Cu ce se curăță Bronzul

Sfeșnicele și figurinele din bronz adaugă unicitate și o aromă specială de antichitate unui interior. Ele pot fi extrem de frumoase, dar au un dezavantaj. Obiectele din bronz, atunci când sunt expuse la umiditate și aer, precum și la alți factori nefavorabili, se acoperă cu depuneri de oxid albastru-verzui.

Acest lucru este valabil mai ales pentru lucrurile care au fost depozitate în pivnițe sau poduri. Cum să curățați bronzul pentru a-i da un aspect impecabil.

Folosirea bronzului

Bronzul este un aliaj metalic fabricat pe bază de cupru. În același timp, diverse metale și alte componente pot fi utilizate ca aditivi pentru acest metal la topirea bronzului.

Unul dintre primele domenii în care bronzul a devenit extrem de răspândit a fost fabricarea armelor: inițial a fost folosit și pentru fabricarea armelor înjunghietoare și tăietoare, dar apoi domeniul său de aplicare s-a mutat la armele de foc: de exemplu, până în secolul al XIX-lea a servit ca material principal pentru producția de tunuri.

Ulterior, utilizarea bronzului a devenit preponderent culturală. Astfel, bronzul cu staniu a fost utilizat pe scară largă pentru fabricarea clopotelor și a altor instrumente muzicale. De asemenea, a fost folosit pentru a face bijuterii, elemente decorative de interior și articole similare.

În prezent, bronzul este utilizat în principal în ingineria mecanică, unde servește ca material pentru fabricarea pieselor care sunt supuse unui stres crescut în timpul funcționării.

Pregătiți următoarele material

  • acid sulfuric;
  • bromură de potasiu;
  • amoniac;
  • acid acetic;
  • apă;
  • rumeguș;
  • cenușă de sodă;
  • ochelari de protecție;
  • sticlărie;
  • mănuși de cauciuc;
  • pânză de lână;
  • ceară sau parafină.

Instrucțiuni: Cu ce se curăță bronzul la domiciliu

  1. Dacă bronzul este oxidat nu prea puternic și trebuie să curățați doar pete individuale de pe suprafață, aplicați următoarea metodă. Degresați obiectul spălându-l într-o soluție călduță de sodă caustică. Clătiți cu apă.
  2. Se face un terci din acid acetic și rumeguș. Când rumegușul se umflă, ștergeți obiectul de bronz cu o cârpă de lână. Acidul acetic va îndepărta oxizii, iar rumegușul va lustrui obiectul. Când tratamentul este terminat, clătiți obiectul cu apă rece și ștergeți-l bine.
  3. În caz de contaminare puternică cu oxizi pe suprafața obiectului, se prepară următoarea compoziție. Pentru 1 litru de apă se iau 10 g de acid bromic de potasiu și 20 ml de acid sulfuric concentrat. Se toarnă soluția într-un vas de sticlă nu până sus (ținând cont de volumul obiectului). Scufundați obiectul în soluție și observați dizolvarea oxizilor.
  4. De îndată ce apar zone cu suprafața metalică curată, scoateți imediat elementul și puneți-l într-o soluție de amoniac pentru a neutraliza acidul. După aceea, clătiți elementul cu apă și ștergeți și uscați bine. Procesul cu acid sulfuric și bromură de potasiu necesită o anumită atenție și îndemânare pentru a evita deteriorarea metalului.
  5. După curățarea bronzului, este de dorit să îi ceruiți suprafața. Acest lucru se poate face cu ajutorul cerii și al unei cârpe sau al unei soluții alcoolice de ceară sau parafină. Un astfel de tratament va proteja suprafața obiectului de oxidare.

Acordați atenție! Este necesar să vă amintiți regulile de lucru cu acidul. În special, atunci când preparați soluții, este necesar să turnați acidul în apă, nu invers. Soluția de acid sulfuric și acid bicromic de potasiu este o substanță foarte caustică și agresivă. Turnați-o numai în vase de sticlă. Atunci când lucrați, trebuie să purtați mănuși și ochelari de protecție.

Indicație utilă

Bromura de potasiu poate fi cumpărată din magazinele de produse chimice. Acidul sulfuric este de asemenea disponibil în magazinele auto.

anton83
Оцените автора
Добавить комментарий