Cum Cureți Fierul De Călcat: 22 metode testate

Din păcate, odată ce ați cumpărat un fier de călcat nou, acesta nu rămâne nou pentru totdeauna. Talpa se murdărește (se arde) din cauza setărilor necorespunzătoare ale temperaturii și a calcarului din interior, care este una dintre principalele cauze nu numai a petelor de pe haine, ci poate provoca chiar și defectarea fierului de călcat.

Așadar, este foarte important nu numai să aveți grijă de aparat, ci și să îl curățați periodic de murdărie și calcar. În articolul de astăzi veți afla cum cureți fierul de călcat acasă.

Indiferent cât de high-tech și avansate sunt fiarele de călcat moderne, acestea au nevoie de o manipulare atentă și de o curățare în timp util.

Dușmani ai oricărui fier — murdărirea tălpii și calcarul

Murdărirea tălpii

Aceasta se poate forma pe talpă dacă, din greșeală, întindeți prea mult fierul de călcat pe materiale sintetice sau dacă pe suprafață se depune material lipicios, care devine din ce în ce mai lipit de talpă pe măsură ce se încălzește. În timp, acest lucru va face ca fierul de călcat să devină alunecos și să se uzeze, dar cea mai mare problemă este pătarea hainelor și a țesăturilor – talpa fierbinte va transfera instantaneu arderea pe material.

Calcar

În ceea ce privește calcarul, aceasta este o problemă pentru oricine folosește apă nefiltrată pentru abur.

Cele mai multe aparate de călcat moderne de uz casnic sunt echipate cu un rezervor de apă și o funcție de abur. Această funcție este foarte utilă, aburul ușurează mult călcatul, astfel încât este nevoie doar de câteva minute pentru ca hainele să arate cât mai bine. Cu toate acestea, atunci când apa intră în contact cu elementele de încălzire se formează depuneri de calcar, care pot provoca chiar defectarea fierului de călcat.

Cum cureti talpa fierului de calcat?

Reziduurile de materiale sintetice, amidonul care se acumulează în țesătură după spălare, alți detergenți, precum și murdăria și praful, toate acestea contaminează talpa fierului de călcat.

Acest lucru transformă fierul de călcat dintr-un ajutor de încredere în fiecare zi într-un dăunător. Pentru a evita surprizele neplăcute, cum ar fi hainele distruse, trebuie să păstrați talpa curată. Este ușor să curățați talpa fierului de călcat acasă. Iată cum să-ți cureți fierul de călcat din pânză arsă.

Curățarea cu bicarbonat de sodiu

Vei avea nevoie de bicarbonat de sodiu, apă, un bol mic, un șervețel de curățat, oțet (opțional) și o bucată de pânzăi, cum ar fi un prosop vechi de bucătărie.

În primul rând, asigurați-vă că aparatul este oprit și că s-a răcit de la ultima călcare. Faceți un amestec de apă și bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă lichidă. Aplicați această pastă pe suprafața metalică. Dacă există zone care necesită o atenție specială, ar trebui să existe mai multă pastă acolo. Apoi ștergeți-o cu o cârpă curată și umedă.

La final, puteți umple rezervorul cu apă distilată și oțet (3 părți apă, 1 parte oțet) și activați funcția de abur. Călcați prosopul vechi timp de câteva minute, până când lichidul care iese prin găuri este complet limpede.

După ce îl opriți, lăsați-l în poziție orizontală – orice reziduu se poate scurge. Și așteptați până când aparatul se răcește.

Curățarea cu sare și ziar

O altă modalitate ușoară de a curăța talpa fierului de călcat este cu ziar și sare. Rețineți însă că teflonul și straturile antiaderente nu trebuie curățate niciodată în acest mod. Acestea nu tolerează substanțele abrazive.

Pentru început, încălziți aparatul la temperatura maximă și apoi porniți funcția de abur. În timp ce se încălzește, întindeți o foaie de hârtie de ziar și presărați-o generos cu sare. Folosiți fierul de călcat fierbinte pentru a-l trece peste ziarul sărat până când reziduurile și petele dispar.

