Cum Cureti Vasul De Toaleta: 27 soluții

Percepția interiorului unei încăperi depinde în mare măsură de detalii. De exemplu, prezența obiectelor sanitare curate și albe poate transforma chiar și cele mai proaste interioare și să facă o cameră să pară ordonată. În schimb, semnele gălbui de pe suprafața băii sau a WC-ului ar strica instantaneu impresia celui mai scump interior. Foarte des, noii proprietari trebuie să se confrunte cu murdăria lăsată de proprietarii anteriori.

Nimănui nu-i place să spele o toaletă, dar este important să o păstrăm curată. O toaletă murdară este un teren propice pentru microbi periculoși, arată dezgustător și miroase urât. Oricât de mult ați dori să amânați curățarea pentru mai târziu, este mai ușor și mai rapid să o faceți acum.

Obiectele sanitare curate strălucesc doar acolo, unde sunt îngrijite în mod constant. Mulți oameni cred că o astfel de întreținere necesită mult timp și multă muncă. Dar dacă înțelegeți ce fel de murdărie apare în vasul de toaletă și alegeți produsele de curățare potrivite pentru aceasta, puteți reduce semnificativ timpul pe care îl petreceți la curățenie.

Uneori, acumularea de placă bacteriană este cauzată de calitatea slabă a apei. În orice caz, înainte de a vă decide să înlocuiți complet instalația sanitară, merită să încercați să rezolvați singur problema. În acest articol, vă prezentăm modalități dovedite – cum se cureti vasul de toaleta de calcar, piatră de urină și rugină, folosind remedii simple și accesibile.

Cauze depunerea murdăririi

Vasul de toaleta strălucitor și curat este un motiv de mândrie pentru orice gospodină. Dar, cu părere de rău, nu rămâne așa pentru mult timp. La scurt timp după curățare, pe suprafața aparatului poate apărea murdărie neplăcută.

Înainte de a începe să vă ocupați în mod activ de diferitele tipuri de murdărie, trebuie să identificați cauza acesteia. Acest lucru va contribui, de asemenea, la prevenirea viitoare a murdăriei și va facilita îngrijirea sistemului dvs. de instalații sanitare.

În total, pot fi identificate trei motive principale:

  1. Calcarul — este o problemă frecventă care apare destul de repede pe suprafața vasului. Viteza de creștere a acestuia depinde de compoziția apei din rețea. În cele mai multe regiuni, acesta vine adesea cu cantități mari de impurități și compuși minerali. Acestea sunt cele care se depun la suprafață, mai întâi sub formă de cristale mici, puțin vizibile, iar apoi sub formă de masă cenușie-maronie, aspră.
  2. Rugina — este, de asemenea, o cauză foarte frecventă. Starea proastă a sistemelor de utilități. Și nu este vorba de țevile vechi de metal din interiorul apartamentului, ci de conducta principală de apă comună. În trecut, țevile erau fabricate din metal galvanizat, care, în timp, începea să se corodeze. Piese mici de fier oxidat pătează apa, iar pe suprafața instalațiilor sanitare se formează urme gălbui de rugină. O cantitate excesivă de fier în apa de la robinet și un rezervor de toaletă care prezintă scurgeri pot provoca, de asemenea, formarea de rugină.
  3. Piatra de urină — este adesea cauzată de utilizarea neglijentă a instalațiilor sanitare sau de o combinație a ultimelor două motive. Calculul de urină este deosebit de frecvent în gospodăriile cu copii mici care nu pot trage apa la toaletă sau care nu trag apa complet. Placa are o culoare galben-maronie caracteristică. În cazul în care calcarul este prezent doar la suprafață, o piatră urinară, care constă în principal din minerale, poate emite un miros neplăcut. În plus, piatra urinară conține mulți microbi.

Înainte de a discuta despre diferitele modalități – cum să speli vasul de toaleta, merită menționat faptul că numai urmele relativ proaspete de rugină, placă sau piatră pot fi curățate complet. Este practic imposibil să curățați murdăria încăpățânată fără o curățare mecanică.

