Cum Cureţi Urmele De Bandă Adezivă Scotch: 31 variante

Ce ajutor universal este banda scotch. Ușurința sa de utilizare a făcut ca banda adezivă să devină un produs important și indispensabil în gospodărie. De asemenea, este utilă în timpul renovărilor și în timpul mutării, banda este bună pentru ambalarea sacilor, a cutiilor și pentru fixarea ușilor, cum ar fi dulapuri, atașarea obiectelor între ele, legarea lor și multe altele.

Gospodinele moderne folosesc adesea această bandă adezivă pentru a izola ramele ferestrelor din lemn în timpul sezonului rece. Este practic, rapid și destul de comod.

Dar, pe lângă faptul că este un element atât de frecvent utilizat și necesar în multe cazuri, are un dezavantaj major – un strat de adeziv, care, în cele mai multe cazuri, rămâne pe diferite suprafețe după ce scotchul se desprinde. Acest lucru afectează aspectul obiectelor, ușilor, ferestrelor, mobilierului și diverselor suprafețe, precum și cauzează unele neplăceri.

Prin urmare, deși utilizarea benzii adezive prezintă avantaje, este adesea necesară curățarea lipiciului de pe orice suprafață după ce acesta a fost îndepărtat. Cum se îndepărtează banda adezivă? Cum cureţi urmele de scotch fără să depun prea mult efort? Fără anumite instrumente si soluții, acest lucru va fi problematic. Deoarece urmele de scotch sunt lipicioase, pe ele se acumulează mult praf și murdărie, ceea ce face ca pata să fie destul de vizibilă. Astăzi vom vorbi mai în detaliu despre cum sa scoti urmele de scotch.

Tipuri și utilizări

Astăzi puteți găsi benzi din orice material pe piață, dar produsul din care este fabricat nu are niciun efect asupra compoziției lipiciului, care este întotdeauna pe bază de acrilic. Cunoașterea acestui fapt vă poate ajuta să găsiți un remediu eficient care să vă ajute să scăpați de adezivul de pe bandă și să lăsați în continuare suprafața în stare bună.

Pe bază de spumă

 • Domeniu de aplicare: lucrări de construcție și renovare.
 • Utilizare: fixarea pieselor și obiectelor de lucru cu forme dificile, găuri și baze neuniforme.
 • Caracteristici: o grosime a foii de la 0,5 mm, textura spumei asigură o fixare sigură și de înaltă calitate, chiar și cu margini aspre, datorită efectului de împingere.

Pe bază de material textile

 • Domeniu de aplicare: procese de reparare și finisare.
 • Utilizare: pentru instalarea materialelor pentru podele și pereți, de exemplu, lipirea linoleumului și instalarea de panouri ușoare.
 • Caracteristici: confecționat din bumbac sau material textil sintetic, ușor și flexibil în funcționare, contact excelent cu toate acoperiri.

Pe bază de polipropilenă

 • Domeniu de aplicare: publicitate și panouri, ambalaje, tipografie.
 • Utilizare: lipirea hârtiei, lucrul cu postere, fotografii, lipirea imaginilor etc.
 • Caracteristici: duritate, ușor de rupt, lipire slabă.

Există, de asemenea, un produs de construcție de instalare de înaltă rezistență care poate rezista la o greutate mare. Un astfel de banda permite ca oglinzile grele, rafturile de perete, umerașele și alte accesorii destul de mari și masive să fie fixate pe pereți.

Cum cureţi urmele de scotch?

Există diferite modalități de îndepărtare a benzii adezive de pe acoperirea structurii. Acestea depind de materialul suprafeței care urmează să fie curățată. În practica casnică, acestea sunt cel mai adesea baze de mobilier din lemn, plastic și sticlă. Prin urmare, aveți grijă la alegerea metodei de curățare pentru a nu deteriora obiectul sau structura care urmează să fie curățată.

Scotch vs. scotch

Prima și cea mai ușoară metodă de a încerca să scăpați de compusul adeziv este să aplicați aceeași bandă adezivă. Oricât de ciudat ar părea, luați o bucată de bandă adezivă, tăiați o bucată mică și lipiți-o acolo unde există lipici de la cea anterioară, rupeți-o brusc, acest proces poate fi repetat de mai multe ori.

Cuțit de papetărie

În cazul în care baza produsului este realizată din sticlă stabilă din punct de vedere mecanic, banda adezivă poate fi îndepărtată cu un cuțit de papetărie.

