Cuvântul „Fake” este ferm înrădăcinat în vocabularul utilizatorilor de internet, deși este folosit nu numai în imensitatea rețelei, ci și în viața reală. Dar puțini oameni înțeleg, ce este Fake?
Termenul, fenomenul „Fake”, odată cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare electronice și a rețelelor sociale, a devenit parte integrantă din viața noastră de zi cu zi. Știri false, declarații false și surse de informare – acestea sunt unite prin denaturarea faptelor sau, pur și simplu, prin minciună și manipularea conștiinței umane.
Pentru a crea și răspândi fake-uri pe diverse teme se cheltuiesc sume uriașe de bani, dușmanii o fac chiar și la nivel de stat. Adesea, oamenii nu înțeleg: De ce este nevoie de un Fake și cum funcționează? Cum să își protejeze psihologia și cum să recunoască un Fake? Noi răspundem la aceste întrebări.
Ce este «Fake»?
Fenomenul fake în sine este cauzat de ușurința de prelucrare și transmitere a conținutului video obținută în anii 2010. În plus, lipsa cenzurii operaționale pe internet și pe messenger. Adevărul este că textul tipărit sau textul audio de la radio nu oferă un astfel de efect de propagandă, deoarece nu creează o vizualizare completă a evenimentului. În schimb, la televiziune, având în vedere că poate fi urmărită de copii, nu sunt acceptate poveștile extrem de violente.
Între timp, principiul „Este mai bine să vezi o dată decât să auzi de o sută de ori!”, care este condiționat de psihofiziologia percepției și gândirii umane, nu a fost anulat. Prin urmare, fake-urile sunt în mare parte materiale video sau capturi de ecran foto ale unor videoclipuri înscenate.
În termeni simpli, este vorba de contrafacere, cel mai adesea asociată cu înșelăciunea. Se întâlnește peste tot – în producție, în domeniul brandingului și la nivel mondial Web. Vorbind despre acest din urmă caz, se poate observa că fake este cel mai adesea un conținut fals pe rețea. Scopul formării sale este de a atrage atenția utilizatorilor pentru a rezolva o gamă largă de activități.
„Fake” (contrafăcut) – ceva fals, neserios, falsificat, prezentat ca fiind adevărat, real, veridic cu scopul de a induce în eroare.
Sunt frecvent întâlnite fake-urile din social media. Recent, rețelele de socializare au creat boți speciali care verifică utilizatorii pentru a detecta falsurile. Acest lucru contribuie la scăderea numărului acestora. Cu toate acestea, „popularitatea falsă” continuă să ia amploare, iar unele metode de combatere a acesteia pur și simplu nu mai funcționează.
Pentru a înțelege ce inseamna «Fake», trebuie să ne uităm la ce anume se refera acest cuvânt:
- «Contrafacere» — produse falsificate care sunt prezentate în mod deliberat ca fiind bunuri originale.
- «Știri false» (din eng. fake news) — reprezintă un tip de jurnalism galben sau de propaganda, știri nesigure și irelevante. Dezinformarea intenționată în social media și în mass-media tradițională.
- «Photo-fake» (photojab) — un fel de fotomontaj pe internet (într-un editor grafic).
- «Virtual» — un profil fals pe internet, pe rețelele de socializare, care este folosit pentru a înșela sau a manipula.
- «Deepfake» — videoclipuri false prin înlocuirea feței unei persoane cu o alta cu ajutorul unor programe speciale.
Spre deosebire de IMHO, acest cuvânt s-a răspândit în vorbirea obișnuită, pentru că are destul de multe variante, în lumea reală și în varianta online. Citește și: Ce este Outsourcing.
Ce este Fake în viața reală? Prin fake se înțelege în mod obișnuit o contrafacere a ceva. De exemplu, „Abibas” în loc de „Adidas”, „Ruma” în loc de „Puma”, etc. Acesta a fost cel mai real fals atunci când hainele sau bunurile de marcă au fost falsificate.
Dacă trecem la vremurile moderne, un exemplu viu poate fi reprezentat de iPhone-urile chinezești, hainele și accesoriile presupus a fi de la mărci celebre, gadgeturile, consolele de jocuri și alte lucruri populare și la modă, a căror contrafacere poate aduce profit.