La rândul său, curățarea mecanică va compromite integritatea suprafeței vasului de toaletă, creând dungi și zgârieturi distinctive. Aceste zone vor fi cele mai vulnerabile și, în viitor, dacă nu sunt întreținute în mod regulat, vor genera din nou pete. Prin urmare, într-un astfel de caz neglijat, merită totuși să luați în considerare schimbarea instalației sanitare și să nu pierdeți energie și bani pentru a realiza o reparație.

De la ce să începe curățarea?

Indiferent de metoda de curățare a vasului de toaletă aleasă, nu trebuie uitată etapa de pregătire. În primul rând, trebuie să aveți grijă să vă protejați. Toate lucrările trebuie efectuate numai cu mănuși de cauciuc.

Acestea vă vor proteja pielea mâinilor de agenții de curățare agresivi, iar igiena de bază ar trebui, de asemenea, să fie amintită. Toaleta este locul în care se adună microorganismele patogene.

Din același motiv, este recomandabil să purtați un șorț de peliculă sau de plastic. Este o idee bună să acoperiți o suprafață cât mai mare posibil. Acest lucru previne ca microbii să ajungă pe hainele dumneavoastră. În cazul în care urmează să fie utilizate substanțe chimice agresive, nu trebuie neglijat echipamentul de protecție respiratorie. De asemenea, trebuie protejate și căile respiratorii.

Încă câteva cuvinte despre siguranță. Asigurați-vă că soluțiile de curățare nu intră în contact cu pielea și cu atât mai puțin cu membranele mucoase. În cazul în care picăturile ajung pe ele, clătiți-le imediat cu apă.

Lăsați întotdeauna ușa de la toaletă deschisă atunci când lucrați cu agenți de curățare cu miros puternic. Procedați la fel dacă se produce gaz atunci când agenții de curățare interacționează între ei.

Este recomandabil să începeți curățarea toaletei prin golirea apei. Acesta trebuie să fie scos din aparat și golit. Un polonic cu un mâner lung este foarte util pentru acest lucru. Abia apoi se poate aplica agentul de curățare.

Reguli de lucru cu substanțe chimice

Nu amestecați două sau mai multe produse în același timp pentru a îndepărta rugina și placa de pe vasul de toaletă, deoarece pot apărea situații neprevăzute.

De exemplu:

  • Există posibilitatea să se producă o reacție chimică periculoasă, care să deterioreze conductele de canalizare sau să provoace o explozie.
  • Aburii a doi derivați, atunci când sunt amestecați, afectează în mod negativ ochii, organele respiratorii și pielea (migrenă sau reacție alergică).
  • Unele elemente combinate creează o situație de pericol de incendiu.

Este important să vă protejați împotriva inhalării de aburi nocivi și a contactului cu produsul atunci când prelucrați utilajul din toaletă. Protejați-vă gura cu o mască medicală sau un aparat de respirație și mâinile cu mănuși de cauciuc. Lăsați ușa de la toaletă deschisă.

Cu ce se curata calcarul din vasul de toaletă?

Depunerile dure de culoare roșiatică sunt extrem de greu de îndepărtat. Produsele obișnuite nu le vor îndepărta. Multe gospodine recomandă următoarele metode.

Produse abrazive

Curățarea cu prafuri abrazive. Acest lucru este foarte eficient, deoarece combatem murdăria cu particule abrazive microscopice, dar totuși solide. Nu numai placa este îndepărtată de pe suprafață, ci și zgârieturile. În consecință, suprafața odată netedă și strălucitoare a vasului de toaletă poate prezenta zone lipsite de strălucirea caracteristică. Acesta este un dezavantaj al curățării mecanice, pe care l-am menționat deja, astfel încât utilizarea sa este destul de controversată.

Substanțe chimice alcaline

Placa pe bază alcalină poate fi îndepărtată în siguranță de pe suprafață. Produsele chimice alcaline folosite pentru a curăța canalizările înfundate sunt excelente. Cu toate acestea, există câteva precauții care trebuie luate și în acest caz.

Dacă vasul de toaletă dvs. este din plastic, această metodă este de preferat să fie evitată, la fel ca și utilizarea diferiților compuși pe bază de acid. Toate produsele alcaline conțin o substanță numită sodă caustică. Aceasta este substanța care descompune placa. Pur și simplu turnați produsul în toaletă, închideți capacul și lăsați-l să acționeze timp de câteva ore. După aceea, frecați bine pereții și zonele cu probleme cu o perie de toaletă.

