Cum cureți Salteaua de Pat

În timp, orice saltea se murdărește: praf, pete și mirosuri neplăcute. O curățătorie chimică poate face față tuturor acestor probleme, dar puteți, de asemenea, să reîmprospătați singur produsul. Lăsați-ne să vă spunem cum și cu ce să vă curățați salteaua, pentru a nu o strica.

Cât de des trebuie curățat produsul?

Praful, murdăria, firimiturile de mâncare și particulele de piele keratinizată se adună pe suprafață și în interiorul produsului. Toate acestea duc la apariția acarienilor — aceștia se înmulțesc oriunde există praf și temperatura mediului variază între 18 și 25℃. Prin urmare, salteaua trebuie curățată temeinic o dată pe an și aspirată la fiecare 2-3 luni.

Cu ce puteți curăța cel mai bine o saltea?

Salteaua poate fi curățată cu produse speciale, produse chimice de uz casnic sau remedii casnice: săpun, bicarbonat de sodiu, alcool sau peroxid de hidrogen. Numai substanțele chimice și tehnicile profesionale utilizate de curățătoriile uscate vor face față murdăriei extinse și petelor încăpățânate. Puteți îndepărta singuri petele proaspete și reîmprospăta îmbrăcămintea.

Nu utilizați detergenți alcalini foarte spumanți (cum ar fi, de exemplu, Vanish): aceștia nu pot fi spălați de pe saltea cu mâinile. Compușii alcalini reziduali distrug fibrele elastice din învelișul exterior și pot provoca alergii la om.

De asemenea, nu curățați cu produse de albire a țesăturilor și de curățare sanitară, în special cele cu clor. Acestea sunt substanțe caustice care distrug fibrele sintetice din țesături. De asemenea, au un miros înțepător care vă poate da dureri de cap.

Pentru curățarea de bază, fără murdărie abundentă, utilizați o soluție de 60-80 ℃ de apă caldă cu detergent praf sau detergent lichid de rufe — acestea nu sunt foarte spumoase și deteriorează mai puțin produsul și pielea umană.

Cum să curățați o saltea la domiciliu?

Mai întâi de toate, aspirați suprafața. Este bine dacă aspiratorul dvs. are o perie pentru crăpături — folosiți-o pentru a trece peste toate cusăturile decorative și sub conducte. Dacă nu aveți o astfel de perie, puteți folosi tubul aspiratorului fără duză.

Acum puteți începe curățarea. Diluați pudra de spălat sau detergentul lichid de rufe în apă caldă. Este suficient să luați 1 linguriță de pudră sau detergent la 1 litru de apă. Amestecați amestecul într-un pulverizator și pulverizați soluția pe toată suprafața. Dacă nu aveți un pulverizator la îndemână, puteți aplica soluția cu un burete. Folosiți același burete pentru petele și dungile vizibile. Nu frecați puternic țesătura, deoarece acest lucru poate provoca formarea de scame.

Așteptați câteva minute și apoi ștergeți suprafața cu o cârpă umezită în apă curată. După aceea, tamponați cu o cârpă absorbantă sau cu un prosop de hârtie. Nu vă fie teamă să vă udați salteaua dacă nu este de pe vremea bunicii dvs. Saltelele moderne sunt formate din mai multe straturi: bumbac cu elastan deasupra, un strat izolator dedesubt și umplutura principală și sistemul de arcuri dedesubt.

Umplutura poate fi spumă de latex, hollofiber, pâslă sau mai multe materiale în același timp. Există o opinie conform căreia saltelele cu arcuri nu pot fi înmuiate deoarece apa va rugini arcurile. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să turnați o găleată de apă în fiecare zi timp de câteva luni. Curățarea umedă normală cu o cârpă nu va deteriora suprafața sau orice umplutură, cu excepția coconut coir.

Dacă produsul conține nucă de cocos (poate face parte din umplutură sau din stratul izolator), apar pete maro la suprafață atunci când apa intră în contact cu țesătura, deoarece taninurile din fibrele de nucă de cocos pătează țesătura. Este imposibil să îndepărtați astfel de pete fără ajutor profesional.

Trebuie să aveți grijă când spălați saltelele vechi. Acestea au o umplutură din vată care nu ar trebui să fie înmuiată: apa va face ca lâna să se aglomereze și nu va fi distribuită uniform. Dacă le curățați, folosiți un minim de apă și bateți detergentul într-o spumă în loc să pulverizați amestecul dintr-un pulverizator. Aplicați spuma pe saltea cu o perie de rufe și frecați ușor pentru a îndepărta petele. După aceea, îndepărtați spuma cu o cârpă umedă și puneți imediat lenjeria de pat moale la uscat la soare.

Este nevoie de cel puțin două ore pentru a usca salteaua, așa că este mai bine să o curățați dimineața și să o lăsați să se usuce toată ziua. Dacă nu este uscată, o puteți usca cu un uscător de păr sau cu un pistol de încălzire. Nu folosiți uscătorul de păr și nu așezați dispozitivul de încălzire la mai puțin de 10-15 cm de suprafață — căldura poate arde materialul husei și poate lăsa pete pe saltea.

Uscarea se poate face orizontal sau vertical, în aer liber, într-o zi însorită. Lumina ultravioletă ucide bacteriile și nu deteriorează țesătura, așa că este o idee bună să oferiți saltelelor o baie de soare ocazională.