Utilizarea pastei de dinți

Se pare că puteți folosi pastă de dinți pentru a scăpa de murdăria de pe fierul de călcat. Conținutul redus de abrazivitate al pastei de dinți înseamnă că aceasta curăță și nu deteriorează suprafața. Aplicați pasta de dinți pe fierul de călcat ușor încălzit, apoi folosiți o cârpă sau un burete pentru a șterge reziduurile. Apoi îndepărtați produsul cu o cârpă umedă.

Cum să curățați talpa cu oțet

Important! Când folosiți oțet, respirați prin tifon sau purtați o mască medicală. Dacă aveți un aparat de respirat, este minunat! Vaporii de oțet sunt destul de corozivi și este mai bine să îi țineți departe de tractul respirator. De asemenea, nu uitați să purtați mănuși de protecție pentru a vă proteja mâinile de acid.

 • Puteți scăpa de funinginea de pe fierul de călcat cu oțet. Înmuiați o bucată de bumbac în oțet și ștergeți talpa fierului de călcat rece. În cazul în care murdăria este puternică, turnați oțetul pe o cârpă și acoperiți talpa dispozitivului. Lăsați-l să acționeze câteva ore. Apoi îndepărtați murdăria cu un burete.
 • Cum altfel poți îndepărta rapid murdăria de pe un fier de călcat folosind oțet? Dizolvați două-trei linguri într-un pahar de apă și înmuiați în ea o bucată de pânză termorezistentă. Porniți fierul de călcat și încălziți-l la foc mediu. Îndoiți cârpa de mai multe ori și ștergeți cu ea talpa aparatului. Curățați găurile de pe talpă cu un tampon de bumbac înmuiat în aceeași soluție.
 • De asemenea, puteți turna o lingură de oțet în compartimentul de apă, împreună cu apa. Încălziți fierul de călcat la temperatura maximă și lăsați-l pornit timp de 10 minute. După aceea, clătiți recipientul sub jet de apă. Cel mai bine este să manipulați oțetul într-o zonă ventilată. Modul de a curăța fierul de călcat cu oțet la domiciliu necesită o sursă de aer proaspăt.

Utilizarea peroxidului de hidrogen

O altă metodă simplă de curățare este utilizarea unei soluții de peroxid de hidrogen de 3 %. Unii recomandă să încălziți puțin aparatul, în timp ce alții se pot descurca și cu petele reci. Încercați-le pe amândouă.

Ștergeți petele cu un tampon de bumbac sau cu o cârpă îmbibată în peroxid de hidrogen până când acestea dispar complet.

Acetonă

Umeziți un tampon de bumbac cu acetonă și ștergeți suprafața murdară. Murdăria trebuie să se desprindă ușor de pe talpa fierului de călcat. Dacă mai există încă reziduuri, puneți fierul de călcat cu zona cu probleme pe tamponul de bumbac îmbibat în acetonă și lăsați-l să acționeze peste noapte.

Un fier de călcat cu o suprafață ceramică poate fi curățat de murdărie și cu acetonă. Aceasta este o modalitate eficientă de îndepărtare a țesăturilor sintetice arse. Puneți câteva picături pe o cârpă și ștergeți cu aceasta talpa fierului de călcat. Apoi ștergeți-l cu un șervețel.

Îndepărtarea murdăriei cu săpun de rufe

Aceasta nu este o modalitate rea de a curăța depunerile de funingine proaspătă. Nu va funcționa în cazul petelor vechi și încăpățânate. Încă un lucru: dacă aparatul are o talpă în relief cu multe găuri, această metodă este de asemenea de evitat. Sau pregătiți-vă să curățați găurile cu bețișoare de urechi și scobitori.

Săpunul de rufe nu este dificil de utilizat. Se freacă o bucată pe partea de jos a tălpii cu puțină căldură. Săpunul va înmuia reziduurile pe măsură ce se topește. Este doar o chestiune de a o îndepărta ușor cu o cârpă.

Cum sa cureti fierul de calcat cu parafină

Cum se curăță talpa ceramică a unui fier de călcat? Vă sugerăm să încercați o metodă neconvențională – curățarea cu o lumânare de parafină. Din nou, aveți grijă cu modelele în relief. Dacă parafina intră în gaura de aburi, cu siguranță va păta lucrurile mai târziu.

