Lipiciul care a intrat în contact cu orice suprafață poate fi o problemă serioasă. Nu numai că afectează aspectul produsului, dar îl poate și deteriora. Poate fi greu să vă luptați cu petele lipicioase, deoarece unele formulări sunt foarte puternice și nu pot fi atacate de detergenți ușori.
Adezivul este un produs de lipire a diferitelor materiale și este utilizat în casă, în industrie și în multe alte scopuri. În unele situații, adezivul ajunge în locuri nedorite, lăsând cocoloașe uscate și pete care sunt greu de îndepărtat.
Desigur, unii adezivi pot fi îndepărtați fără a afecta suprafața cu un burete umed, dar numai dacă o faceți imediat, fără a aștepta ca adezivul să se usuce. Cu toate acestea, în cazul în care se pierde timp, se pune întrebarea – cum se cureti lipiciul de pe orice suprafață fără a o deteriora.
Dacă apare o astfel de situație, vă propunem să folosiți metode eficiente, încercate și remedii populare pentru a dizolva lipiciul pentru a îndepărta în continuare petele de pe suprafețe din diferite tipuri de compuși.
Caracteristicile îndepărtării lipiciului de pe diferite suprafețe
De la tipul de suprafață depinde modul curățirii acestuia:
- Plasticul nu trebuie expus la căldură. Se poate topi atunci când este expus la temperaturi ridicate.
- Sticla nu trebuie frecată cu șmirghel sau cu obiecte ascuțite de orice fel. Zgârieturile nu numai că afectează aspectul produsului, dar pot duce și la deteriorarea acestuia.
- Îmbrăcămintea nu se prelucrează cu compuși caustici. Acest lucru este valabil pentru orice solvenți agresivi.
- Lemnul este rezistent atât la curățarea mecanică, cât și la cea chimică, dar suprafețele lăcuite nu trebuie tratate cu lichide care conțin acetonă.
- După prelucrare, sticlele sunt folosite pentru depozitarea alimentelor. Prin urmare, îndepărtați reziduurile de agenți de curățare de pe ele cu mare atenție sau folosiți oțet, bicarbonat de sodiu sau ulei în acest scop.
- Tapetul se teme de contactul prelungit cu substanțe lichide.
- Pantofii din piele sunt sensibili la tot felul de influențe. Prin urmare, puteți scăpa de petele de lipici cu un set limitat de remedii: ulei vegetal, apă caldă sau metoda de înghețare.
- Faianța, ca și metalul, nu trebuie curățată cu obiecte ascuțite, pentru a nu le strica aspectul.
- Pielea umană este sensibilă la diverse substanțe agresive. Prin urmare, cel mai bine este să folosiți o soluție de săpun călduță sau ulei vegetal pentru a îndepărta urmele de lipici.
- Linoleumul poate fi ars de solvenți, iar obiectele ascuțite pot lăsa zgârieturi adânci.
Informații utile
Sfaturi care vă vor fi de folos la ștergerea urmelor de lipici:
- Începeți procesul de tratament cât mai devreme posibil. Cu cât adezivul rămâne mai mult timp pe suprafață, cu atât va fi mai dificil de manevrat.
- Folosiți un tampon de bumbac sau o cârpă de culoare deschisă pentru a îndepărta adezivul. În cazul în care țesătura este colorată, pigmentul poate fi absorbit de suprafața care urmează să fie tratată. Acest lucru va necesita o curățare suplimentară.
- După îndepărtarea lipiciului, suprafața care urmează să fie prelucrată trebuie clătită cu apă curată sau ștearsă cu o cârpă umedă pentru a șterge reziduurile de solvent.
- În cazul în care se folosesc produse agresive, este recomandabil să le încercați pe o suprafață mică.
Protejați sistemul respirator cu o mască atunci când lucrați cu substanțe volatile. Formulările dure necesită utilizarea mănușilor.
Cu ce se curata urmele de lipici?
Varietatea metodelor concepute pentru a îndepărta petele de clei de pe orice suprafețe este surprinzătoare. Să ne uităm la cele mai eficiente remedii recomandate pentru a realiza problema.
Apă plată
Apa este un solvent popular. Principalul avantaj este versatilitatea sa.
