Markerele permanente au devenit o parte din viața noastră. Datorită acestora, putem face inscripții pe orice material — metal, sticlă, plastic. Principalul avantaj al markerelor permanente este cerneala. Acestea se usucă rapid, au proprietăți rezistente la lumină și apă și sunt practic indelebile.
Dar, după cum se pare, cea din urmă virtute a devenit o problemă uriașă pentru milioane de utilizatori de marker permanent. Încercările de a îndepărta scrisul nedorit sunt adesea zadarnice. Și ce să faci dacă un copil și-a mânjit mâinile sau fața cu marker? Rezolvăm întrebarea — cum să cureți marker permanent.
Pregătiți următoarele
- alcool denaturat;
- amoniac;
- detergent pentru pete pe țesături;
- burete melaminat;
- tampoane de bumbac;
- ulei vegetal;
- pastă de dinți;
- gumă de șters.
Instrucțiuni: Cum să cureți markerul permanent
Markerul permanent sau indelebil este foarte greu de îndepărtat, deoarece este făcut să se lipească de suprafață. Dar, există situații în care markerul este aplicat pe suprafața greșită sau există o greșeală în inscripționare. Iată câteva modalități de a rezolva problema.
Pereți vopsiți
Dacă pereții sunt vopsiți, amestecați bicarbonat de sodiu obișnuit cu pastă de dinți în proporție de 1:1 până obțineți o consistență grumoasă și folosiți un burete moale pentru a masa ușor locul de contaminare. Când marcajul este curat, îndepărtați urmele de murdărie cu un burete curat și umed.
Suprafață dură, netedă.
Una dintre cele mai simple modalități de a rezolva problema, luați un lichid care conține alcool, umeziți o cârpă moale sau un disc de bumbac și spălați urmele nedorite de marker. Unele lichide pentru îndepărtarea lacului de unghii pentru manichiură pot face față și acestei sarcini. Binecunoscuta acetonă poate fi folosită și aici.
Țesături
Cea mai ușoară și mai riscantă modalitate este să folosiți înălbitor sau Fairy. Principala regulă este să acționați rapid și să supravegheați țesătura.
Dacă țesătura este delicată, de exemplu mătase naturală sau fibre de acetat, este mai bine să nu vă asumați riscuri sau să încercați efectul înălbitorului pe o bucată de țesătură de probă. În caz contrar, țesătura se poate dizolva pur și simplu în mâinile dumneavoastră. Același lucru este valabil și pentru țesăturile vopsite — culoarea poate dispărea la locul de utilizare.
Așadar, dacă ați stabilit că materialul este rezistent la înălbitor, așezați materialul în palmă și adăugați puțin înălbitor la cerneala markerului. Imediat ce le vedeți dizolvându-se, clătiți înălbitorul cu un jet de apă. Dacă este necesar, puteți spăla zona cu săpun și clătiți bine cu apă.
Acum, pentru țesături delicate din satin: 1 lingură lapte, 1 lingură borax, 1 lingură oțet și ½ lingură suc de lămâie. Aplicați soluția pe țesătură. După 10 minute, îndepărtați cu grijă cerneala de pe țesătură cu un burete moale.
Pentru țesăturile din bumbac, puteți folosi suc de citrice de lămâie sau lime, care trebuie stors pe pată. Se lasă la infuzat și se îndepărtează ușor pata cu un burete.
Covor
În funcție de compoziția și culoarea covorului, markerul permanent poate fi îndepărtat de pe grămadă fie cu substanțe care conțin alcool, fie cu înălbitor. Principala regulă în acest caz este să nu frecați grămada. Aplicați produsul de curățare pe o cârpă și tamponați ușor gramada alternativ cu o cârpă umedă și una uscată, astfel încât markerul să se dizolve și să fie absorbit de cârpa uscată. Nu lăsați să se împrăștie pe suprafața curată a covorului.
Mobilă
Suprafețele de mobilier din țesături sunt curățate de markerul permanent folosind peroxid de hidrogen 9% aplicat pe pată și apoi curățat cu o altă cârpă curată.