Alternativ, puteți extrage apa din scurgere, oprind mai întâi robinetul de apă în rezervor, aplicați produsul pe o bucată de pânză și acoperiți zona murdară. După câteva ore, frecați locul, apoi umpleți rezervorul și clătiți cu apă.

Trebuie să purtați întotdeauna mănuși de protecție și nu uitați să ventilați încăperea.

Acid acetic

Acidul este un agent mai agresiv. Se poate utiliza acid acetic. Pur și simplu turnați lichidul în vasul de toaletă, închideți capacul și lăsați-l să acționeze peste noapte. A doua zi, frecați bine murdăria cu o perie de toaletă și trageți apa de câteva ori. Dacă nu se obține rezultatul dorit de prima dată, puteți încerca din nou.

Acid clorhidric

Uneori, acidul acetic este neputincios împotriva plăcii bacteriene încăpățânate. Se poate folosi apoi un acid mai agresiv, acid clorhidric. Cu toate acestea, această metodă este strict contraindicată în cazul în care țevile sunt din plastic. Dacă sunt din metal sau fontă, puteți ataca placa, dar nu mai mult de o dată.

Se toarnă 200 ml de soluție de acid clorhidric 33% într-un recipient cu dozator sau dozator convenabil. Foarte atent, turnați acidul în strat subțire pe întreaga suprafață a vasului de toaletă. Închideți imediat capacul și așteptați 20 de minute. După aceea, pur și simplu trageți apa de câteva ori.

Când manipulați această substanță trebuie să fiți extrem de atenți și să vă protejați mâinile și, de preferință, organele respiratorii și vizuale.

Curățarea cu praf de muștar

Procedeți după cum urmează. Se iau câte două linguri de acid citric și praf de muștar și se adaugă patru linguri de amidon. Se amestecă totul bine. Se toarnă suficientă apă pentru a face un terci. Se umezește castronul pentru ca amestecul să se lipească. Aplicați pulberea, distribuind-o uniform pe toată suprafața. Frecați în zonele cele mai murdare. Se lasă timp de o oră și jumătate și se clătește.

Acizi naturali

Acidul oxalic sau acidul citric pot fi, de asemenea, folosite pentru a trata placa bacteriană dacă aceasta abia a început să se formeze la suprafață. Acidul se diluează în apă caldă, curată, într-o proporție care să permită obținerea unei soluții de 5%. Lichidul se aplică pe pete timp de câteva ore, apoi se îndepărtează cu o perie de frecat și se clătește.

Coca-Cola

Coca-Cola conține acid ortofosforic, iar extractul de lămâie este, de asemenea, menționat ca fiind unul dintre ingrediente. Este ușor de curățat suprafețele cu băutura și nu emite un miros neplăcut. De asemenea, instalațiile sanitare noi pot fi tratate cu acest bicarbonat de sodiu fără teama de a deteriora smalțul.

Lista de operațiuni:

  1. Umpleți gaura din toaletă cu Coca-Cola.
  2. Se lasă timp de 1 oră.
  3. Curățați suprafața cu o perie de toaletă.
  4. Apăsați butonul de golire.

Dacă nu se produce nicio minune, înseamnă că murdăria este prea persistentă.

Electrolit de acumulator

Puteți încerca apoi să prelucrați suprafața cu electrolit. Trebuie să existe un automobilist în familie care să aibă această soluție. Turnați 1 cană de lichid în vasul de toaletă, întinzându-l pe pereți. Lasă-l să acționeze timp de 15 minute și apoi clătește-l cu apă. De asemenea, această metodă nu este recomandată pentru utilizarea țevilor din plastic.

Este foarte eficient, dar nu uitați că lichidul conține acizi, așa că trebuie să aveți grijă și să vă protejați.

Produse care conțin clor

Clorul este utilizat sub formă uscată sau lichidă. Pudra de dezinfectant se aplică pe o suprafață uscată. Lichidul se toarnă de două ori pe pete și rugină, la un interval de 30-40 de minute. Măriți timpul de expunere cu aproximativ 3 ore, în funcție de gradul de murdărie.