Utilizarea apei este justificată numai dacă lipiciul este pe bază de apă. Eficacitatea metodei se datorează următorului fapt: adezivii sunt adesea creați pe bază de apă. Cu toate acestea, un rezultat favorabil al procedurii este posibil doar dacă adezivul nu a avut timp să se usuce complet. Numai atunci se poate îndepărta cleiul în cel mai scurt timp posibil.
Folosiți o cârpă pentru a șterge excesul de lipici prin tamponarea zonei tratate cu apă plată. Repetați acești pași până când lipiciul dispare complet. Metoda nu va funcționa dacă adezivul se usucă complet.
Alcool etilic
Etanol este solventul clasic care permite îndepărtarea diferiților compuși adezivi prin eliminarea proprietăților caracteristice originale ale componentelor adezive.
Se recomandă utilizarea alcoolului după cum urmează: aplicați spirtul pe lipiciul uscat. După câteva minute, veți observa o schimbare favorabilă. Scopul principal este de a înmuia lipiciul, după care acesta poate fi îndepărtat prin orice mijloace adecvate.
Acetonă
Umeziți un tampon de bumbac sau o cârpă cu o cantitate mică de lichid conceput pentru îndepărtarea lacului. Aplicați vată umezită pe adeziv și așteptați câteva minute. Lipiciul se va dizolva în timp. Ulterior, folosiți un burete dur pentru a șterge adezivul înmuiat. Repetați până când lipiciul este complet îndepărtat.
Acetona îndepărtează elementele de lipire create între lipici și obiect. Produsul garantează beneficii maxime la scoaterea mai multor tipuri de clei.
Vă rugăm să rețineți: materialele sintetice sunt vulnerabile la acetonă, așa că este recomandabil să verificați efectul produsului asupra obiectului și apoi să efectuați procedura.
Ulei
Lipiciul rezistent la apă, alcool și acetonă poate fi îndepărtat cu ulei vegetal sau ulei pentru copii. Ungeți suportul adeziv cu ulei natural, apoi frecați-l ușor pe obiect. Va dura ceva timp pentru a obține un rezultat, deoarece trebuie să înceapă procesele chimice.
Efectul se datorează următorului fapt: mulți adezivi sunt creați pe bază de ulei. După etapa principală a procedurii, este recomandabil să îndepărtați orice reziduuri de lipici cu apă cu săpun.
Distrugerea cu oțet
Oțetul poate fi folosit pentru a curăța adezivul și reziduurile acestuia. Veți avea nevoie de un lichid compus din apă și acid acetic. Al doilea ingredient se caracterizează prin capacitatea sa de a distruge adezivul.
Oțetul se aplică relativ abundent pe zona murdară. După douăzeci de minute, adezivul va începe să se dizolve. În final, folosiți o cârpă pentru a îndepărta reziduurile.
O procedură similară se efectuează atunci când problema este o urmă de etichetă autocolantă pe plastic.
Vaselină
Reziduurile de autocolant de pe plastic și alte murdării similare pot fi îndepărtate cu puțină vaselină. Începeți cu o cantitate foarte mică și adăugați treptat mai mult până când atingeți obiectivul dorit.
Aceeași abordare poate fi utilizată și în cazul în care problema este reprezentată de urme de scotch. În cele din urmă, zona tratată este ștearsă și spălată cu săpun și apă caldă.
Uscător de păr
Este recomandabil să încălziți cleiul cu un uscător de păr. Căldura va înmuia stratul creat. Apoi, cu ajutorul unei flaneluri adecvate, îndepărtați lipiciul de pe obiect. O racletă metalică este cel mai bun mod de a obține rezultatul dorit într-un timp minim.
Gheață
Este recomandabil să puneți obiectul pe care a rămas adezivul în congelator. Frigul va acționa și apoi se va îndepărta lipiciul. Așteptați câteva ore pentru a obține un efect decent. Dacă nu puteți pune articolul în frigider, folosiți un pachet cu gheață.
Lipiciul va deveni fragil din cauza efectelor vremii reci, ceea ce îl va face ușor de îndepărtat. Dacă doriți să obțineți cele mai bune rezultate, folosiți un răzuitor special pentru a îndepărta cu succes stratul de clei.
