agentul de curățare pe murdărie. Acest lucru se poate face cu un tampon de bumbac sau cu o periuță de dinți. Nu uitați că trebuie să vă deplasați strict de la marginile petei de cerneală spre centrul acesteia.
 4. Lăsați să acționeze timp de 10 minute. Îmbrăcămintea poate fi apoi clătită și spălată.

Petele de cerneală pe jeans

Bere

Am menționat deja că puteți curăța pata de cerneală cu ajutorul compozițiilor care au alcool în ele. Dacă nu aveți acasă vodcă sau alcool etilic, apă de toaletă și alte soluții similare, folosiți berea. Dacă, bineînțeles, s-a dovedit a fi în frigider. Dar veți avea nevoie și de ceară. Citiți și: Cu ce și cum să scoți ceara de pe haine pentru a reda moliciunea țesăturii.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să frecați pata de cerneală cu bere. Lăsați-o să se usuce pe pânză și apoi frecați-o bine cu o lumânare. Și apoi locul de contaminare prelucrați cu atenție cu o cârpă moale și curată.

Această opțiune este potrivită pentru articole din piele și haine din țesături grosiere.

Pudră de muștar

Am menționat deja că majoritatea remediilor nu sunt potrivite pentru țesăturile delicate. Dacă ați reușit să puneți o pată de cerneală pe produsele din mătase, folosiți praf de muștar pentru a o curăța.

Va trebui să pregătiți o pastă de curățare. Aceasta conține pudră de muștar și apă. Amestecați ingredientele până când obțineți o pastă asemănătoare unui terci.

Apoi aplicați ușor pe pata de cerneală. Așteptați ca muștarul să se usuce complet. După aceea, folosiți o perie pentru a îndepărta reziduurile de pudră uscată. Și spălați articolul pe un ciclu delicat cu un detergent special.

Sare + terebentină

Dacă pata de cerneală este pe o jachetă de piele, pantaloni sau cămașă, folosiți sare simplă. Această metodă este eficientă mai ales dacă pata este proaspătă. Pur și simplu puneți sare pe pată și lăsați-o timp de 48 de ore. Apoi, sarea va trebui îndepărtată cu grijă, iar locul de poluare va trebui șters cu o cârpă care este îmbibată în terebentină.

Ce nu trebuie de făcut

Nu este suficient numai să știți, cum să spălați un stilou de pe haine – este important să nu stricați țesătura, să îi păstrați culoarea și structura.

Prin urmare, nu vă recomandăm să faceți următoarele:

 1. Sa folosiți o perie rigidă pentru a freca puternic și a răzui cerneala care s-a încrustat în țesătură.
 2. Să utilizați șervețele umede, deoarece acestea sunt inutile.
 3. Sa folosiți produse pe bază de clor pentru a îndepărta petele de cerneală.
 4. Sa utilizați oțet de vin sau paste de dinți colorate pe articolele de îmbrăcăminte albe.

Mai puteți afla: Cu ce si cum să scoti petele de vin roșu de pe haine și să salvezi un articol preferat.

Rezumat

Să scapi de o pată de cerneală din haine nu este atât de dificil.  Principalul lucru este să găsiți mijloacele potrivite care să nu decoloreze sau să deformeze țesătura. Printre acestea se numără multe remedii populare, precum și cele care pot fi achiziționate în magazin. Încercați diferite compoziții, dar asigurați-vă că testați rezistența materialului la acest efect.

Ссылка на основную публикацию