După acest timp, răzuiți restul calculului urinar cu o spatulă, având grijă să nu deteriorați smalțul. Etapa finală: curățarea cu apă și o perie de frecat.

Compus de iod și clor

Monoclorura de iod este un preparat pentru dezinfectarea încăperilor și echipamentelor. Funcționează în același mod ca un antiseptic. Se vinde ca soluție gălbuie în farmaciile veterinare. Cum se folosește pentru a îndepărta petele de murdărie din vasul de toaletă: se toarnă direct pe formațiunea de piatră și se clătește imediat.

Acest produs nu trebuie utilizat dacă țevile sunt fabricate din fontă sau dacă există piese din aluminiu care ar putea intra în contact direct cu acestea.

Cum cureti vasul de toaleta de piatra urinara?

Piatra de urină arată ca o pată de o culoare galben-maronie neplăcută. Aceste pete pot fi observate de obicei sub marginea (colacul) sau sub scaunul (capacul) toaletei. Dacă vedeți că petele nu sunt încă foarte adânci în culoare, înseamnă că sunt relativ noi. Cum sa scăpi din vasul de toaletă de piatra urinara folosind cel mai blând remediu posibil?

Oțet de masă

  • Începeți prin prelucrarea suprafeței murdare cu oțet de masă obișnuit. Se stropește bine suprafața cu oțet și se lasă la înmuiat timp de 8 ore. Este mai bine să efectuați procedura înainte de a merge la culcare. Dimineața, frecați bine suprafața cu o perie de toaleta sau cu o perie simpla. Acest lucru este adesea suficient pentru a îndepărta complet piatra.
  • Oțetul poate fi folosit și într-o altă rețetă. Se încălzește 1 pahar de oțet la 40°C, se adaugă 1 lingură de bicarbonat de sodiu și câteva picături de iod. Amestecați bine ingredientele până când bicarbonatul de sodiu se dizolvă complet. Turnați lichidul cald în toaletă și lăsați-l peste noapte. Dimineața, clătiți pur și simplu cu apă. Orice fel de oțet este potrivit pentru această metodă, fie că este vorba de oțet de mere sau de struguri, dar numai cu o concentrație de 9%.

Aveți atenție – să nu inhalați vaporii de oțet. În cazul în care sunt încă urme vizibile, procedura poate fi repetată.

Acid citric

  • Acidul citric este un ajutor frecvent în casă. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut și de piatra de urină din vasul de toaletă, pregătiți un amestec de 300-350 g de produs vrac și 10 litri de apă fierbinte, închideți robinetul, răciți soluția la 40 °C și turnați-o în rezervor. Se lasă să stea timp de 2-3 ore, apoi se apasă butonul de pornire a scurgerii. Frecați interiorul vasului cu o perie de curățare.
  • O altă variantă a procedurii este acoperirea interiorului vasului cu tampoane de bumbac sau șervețele de hârtie înmuiate în acid citric concentrat. Lăsați soluția să acționeze pe pereții instalației sanitare timp de aproximativ 4 ore sau, și mai bine, prelungiți timpul la 8-9 ore.

După aceea, îndepărtați tampoanele și hârtia, apoi frecați cu putere zonele îngălbenite din vasul de toaletă. Clătiți vasul.

Înălbitor (Hipoclorit de sodiu)

Scoateți toată apa din gaura de scurgere, turnați o sticlă de înălbitor în ea și lăsați-o peste noapte. Dimineața, clătiți bine suprafața cu apă curată și, de preferință, călduță.

În cazul în care placa nu poate fi îndepărtată fără a lăsa urme la început, încercați o combinație de metode folosind diferite ingrediente active. Începeți mai întâi cu cel mai blând agent și apoi treceți treptat la metode mai agresive.

Cum sa cureti rugina de pe vasul de WC?

Există multe produse chimice de uz casnic diferite care sunt concepute pentru a îndepărta rugina de pe suprafața vasului de toaletă sau a căzii de baie. Toate acestea sunt anunțate în mod regulat. Să aruncăm o privire mai atentă la modul – cu ce se curata rugina de pe wc în condiții casnice.