Soda
Se prepară o pastă de bicarbonat de sodiu. Pasta trebuie să fie groasă, așa că amestecați o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură de apă. Aplicați pasta de bicarbonat de sodiu într-un strat ordonat pe clei. Așteptați ca pasta să acționeze, deoarece va dura ceva timp până când procesul va avea loc. Curățați adezivul. Folosiți apă la o temperatură caldă.
Pasta de sodă nu este periculoasă, de aceea este folosită într-o varietate de situații.
Solvenți
Folosiți benzină, care va îndepărta cu succes adezivul de pe suprafață. Dacă doriți, utilizați un diluant pentru vopsele care are un efect similar. Umeziți un tampon de bumbac în produsul ales și apoi apăsați-l pe suportul adeziv. Clătiți obiectul cu apă cu săpun, îndepărtând orice reziduu.
Ștergător de parbriz
Dacă nu există un material adecvat pentru a separa părțile lipite, puteți folosi ștergătorul de parbriz de la mașină. Aceste substanțe sunt alcoolice și, prin urmare, unii adezivi se pot dizolva foarte repede. Aplicați detergentul pe suprafața de plastic timp de câteva minute, apoi ștergeți suprafața cu o cârpă uscată.
Dimetilsulfoxidul
Dimetoxidul este considerat un remediu universal pentru a ajuta la tratarea eficientă a reziduurilor de adeziv pe plastic. Acesta trebuie aplicat cu grijă pe pată, astfel încât să nu intre accidental în contact cu plasticul. Produsul nu trebuie să rămână pe suprafața plasticului pentru o perioadă lungă de timp, deoarece acest lucru va deteriora materialul.
După aplicarea dimetoxidului, ștergeți rapid pata cu un burete tare sau o cârpă aspră. După curățarea petei, clătiți suprafața cu apă cu săpun.
Sfat! Cel mai simplu este să aplicați dimetoxidul cu un tampon de bumbac sau cu o pensulă mică. Acest lucru va preveni contactul dintre plastic și piele, care ar putea provoca arsuri. Trebuie purtate mănuși de cauciuc, care trebuie îndepărtate imediat după utilizare, deoarece dimetoxidul poate coroda cauciucul. Dimetoxi poate dizolva toți cleiurile de cianoacrilat existente, inclusiv superglue.
Spray Antiadeziv
Acest produs vă permite să vă spălați mâinile de reziduurile de lipici uscat. Atunci când planificați construcție sau de renovare și vă dați seama că contactul cu adezivul este inevitabil, utilizați un produs antiadeziv care a câștigat un nivel ridicat de popularitate. Produsul este vândut în magazinele de construcții, deci nu există nicio problemă cu achiziționarea acestuia.
Agentul va îndepărta lipiciul rapid și poate fi folosit chiar și pe mâini. Aplicați produsul selectat pe un burete și apoi ștergeți cu grijă suprafața murdară. Petele vor fi apoi dizolvate cu succes. Reziduurile pot fi îndepărtate de pe țesături și de pe lemnul natural fără consecințe negative.
Studiind ofertele de astăzi, veți putea face alegerea corectă în ceea ce privește produsul. O cantitate mică va fi necesară pentru a îndepărta lipiciul. Efectul va fi obținut în câteva minute. Procedura este fără efort, ceea ce asigură rezultate optime.
Repetați procedura, dacă doriți, deoarece acest lucru va crește șansele unui rezultat favorabil. O opțiune suplimentară este un produs special conceput pentru a îndepărta adezivul întărit. Producătorii actuali notează eficiența utilizării produsului.
Cum cureţi lipiciul de pe sticlă?
Dacă știți ce fel de clei a fost folosit și când a lăsat urme, curățarea sticlei va dura mai puțin timp.
Cum și în ce mod se poate îndepărta lipiciul de pe sticlă:
- Acetona – este un solvent care este adesea utilizat în scopuri casnice. O utilizare similară este solvent pentru îndepărtarea lacului de unghii.
- Uleiul vegetal – este cel mai sigur și cel mai accesibil mijloc de a îndepărta urmele de lipici. Cel mai bun rezultat se obține atunci când lipiciul nu este încă complet uscat. În unele cazuri, grăsimea poate dizolva lipiciul, dar lasă urme care trebuie îndepărtate.