Pentru a face acest lucru, se face o tăietură la un capăt al benzii. Apoi, folosiți un cuțit pentru a îndepărta marginea tăiată a benzii de sticla sau de baza oglinzii, ușor, dar ferm. Desprindeți-o în direcția opusă față de dumneavoastră. Țineți banda cât mai paralelă cu suprafața de curățat pe măsură ce se desprinde.

Atenție: în cazul în care baza care urmează să fie curățată nu este rezistentă la zgârieturi, cuțitul poate fi înlocuit cu un alt obiect ascuțit.

Disc din cauciuc

În cazul în care substratul care trebuie curățat este vopsit sau lăcuit, o șurubelniță cu un disc de cauciuc încorporat pe ea poate fi utilă pentru îndepărtarea scotchului. Viteza trebuie să fie redusă în timpul funcționării instrumentului electric. Această metodă de îndepărtare are avantajul că, pe lângă îndepărtarea benzii în sine, nu rămân reziduuri de adeziv de pe bandă pe substrat.

Dezavantajul acestei metode: nu ar trebui să fie utilizată pentru a curăța suprafețele structurilor și produselor foarte fragile. Deoarece acțiunea mecanică a șurubelniței atunci când se rotește poate deteriora grav nu numai suprafața produsului, ci și rupe structura.

Temperatură ridicată

Un jet de aer cald îndreptat spre banda adezivă de pe suprafață ajută, de asemenea, la înmuierea acesteia. Iar acest lucru va facilita îndepărtarea acesteia de pe suprafață. Acest flux de aer poate fi creat prin utilizarea unui uscător de păr obișnuit de uz casnic.

Schema de operațiuni la utilizarea fluxului de aer cald:

 1. Îndreptați jetul de aer cald de la uscătorul de păr spre banda` adezivă de-a lungul marginilor și colțurilor acesteia.
 2. După un anumit timp, sau mai exact când baza adezivă s-a înmuiat, se pune o spatulă de plastic sub bandă și se desprinde.
 3. Spălați orice reziduu de la baza adezivă cu un burete înmuiat în apă cu săpun.

Această metodă este utilizată pentru a îndepărta scotchul de pe beton, hârtie, carton, plastic și suprafețe metalice. Pentru alte construcții care nu sunt topite, metoda de mai sus este, de asemenea, acceptabilă. Citește și: cum să cureți rugina de pe metal.

Această metodă nu trebuie utilizată pentru a curăța obiectele vopsite și lăcuite. De asemenea, pentru îndepărtarea de pe substraturi de sticlă. Deoarece jetul de aer cald poate favoriza crăparea acestora.

Cum curați lipiciul de la bandă adezivă?

Mai sus, am învățat cum să desprindem banda adezivă în diferite moduri. Cu toate acestea, după ce toate procesele au fost finalizate, pe obiecte rămân adesea reziduuri de adeziv. Pentru a îndepărta lipiciul, puteți încerca metode delicate de curățare.

Ulei vegetal

Dacă metodele anterioare nu funcționează, atunci folosiți ulei vegetal – cu siguranță îl aveți în bucătărie. Acesta reduce gradul de interacțiune dintre suportul adeziv și stratul de acoperire al obiectului sau al structurii. Această metodă de curățare este utilizată pentru a îndepărta lipiciul de pe aproape orice suprafață a produsului și a structurilor.

Algoritmul de acțiune al acestei metode:

 1. Aplicați ulei vegetal pe bandă. Acesta poate fi turnata direct pe bandă dacă suprafața este orizontală sau poate fi aplicată cu un tampon îmbibat în ulei. Această din urmă metodă este utilizată pentru suprafețele verticale.
 2. După cincisprezece minute, scotchul poate fi îndepărtat cu ușurință. În acest timp, uleiul va reduce lipirea adezivului de bază și se poate îndepărta de pe suprafață cu o cârpă normală.
 3. Clătiți uleiul rămas cu un burete care a fost înmuiat în apă cu săpun.

De cele mai multe ori, după îndepărtarea unui astfel de Velcro de pe acoperire, rămân urme de substanță adezivă pe acesta. Pentru a le curăța nu se folosește doar apă cu săpun. Un mod foarte convenabil de a curăța reziduurile de adeziv este folosirea alcoolului etilic.

Bineînțeles, nu numai uleiul vegetal poate fi folosit în acest scop, ci și diverse alte uleiuri esențiale și este demn de remarcat faptul că, atunci când folosiți această metodă, veți obține nu numai o suprafață curățată, ci și un miros plăcut. Amintiți-vă, totuși, că uleiurile pot fi folosite pe orice suprafață, cu excepția furnirului și a lemnului.