Încălziți aparatul electric. Înfășurați o lumânare în bumbac sau hârtie și frecați suprafața încălzită. Pentru a evita pătarea camerei, puneți sub picioare ziare sau un șervețel nedorit – ceara se va topi și se va scurge. Îndepărtați orice reziduu de ceară cu prosoape de hârtie. Aveți grijă să nu vă frigeți. Ceara întărită este mai greu de curățat, așa că va trebui să acționați rapid.

Dizolvant pentru lac de unghii

Cum cureti talpa fierului de calcat de la cârpele arse? Îndepărtați-l cu grijă cu un tampon de bumbac sau o cârpă îmbibată în dizolvant de lac de unghii. Desigur, fierul de călcat va trebui să fie rece în acest moment. Asigurați-vă că produsul nu intră în contact cu piesele din plastic, altfel acestea pot fi deteriorate.

Amoniac + oțet + peroxid

 • Amestecați oțet și amoniac în proporții egale și ștergeți talpa de fier. Acest amestec îndepărtează chiar și cea mai dură murdărie. Vă va ajuta dacă vă întrebați cum să curățați un fier ceramic de murdărie.
 • O altă rețetă cu amoniac este eficientă pentru depunerile ușoare de funingine. Amestecați o jumătate de pahar de apă și cinci picături de amoniac. Ștergeți talpa mai întâi cu această soluție și apoi cu peroxid. Ștergeți talpa cu o cârpă curată. Peroxidul este eficient dacă doriți să îndepărtați orice murdărie de pe talpa de teflon a fierului de călcat. După curățare, uscați zona astfel încât să nu rămână urme.

Cum cureti fierul de calcat cu un creion?

Una dintre cele mai eficiente metode și, de asemenea, sigură pentru fiarele de călcat cu orice strat de acoperire: teflon, ceramică, metal și așa mai departe. Un dispozitiv special de curățare a fierului de călcat poate fi achiziționat de la magazinele de electrocasnice. Acesta conține uree care curăță delicat talpa.

În mod remarcabil, spre deosebire de alte produse, creionul nu se folosește pe un fier de călcat răcit, ci pe unul fierbinte. Acidul din produs dizolvă funinginea atunci când este expus la căldură. Creionul nu lasă zgârieturi, deoarece nu conține substanțe abrazive. Este foarte ușor și sigur să curățați un fier de călcat acoperit cu teflon de murdărie.

Deci, cum cureți fierul de călcat acasă folosind un creion de curățare:

 1. În primul rând, desigur, trebuie să citiți instrucțiunile furnizate împreună cu creionul.
 2. Apoi încălziți fierul de călcat la temperatura specificată în instrucțiuni.
 3. Folosind mișcări circulare, aplicați creionul pe zonele murdare de pe talpa fierului de călcat. Nu aplicați o presiune prea mare asupra creionului.
 4. Folosiți o cârpă de bumbac curată și uscată pentru a îndepărta orice agent de curățare rezidual.

Procesul de îndepărtare a murdăriei de pe fierul de călcat cu ajutorul unui creion este rapid și ușor. Dar acest produs are și dezavantaje. De exemplu, există un miros înțepător care apare atunci când îl folosiți pentru a curăța talpa dacă fierul de călcat este ars. Prin urmare, este recomandabil să vă curățați fierul de călcat într-o încăpere bine ventilată. De asemenea, aveți grijă când folosiți o bucată mică de creion – vă puteți frige!

Prevenire

Pentru a vă întreba mai rar cum și cu ce a îndepărta talpa arsă de pe fierul de călcat acasă, iată câteva reguli simple pe care trebuie să le urmați.

