Cum alegi Ceaun pentru Mămăligă

Pentru a face mamaliga perfectă, aveți nevoie de ceaun. Acest ceaun, este mare, cu pereți groși. Atunci când alegeți cel mai bun ceaun, trebuie acordată atenție nu numai materialului, dar și altor câtorva parametri.

Cel mai bun material pentru ceaun

  1. Cele mai fiabile și populare sunt, desigur, cazanele din fontă. Acest material are nevoie de mult timp pentru a se încălzi și se răcește foarte lent. Datorită acestei caracteristici, un regim stabil de temperatură va fi menținut în interior, ceea ce este important pentru gătitul unei mamaliga perfecte. În plus, fonta se caracterizează prin durabilitate. Printre dezavantaje se numără greutatea sa mare și susceptibilitatea la coroziune în caz de întreținere necorespunzătoare.
  2. Ceaun din aluminiu se încălzesc și se răcesc rapid. Din această cauză, mamaliga poate arde perfid. Astfel de ceaune nu agreează un foc puternic, deci nu sunt potrivite pentru grătar. În plus, alimentele încep să se oxideze dacă sunt lăsate în vase de aluminiu pentru o perioadă lungă de timp.
  3. Ceaun din oțel cu un strat antiaderent este mai ieftin decât unul din fontă și mai sigur decât unul din aluminiu. Dar numai dacă învelișul nu este deteriorat, și este foarte dificil să îl păstrați în stare impecabilă pentru o perioadă lungă de timp. Durata medie de viață este de 6 luni.

Puteți vedea ceaun de cupru la vânzare, dar este mai bine să nu le cumpărați: sunt dificil de întreținut, iar compușii acestui metal sunt foarte toxici. În plus, sunt scumpe.

Mărimea

Ceaune sunt de diferite mărimi. Alegerea depinde exclusiv de numărul de persoane care mănâncă. Cea mai populară este de 5-8 litri. Acest volum este suficient pentru o familie sau o companie de șase persoane. Dacă există mai multe persoane, este mai bine să alegeți unul de 10 litri. Ceaunele de până la 4 litri sunt potrivite pentru o familie de trei persoane, nu mai mult.

Formă

La vânzare pot fi găsite ceaune sferice și cu fund plat:

  • Primul este mai potrivit pentru un foc de tabără, deoarece focul va încălzi uniform nu numai fundul, ci și pereții laterali. Un cazan autentic are exact forma unei emisfere.
  • Cel cu fundul plat poate fi așezat pe orice aragaz fără probleme. Aceasta este o opțiune excelentă pentru uz casnic.
  • Oalele de gătit cu fund convex sunt contraindicate pentru plite cu inducție și vitroceramice.

Ceaun sferic este potrivit numai pentru aragazurile cu gaz cu un suport special.

Grosimea pereților

Aici totul este simplu: cu cât sunt mai groase, cu atât mai bine. La urma urmei, mamaliga nu ar trebui să fie prăjită, ci să lâncezească încet în lichidul aromat. Ceaunele din fontă au o grosime standard a peretelui de 2-4 mm. La cele din aluminiu, aceasta variază. Experții în mamaliga recomandă alegerea cazanelor cu pereți de cel puțin 8-10 mm grosime.

Capac

Acesta este un element foarte important care trebuie să fie greu și bine fixat. Capacul trebuie să mențină o temperatură stabilă în interior. De preferință, ar trebui să fie fabricat din același material ca și ceaunul.

Defecte

Atunci când cumpărați un ceaun, inspectați-l cu atenție. Este important să nu existe așchii sau alte deteriorări pe acesta. În caz contrar, toate eforturile dvs. de a alege un ceaun vor fi zadarnice.

anton83
Оцените автора
Добавить комментарий