Radieră obișnuită

Dacă nu ați rezolvat deja problema, puteți folosi o radieră obișnuită, care se va ocupa în mod eficient și de reziduurile de bandă adezivă. Tot ce trebuie să faceți este să frecați și să ștergeți cu o cârpă umedă sau pur și simplu să aspirați cocoloașele.

Săpun și apă

Apa cu săpun este excelentă pentru petele care nu s-au uscat încă. Dacă îmbrăcămintea permite acest lucru, spălați-o în apă caldă cu săpun, în caz contrar, pur și simplu înmuiați suprafața, dar folosiți această metodă numai dacă sunteți sută la sută sigur că nu va provoca daune suprafeței care urmează să fie prelucrată.

Oțet și săpun

Se dizolvă 20 ml de oțet în 100 ml de apă. Apoi adăugați puțin săpun lichid și amestecați bine soluția. Aplicați amestecul preparat pe zona cu probleme și așteptați câteva minute. Apoi, tot ce rămâne de făcut este să ștergeți bine reziduurile cu un prosop gros.

Această metodă este perfect sigură pentru majoritatea suprafețelor, dar pe unele substraturi poate provoca decolorarea sau pătarea.

Detergent de curățare

Există momente în care pe ustensilele de bucătărie, cum ar fi aragazul, cuptorul cu microunde, frigiderul etc., rămân reziduuri de adeziv de la diverse autocolante decorative. În aceste situații, se pune aceeași întrebare cu privire la modul de curățare a urmelor de autocolant pentru a nu deteriora sau zgâria aparatul.

Găsirea unei soluții la această problemă este, de asemenea, ușoară, aplicați un agent de curățare uscată. Pentru a face acest lucru, turnați puțin detergent pe un burete umed și ștergeți ușor zona murdară, apoi lăsați să acționeze timp de câteva minute și clătiți cu apă.

Produse chimice

Pentru îndepărtarea scotchului se pot folosi cu succes substanțe chimice, cum ar fi diferiți solvenți.

Benzină, Acetonă sau White-spirit

Astfel de solvenți vor îndepărta substanța adezivă, de exemplu, de pe caroseria mașinii, de pe sticlă și de pe alte părți. Este recomandabil să folosiți o benzină curată și puteți fi siguri că aceasta nu va provoca nici cel mai mic rău suprafețelor. Citește articolul nostru despre: cum cureți petele de vopsea de pe haine cu benzină.

Atunci când scotchul este expus la una dintre substanțele chimice de mai sus, banda se înmoaie. Acesta poate fi îndepărtat cu ușurință de pe suprafața elementului după aceea. Produsele chimice sunt utilizate mai frecvent pentru a curăța sticla, betonul sau suprafețele metalice nevopsite.

Această metodă nu trebuie utilizată pentru a îndepărta adezivul de pe obiecte lăcuite sau vopsite. De asemenea, trebuie să aveți grijă, atunci când utilizați această metodă, să îndepărtați banda adezivă de pe plastic.

Înainte de a curăța o întreagă piesă din plastic folosind această metodă, verificați dacă produsul chimic ales nu va deteriora finisajul. Pentru a face acest lucru, trebuie testat în prealabil efectul produsului chimic pe o parte discretă a plasticului.

Aerosol specializat

Un produs modern care este, de asemenea, foarte convenabil este un spray special pentru curățarea sticlei. Dacă efectuați curățarea în acest mod, citiți instrucțiunile de utilizare a aerosolului și verificați dacă acesta poate fi utilizat pe suprafața dorită. Numai atunci puteți aplica în siguranță un produs de curățare și puteți scăpa de lipici.

În acest mod, ar trebui să se urmeze următorele etape:

 1. Umeziți cârpa cu produsul chimic selectat și umeziți materialul.
 2. După un timp, sau mai precis când banda a devenit mai moale, își pierde proprietățile adezive, îndepărtați-o de pe suprafață cu o cârpă.
 3. Spălați obiectul cu o soluție săpunită. Aceasta curăță complet substratul de reziduurile chimice și de adeziv.

Vodcă sau spirit

Dacă aveți vodcă sau spirit în casă, le puteți folosi și pentru a încerca să îndepărtați lipiciul de la banda veche. Cea mai bună opțiune pentru curățarea ferestrelor din plastic, în special, este spirit de 90-95%, care poate nu numai să curețe, ci și să readucă plasticul învechit la aspectul său albicios.

