Cum Cureţi Aurul Acasă: 15 metode simple

Bijuteriile fine au nevoie de îngrijire. Cu timpul bijuteriile din aur se întunecă, se pătează și încetează să mai fie plăcute la vedere. Doriți să le redați frumusețea și atractivitatea fără a fi nevoie de investiții financiare excesive.

Nu toată lumea știe сum сureţi aurul acasă sau să lustruiască. Nu trebuie să vă duceți bijuteriile la un atelier. Le puteți curăța perfect acasă, folosind cele mai simple remedii. Am adunat câteva sfaturi eficiente de la bijutieri despre cum să vă curățați aurul in conditii casnice. Acestea vă vor ajuta să obțineți rezultate bune.

De ce se întunecă bijuteriile din aur?

Din păcate, cu timpul, bijuteriile lucioase se întunecă, se pătează și se zgârie. Acesta este un proces inevitabil, care este exacerbat de mai mulți factori.

  • Aditivii din aliaj. Diferitele metale care se adaugă aurului pentru a obține duritate pot cauza oxidare, ceea ce afectează imediat aspectul produsului.
  • Contactul cu diverse substanțe chimice. Metalul este capricios. Contactul cu substanțe chimice de uz casnic, parfumuri, produse cosmetice sau apă de mare îl va oxida. Contactul cu iodul este deosebit de nedorit. În fiecare caz apare o peliculă opacă subțire pe produsul respectiv. Grosimea acesteia crește doar cu timpul.
  • Expunerea pe termen lung la temperaturi ridicate și umiditate. Perioadele lungi de scufundare în apă, expunerea la lumina directă a soarelui, încălzirea prelungită etc. sunt dăunătoare pentru metalul prețios. Din acest motiv, ar trebui să vă scoateți bijuteriile înainte de a merge la saună sau baie.
  • Se poartă tot timpul. Pielea umană produce grăsime și transpirație. Aceasta ajunge pe suprafața produsului, se amestecă cu praful și se usucă. Se formează o crustă groasă și greu de îndepărtat. O altă problemă este reprezentată de apariția zgârieturilor. Metalul nobil este relativ moale și ușor de deteriorat sau zgâriat.

În orice caz, dacă bijuteriile dvs. de aur s-au înnegrit, acestea pot și trebuie curățate.

Este nevoie de mai mult timp și atenție în cazul în care bijuteriile au un design complicat sau sunt încrustate.

Cu ce se curata aurul: modalități eficiente

Nu strică niciodată să știi cum să cureți aurul acasă rapid și eficient. Dacă, de exemplu, sunteți la doar câteva minute distanță de a ieși în oraș și singura pereche de cercei sau pandantiv care se potrivește cu look-ul dvs. este cel puțin neatractivă. Produsele de curățare a aurului sunt întotdeauna ușor de găsit acasă — nu pierdeți timpul și faceți ca bijuteriile dumneavoastră să arate din nou frumos.

Amoniacul

Curățarea aurului la domiciliu cu amoniac este cea mai ușoară metodă de a scăpa de metalul prețios întunecat și de petele de pe bijuterii. Pentru a îndepărta eficient negrul de pe aur, faceți o soluție de apă și amoniac cu adaos de șampon.

Proporțiile recomandate pentru un recipient mic de apă caldă: 0,5 lingurițe de amoniac și 1 linguriță de șampon. Se scufundă complet bijuteriile care urmează să fie curățate în soluția obținută și se amestecă; după ce murdăria s-a desprins, se clătește bine aurul sub jet de apă.

Unele pietre pot fi, de asemenea, înmuiate în acest mod: soluția de amoniac este excelentă pentru a îndepărta impuritățile și oxizii din locurile greu accesibile. Pentru a se usca, este suficient să așezați bijuteriile pe o bucată de prosop de hârtie sau pe o cârpă.

În cazuri deosebit de dificile, se pot utiliza concentrații mai mari de amoniac, fără diluare cu apă.

Peroxid + ammoniac

Peroxidul de hidrogen este, de asemenea, un lichid eficient și accesibil pentru curățarea aurului. Pentru murdării ușoare, este suficient să ștergeți bijuteriile cu o cârpă îmbibată în peroxid de hidrogen.

În alte cazuri, se recomandă o metodă mai agresivă:

  1. Faceți o soluție: 1 pahar de apă caldă, 30 mg de peroxid de hidrogen (3%), 1 linguriță de amoniac, o cantitate mică de săpun lichid (după caz).
  2. Se amestecă bine ingredientele.
  3. Se scufundă obiectele de aur într-un recipient cu soluție și se lasă să stea timp de 3-5 ore.
  4. Clătiți bijuteriile cu apă simplă și uscați-le pe o cârpă.