După ce ați plantat o pată pe tapițeria unui scaun sau fotoliu, umeziți o dischetă de bumbac cu alcool, stoarceți-o și ștergeți ușor urmele de marker. Înlocuiți tamponul pătat cu unul nou, pentru a nu murdări vopseaua pe țesătură. Aveți grijă să nu lăsați urme de alcool pe tapițerie.
Mobilierul din piele, inclusiv din piele ecologică, poate fi curățat cu alcool.
Podele
Stropirile de pe linoleum pot fi îndepărtate cu alcool denaturat, amoniac sau un agent de curățare puternic. Aplicați pasta sau gelul pe un burete rigid și frecați energic zona afectată a podelei. După aceea, ștergeți-o cu o cârpă umedă.
Uși
Urmele de marker pot fi îndepărtate de pe ușile realizate din materiale artificiale și de pe panourile de perete cu ajutorul unui burete de melamină. Aceeași metodă este folosită pentru curățarea suprafețelor acoperite cu vopsea pe bază de apă sau acrilică. De pe pereții pictați cu vopsea în ulei, petele de la stilourile cu vârful de pâslă pot fi îndepărtate cu un tampon de bumbac înmuiat în ulei vegetal. După ștergerea tușelor, se șterge bine peretele cu o cârpă uscată.
Lemn și plastic
Puteți încerca curățarea cu pastă de dinți sau pudră. Aplicați un strat gros de pastă de dinți pe lovituri și lăsați-o să se usuce. Ștergeți produsul. Dacă markerul nu este îndepărtat complet, repetați procesul. Pentru punctele mici de pe lemnul lăcuit de culoare deschisă, încercați să le îndepărtați cu o radieră obișnuită.
Corpul și pielea
Nu este nevoie să ne temem de markerul de piele. Domeniul său de aplicare este, de asemenea, foarte specific — radiologie, medicină nucleară, dermatologie și chirurgie. Cerneala este pe bază de apă și, prin urmare, poate fi spălată cu apă.
Alcoolul poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea markerului permanent de pe corp. Pur și simplu ștergeți zona de piele contaminată cu un tampon de bumbac înmuiat în alcool și apoi clătiți cu apă.
Reparație
Există un număr mare de markere industriale pentru diverse aplicații. În timpul lucrărilor de renovare, markerele speciale cu cerneală rezistentă la apă, indelebilă și un efect de lac sunt utilizate pentru marcarea plăcilor. Cu toate acestea, ceea ce nu se poate spăla pe apă, va fi destul de capabil de unul dintre solvenți. Simțiți-vă liber să experimentați, deoarece plăcile sunt rezistente la influențele chimice.
Sticlă, piele
Nu veți avea probleme cu markerul pentru sticlă. Cerneala sa este pe bază de cretă și poate fi ușor spălată cu un burete umed.
Dacă toți solvenții pe care i-ați încercat au eșuat, atunci ați dat probabil peste un marker aerospațial care utilizează cerneluri pigmentare pe bază de apă. Acestea sunt foarte rezistente la coloranți, solvenți și lumină puternică. Cu toate acestea, probabilitatea de a vă lovi de el este scăzută, deoarece este utilizat în principal pentru inscripții pe piese de aeronave.
IMPORTANT: Nu uitați de materialul elementului pătat. Dacă markerul a atins țesătura de mătase, aceasta nu poate fi curățată cu mijloace precum acid citric sau acetic, peroxid de hidrogen, acetonă. Nu este posibilă îndepărtarea murdăriei de pe articolele din piele artificială cu acetonă, alcool, benzină, este mai bine să încercați să spălați lucrul cu o soluție caldă de săpun.
Sfaturi utile
- Nu mai frecați linia cu vată, mai întâi întoarceți-o cu o parte curată. În acest caz, puteți evita dungile și murdăria de pe suprafață. Încercați să faceți totul cu atenție și fără grabă.
- După îndepărtarea stratului de vopsea de bază, ștergeți reziduurile cu o vată sau o cârpă curată și uscată. Dacă procedura este finalizată, dar există încă o urmă, oricât de mică, repetați procesul de curățare de la început.
- Dacă alcoolul nu este disponibil, acesta poate fi înlocuit cu orice amestec care conține alcool — apă de colonie, apă de toaletă, detergent pentru ferestre. Există un singur inconvenient — mirosul va rămâne pentru o perioadă de timp.