Aici trebuie să luați un burete și să-l înmuiați cu generozitate în alcool, apoi să ștergeți partea de fereastră care este murdară. Binecunoscutul amoniac, disponibil la orice farmacie, va ajuta, de asemenea, la curățarea eficientă a suprafețelor și a sticlei.

Dar nu uitați că această metodă este strict nerecomandată pentru obiectele pictate, deoarece vopseaua se poate crăpa.

Cum curăț lipiciul de pe plastic?

Uneori, după ce ați încercat o mulțime de remedii, nu reușiți să scăpați de reziduurile de lipici. Și deja nu știi cum să îndepărtezi adezivul de pe fereastra de plastic, atunci îți oferim mai multe variante, verifică-le pentru a vedea dacă vreuna dintre ele va fi salvarea ta.

Să analizăm mai detaliat:

 • În cazul în care petele de adeziv sunt încă foarte proaspete, puteți utiliza și metoda cu bandă adezivă descrisă mai sus. Pentru a face acest lucru, luați o nouă bucată de bandă adezivă, lipiți o bucată mică pe zona murdară anterior și rupeți-o rapid. Acest lucru este fără riscuri pentru suprafață și nu este capabil să o deterioreze în niciun fel.
 • În afară de prima opțiune, lipiciul de la scotch poate fi îndepărtat și cu ajutorul unei soluții făcută din apă caldă și bicarbonat de sodiu. Pregătiți mai întâi soluția, amestecați ingredientele și obțineți o concentrație de smântână. Aplicați amestecul pe suprafață, așteptați 5-10 minute și apoi clătiți cu apă curată.
 • Dacă urmele de bandă sunt vechi și complet uscate, vodca, soluția de îndepărtare a lacului de unghii sau același alcool pot fi de ajutor. Folosiți un burete înmuiat în unul dintre lichide pentru a șterge zona murdară și, când plasticul a fost curățat, clătiți cu apă.
 • Pasta de dinți obișnuită, care poate fi găsită în fiecare casă, poate rezolva, de asemenea, urmele de scotch pe plastic. Aplicați un strat uniform de pastă pe reziduurile de adeziv, lăsați să acționeze pentru o perioadă scurtă de timp și apoi clătiți cu apă.

Vă rugăm să rețineți că, dacă aveți de gând să curățați plasticul de acest tip de murdărie, nu folosiți substanțe chimice sau diverse pulberi care au, de asemenea, componente chimice în ele. Utilizarea acestora va deteriora plasticul, va coroda materialul moale și va strica aspectul.

Cum scot lipiciul de pe mobilă?

Mulți s-au confruntat și se confruntă cu mutări, transport de mobilă etc. și știu cât de mult ajută banda adezivă în acest caz, pentru că este un dispozitiv de fixare perfect și poate salva obiecte.

În plus, scotch-ul este adesea folosit pentru a asigura ușile dacă există copii în casă, ceea ce înseamnă că murdăria de la un astfel de ajutor nu poate fi evitată. De aceea, vă oferim și noi câteva metode de curățare a mobilierului de acest tip de murdărie pe care le puteți folosi fără să vă faceți griji pentru suprafețele acestuia.

Iată câteva dintre ele:

 • Mobila lăcuită poate fi scăpată de urme de scotch cu ulei. Nu folosiți această metodă pe o suprafață din lemn, deoarece riscați să lăsați o pată grasă pe aceasta și să nu scăpați de problema inițială.
 • Un solvent, de orice fel, va ajuta, de asemenea. Ștergerea suprafeței mobilei va scăpa de murdărie, dar nu uitați să nu lăsați produsul să intre în contact cu suprafața prea mult timp, deoarece acest lucru ar putea deteriora finisajul (lac sau vopsea).
 • Orice element de mobilier poate fi scăpat de urme de scotch cu ajutorul unei radiere. Această opțiune este potrivită pentru orice suprafață.

Dacă decideți să folosiți un uscător de păr pentru a îndepărta banda adezivă de pe mobilă, vă sfătuim să nu o utilizați, deoarece ați putea să o deteriorați. Este permisă utilizarea unui uscător de păr în faza pregătitoare, înainte de a folosi substanțe precum solventul sau uleiul, dar chiar și în acest caz trebuie să fiți cât mai atenți, pentru a nu fi nevoiți să corectați greșeala de a înlocui complet mobilierul în viitor.

