Proprietățile estetice și funcționale ale bijuteriilor din perle sunt prelungite prin îngrijirea corespunzătoare. Există mai multe modalități cum să cureți perlele acasă de murdăria de pe accesoriile dvs. preferate. Cu toate acestea, este întotdeauna important să știți ce să nu faceți atunci când curățați bijuteriile din perle.
Pentru a menține aspectul atractiv al bijuteriilor cu perle, trebuie respectate câteva reguli. Principalul lucru este să vă protejați bijuteriile de lumina directă a soarelui. Sub influența soarelui, piatra își va pierde strălucirea și va deveni tulbure.
Cum să îngrijești perlele?
Se recomandă păstrarea articolelor separat de alte bijuterii, într-o pungă moale. Înainte de a pune lucrurile într-o cutie, acestea sunt învelite în velur sau piele de căprioară. Piatra prețioasă capricioasă nu tolerează nici temperaturile ridicate, nici pe cele scăzute. De la aerul prea uscat, bijuteriile se pot crăpa, iar de la suprafața umedă a mărgelelor devine tulbure. De aceea, într-o cameră uscată, lângă cutie se pune un recipient plin cu apă.
- Bijuteriile cu perle nu trebuie să intre în contact cu pielea umedă sau murdară. Piatra absoarbe sebumul și murdăria pe care le produce. Este important să evitați să vă murdăriți bijuteriile cu apă de toaletă, fixativ de păr și produse cosmetice.
- Se recomandă îndepărtarea accesoriilor prin prinderea închizătoarei sau a încuietorii, dar nu a mărgelelor. După fiecare utilizare, ștergeți ușor elementele îndepărtate cu o cârpă moale, fără scame.
- Este important să uscați bijuteriile pe un plan orizontal, într-o încăpere răcoroasă și întunecoasă, pentru a nu întinde firul.
- Pentru utilizarea zilnică, firul de perlă trebuie schimbat anual. Perioada medie de timp este de 2-3 ani. Pentru a evita ca mărgelele să se frece între ele și să se deterioreze, acestea sunt separate prin noduri.
Este interzisă purtarea accesoriilor cu perle peste articole din lână.
Metode: Cu ce cureți perlele acasă
Este optim să contactați specialiști pentru curățare. Cu toate acestea, chiar și remediile de acasă pot fi folosite pentru a vă face ordine în obiectele preferate.
În acest scop se folosesc:
- soluții de sare sau săpun;
- amidon;
- ulei de măsline.
Articolele cu perle artificiale sau de râu se curăță cel mai bine cu o soluție de sare sau săpun.
Pentru a pregăti remediul, răzuiți săpunul pentru bebeluși:
- Mărunțișurile se amestecă cu apă caldă până se obține o substanță lichidă. Se poate folosi săpun lichid neutru sau șampon.
- În soluția gata preparată se umezește o dischetă de bumbac sau un burete.
- Bijuteria se introduce pentru câteva minute în apă cu săpun.
- Spuma de pe suprafață se spală cu apă, îmbuteliată sau distilată, se usucă și se lustruiește.
Pentru soluția de sare se ia 1 lingură de sare la 200-250 ml de apă caldă. Accesoriul este plasat în lichid timp de o jumătate de oră. Tratați cu atenție suprafața cu un burete moale sau un burete. După spălarea resturilor de produs cu apă, obiectele sunt uscate și lustruite.
Există și alte modalități de a vă curăța bijuteriile. De exemplu, amidonul de cartofi va ajuta la păstrarea strălucirii unice a cerceilor sau a inelelor și mărgelelor:
- Așezați accesoriul pe colțul unei cârpe din microfibră, presărând amidonul cu generozitate deasupra.
- Acoperiți lucrul cu colțul opus, frecați ușor suprafața produsului prin șervețel.
- Clătiți cu apă, uscați și lustruiți.
Se aplică câteva picături de ulei de măsline pe o dischetă de bumbac. Acesta se freacă cu grijă pe suprafața mărgelelor, apoi se scapă de grăsime cu un prosop de hârtie moale. Bijuteriile devin lucioase.
Pe o cârpă moale se aplică puțină pastă pentru bijuterii. Suprafața produsului este tratată cu aceasta. Lustruiți cu o cârpă fără scame. Cu toate acestea, această metodă nu trebuie utilizată frecvent.
Cum să cureți perlele în montură
Dacă perlele sunt încastrate în argint sau aur, o singură soluție nu este suficientă pentru a curăța bijuteriile. Părțile metalice contaminate trebuie curățate cu o scobitoare de lemn folosind un detergent pentru metale, fără a permite ca acesta să ajungă pe perle. Dacă problema nu poate fi evitată, mărgelele se clătesc imediat sub apă curentă.
Articolele într-o ramă de argint se curăță cu o soluție de amoniac sau oțet și sodă. Se aplică masa pe metal, se lasă timp de o jumătate de oră. Pentru câteva minute, produsul este scufundat într-o soluție de săpun. Apoi accesoriul este clătit bine cu apă. Procedura se efectuează o dată la 2-3 luni.
- Curățați accesoriile placate cu aur cu amoniac. Umeziți un tampon de vată și treceți-l peste metal.
- Se poate folosi pudră de talc, cretă pisată sau pudră. Pulberea se toarnă pe o cârpă din flanelă, ștergând ușor inserțiile metalice.
- Procedura se efectuează la fiecare două săptămâni.
Nu utilizați produse chimice de uz casnic, acizi agresivi, bureți abrazivi, cârpe rigide, oțet nediluat sau apă fierbinte pentru a curăța perlele. Este interzis să aplicați amoniac, peroxid, apă de toaletă sau apă de colonie pe piatră, folosiți apă de la robinet și bicarbonat de sodiu.
Produsele zgârie suprafața pietrelor semiprețioase. Mediul agresiv duce la pierderea strălucirii și îngălbenirea.
Sfaturi utile
Vă rugăm să rețineți! Curățarea perlelor cu aburi sau ultrasunete nu este o idee bună. Perlele vor fi deteriorate iremediabil.
Nu depozitați bijuteriile cu perle în aceeași cutie cu alte bijuterii, deoarece metalele mai dure și pietrele prețioase pot zgâria nacre-ul.
Purtați bijuteriile cu perle după ce ați făcut duș, v-ați machiat și v-ați dat cu parfum. Scoateți perlele înainte de a merge la piscină, saună sau de a face treburi casnice. Evitați să purtați bijuterii din perle cu țesături aspre care pot intra în contact cu acestea.