Soluții acide

O varietate de acizi funcționează foarte bine împotriva petelor galbene, de exemplu acidul fosforic. Este necesar să se ia 100 g de soluție cu o concentrație de cel mult 5-7% și să se răspândească uniform pe suprafața vasului de toaletă și să se lase jumătate din ea pentru a fi turnată în rezervorul de scurgere în sine. După 10-15 minute, nu mai mult, trebuie să clătiți și să treceți peste vas cu o perie de toaletă sau cu perie cu fire tari.

Bicarbonat de sodiu

Acest produs este la fel de eficient împotriva ruginei. Veți avea nevoie de 1 lingură de bicarbonat de sodiu și 200 ml de oțet. Oțetul trebuie încălzit ușor, dar în nici un caz nu trebuie adus lichidul la fierbere. Dizolvați bicarbonatul de sodiu în oțet și frecați soluția pe petele de rugină.

Nu clătiți imediat. Lăsați produsul să acționeze pe suprafață timp de câteva ore. Apoi înmuiați din nou buretele în soluție, ștergeți murdăria și clătiți cu apă.

Acid oxalic

Se vinde de obicei sub formă uscată, prezentată de cristale transparente. Turnați puțin acid pe o cârpă sau un burete, umeziți-l ușor cu apă sau alcool și ștergeți cu grijă suprafața. Așteptați 10-15 minute, apoi treceți din nou peste zonele cu probleme cu un burete și clătiți bine vasul de toaletă cu apă curată.

Pulbere de spălare

Dacă rugina abia a început să se vadă, puteți încerca să o îndepărtați cu o pudră de spălat normală. Stropiți uniform suprafața vasului de toaletă cu orice detergent și lăsați-l să acționeze timp de la 30 de minute până la o oră. După aceea, frecați bine suprafața cu o perie de toaletă și clătiți cu apă.

Pentru un efect suplimentar, puteți spăla vasul de toaletă cu Domestos sau cu un produs similar. În cazul în care dungile gălbui sunt încă vizibile, turnați peste ele niște înălbitor obișnuit și lăsați să se înmoaie timp de 30 de minute. Ștergeți din nou bine cu o perie de toaletă și clătiți cu apă. Semnele ar trebui să dispară.

Coca-cola, acidul clorhidric sau electrolitul pot fi, de asemenea, folosite pentru a combate rugina.

Cu ce se curata capacul de WC?

Șezuturile (scaunele ) si capacul de toaletă dacă nu sunt curățate corespunzător se acoperă cu placă galbenă. Știind cum să eliminați îngălbenirea și selectând produsul potrivit, veți putea curăța ușor vasul de toaletă.

Sunt câteva motive de apariție a plăcii galbene:

  • Depunerile de calcar — sunt amestecuri de săruri de magneziu, fier conținute în apa de rețea. Cu cât suprafața de plastic este mai neuniformă și mai aspră, cu atât mai mult se depune pe ea o peliculă de săruri minerale.
  • Calculul urinar — este rezultatul unei acumulări de picături de urină uscată.
  • Perioada de folosință a unui set fabricat din plastic de calitate proastă este prea lungă. Stabilizatorii, inhibitorii de îmbătrânire și antioxidanții de protecție împotriva oxidării nu sunt adăugați la aceste materiale din motive de rentabilitate.

În cazul în care plasticul și-a schimbat culoarea cu timpul, poate fi curățat cu alcool sau cu înălbitor cu efect de albire. În alte cazuri, sunt necesare produse speciale pentru a dizolva depunerile vechi de sare.

Cum sa cureti un rezervor de toaleta?

Aproape că nu mai există rezervoare din fontă, dar placa se acumulează și în rezervoarele din plastic și faianță, pe părțile interioare aspre și zgâriate ale rezervoarelor, care au fost curățate în trecut. Pentru a ajunge la sursa microbilor, trebuie să scoateți capacul de la rezervor.