Oțet

Lănțișoarele, brățările și inelele din aur pot fi curățate cu oțet alb obișnuit 9% sau cu oțet de mere cu bicarbonat de sodiu sau lămâie. Rețineți că oțetul poate fi folosit numai pe aurul galben și roșu, care nu este potrivit pentru aurul alb, aurul mat sau aurul încrustat cu pietre. Puteți folosi o periuță de dinți pentru a curăța aurul.

În unele cazuri, simpla înmuiere în oțet timp de 10-15 minute și apoi clătirea cu apă poate fi suficientă; în altele, periajul cu o periuță de dinți poate fi suficient.

Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu poate ajuta la îndepărtarea murdăriei de pe aur, dar este posibil să nu poată îndepărta petele dificile.

Cea mai comună metodă de curățare este fierberea cu bicarbonat de sodiu:

  1. Puneți o folie de aluminiu pe fundul unui mic recipient cu apă și așezați aurul pe ea.
  2. Se încălzește apa și se adaugă bicarbonatul de sodiu — 1 lingură de bicarbonat de sodiu la un 1 pahar cu apă.
  3. Se fierbe timp de câteva minute.
  4. Frecați cu o perie.
  5. Clătiți cu apă plată și uscați.

Bicarbonatul de sodiu nu ar trebui să fie folosit pentru a curăța bijuteriile cu încrustații: acesta poate duce la pătarea pietrelor, iar soluția de sodă poate lăsa un reziduu albicios în zonele greu accesibile.

Sare

Sarea este folosită de obicei ca aditiv la soluțiile de curățare cu oțet sau bicarbonat de sodiu. Deoarece sarea este un abraziv puternic, nu recomandăm curățarea mecanică a obiectelor din aur moale.

Acesta nu trebuie utilizat niciodată pentru lustruire sau curățare. Numai pentru înmuiere. Iată o rețetă eficientă pentru cum să cureți un lanț de aur. Se dizolvă 3-4 linguri de sare în 250 ml de apă fierbinte. Se înmoaie obiectul de aur, se lasă la înmuiat peste noapte. Clătiți sub jet de apă.

Acid citric

Aurul poate fi curățat în acid citric pentru a dizolva placa bacteriană:

  1. Se diluează acidul citric în apă clocotită.
  2. Înmuiați bijuteriile în soluție timp de 5-6 minute.
  3. Clătiți și uscați bijuteriile.

Pasta de dinți

Puteți folosi chiar și pasta de dinți pentru a curăța acasă aurul pătat. Folosiți o perie moale pentru a întinde pasta uniform pe suprafața bijuteriilor și îndepărtați murdăria cu mișcări ușoare.

Important: pasta trebuie să fie doar albă, fără aditivi sau proprietăți de albire, de preferință o pastă de gel. Pudra de dinți nu trebuie folosită!

Pasta GOI

Aceasta este o compoziție specială pentru curățarea aurului de murdărie și pentru a-l face strălucitor.

Există patru tipuri de pastă și ar trebui să o alegeți pe cea care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră:

  • Nr. 1, 2 — lustruire până la un finisaj de oglindă;
  • Nr. 3 — curățare de complexitate medie până la un finisaj mat și neted;
  • Nr. 4 — curățare mai aspră cu șlefuire și îndepărtarea zgârieturilor.

Metoda de utilizare este aceeași ca și în cazul pastei de dinți.

Pasta GOI nu se folosește pentru aurul alb.

Săpun + cretă

O altă formulă de curățare. Se macină creta până se transformă într-o pulbere fină și se zdrobește puțin săpun de rufe. În schimb, se poate folosi amoniac. Se amestecă în proporții egale. Adăugați un strop de apă și amestecați până când obțineți o pastă omogenă.

Lichid de spălat vase și apă.

Se amestecă în orice proporție și se fierbe aurul în acest amestec timp de câteva minute.

Pentru a reda strălucirea bijuteriilor, folosiți rujul, sucul de ceapă și părți egale de albuș de ou și bere ca lustruitor. O radieră albă nerigidă curăță bine. Îndepărtează ușor oxizii de pe metal.

Cum se curata aurul?

Pentru a evita deteriorarea obiectului în timpul curățării, trebuie să știți din ce material este confecționat. La urma urmei, pentru bijuterii se folosesc aliaje diferite.