Sinonime cuvântului «Fake»
Chiar și din context, fără a apela la Wikipedia, se poate înțelege ce înseamnă Fake și că este vorba de un fel de falsificare, de a face să treacă un lucru drept altul sau, pur și simplu, de o contrafacere. Acest sens este încorporat în progenitorul acestui cuvânt foarte răspândit – cuvântul englezesc „Fake”, care are o serie de sinonime.
De exemplu:
- minciuna;
- dezinformarea;
- falsificare;
- înșelare;
- înlocuire;
- amăgire;
- prefăcut;
- neadevăr;
- contrafacere;
- imitație.
Pentru ce este nevoie de «Fake»?
Există mai multe obiective pe care le au creatorii de conținut fals.
Ar trebui luate în considerare cele mai frecvente:
- Dezinformarea intenționată a utilizatorilor cu privire la orice fapt sau eveniment pentru așa-numitul „Hype” – atragerea atenției în scopul de a face bani.
- Formarea unei anumite viziuni asupra lucrurilor la consumatorul de informații.
- Efectuarea de operațiuni frauduloase și de înșelăciune.
- Jignirea deschisă a anumitor persoane.
- Agitația.
- Trolling (de cele mai multe ori, în astfel de cazuri, falsul este creat pentru divertisment și autoafirmare prin participarea la argumente, discuții). Citește și: Ce este Hărțuirea Cibernetică.
- Publicitatea unui anumit produs sau ocolirea limitelor de spam (în fond, majoritatea rețelelor sociale au restricții privind adăugarea de prieteni și trimiterea de e-mailuri).
- Dorința de a păstra anonimatul și confidențialitatea, de a nu „lustrui” informații personale.
- Motivații personale (de exemplu, dorința unui utilizator inhibat de a avea o sosie cu o imagine diferită).
În fiecare dintre aceste situații, „Fake” are o conotație negativă, astfel încât crearea sa este o acțiune rea și fără scrupule. Scopul utilizatorului este cel care determină tipul de Fake.
Să trecem în revistă principalele întruchipări ale cuvântului „Fake”, pentru ca pe viitor să înțelegem bine ce poate însemna, într-un context sau altul, în imensitatea internetului.
Ce înseamnă «Fake în social media»?
Să începem cu conturile false și să vedem ce sunt acestea și cum sunt folosite de oamenii obișnuiți și de tot felul de escroci.
Există o rețea socială populară „Facebook”. Totul este minunat acolo, există o armată uriașă de utilizatori, există o oportunitate de a câștiga și, prin urmare, există un interes din partea escrocilor.
De exemplu fake pe Facebook poate fi un site fals, al cărui nume de domeniu web este apropiat ca ortografie de cel original, sau cel puțin se termină cu caracterele obișnuite.
Vizibil, un astfel de site este foarte greu de deosebit de cel original. Urmezi link-ul, nu bănuiești nimic, iar acolo…. De asemenea, vă poate fi introdus prin e-mail, de exemplu, prin trimiterea unei scrisori false cu mesajul că totul este în neregulă în cont și că trebuie să salvați totul urgent. Va exista, de asemenea, un link către un site fals cu un formular de autorizare unu la unu, similar cu Facebook.
Introduceți Login și Parola, treceți Autentificarea…. După aceea, vă veți da seama că profilul dvs. va fi spammat și va trebui să munciți mult și bine pentru a restabili accesul la el. Dar acesta nu este singurul exemplu de fake în rețelele sociale.
Destul de des, un profil fals de Facebook este creat în mod special (nu furat, ci creat). De cele mai multe ori se presupune că aparține unei fete fermecătoare, care este gata să facă orice doar pentru a vă menține pe pagina ei, astfel încât să o votați, sporindu-i astfel reputația.
De aceea, acolo fake-urile sunt cele mai răspândite:
- „Paginile sunt create pentru publicitate” — pentru a atrage utilizatori. În cazul în care o persoană care desfășoară activități comerciale nu dorește să „lustruiască” sau trebuie să lucreze de pe mai multe profiluri, este necesar să creeze conturi suplimentare care să nu permită identificarea persoanei.