- Săpun lichid – poate fi folosit diluat sau ca produs de sine stătător. În cazul în care zona afectată de lipici este mică și lipiciul nu s-a întărit încă. Este posibil să fie necesare mai multe prelucrări pentru a elimina complet reziduurile de adeziv.
- Benzină – este recomandată purificată, iar unele tipuri de solvenți (white-spirit, kerosen) vor ajuta la îndepărtarea urmelor de adeziv și a petelor. Lucrările trebuie efectuate cu fereastra deschisă.
- Amoniac și detergent – amoniacul poate fi folosit singur sau combinat cu detergent.
- Dimetilsulfoxidul – este un remediu de farmacie care s-a dovedit a fi foarte eficient în îndepărtarea tuturor tipurilor de urme de lipici. Urmele proaspete de clei sunt mai ușor de îndepărtat decât cele vechi.
- Expunerea la căldură – aceasta va ajuta la înmuierea stratului adeziv, inclusiv a stickerelor. Este posibil să se facă acest lucru folosind, de exemplu, un uscător de păr. Fiți foarte atenți să nu deteriorați sticla cu temperaturi foarte ridicate.
Lipiciul poate fi îndepărtat de pe sticlă folosind remedii casnice sau produse speciale disponibile în comerț. În cazul în care remediul ales nu funcționează imediat, este logic să încercați următoarele. Este recomandabil să nu forțați procesul și să nu folosiți forța sau obiecte ascuțite.
Îndepărtarea superglue de pe mâini
Atunci când efectuați lucrări de uz casnic cu superglue fără mănuși, există un risc ridicat de a vă murdări mâinile. Lipiciul se întărește rapid în aer și aderă la piele.
Se pune întrebarea – cum sa cureți super glue de pe mâini în mod eficient și fără a vă afecta sănătatea. Rețetele simple, testate în timp și remediile specializate disponibile în comerț pot fi de ajutor.
Utilizarea dispozitivelor de îndepărtare a lipiciului manual necesită atenție. Niciuna dintre substanțele chimice nu trebuie aplicată pe o suprafață mai mare decât este necesar și nu trebuie menținută pe piele mai mult timp decât prevăd instrucțiunile.
Cu ce se curata lipiciul de pe haine?
Solvenții universali sunt formulări care ajută la eliminarea de toate tipurile de cleiuri, indiferent de originea lor. Acestea trebuie utilizate cu prudență, deoarece se bazează pe substanțe caustice.
Printre solvenții universali se numără:
- Acetona – este o substanță caustică și trebuie utilizată numai într-o zonă bine ventilată. Pentru a evita deteriorarea țesăturii, testați mai întâi produsul pe un loc mic. Se umezește un tampon de bumbac cu acetonă și se folosește pentru a curăța pata. Nu o lăsați prea mult timp pe țesătură.
- Dizolvant de lac de unghii – acesta conține acetonă, dar într-o concentrație mai mică, așa că, atunci când îndepărtați urmele de lipici încăpățânate, poate fi lăsat pe haină timp de 10-15 minute. Îndepărtați murdăria cu o perie rigidă, de exemplu, cu spatele unui burete.
- Benzina – are o bază de grăsime și un miros înțepător. Prin urmare, se recomandă utilizarea acestuia în aer liber. Aplicați compusul pe un tifon împăturit în mai multe straturi și aplicați petele pe haină în mod sistematic.
- Dimetoxidul – reprezintă o soluție farmaceutică care este utilizată în scopuri medicinale. Pentru a îndepărta urmele lipicioase este necesar un concentrat de 99%. Pentru a îndepărta petele proaspete, este suficient să aplicați Dimexid pe o cârpă. Se folosește pentru a șterge pata până când aceasta dispare. În cazul în care adezivul s-a uscat, înmuiați haina cu soluția timp de cel mult 5-15 minute.
- Cum scoți guma de mestecat de pe haine – poți face acest lucru cu ușurință cu acid citric sau acetic. Diluați o lingură de acid într-un pahar cu apă și înmuiați bine pata. Purtați mănuși, o mască de protecție respiratorie, ochelari de protecție și lucrați într-o zonă bine ventilată.