De asemenea, elementele cu încrustații, sculpturi și alte decorațiuni complicate necesită o îngrijire specială. Toate acestea trebuie luate în considerare atunci când se alege o metodă de curățare. Procesul de curățare constă în trei etape.

Să vedem cum să curățați aurul acasă, pas cu pas:

  1. Înmuiere. Pregătiți o soluție de detergent și înmuiați bijuteriile în ea. După o perioadă scurtă de timp, scoateți și curățați bijuteriile. Acest lucru poate fi suficient pentru a îndepărta murdăriile mici.
  2. Curățarea mecanică. După înmuiere, murdăria înmuiată se freacă cu o perie moale. Se aplică un detergent foarte delicat. Nu este permisă utilizarea de materiale abrazive.
  3. Lustruire. Suprafața obiectului curățat este lustruită cu un material moale pe care se aplică un agent special.

Curățarea aurului cu pietre: sfaturi de bijutier

Există o diferență crucială între curățarea unui inel simplu sau a unei bijuterii complexe, încrustate cu pietre. Pentru a curăța eficient acasă o bijuterie din aur cu pietre, este indicat să urmați metodele de curățare menționate mai sus, folosind alcool amoniacal, pastă sau săpun lichid. De regulă, o perie moale poate fi folosită pentru a curăța zonele greu accesibile.

Atunci când curățați astfel de bijuterii, trebuie să aveți grijă nu numai la starea aurului, ci și la încrustarea bijuteriilor.

Bijutierii recomandă utilizarea unor produse diferite pentru diferite tipuri de pietre prețioase:

  • Un inel de topaz sau orice altă bijuterie din aur cu această piatră va străluci după o înmuiere de 20 de minute în apă diluată cu câteva picături de detergent de vase.
  • Nu trebuie să se utilizeze acizi pentru a curăța bijuteriile din crisolit.
  • Cerceii care conțin pietre precum smaraldul, rubinul sau safirul pot fi curățați în siguranță în apă caldă cu săpun — apa fierbinte nu este recomandată pentru aceste pietre.
  • Bijuteriile din aur cu zirconiu cubic pot fi curățate cu amoniac sau pastă de dinți fără abraziv sau cu orice detergent.

Cum să curățați aurul alb?

Nu toate metodele tradiționale sunt potrivite pentru curățarea aurului alb — un aliaj compus din cupru, paladiu sau nichel — iar oțetul, în special, este contraindicat.

Aurul alb poate fi curățat cu apă cu săpun, amoniac, detergenți lichizi, pastă sau soluție de bicarbonat de sodiu.

Aurul alb încrustat nu trebuie să fie fiert: temperaturile ridicate vor slăbi și chiar deforma punctele de fixare a pietrei. Nici pietrele lipite nu trebuie curățate prin scufundarea lor într-o soluție de apă.

Aurul alb cu diamante poate fi curățat fără a intra în contact cu pietrele: pur și simplu ștergeți-le cu o cârpă moale, ceea ce este adesea suficient pentru a le reda strălucirea. Dacă strălucirea nu revine, aplicați procedura standard de curățare cu pastă de dinți descrisă mai sus, apoi ștergeți bijuteriile.

Există și alte metode blânde. Se încălzesc 250 ml de apă și se dizolvă în ea două linguri de zahăr. Scufundați obiectele murdare în această soluție și lăsați-le acolo timp de 9-12 ore. Clătiți bine sub un jet de apă.

Se poate folosi un alt amestec. Amestecați amoniacul și peroxidul de hidrogen într-un raport de 2:1. Se scufundă lanțurile și inelele în lichid timp de o jumătate de oră. Clătiți și uscați.

Cum să cureți aurirea?

Bineînțeles, nu ar trebui să se folosească agenți de curățare agresivi sau abrazivi, deoarece există riscul de a deteriora stratul delicat de aurire.

Un lanț, o brățară sau un inel placat cu aur trebuie curățat după cum urmează:

  1. Se prepară o soluție: 1 litru de apă caldă, 1 linguriță de săpun praf, 5-6 picături de amoniac.
  2. Înmuiați bijuteriile timp de o jumătate de oră și lăsați-le să se absoarbă complet în soluție.
  3. Se clătește sub jet de apă și se usucă pe o cârpă sau un prosop.
  4. Se lustruiește cu o piele întoarsă.