- „Fotografiile și videoclipurile (deepfake)” — sunt realizate pentru divertisment. De exemplu, se ia un politician celebru (sau, mai exact, vocile sale cu o fotografie) și se suprapune imaginea unei alte persoane. De exemplu, un supererou sau, dimpotrivă, un răufăcător. Acest lucru amuză publicul și aduce vizualizări suplimentare. În consecință, popularitatea și veniturile resursei cresc.
- „Știrile sunt făcute pentru Hype” — cu cât mai multe „fake-uri” vor fi lansate către popor, cu atât mai multă popularitate va obține resursa. Prin urmare, se creează știri false (fake news) – că cineva din vedete a divorțat, că a fost „prins” cineva dezbrăcat sau, chiar se discreditează anumite persoane și fenomene. Și mai grav, persoanele decedate, apar în rețea în mod regulat.
Acesta este aproximativ modul în care funcționează «Fake» pe majoritatea rețelelor sociale.
Site-uri «Fake pe internet»
Falsificate sunt nu doar rețelele de socializare pentru a fura datele utilizatorilor. Este mult mai rentabil să creezi copii fake ale unor resurse din care poți fura bani. Acestea sunt, de exemplu, diverse sisteme de plăți electronice, bănci și organizații similare. Această metodă are un nume propriu – «Înșelăciune electronica» (eng. Phishing, pronunțat /fi-șin/).
Escrocii creează o rețea sau o momeală – creează site-uri web cu linkuri false sau trimit e-mailuri cu mesaje contrafăcute și oferte de conectare imediată la contul dumneavoastră.
Ca urmare, utilizatorul, fără să bănuiască nimic, poate întâlni orice:
- „Fraudă” — (cel mai adesea, această metodă este utilizată atunci când se folosesc resurse web false ale unor magazine online de marcă care vând bunuri scumpe, utilizatorul face o achiziție, face o plată anticipată de 100% și rămâne fără nimic).
- „Virus” — (programele periculoase pot infecta calculatorul și îi pot afecta funcționarea, hackerii fac acest lucru cel mai adesea pentru distracție și pentru a atrage atenția unui număr mare de utilizatori).
- „Hacking” — („răutăcioșii” pot pirata paginile de pe diverse resurse și pot obține acces la date importante, așa că înainte de a da click pe link și de a intra în ele, trebuie să vă asigurați că este vorba de site-ul original vizitat, și nu de dublura sa falsă).
Astfel de resurse web sunt, de asemenea, create pentru a face publicitate anumitor bunuri. Pe de o parte, acestea nu sunt frauduloase, dar, pe de altă parte, induc utilizatorii în eroare.
Ce este «Fake News»?
Astfel de elemente de „presa galbenă” sunt create cu scopul de a atrage atenția publicului, de a induce în eroare poporul și de a crește poziția resursei în rezultatele motorului de căutare. Metoda este necinstită, dar funcționează. Cine dintre utilizatori nu ar dori să afle detalii despre viața personală a unei vedete sau să vadă fotografii nud ale acesteia!
Creatorul de știri false are un singur scop – să facă conținutul cât mai atractiv posibil prin elaborarea titlului și să „hypeze” pe pseudo-știre. Făcând „bine” pentru ei înșiși, astfel de „înșelători” popularizează alte persoane – participanții la însăși știrea respectivă.
Fake news are următoarele obiective:
- Conținut de șoc emoțional pentru a produce o impresie de durată, paralizând astfel temporar gândirea critică individuală a persoanei.
- A motiva o persoană să ia parte la răspândirea instantanee a unei știri false (virale), pentru a forma o stare de excitație emoțională omogenă la un număr cât mai mare de persoane din jur.
- În procesul de transmitere, în plus pentru a „finaliza”, a convinge persoana în adevărul fake-ului, a o face adeptă a poziției falsificatorilor.
- Provocarea respingerii instinctive de la ceea ce persoana a vizualizat datorită fake-ului, pentru a aduce gânduri, să îndrepte viziunea unei persoane în direcția corectă.
- Punând un om împotriva unor oameni care nu-i vor susține poziția (creată cu abilitate de falsificatori), pentru a provoca conflicte în societate, împărțind-o în certuri între „ai lor” și „străini”, slăbind-o în fața dușmanilor externi.