Iar dacă trebuie să folosiți banda adezivă ca fixare destul de des, dar v-ați săturat să curățați constant mobilierul de urmele sale, puteți folosi alte materiale, cum ar fi banda de pictor. Desigur, costă un pic mai mult, dar nu va trebui să vă întrebați cum și cu ce să curățați adezivul de la astfel de bandă în viitor.

Această bandă are caracteristici și proprietăți similare cu cele ale celorlalte, dar singura diferență constă în componentele diferite ale adezivului. Și datorită acestui fapt, banda de vopsire nu lasă urme pe suprafețele lăcuite și din lemn și este potrivită și pentru diverse tipuri de lucrări de finisare, cum ar fi vopsirea tavanelor sau a pereților.

Ce să facă automobiliștii?

Și conducătorii auto se confruntă adesea cu această problemă, dar nu disperați, deoarece, chiar și pe astfel de suprafețe, reziduurile de adeziv pot fi îndepărtate în mai multe moduri.

De exemplu, iată câteva dintre ele:

 • În acest caz, spre deosebire de mobilier, se poate folosi un uscător de păr. Cu ajutorul acestuia se încălzește urmele de bandă, ceea ce va permite îndepărtarea rapidă a acesteia.
 • Detergentul de spălat vase este potrivit pentru toate suprafețele și, de asemenea, pentru mașini. Tot ce trebuie să faceți este să ștergeți cu o cârpă îmbibată în detergent și să scăpați de pată.
 • Kerosenul nu numai va face ca mașina să fie curată și fără pete, ci îi va da și strălucire.
 • Folosiți o compresă cu ulei încălzit și lăsați-o să acționeze o vreme, apoi ștergeți-o cu o cârpă umedă. Nu vă faceți griji, uleiul nu va deteriora suprafața sau vopseaua.

De asemenea, puteți folosi un lucru pe care îl are fiecare automobilist – benzina. Ștergeți pata cu ea și aceasta va dispărea.

Cu ce îndepărtezi banda dublu adeziva?

Acest tip de bandă este mai dificil de eliminat, deoarece compusul adeziv este diferit de cel utilizat în cazul benzii scotch obișnuite și este dificil de înmuiat și de îndepărtat de pe obiecte. Totuși, există câteva metode pentru a scăpa de astfel de scotch.

Dacă, de exemplu, urmele nu sunt complet uscate și se află pe linoleum, rame de ferestre din plastic și aparate de uz casnic, se pot folosi detergenți. În cazul în care pata s-a depus deja, trebuie folosit un solvent de bună calitate, acetonă, alcool și vodcă, dar nu uitați să alegeți produsul corect înainte de a proceda, pentru a nu deteriora suprafața.

În cazul în care au rămas cantități mari de adeziv pe suprafață, este posibil de utilizat compresie cu alcool, benzină sau acetonă. Dar nu uitați să rețineți că, dacă suprafața este din plastic, nu ar trebui să lăsați astfel de soluții pentru mult timp, deoarece acest lucru va provoca deformări și pierderea culorii.

Nu folosiți niciodată raclete aspre sau bureți tari pentru a scăpa de adeziv, deoarece acestea nu vor face decât să deterioreze și mai tare suprafața, ceea ce nu este bine. În cazul în care curățarea cu o metodă nu aduce rezultate pozitive, încercați o altă metodă.

Sfaturi utile!

Pentru toate nevoile și cerințele, vă recomandăm să folosiți un tip special de benzi lipicioase de la companii și producători dovediți de timp, care sunt concepute special pentru îndepărtarea ulterioară a benzii fără nici cea mai mică urmă de reziduuri de adeziv.

Astăzi, produsele companiei «Dublfix» sunt extrem de populare în întreaga lume. Este o companie «DURACO» care produce o gamă largă de benzi adezive de calitate pe o singură față și pe dublă.

Printre acestea se numără:

 1. «Remo-One».
 2. «Remo-Two».
 3. «Teachers-Tape».
 4. «Metal-Shelf-Tape» etc.

Substanța adezivă special dezvoltată permite consumatorului să îndepărteze banda chiar și după o perioadă lungă de timp după ce a fost lipită. Această bandă scotch este excelentă pentru îndepărtarea fără reziduuri a adezivului de pe toate suprafețele, fie ele moi, dure, vopsite, delaminate sau similare.

Concluzie

Am analizat mai multe metode populare de rezolvare a acestei probleme, dar este mai ușor, dacă este posibil, să faceți această lucrare când petele sunt încă proaspete decât atunci când sunt vechi.

Ссылка на основную публикацию