Curățarea aurului medical

Aurul medical este un aliaj de alamă, argint, cupru, titan și zinc, dar este posibil să nu existe deloc aur în el: aliajul are deja o strălucire nobilă de «aur».

Produsele din aur medical sunt durabile, nu sunt afectate de influențele mecanice externe și, datorită unui proces special de lustruire și pulverizare, nu se întunecă și nu își pierd strălucirea sau culoarea.

Următoarele metode sunt utilizate atunci când este necesară curățarea acestor bijuterii de fantezie:

  • Clătiți într-o soluție (2 picături de șampon sau săpun lichid la 0,5 pahar de apă) și curățați articolul cu o perie moale.
  • Pentru a îndepărta praful, ștergeți obiectul cu un tampon de bumbac înmuiat în bere; nu este nevoie să clătiți apoi cu apă.
  • Curățați bijuteriile cu oțet și apoi clătiți-le sub jet de apă.

Aur mat

Acest aur nu are nevoie de lustruire datorită finisajului deja lustruit. Suprafața sa nu are un luciu ridicat, iar zgârieturile fine sunt imperceptibile. Cu toate acestea, în timp, bijuteriile din aur mat trebuie, de asemenea, să fie curățate cu grijă.

Aproape toate tehnicile care sunt potrivite pentru aurul lucios pot fi folosite în acest scop, principalul lucru este să evitați complet orice substanță abrazivă.

Cum să lustruiți aurul?

Unele modele complexe de bijuterii pot fi lustruite de un profesionist, dar bijuteriile mai elaborate pot fi lustruite de către dumneavoastră.

Următoarele tehnici pot fi folosite pentru a face un inel de aur să strălucească ca nou:

  1. Înmuiați bijuteriile în apă caldă și șampon sau săpun timp de 7-8 ore, apoi lustruiți-le cu o periuță de dinți moale. Metoda este potrivită atât pentru aurul lucios, cât și pentru aurul mat.
  2. Înmuierea aurului timp de 10 ore într-o soluție de amoniac (25%), care poate fi cumpărată de la farmacie, va ajuta la obținerea strălucirii aurului.
  3. Aurul poate fi lustruit de zgârieturi cu o pastă de curățat pentru aur — din fabrică sau făcută manual din vaselină, cretă albă pudră, apă și fulgi de săpun. Lustruiți cu o periuță de dinți moale, fără a aplica presiune.
  4. Aplicați pasta pe pâslă, frecând cu o mișcare unidirecțională, fără presiune, pentru a reda strălucirea și a lustrui eficient abraziunile și zgârieturile.

Nu uitați: nu folosiți bicarbonat de sodiu sau pudră de dinți pentru lustruire, deoarece particulele lor abrazive nu fac decât să înrăutățească lucrurile.

Costul lustruirii bijuteriilor din aur la domiciliu este de câteva ori mai mic decât cel al unui lustruitor profesionist. Cu toate acestea, atunci când vă lustruiți propriile bijuterii, este important să țineți cont de caracteristicile metalului: strălucirea, culoarea, calitatea aurului, prezența inserțiilor de bijuterii și dacă are un finisaj negru sau rodiat.

Măsuri preventive

Pentru a vă asigura că bijuteriile dvs. preferate arată și strălucesc întotdeauna frumos, trebuie respectate câteva reguli simple. Dacă o faceți, va trebui să vă curățați bijuteriile mult mai rar.

  • Îndepărtați întotdeauna bijuteriile din aur înainte de a merge la cosmetician sau de a face baie, înainte de a aplica cremă sau alte produse cosmetice, înainte de a spăla vasele, de a face curățenie sau de a îndeplini alte sarcini casnice.
  • Depozitați-vă bijuteriile în cutii separate sau în pungi de pânză, astfel încât să nu se zgârie între ele.
  • Nu lăsați bijuteriile în apropierea caloriferelor sau a altor surse de căldură. Întotdeauna ștergeți și uscați-le dacă se udă din orice motiv.
  • Nu purtați bijuterii atunci când faceți exerciții fizice. Acestea pot fi ușor zgâriate accidental, ciobite sau pot pierde o piatră sau un lanț rupt. În plus, acestea se vor murdări rapid.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să purtați bijuterii doar înainte de a ieși din casă. Când vă întoarceți, scoateți-le imediat. Apoi, acestea își vor păstra aspectul atractiv pentru o perioadă lungă de timp. Este o idee bună să vă curățați bijuteriile în mod profesional din când în când, de exemplu o dată pe an.

Ссылка на основную публикацию