Colorarea este o modalitate rapidă și necostisitoare de a schimba designul. În timpul renovărilor, petele ajung adesea pe obiectele din vecinătate. Urmele de vopsea veche sunt greu de îndepărtat de pe geamurile ferestrelor, de pe fronturile decorative ale mobilierului sau de pe oglinzile scumpe. În această prezentare generală, analizăm mai îndeaproape tehnicile care funcționează.
Metoda mecanică
Picăturile mici de smalț pot fi îndepărtate mecanic. Metoda este potrivită atât pentru picăturile noi, cât și pentru cele vechi. Metoda este cea mai simplă și accesibilă din punct de vedere financiar. Executantul trebuie să fie atent.
Înainte de a curăța sticla de vopsea, suprafața trebuie spălată cu o soluție de săpun sau pulverizată cu umiditate dintr-un pulverizator de uz casnic. Se recomandă acoperirea petelor prea vechi și uscate cu o cârpă umedă și lăsarea la lucru timp de 15-30 de minute.
Defectele pot fi răzuite cu un răzuitor:
- cuțit clerical;
- lamă de ras;
- o spatulă îngustă.
Instrumentul se aplică pe sticlă cu partea metalică, încercând să îl țineți la un unghi de 45°. Dacă direcția este schimbată, vârful poate zgâria zona cu probleme. Vopseaua veche supusă impactului mecanic va începe să se desprindă, împrăștiind mici așchii. Îndepărtați resturile cu o cârpă uscată.
Curățați periodic lama uneltei de reziduurile acumulate, degresați-o. Dacă lucrați cu un dispozitiv murdar, partea metalică va lăsa zgârieturi pe sticlă. În timpul procedurii nu sunt utilizați reactivi chimici, ceea ce este sigur pentru persoanele alergice.
Tehnica este foarte lentă și minuțioasă. În cazul leziunilor extinse, îndepărtarea poate dura câteva ore. Există riscul de a deteriora suprafața de sticlă prin mișcări dificile.
Prelucrarea termică
Când temperatura este ridicată, compoziția chimică a vopselei este afectată. Stratul uscat se înmoaie, făcându-l mai ușor de răzuit. Tratamentul termic este excelent pentru îndepărtarea petelor, petelor și deteriorărilor extinse.
Pentru a îndepărta vopseaua veche veți avea nevoie de un instrument de încălzire — un uscător de păr pentru construcții cu posibilitatea de a regla gradul. Un fier de călcat cu funcție de abur sau un aparat de curățat cu abur de uz casnic pot fi utilizate ca echipament.
O bucată de folie alimentară este atașată la suprafața petei de vopsea. Instrumentul este conectat la priză, încălzit la temperatura minimă. Jetul de aer este direcționat către foaia metalizată timp de câteva minute. După înmuiere, emailul se îndepărtează cu un burete umed. Recomandăm îndepărtarea straturilor groase cu ajutorul unei spatule speciale cu lamă de cauciuc.
Vopseaua emulsie de apă (latex, acrilic) este îndepărtată cu apă fierbinte. Lichidul este pulverizat pe suprafața problematică dintr-un pulverizator sau se fixează o compresă a unei cârpe umede. Umiditatea este lăsată timp de 10-15 minute, apoi aplicată din nou. Sub influența temperaturii, stratul de smalț uscat se înmoaie. Executantul trebuie doar să se spele cu un burete sau să îndepărteze cu o spatulă cu o bază de cauciuc.
Tratamentul termic este mult mai simplu și mai eficient decât metoda mecanică. În cazul petelor complexe, încălzirea și răzuirea ulterioară sunt combinate. Dintre dezavantaje, utilizatorii remarcă laboriozitatea procesului. Executantul va trebui să controleze temperatura sculei, în caz contrar sticla se poate sparge.
Metoda chimică
Pentru îndepărtarea vopselei vechi de pe suprafețele ferestrelor și oglinzilor se folosesc compoziții chimice speciale:
- Emailul în ulei și acrilic se îndepărtează cu white-spirit sau acetonă. Produsul se întinde cu o bucată de cârpă sau cu o pensulă. După tratament așteptați 30-40 de minute, repetați dacă este necesar. Solventul distruge stratul aderent, care este apoi îndepărtat cu o cârpă umedă. Dezavantajele sunt notate miros ascuțit, sufocant.
- Benzina purificată sau parafina se utilizează pentru a îndepărta vopseaua veche. Proprietățile de dizolvare ale substanțelor chimice sunt ușor mai scăzute decât ale white spirit-ului. Preparatul lichid se aplică pe sticla sau oglinda vopsită și se lasă să acționeze. Reziduurile se spală cu apă.