Toate produsele universale sunt capabile să dizolve nu numai moleculele de clei, ci și vopseaua. Prin urmare, atunci când prelucrați țesături colorate, testați produsul selectat pe o suprafață mică.
Îndepărtarea adezivului de pe plastic
Petele de lipici pe suprafețele din plastic pot apărea chiar și atunci când lucrarea este efectuată cu atenție. Dacă a trecut timpul și adezivul s-a uscat, acesta nu poate fi îndepărtat cu apă.
Vor fi necesare substanțe care pot dizolva masa lipicioasă fără a afecta suprafața cu care aceasta a intrat în contact.
Ce poate fi folosit pentru a șterge lipiciul de pe plastic:
- Petele proaspete pot fi tratate cu bicarbonat de sodiu – care poate fi folosit pentru a îndepărta adezivii neagresivi, solubili în apă, cum ar fi PVA sau lipiciul de hârtie.
- Acetonă – pentru a scoate petele de adeziv încăpățânate. Deoarece diferitele tipuri de plastic reacționează diferit la solvent, trebuie să testați într-o zonă mică, puțin vizibilă.
- Apa cu săpun – este o soluție neagresivă și sigură care poate fi folosită pentru a elimina lipiciul de pe plastic. Singurul dezavantaj este puterea sa slabă de curățare. Petele încăpățânate sunt greu de scos.
- Solvent – pentru îndepărtarea adezivului se poate folosi un diluant pentru vopsele. Cu toate acestea, toate au o bază agresivă, așa că utilizați-le cu grijă pe suprafața de plastic, fără a depăși un timp de expunere de 15 minute.
- Uscător de păr – puteți recurge la un tratament termic pentru a elimina lipiciul de pe plastic. Această metodă este sigură dacă instrucțiunile sunt respectate cu strictețe.
- Anti-lipici – conceput special pentru îndepărtarea adezivilor încăpățânați. Disponibil într-un tub mic de 5 g.
- Dimetoxidul – are acțiune rapidă, așa că nu exagerați mai mult de 2-5 minute.
- Alcoolul – dizolvă foarte bine adezivul, dar, în același timp, este absolut sigur pentru plastic. Prin urmare, acesta poate fi utilizat fără teama de a deteriora materialul.
Nu este greu de curățat petele de lipici de pe plastic dacă se folosește produsul potrivit. Cu cât lipiciul este mai dur, cu atât mai agresiv trebuie să fie dizolvantul. Principala regulă este să nu lăsați produsul pe suprafață prea mult timp, pentru a nu provoca deformări și decolorări.
Cu ce se curata lipiciul de pe metal?
Reziduurile de lipici de la etichete pot fi găsite în cele mai neașteptate locuri: pe ușile frigiderelor, chiuvete, suprafețe de fier și multe altele.
Problema nu este atât de ușor de rezolvat pe cât pare la prima vedere, deoarece stratul adeziv este foarte puternic. Prin urmare, nu este posibil să scăpați de ea doar cu apă.
Cum să ștergeți urmele de lipici de pe o suprafață metalică:
- Săpun – petele proaspete pot fi șterse cu ușurință cu o soluție de săpun. Aplicați-l pe pată cu un burete, umezind abundent urmele de lipici. După 15-30 de minute, metalul se freacă cu o perie moale și se șterge cu o cârpă pentru a îndepărta orice reziduu. Principalul dezavantaj al acestei metode este eficiența scăzută împotriva urmelor vechi.
- Benzina – dizolvă bine moleculele adezive, făcând legăturile dintre ele mai puțin puternice. Acest efect îl face ușor de îndepărtat. Principalul dezavantaj al acestei metode este că moleculele de benzină sunt foarte volatile. Prin urmare, trebuie manipulat cu ferestrele deschise sau într-o încăpere bine aerisită.
- Dimetoxid – în forma sa nediluată (concentrație de 99%) este foarte agresiv, astfel încât este capabil să îndepărteze chiar și petele încăpățânate. Nu dăunează metalului, dar în cazul unui contact prelungit poate provoca distrugerea stratului protector al acestuia. Prin urmare, nu-l lăsați pe suprafață mai mult de 10 minute. În cazul în care nu este posibilă îndepărtarea petei în acest interval de timp, tratamentul poate fi repetat.