Acestea vă vor ajuta să vă păstrați aparatul curat și ordonat:

 • Respectarea regimului de temperatură este cel mai important lucru în funcționarea aparatelor mici. Asigurați-vă că verificați eticheta de pe îmbrăcăminte și urmați instrucțiunile. Lenjeria este cel mai rezistent material și se calcă la temperatura maximă: 180-200 de grade Celsius. Bumbacul este puțin mai delicat și se calcă la 170-180 de grade. Mătasea delicată necesită o temperatură scăzută, nu mai mare de 70 de grade. Recomandările pentru călcarea materialelor sintetice variază: unele țesături, cum ar fi poliesterul, se calcă la 60 de grade sau mai puțin, altele la peste 100 de grade.
 • Folosiți o masă de călcat. Acest lucru va asigura cu siguranță că nu se va întâmpla ca orice materie străină să ajungă accidental pe suprafața hainei care se calcă.
 • Nu neglijați tifonul. Nu numai în materiale sintetice și lână, ci și în in și bumbac. Țesătura poate ajuta la prevenirea strălucirii și a lipiciului. Puteți înlocui tifonul cu o cârpă de călcat sintetică, care este o bucată de plasă.
 • Stergeți aparatul cu o cârpă umedă înainte și după utilizare – astfel veți scăpa de praful care ar putea pătrunde în interior în timp.

Cum sa cureti fierul de calcat de calcar?

Dacă folosiți apă de la robinet în loc de apă distilată pentru călcatul cu abur, în timp se vor forma depozite minerale în rezervorul de abur și în canalele de ieșire a aburului din talpa fierului de călcat.

Dacă fierul de călcat începe brusc să elibereze apă murdară și să vă murdărească hainele, este timpul să îl curățați de calcar.

Deoarece calcarul este format doar din săruri de calciu și magneziu, trebuie să-l atacați cu acid. Iată două modalități care vă vor ajuta să curățați interiorul fierului de călcat.

Desincrustarea cu acid citric

Merită menționat imediat că procesul de curățare în sine este însoțit de un miros destul de înțepător, așa că, dacă sunteți alergic, cel mai bine este să vă abțineți. Dar dacă decideți să folosiți această metodă de curățare, se recomandă să curățați fierul de călcat într-o cameră bine ventilată. Mirosul neplăcut este cauzat de interacțiunea unor elemente chimice, așa că nu vă alarmați prea tare.

Pentru a curăța fierul de călcat, urmați instrucțiunile:

 1. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să pregătiți un recipient sau un bazin în care să scurgeți apa murdară, murdăria și depunerile din aparat.
 2. În continuare, pregătiți o soluție specială pentru curățarea fierului de călcat. Pentru a face acest lucru, veți avea nevoie de acid citric și de pulbere. Se toarnă acid citric în proporție de 1:10 într-un pahar de 250 ml de apă clocotită și se amestecă foarte bine, apoi se adaugă 25 de grame de pulbere. Este foarte important ca toate granulele să fie complet dizolvate și să nu existe reziduuri tulburi.
 3. Apoi turnăm cu grijă această soluție în rezervorul de lichid din aparat.
 4. Porniți-l și setați-l la putere maximă. Acest produs îndepărtează bine placa la temperaturi ridicate (nu mai puțin de 80 de grade Celsius).
 5. Este recomandabil să agitați ușor după oprirea indicatorului de pe aparat pentru a permite soluției să ajungă în toate locurile greu accesibile.
 6. Următorul pas este să țineți aparatul în poziție orizontală deasupra unei chiuvete sau a oricărui recipient de scurgere. Apoi apăsați butonul de abur și așteptați ca toată murdăria și apa să iasă din fierul de călcat.
 7. Dacă este necesar, procedura poate fi repetată de mai multe ori.
 8. Ultimul pas este clătirea rezervorului de apă și ștergerea tălpii și a tuturor părților necesare ale dispozitivului de călcat de uz casnic.

Merită să ne amintim că este strict interzisă lăsarea acestei soluții, deoarece părțile din plastic ale fierului de călcat ar putea deveni pur și simplu inutilizabile. De asemenea, se recomandă să folosiți o cârpă de bumbac după ce ați curățat fierul de călcat pentru prima călcare. Acest lucru vă va ajuta să vă asigurați că toată murdăria a fost eliminată. Dacă a rămas ceva înăuntru, o astfel de cârpă vă va păstra hainele în siguranță.