- Obișnuind oamenii cu știrile fake, pentru a le provoca neîncredere și respingere față de mass-media oficială, pentru a se certa cu propriul popor și cu statul.
- În varianta maximă, se pregătește ideologic o persoană pentru a se alătura „coloanei a cincea”, în varianta minimă – se face din ea un opozant sau un sabotor pasiv.
Dacă explicațiile privind mecanismul fake-ului „presei galbene”, construit pe bază de psihologie, a fi complicate, haideți să le explicăm într-un mod mai simplu.
«Fake» – este un virus informațional care, odată ajuns în creierul uman, tinde să îl subjugheze și să îi folosească resursele pentru a se autocopia (replica) și a se răspândi în continuare, otrăvind astfel organismul uman și dezactivându-l ca membru al societății, transformându-l într-un „cal troian” ascuns. După cum vedeți, atunci când este folosit cu îndemânare, fake este un instrument serios de propagandă al altcuiva care trebuie combătut cu seriozitate.
Ce înseamnă «Photo Fake»?
Fotografiile false pot fi făcute dintr-o varietate de motive.
Situațiile care apar cel mai des:
- Proprietarul paginii nu dorește să-și arate adevărata față.
- Stăpânul resursei dorește să distreze alți utilizatori cu imagini photoshopate.
- Persoana care caută să-și dea importanță sau să-și creeze o altă înfățișare, imagine.
Având în vedere că fake-urile sunt create de profesioniști serioși, inclusiv de cei cu o pregătire jurnalistică și psihologică solidă, este aproape imposibil să distingi informațiile false de cele adevărate într-o perioadă scurtă de timp.
Prin urmare, cel mai bine este să nu discutați în niciun fel despre „fake” cu persoanele apropiate și, cu atât mai mult, să nu îl trimiteți mai departe până când nu aveți posibilitatea de a verifica acuratețea informațiilor care v-au impresionat prin surse alternative de încredere.
De asemenea: pentru a stinge puterea unui fals, cel mai bine este să te antrenezi să nu citești sau să nu te uiți la mesajele care îți vin pe messenger sau pe rețelele de socializare de la numere pe care nu le cunoști.
Pentru a lichida un fake, trebuie să blocați imediat toate acele adrese de unde primiți spam cu falsuri, să nu trimiteți nimic nimănui și să nu intrați în corespondență cu cei care vi le trimit.
Ce este «Deepfake»?
Cu un deceniu în urmă, era nevoie de machiaj, mască sau de chirurgie plastică pentru a-ți schimba aspectul. În zilele noastre, sunt suficiente câteva clicuri.
Toate acestea sunt posibile datorită tehnologiei „Deep fake”, care face imposibilă siguranța autenticității oricărui videoclip, dar care deschide un orizont extraordinar pentru creativitatea și aventurile clonei tale digitale în lumile virtuale ale viitorului.
Ce este fenomenul «Deepfake»?
«Deepfake» – este un videoclip în care fața unei persoane este înlocuită cu o alta cu ajutorul unor algoritmi de învățare automată. Acest cuvânt combină două concepte: rețele neuronale de învățare profundă (deep learning) și fals (fake).
Rețelele neuronale profunde (compuse din mai multe straturi) permit construirea de algoritmi în mai multe etape pentru procesarea informațiilor. Ca urmare a dezvoltării acestei tehnologii, mașinile au dobândit capacitatea de autoînvățare.
Cum funcționează «Deep fake»?
Există mai multe moduri de a crea o „amăgire”, dar acestea au un principiu comun. Numele său este – GAN, generative adversarial network (rețea). Este un algoritm de învățare automată bazat pe competiția dintre două rețele neuronale.
Una dintre ele se numește Generator, care creează falsuri. Cealaltă, Discriminatorul, acționează ca un expert care încearcă să distingă falsul de original. Cu cât Generatorul îl păcălește mai bine pe Discriminator, cu atât mai credibil este falsul.
«Deepfake» este periculos?
Se pare că sunt deja periculoși. Primele videoclipuri de acest tip erau de calitate slabă, iar falsurile erau ușor de recunoscut, dar tehnologia evoluează rapid.
Pe măsură ce dipfakes au devenit mai sofisticate, aplicațiile lor infracționale s-au extins. În prezent, escrocii generează voci pentru apeluri telefonice și creează videoclipuri compromițătoare pentru șantaj.