- Solvenții profesioniști pot îndepărta vopseaua uscată mult mai rapid și mai eficient decât produsele din magazinele de bricolaj. Degresantul universal „Vixen” este utilizat pentru a îndepărta petele de silicon de pe ferestre. Produsul chimic este pulverizat pe suprafața problematică, apoi reziduul este îndepărtat cu o cârpă.
- Decapantul pentru vopsea veche „Belton Basic” este disponibil în cutii de aerosoli de 400 ml. Înainte de utilizare, se agită sticla, apoi se întinde spray-ul peste stratul uscat. După 5 minute, murdăria de pe suprafață se freacă cu o perie uscată, spălată abundent cu apă. Dintre dezavantaje, se remarcă doar costul ridicat.
- Solvent „Paint Remover 700” este excelent pentru îndepărtarea vopselelor vechi de ulei, poliuretan și acrilice. Compoziția de tip gel nu se scurge de pe suprafață, distruge stratul uscat în 15 minute. Printre dezavantaje se numără ambalajul voluminos (1 litru) și aroma neplăcută, sufocantă.
Eficacitatea produselor gata preparate depinde de acuratețea respectării instrucțiunilor. Se recomandă aplicarea substanțelor în intervalul de la +8 la +25 C, în caz contrar calitatea dizolvării scade. Atunci când lucrează cu preparate chimice, executantul trebuie să utilizeze protecție (mănuși, aparat respirator). Deschideți ferestrele pentru ventilație.
Remedii populare
În cazul unei contaminări mici a sticlei, aceasta poate fi curățată cu ajutorul mijloacelor improvizate:
- Vopseaua veche se înmoaie cu orice ulei lichid. Uleiul de floarea-soarelui se aplică cu un tampon de bumbac pe suprafața problematică și se lasă să acționeze. Straturile de email sunt îndepărtate cu o spatulă, fereastra sau oglinda se spală bine.
- Picăturile mici de vopsea veche pot fi îndepărtate cu o pastă de bicarbonat de sodiu. Substanța se amestecă cu apă curată, apoi se întinde abundent pe pete cu o cârpă. În timpul acțiunilor este important să nu frecați, altfel vor apărea zgârieturi pe sticlă. După curățare, reziduul este spălat cu lichid.
- În caz de leziuni severe va fi necesar să se utilizeze compoziții mai eficiente. Într-un recipient se amestecă (în grame): cretă pisată — 10; var — 30; sodă caustică — 10. În primul rând, primele două componente sunt combinate cu apă până la consistența maionezei. Ultimul ingredient este introdus la sfârșit. Pasta rezultată este bine prelucrată zonele contaminate cu vopsea.
După utilizarea remediilor populare, sticla își pierde strălucirea originală. După procedurile de curățare pentru a restabili frumusețea ferestrei sau a oglinzii va ajuta alcoolul amoniacal. Preparatul de farmacie este adăugat la apa pentru spălare, apoi lustruiți bine suprafața.
Prevenirea contaminării
Pentru a nu căuta o modalitate de a îndepărta vopseaua de pe sticlă, trebuie să aveți grijă în mod corespunzător de articole:
- Vă recomandăm să acoperiți elementele mari din sticlă cu o folie în timpul lucrărilor de reparații. Plafoanele pot fi deșurubate și oglinzile pot fi îndepărtate și scoase. 2. Atunci când vopsiți rame din lemn, lipiți bandă scotch în jurul perimetrului materialului transparent, care poate fi apoi îndepărtat.
- Este mult mai ușor să îndepărtați stropi proaspeți de pe sticlă decât bucăți vechi, uscate. În timpul și după lucrare, defectele care apar sunt îndepărtate cu o cârpă umedă. Desigur, procedura va dura mai mult, dar nu va trebui să răzuiți ulterior petele dificile.
- Alegerea unui demachiant pentru vopsea de sticlă este influențată de gradul de deteriorare și de întărirea petelor. De la proaspăt (până la 7 zile), este suficientă o cârpă umedă cu apă fierbinte sau ulei lichid. Dacă vopseaua uscată ocupă mai mult de 10% din volumul suprafeței, este mai bine să combinați metodele chimice și mecanice.
Compușii corozivi nu trebuie să intre în contact cu părțile din plastic și cu garniturile ferestrelor. Sticla cu modele decorative nu trebuie tratată cu solvenți și abrazivi. Pulverizarea frumoasă poate fi distrusă de substanțele chimice și particulele grosiere.
Pentru a elimina petele, va fi necesar să se utilizeze ulei. Timp de câteva ore, o compresă de grăsime lichidă este lăsată pe suprafața problematică pentru a afecta, îndepărtând periodic delaminările. După procedură, este important să spălați bine resturile remediului popular.