Metoda de curățare a fierului de călcat cu acid citric este potrivită atât pentru suprafețele metalice, cât și pentru cele din teflon și carmin. Cu toate acestea, este recomandabil să citiți instrucțiunile pentru modelul dumneavoastră înainte de a utiliza această metodă.

Curățarea cu oțet

 1. Se toarnă o soluție de oțet și apă diluată în proporții egale în fierul de călcat până la aproximativ o treime din rezervor.
 2. Încălziți fierul de călcat la maximum și lăsați-l în poziție verticală timp de 5-10 minute. Rețineți că, în acest timp, se va opri periodic, se va răci și apoi se va încălzi din nou la maxim, acest proces nu trebuie să fie perturbat.
 3. Apoi, puneți un recipient sub fierul de călcat pentru a colecta apa și, ținând aparatul pe orizontală, începeți să eliberați viguros aburul apăsând butonul corespunzător. Acest lucru ar trebui să provoace picurarea de picături ruginite din găurile din talpă. Continuați să eliberați aburul până când picăturile de murdărie nu mai scapă din fierul de călcat.
 4. Umpleți apoi fierul de călcat cu apă curată și porniți-l din nou la temperatura maximă pentru a îndepărta orice reziduuri de calcar și oțet. Țineți din nou aparatul orizontal deasupra unui bazin și lăsați aburul să iasă de câteva ori. În cele din urmă, pur și simplu scurgeți apa și ștergeți talpa și orificiile de evacuare a aburului cu un șervețel sau o cârpă curată.

În plus, astfel de soluții vă vor ajuta să vă curățați fierul de călcat de verdeața care apare adesea în interior din cauza utilizării apei de la robinet.

Sistem de autocurățare încorporat

Unele modele noi sunt disponibile cu un sistem autocalcarizant încorporat. Acest sistem este foarte comod de utilizat, deoarece nu trebuie să vă pierdeți timpul pregătind soluții speciale pentru îndepărtarea calcarului. Se recomandă utilizarea sistemului de autocurățare o dată la 3 luni.

Procesul în sine se desfășoară în mai multe etape succesive:

 1. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să umpleți rezervorul special cu apă filtrată, cu care este dotat ajutorul de călcat.
 2. În continuare, porniți aparatul, încălziți-l la temperatura maximă și apoi lăsați-l să se răcească complet. Vă recomandăm să repetați această procedură de 3 sau 4 ori.
 3. Următorul pas este să țineți fierul de călcat pe orizontală și apoi să apăsați butonul de autocurățare de pe fier. Toată murdăria și apa trebuie să se scurgă într-o chiuvetă sau într-un alt recipient pregătit în prealabil.
 4. După aceea, ștergeți aparatul cu o cârpă pentru a îndepărta orice murdărie rămasă.

Merită să adăugăm că în timpul procesului de curățare trebuie respectate toate normele de siguranță. Nu atingeți cablul de alimentare cu mâinile umede sau cu părțile fierbinți ale fierului de călcat.

Cum să evitați acumularea calcarului?

Pentru a vă asigura că fierul de călcat durează cât mai mult, încercați să folosiți apă distilată sau purificată pentru călcat. Bineînțeles, acest lucru nu va scăpa de murdărie, dar va încetini considerabil formarea acesteia.

De asemenea, ar trebui să se urmeze recomandări simple:

 • Scurgeți apa după fiecare călcare și depozitați aparatul numai în poziție verticală.
 • Multe instrucțiuni recomandă curățarea duzelor cu o lovitură de abur, nu uitați să efectuați această acțiune simplă.
 • Întreținerea preventivă a aparatului dumneavoastră și îngrijirea corespunzătoare a acestuia.

Concluzie

Desigur, fiarele de călcat moderne sunt mult mai rezistente la diverse tipuri de murdărie, precum și la influențe agresive, decât predecesorii lor. Cu toate acestea, ele trebuie, de asemenea, să fie curățate și îngrijite corespunzător. Așadar, dacă vrei ca ajutorul tău de călcat să funcționeze corect și să dureze cât mai mult timp, urmează aceste indicații simple și curăță aparatul de depuneri și de tot felul de murdărie.

Ссылка на основную публикацию