Experții prezic că deepfake ar putea deveni o amenințare la adresa securității naționale. Colectarea pe scară largă a datelor biometrice creează riscuri suplimentare: o imagine falsă ar putea fi folosită împreună cu amprente false sau urme de ADN.
Cum identifici un «Fake News»?
Adesea, utilizatorii de internet se confruntă cu necesitatea de a identifica un fake news „informațiile false”. Acest lucru se poate face destul de ușor, mai ales după ce se dobândește experiență în acest domeniu. În continuare, să ne uităm la câteva «Lifehackuri».
Ordinea operațiunilor este de obicei următoarea:
- Obținerea de informații despre data la care a fost creată pagina: dacă aceasta există de puțin timp, dar există o activitate suspectă pe ea, acesta este un motiv pentru a o suspecta de a fi fake.
- Orice publicație de știri, care publică anumite știri, trebuie să ofere un link către sursă, cu un hyperlink către articolul original. Publicațiile care trimit doar la pagina principală a site-ului citat nu sunt demne de încredere. Publicațiile care nu fac niciun fel de link nu sunt deloc publicații.
- Dacă ați citit o știre care vă interesează în rețelele de socializare fără a preciza sursa, nu vă fie lene să copiați această știre și să o căutați printr-un motor de căutare. Dacă rezultatele arată doar rețele sociale, bloguri necunoscute, tot felul de ” fise” și alte „Peekaboo „, este foarte probabil să fie un fake.
- Linkul poate fi la o publicație în limba engleză. În acest caz, nu vă fie lene să citiți originalul și să verificați cu traducerea – există adesea distorsiuni serioase, iar dacă nu cunoașteți limba, atunci cel puțin faceți o traducere automată cu „Google translate” – multe vor fi clar.
- Destul de des se produc pe rețelele de socializare capturi de ecran ale unor postări ale tot felul de persoane celebre. Dacă nu există niciun link către o anumită postare, nu vă fie lene să căutați textul printr-un motor de căutare: este foarte posibil ca și aceasta să fie un fals. O mulțime de fake-uri se răspândesc în acest fel: este foarte amuzant să vezi oameni fierbând de furie justificată în discuție, discutând despre ceva ce persoana în cauză nu a afirmat.
- Căutarea ID-ului, multe rețele sociale au această funcție. Practica arată că, cu cât această valoare este mai mare, cu atât contul există de mai puțin timp.
- Determinarea gradului de activitate: în cazul în care profilul este o proprietate cu utilizare reală, datele referitoare la acesta vor apărea treptat. În cazul falsurilor, acestea apar, de obicei, într-o singură zi.
- Verificarea fotografiei, care poate fi reală sau nu. Puteți face acest lucru cu o căutare pe Google.
- Identificarea prietenilor falși: de cele mai multe ori aceștia se află în alte orașe și chiar în alte țări. De asemenea, este posibil să existe multe fotografii și fake-uri printre ei.
Nu uitați să vă dezobișnuiți de citirea știrilor de pe internet și din social media. Abonați-vă la 2-3 canale de știri în care aveți încredere și dozați timpul pe care îl petreceți parcurgând informații. Astfel, vei fi stăpânul timpului și al punctului tău de vedere, nu al știrilor și al internetului.
Așadar, crearea de resurse false are mai multe scopuri. Această acțiune este necinstită și, cel mai adesea, ilegală.
Concluzie
ȚINEȚI MINTE. «Fake» moare doar din lipsa totală de reacție față de el!
Prin urmare, chiar dacă nu participăm la lupta ideologică și cu atât mai puțin la lupta reală, putem fi cu toții utili patriei și armatei noastre, făcându-ne imuni la virusul fake-urilor. Și să lăsăm milioanele de dolari și de euro pe care adversarii noștri le cheltuiesc în fiecare zi pentru activitatea fabricii de fake-uri să se transforme în ambalaje inutile.
Nu demult am învins covidul cu întreaga lume: vom depăși cu succes și epidemia de răspândire virală a fake-urilor! Citește și: Ce este Notificari Push.
Cu stimă, psiholog, doctor în studii culturale, Andrey Viktorovici Zberovsky.