- Alcoolul – este sigur pentru metal și pentru cele mai multe acoperiri, deci poate fi folosit în siguranță pentru a îndepărta lipiciul. Funcționează bine pe petele proaspete. Este suficient să frecați de câteva ori cu un tampon de bumbac îmbibat.
- Acetona – este cel mai popular solvent. Este cel mai des folosit pentru a îndepărta vopseaua, dar face o treabă bună și cu petele de lipici.
- Răcirea – adezivul se desprinde ușor de pe suprafață atunci când se răcește, dar temperatura trebuie să scadă sub minus 25-30 de grade pentru ca acest lucru să funcționeze. Acest lucru poate fi realizat prin plasarea produsului într-un congelator.
- Căldura – urmele lipicioase se tem de temperaturile ridicate. Atunci când sunt încălzite la peste 50 de grade, rezistența conexiunii este redusă, astfel încât este ușor de îndepărtat pata de pe suprafață. Pe de altă parte, metalul este rezistent la temperaturi ridicate, astfel încât nu există riscul de a-l deteriora. Se poate folosi un uscător de păr pentru a îndepărta lipiciul.
A scoate lipiciul de pe metal nu este dificil dacă alegeți produsul potrivit. Cu cât pata rămâne mai mult timp pe produs, cu atât mai agresiv trebuie să fie dizolvantul. În plus față de substanțele la îndemână, pot fi achiziționate substanțe de îndepărtare profesionale sau poate fi folosit un tratament termic.
Cu ce se curata lipiciul de pe mobila?
Lemnul, parchetul și mobilierul care sunt pătate cu lipici trebuie curățate. Pentru a alege produsul potrivit, trebuie să fie luat în considerare materialul utilizat.
În funcție de aceasta, se selectează un produs adecvat:
- Vaselina – este excelentă în acest scop. Se freacă în lipiciul uscat. Apoi clătiți-l cu apă călduță.
- Alcoolul – este un solvent pentru adeziv. Prin urmare, dacă frecați bine zona murdară cu o cârpă îmbibată în alcool, aceasta poate fi curățată complet. Dacă frecarea nu ajută, puteți turna puțin dacă suprafața este orizontală. După 10 minute, ștergeți cu o cârpă și lipiciul va dispărea.
- Se poate încerca cu ulei – (ulei pentru copii sau ulei vegetal) dacă adezivul nu poate fi curățat cu vaselină, alcool sau apă. Uleiul îndepărtează cleiul, deoarece multe produse se bazează direct pe ulei. După aplicarea uleiului, acesta trebuie clătit cu apă cu săpun după 15-20 de minute.
- Oțet – se aplică pe suprafața murdară timp de 20-30 de minute. Apoi clătiți cu apă și ștergeți cu o cârpă.
- Bicarbonat de sodiu – excelent pentru îndepărtarea urmelor. Amestecați o lingură de bicarbonat de sodiu cu o lingură de apă. Masa groasă rezultată se freacă pe zona murdară. După ce ați frecat mult timp, clătiți suprafața cu apă caldă.
- Încălzirea – puteți îndepărta reziduurile de clei de pe mobilierul din lemn prin încălzirea suprafeței contaminate. Acest lucru necesită un uscător de păr și o spatulă de plastic. Uscătorul de păr trebuie folosit pentru a încălzi baza adezivă, iar apoi masa topită trebuie ștearsă cu o cârpă umedă.
- Solvent – lemnul poate rezista expunerii la majoritatea solvenților, dar nu se recomandă curățarea cu materiale abrazive, de exemplu, nu trebuie frecat cu șmirghel sau cu o perie de fier. Un astfel de tratament va îndepărta stratul de acoperire împreună cu adezivul, iar mobilierul se va deteriora.
Nu folosiți acetonă pentru a curăța mobila din lemn lăcuit, deoarece aceasta va dizolva stratul de acoperire.
Concluzie
Reziduurile de adeziv pot fi îndepărtate cu diverse remedii, de la produse alimentare (oțet, ulei de gătit, bicarbonat de sodiu) până la solvenți agresivi. Atunci când alegeți, nu luați în considerare doar tipul de adeziv, ci și caracteristicile suprafeței pe care se aplică adezivul.