Pete de cafea, ceai sau vin

Mai întâi, umeziți bine petele de cafea, ceai sau vin, astfel încât pata să nu se usuce. Apoi spălați suprafața pătată cu apă cu săpun și ștergeți cu o cârpă curată.

Cum să spălați produsele cosmetice

Dacă rujul, rimelul, fondul de ten sau orice alt produs cremos a ajuns pe îmbrăcăminte, astfel de pete pot fi îndepărtate cu ajutorul alcoolului medical sau amoniacal 10%. Udați o dischetă de bumbac sau un șervețel cu alcool, puneți-o pe pată și ștergeți cu mișcări adunate spre centrul petei, pentru a nu o murdări și mai mult. După îndepărtarea petei, ștergeți locul de curățare cu o cârpă umedă și uscați cârpa cu un uscător de păr.

Cum să îndepărtați petele de urină

Petele de urină nu trebuie să fie înmuiate sau umezite și mai mult. Apa va face ca moleculele de urină să pătrundă mai adânc, să se impregneze în țesătură, iar mirosul va rămâne chiar și după multe înmuiere cu pudră sau săpun.

Ștergeți pata proaspătă cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă uscată, fără presiune. Încercați să nu frecați pata sau să nu o frecați în țesătură. Când lichidul este absorbit în cârpă, acoperiți pata cu bicarbonat de sodiu și lăsați-o timp de o jumătate de oră. În acest timp, umezeala și mirosul vor fi absorbite de bicarbonatul de sodiu.

Petele de sânge

Numai petele de sânge proaspăt pot fi îndepărtate singure, înainte să se usuce. Principala regulă este să nu curățați sângele cu apă caldă, astfel încât să nu se coaguleze și să se fixeze în țesătură.

Pentru petele proaspete mici, folosiți cuburi de gheață. Acestea vor împiedica coagularea proteinelor din sânge și uscarea petei. Dacă pata de sânge s-a uscat deja, tamponați-o cu o cârpă înmuiată în apă rece înainte de a o curăța cu o soluție de detergent sau cu un detergent ușor spumant.

Peroxidul de hidrogen va ajuta la spălarea sângelui de pe țesătură. O soluție de farmacie de 3% este suficientă: turnați-o pe pată și așteptați să se formeze spumă. Când reacția se termină, tamponați pata cu un șervețel de hârtie și repetați procedura dacă este necesar. După curățare, ștergeți pata cu o cârpă umedă.

Cum să scăpați de mirosul neplăcut?

Cel mai adesea mirosul puternic nu provine de la suprafață, ci din interior, astfel încât este dificil să curățați singur o saltea îmbibată cu fum sau transpirație.

Dacă mirosul nu este puternic, încercați să aerisiți produsul — lăsați-l să stea la soare timp de câteva ore. Mirosurile mai înțepătoare pot fi mascate cu agenți de curățare sau spray-uri. Dar dacă mirosul nu dispare, va trebui să apelați la profesioniști. Aceștia vor veni la dumneavoastră acasă și vor efectua tratamentul.

Pentru a eradica mirosurile, curățătoriile folosesc un tratament delicat cu „ceață uscată”, o tehnologie în care un produs lichid cu parfum este pulverizat în aer sub formă de vapori sau ceață. Microparticulele pătrund adânc în saltea și neutralizează mirosurile. Acest tratament este potrivit pentru mirosuri precum transpirația, urina, tutunul sau umezeala.

Profesioniștii folosesc, de asemenea, un tratament mai agresiv al mirosurilor — ozonarea. Această tehnologie ucide orice organism viu și rupe legăturile moleculare ale compușilor care cauzează mirosuri, astfel încât este utilizată nu numai pentru eliminarea mirosurilor, ci și pentru dezinfecție. Ozonarea este potrivită în cazul în care mirosurile de funingine, mucegai sau agenți de ademenire a rozătoarelor au fost absorbite în produs, precum și atunci când este necesar să se curețe salteaua unei persoane bolnave după tratament. Acest tratament poate fi efectuat și la domiciliu, deci îndepărtați plantele, acvariile și terrariile din cameră înainte de ozonizare.

Cum pot să-mi protejez salteaua?

Este ușor să vă protejați salteaua de petele menajere dacă respectați regulile: nu mâncați în pat, nu puneți pahare și căni pe ea, nu vă machiați pe o saltea nefăcută. Nu este întotdeauna posibil să evitați petele organice, așa că este mai bine să cumpărați o husă pentru saltea sau o husă impermeabilă.

Husa de saltea este ieftină. Aceasta ajută la menținerea saltelei curate după curățare și protejează împotriva petelor mici. Profesioniștii recomandă spălarea husei saltelei la fiecare 2-3 luni.

Un înveliș impermeabil este cel mai bine utilizat numai pentru saltelele copiilor mici, pacienților imobilizați la pat sau persoanelor cu incontinență. Husa nu permite aerului să treacă, astfel încât dormitul pe o astfel de suprafață este inconfortabil: o persoană începe să transpire abundent.

Pentru ca salteaua dvs. să dureze mai mult, trebuie să o întoarceți în mod regulat. Saltelele cu două fețe — o dată la șase luni pentru a permite arcurilor de pe fiecare parte să se „odihnească”. Saltelele cu o singură față ar trebui întoarse într-o „rulare” — de la cap la picioare și invers. Acest lucru compensează sarcina inegală a corpului, iar salteaua nu se va lăsa mai mult timp. Nu are rost să întoarceți saltelele unilaterale, deoarece doar o parte a saltelei funcționează.

anton83
Оцените автора
Добавить комментарий