Cum alegi Fritează cu Ulei

Cine dintre noi ar refuza bilele apetisante de brânză, peștele în aluat sau aripioarele crocante? „Dar nu este sănătos”, vor spune mulți oameni. Nu este deloc așa! Dacă vă apucați de gătit din produse de calitate, la temperatura potrivită, cu ulei proaspăt, nocivitatea este redusă de câteva ori.

Friteuze pot fi, de asemenea, utilizate pentru coacere, gătit carne și legume. Să aflăm cum să alegeți o friteuză pentru casa dvs. astfel încât să fie necostisitoare și cât mai funcțională posibil.

Pentru ce trebuie friteuză cu aer?

O friteuză este un aparat de uz casnic în care diverse produse sunt prăjite în ulei până devin crocante. În ea puteți găti un număr foarte mare de feluri de mâncare interesante și gustoase. Desigur, felurile de mâncare pot fi gătite fără un dispozitiv special, dar atunci aragazul de bucătărie și mesele vor fi în stropi grași. Dar gătitul în friteuză este gustos, curat și rapid.

Prăjirea — rea sau nu?

Friteuza utilizează ulei vegetal rafinat, care devine periculos pentru sănătate dacă este încălzit la temperaturi de peste 200 °C. Uleiul dintr-o friteuză ar trebui încălzit la o temperatură maximă de 190 °C, iar multe aparate de uz casnic au un regulator încorporat care controlează temperatura de încălzire de la 60 °C la 190 °C.

Recunoașteți, prăjiți aripile de pui într-o tigaie, nu este ușor să reglați temperatura, iar gătitul într-o friteuză durează câteva minute, carnea sau legumele nu au timp să absoarbă o cantitate mare de ulei, astfel încât afirmația că cartofii prăjiți sunt mai sănătoși decât chipsurile — controversată.

Pentru prăjire trebuie folosit numai ulei de bună calitate și acesta trebuie înlocuit complet după 2-4 utilizări.

Cum să alegeți friteuză potrivită cu ulei?

Există o gamă largă de electrocasnice în magazine, iar consultanții vă sfătuiesc să le cumpărați pe cele care costă mai mult. Ce model ar trebui să alegeți? Friteuza nu trebuie neapărat să fie scumpă, dar există nuanțe care trebuie luate în considerare la cumpărare.

Puterea dispozitivului

Alegerea friteuzei este mai bine să începeți cu determinarea puterii necesare. Această caracteristică afectează în mod direct viteza de încălzire a uleiului la temperatura dorită. Dacă cumpărați un dispozitiv pentru a prăji 0,7-0,9 kg de produse, atunci alegeți opțiuni cu o capacitate de 1000 — 1400 W. Dacă cumpărați un dispozitiv pentru o cafenea sau dacă aveți o companie mare, este mai bine să optați pentru un model puternic.

Utilizarea

Acesta poate fi electronic sau mecanic, unele modele sunt echipate cu butoane de răsucire — acest lucru se datorează faptului că aparatul de uz casnic nu necesită setări speciale, este adesea suficient să reglați modul de temperatură și să apăsați butonul de pornire.

Programe

Un număr mare de feluri de mâncare pot fi gătite într-o friteuză cu aer. Unele dispozitive au o listă încorporată de programe, de exemplu, pentru a găti carne, creveți, cartofi prăjiți, pui, brioșe. Un program de gătit este doar o chestiune de setare a temperaturii și a timpului potrivite pentru a găti mâncarea.

Dacă știți la ce temperatură și pentru cât timp trebuie gătit un anumit fel de mâncare, puteți renunța la un set de programe.

Caracteristicile carcasei

Carcasa friteuzei este de obicei din oțel sau plastic, dar trebuie să fie stabilă, grea și izolată.

Este bine ca capacul aparatului să aibă o fereastră pentru a vă ajuta să monitorizați vizual procesul de gătire. Unitatea de control poate fi amplasată pe capacul aparatului sau pe partea laterală a corpului.

Este mai bine să alegeți un aparat de uz casnic cu capacitatea de a-și seta proprii parametri de temperatură. Prezența indicatoarelor luminoase și a temporizatorului sunt funcții suplimentare convenabile, dar nu obligatorii.

Capacitatea și materialul vasului

Alegeți recipiente din aluminiu sau oțel inoxidabil cu strat antiaderent. Capacitatea variază de la 0,8 la 4 litri. Această informație este specificată în specificațiile produsului. Vasul poate fi detașabil sau nedetașabil. Prima opțiune simplifică foarte mult îngrijirea aparatului electrocasnic, dar la cumpărare trebuie verificat dacă este neted și ușor de îndepărtat. Dacă castronul nu este detașabil, acesta va trebui să fie curățat împreună cu întreaga friteuză.

Un accesoriu important al dispozitivului este un coș metalic cu un mâner, care vă permite să coborâți rapid și în siguranță alimentele în uleiul încălzit. Unele friteuze au două coșuri mici. Această opțiune ar trebui luată în considerare pentru gătitul unui număr mare de feluri de mâncare în același timp.

Producătorii produc friteuze cu două containere de capacitate diferită. Acestea sunt bune pentru că vă permit să utilizați jumătate din încărcătură, un alt avantaj este că condimentele din diferite feluri de mâncare nu se amestecă într-un singur recipient.

Filtre

Friteuze bune au filtre pentru a capta picăturile de ulei și mirosul. Acestea pot fi:

  • fixe (nedetașabile) — nu sunt detașabile, trebuie curățate periodic;
  • înlocuibile — pot fi metalice sau din cărbune, cu un singur strat sau cu mai multe straturi.

Cele mai eficiente sunt filtrele cu cărbune, deși acestea trebuie schimbate la fiecare 10-12 ori când este utilizată friteuza, ceea ce adaugă costuri suplimentare. Cu toate acestea, se elimină grăsimea și murdăria din bucătărie.

Siguranța și îngrijirea

O friteuză de calitate nu se încălzește din exterior — unele modele nu pornesc până când capacul nu este bine închis. Dacă îl deschideți în timpul gătitului, dispozitivul se oprește imediat. Producătorii au prevăzut toate posibilitățile astfel încât să nu vă ardeți de uleiul încălzit în timpul gătitului. Dacă uitați să opriți dispozitivul, acesta se va opri automat după un timp.

Uleiul încălzit este periculos, mai ales dacă intră în contact cu apa, așa că așteptați până când uleiul se răcește complet înainte de a spăla aparatul.

Dacă friteuza are un bol detașabil, este mai bine să îl spălați și să îl ștergeți cu un prosop de hârtie după fiecare prăjire. În caz contrar, va fi dificil să îndepărtați stratul încăpățânat de grăsime de pe pereți. Spălați bolul gol, răcit, cu apă caldă și detergent.

Dacă aparatul are un vas care nu se poate îndepărta, friteuza nu trebuie pusă în chiuvetă și nu trebuie curățată sub jet de apă. După ce s-a răcit, scurgeți cu grijă uleiul, ștergeți pereții vasului cu un prosop de hârtie și turnați apă caldă și detergent în rezervor. După 30 de minute, încălziți dispozitivul și apoi turnați tot conținutul. Dacă există picături de grăsime pe pereți, repetați din nou procedura.

anton83
Оцените автора
Добавить комментарий