Etapele pentru diferitele sisteme de scurgere a apei:

  1. În cazul rezervoarelor din fontă, capacele nu sunt fixate, acestea trebuie ridicate cu ajutorul unui obiect metalic subțire care poate suporta o greutate considerabilă. Cel mai bine este să faceți acest lucru cu mănuși de pânză groasă pentru a nu vă răni degetele. De asemenea, este important să nu scăpați capacul rezervorului pe vasul de toaletă.
  2. Este posibil să fie necesară o șurubelniță pentru a îndepărta elementul superior al vasului de scurgere din plastic. La unele modele, dispozitivul de fixare se află pe o parte.
  3. Capacele de ceramică sunt ținute în poziție de un buton, care trebuie îndepărtat prin răsucirea firelor de pe pârghia flotorului. Atunci când lucrați cu butonul de apăsare, va trebui să deșurubați câteva șuruburi, să apăsați inelul și să îl scoateți de pe pârghia plutitoare.

Cum să curățați rapid un rezervor de toaletă este o chestiune de intuiție pentru gospodina experimentată. Înainte de a curăța — de a se lansa într-un atac masiv cu detergenți agresivi, trebuie efectuat un simplu test de densitate a plăcii. Acest lucru va necesita o cârpă. Dacă cea mai mare parte a stratului este vâscoasă, este ușor de îndepărtat noroiul roșu.

Pentru a face acest lucru, puteți utiliza:

  • «Cillit bang»;
  • «Domestos»;
  • «Cloramina»;
  • «Amoniac și peroxid de hydrogen»;
  • «Praf de spălat»;
  • «Oțet»;
  • «Acid citric»;
  • «Hidroxid de sodiu»;
  • «Tablete pentru rezervor»;
  • «Bicarbonat de sodiu», etc.

Nu este ușor să scapi de placa și rugina dintr-un rezervor cu apă stătătoare. Dar măsurile preventive sunt și mai dificile. Ca și în cazul unei curățări de bază, rezervorul este golit, curățat și dezinfectat.

Prevenirea depunerea murdăririi

După ce ați încercat una dintre metodele de mai sus pentru a îndepărta placa sau rugina încăpățânată, veți ajunge la concluzia că prevenirea este mai bună decât efortul. Mai ales dacă ne gândim că măsurile preventive sunt destul de simple și necesită mult mai puțin timp și efort.

Respectați următoarele reguli:

  1. Utilizați tablete speciale pentru rezervor ca măsură de precauție împotriva formării calcarului. Principalul lor efect este în primul rând de a înmuia apa și de a neutraliza alcalii. De asemenea, acestea colorează apa în diferite culori și îi conferă un parfum plăcut.
  2. Un produs sub formă de gel care se fixează pe marginea vasului de toaletă, dezinfectează suprafața la fiecare tragere a apei și previne formarea tartrului.
  3. Asigurați-vă că rezervorul de WC nu prezintă scurgeri, altfel rugina este inevitabilă.
  4. Dacă rezervorul funcționează normal, dar rugina se formează în continuare, trebuie schimbate vechile conducte de apă, altfel problema nu va dispărea. Dacă țevile din apartament sunt din plastic, atunci țevile de fier din sistemul central de alimentare cu apă au fost afectate de coroziune. În acest caz, numai instalarea unui filtru va fi de ajutor.
  5. O dată pe săptămână, tratați suprafața vasului de toaletă cu un detergent pe bază de clor sau cu înălbitor. Aceasta este atât o metodă de igienizare și de eliminare a mirosurilor, cât și o modalitate de combatere a depunerilor de calcar.
  6. Dacă construcția permite, scoateți capacul și colacul toaletei o dată pe săptămână și clătiți bine cu orice detergent și apoi cu apă caldă.
  7. Asigurați-vă că toți membrii familiei folosesc în mod regulat scurgerea, altfel eforturile dumneavoastră vor fi în zadar.

Menținerea WC-ului curat nu este atât de dificilă pe cât poate părea la prima vedere. Dar este nevoie de ceva efort. Dar, odată ce au fost luate toate măsurile necesare, toaleta va avea întotdeauna o atmosferă plăcută.

Pentru a rezuma

Curățarea vasului de toaletă – nu este în niciun caz cea mai plăcută dintre ocupații. Cu toate acestea, ar trebui să se facă în mod regulat, astfel încât să nu trebuiască să folosiți substanțe chimice dure pentru a o curăța ulterior.

Dacă instalația sanitară este în continuare inestetică, trebuie identificată cauza murdăriei și trebuie ales cel mai eficient detergent special pentru aceasta, deoarece există o gamă foarte largă de detergenți disponibili.

Ссылка на основную публикацию