Cum Scoți Guma De Mestecat De Pe Haine: 25 de moduri

Guma de mestecat este excelentă la ceea ce face: îți împrospătează rapid respirația, te scapă de resturile alimentare și multe altele. Dar, de asemenea, din cauza calităților sale lipicioase, poate provoca imediat câteva probleme, distrugând lucrurile prin lipirea lor fermă. O singură mișcare neglijentă și guma de mestecat s-a lipit deja de firele materialului și este bine fixată acolo, lăsând în urmă o pată greu de îndepărtat.

O întrebare arzătoare apare imediat: cum scoți guma de mestecat de pe haine atunci când este deja pătată? În acest caz, este recomandabil să acționați imediat și cu puțin efort, deoarece substanța lipicioasă și murdară nu este ușor și rapid de îndepărtat.

În prezent, există multe metode, rețete și soluții testate în timp care vă pot ajuta să rezolvați singuri problema. Efectivitatea rezultatelor va depinde în mare măsură de tipul de țesătură și de «puterea de rezistență» a acesteia. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de contraindicații și atenționări, care, dacă sunt ignorate, pot duce la rezultate nedorite.

Reguli pentru curățarea unei anumite țesături

ATENȚIE! Atunci când alegeți metoda cum să prelucrați țesătura de la gumă, nu uitați să acordați atenție compoziției sale. Informații detaliate pot fi găsite pe eticheta interioară a îmbrăcămintei, unde producătorul indică recomandările exacte.

Materiale sintetice

Textura și densitatea țesăturii trebuie să fie luate în considerare pentru a curăța corect materialele sintetice. Căldura nu trebuie aplicată niciodată pe hainele sintetice, deoarece acestea pot reacționa într-un mod neașteptat.

Pentru materialele sintetice delicate, vă recomandăm să folosiți cele mai blânde metode posibile. Un săpun lichid, de exemplu, este suficient.

Haine de in

Congelarea este o opțiune care se potrivește cel mai bine pentru in. Încălzirea, pe de altă parte, este recomandată pentru structuri groase și dense, care nu au în arsenal aditivi sintetici. Compușii care conțin alcool și oțetul sunt permise, dar cu atenție, după ce s-a testat mai întâi reacția lor pe o zonă internă puțin vizibilă.

Produse din bumbac

Acest tip de prelucrare se poate face sub influența unui curent de aer cald (uscător de păr de uz casnic, generator de aburi). Cu toate acestea, pentru firele de culoare deschisă, este acceptabilă metoda cu apă bine încălzită, cu o soluție alcoolică sau cu o soluție de oțet, dar este adecvată și înghețarea.

Haine de blugi

Se poate aplica căldură pe materialul denim rezistent. Pentru a face acest lucru, încălziți zona cu probleme cu un uscător de păr sau cu un fier de călcat pe hârtie. Cu toate acestea, se poate folosi alcool, benzină purificată sau soluții specializate.

Lână fleece

Textura lânii îngreunează îndepărtarea gumei. Este recomandabil să vă curățați puloverul, jumperul și alte obiecte folosind metoda de înghețare. Dar pot fi folosite și soluții pe bază de alcool.

Velur, piele întoarsă, nubuc

Întreaga familie este destul de meticuloasă în privința îngrijirii. Îndepărtarea gumei de mestecat de pe aceste suprafețe reprezintă o provocare majoră. Metoda ideală este de a plasa produsul în compartimentul de congelare. După ce ați îndepărtat masa mai mare din acoperire, este recomandabil să folosiți un burete special tare.

Ce nu aveți voie să faceți

Înainte cum să cureți guma de mestecat de pe haine, trebuie să cunoști câteva interdicții:

 • Nu trebuie folosite niciodată obiecte ascuțite, deoarece acestea pot deteriora țesătura. Aveți grijă când le folosiți.
 • Nu este posibil să îndepărtați guma de mestecat bine lipită prin simpla tragere a acesteia. Încercarea de a face acest lucru poate duce la consecințe nedorite.
 • Nu aplicați o forță excesivă pe materiale subțiri și delicate.
 • Nu vă grăbiți și fiți atenți. Încercarea de a grăbi lucrurile ar putea să mânjească și mai mult guma de mestecat.

AMINTEȘTE-ȚI! Nu lăsați nicio lucrare neterminată, deoarece reziduurile pot deveni și mai aderente la material și, în majoritatea cazurilor, se va forma o pată greu de îndepărtat acolo unde a fost îndepărtată, dacă haina nu a fost spălată.

Cum scoți guma de mestecat lipită pe haine?

Călcarea

Cu ajutorul acestui aparat, puteți înmuia eficient guma de mestecat. Trebuie să pregătiți un material gros sau un pergament pentru această lucrare. Procedura este destul de simplă, dar nu trebuie folosită pe piele întoarsă, sintetică, piele artificială și naturală și pe articole de îmbrăcăminte delicate.

Etapele de lucru:

 1. Întoarceți haina pe dos.
 2. Așezați materialul pregătit sau pergamentul sub zona cu probleme.
 3. Așezați aparatul preîncălzit pe zona murdară.
 4. După o bună încălzire, guma ar trebui să se lipească de hârtie sau material.
 5. Se repetă procedura până la îndepărtarea completă, înlocuind substratul cu unul curat.

La finalul procesului, se poate forma o pată pe zonă. Pata poate fi îndepărtată cu un produs de îndepărtare a petelor și cu o spălare ulterioară.

IMPORTANT! Nu călcați articolul de îmbrăcăminte (de pe o parte pe alta) și nu țineți aparatul pentru perioade lungi de timp — țineți-l pur și simplu pe material timp de câteva secunde. În caz contrar, pata poate deveni și mai mare.

Prelucrarea cu un uscător de păr

O guma de mestecat care s-a uscat și s-a lipit puternic de firele de țesătură poate fi îndepărtată prin încălzirea ei. În acest caz, este suficient un uscător de păr. Nu este chiar o metodă blândă, dar merită să încercați.

Compusul își pierde rapid proprietățile adezive și elasticitatea atunci când este expus la căldură.

Procesul de prelucrare:

 1. Porniți uscătorul de păr la alimentarea cu aer cald.
 2. Direcționați aerul cald direct pe zona cu probleme și așteptați să se înmoaie.
 3. Apoi folosiți un obiect ascuțit sau o periuță de dinți veche pentru a îndepărta guma.

AMINTEȘTE-ȚI! Această metodă nu este potrivită pentru toate materialele. Nu folosiți — mătase naturală, lână, sifon sau orice alte țesături moi.

Îndepărtarea cu apă clocotită

Această metodă permite, de asemenea, înmuierea structurii produsului. Apoi se îndepărtează cu o perie.

Există trei variante:

 • înmuiați zona cu probleme în apă clocotită.
 • Se prelucrează local, peste guma se toarnă direct din fierbător și apoi se răzuiește ușor.
 • Articolul se scufundă complet în apă clocotită ca la o spălare normală, se lasă timp de 3-5 minute și apoi se îndepărtează guma cu un obiect ascuțit, fără a o scoate din apă.

IMPORTANT! Contraindicarea — țesăturilor delicate sau a țesăturilor vopsite în culori vii care se pot decolora și a articolelor care nu pot rezista la temperaturi ridicate. Vă rugăm să consultați eticheta pentru detalii.

Eliminarea cu aburi

În cazul în care nu este posibilă scufundarea obiectului în apă clocotită, se poate folosi aburul. Se aduce apă la fierbere într-un ibric și se apropie zona cu probleme de gura de aburi. După ce s-a înmuiat bine, guma poate fi îndepărtată.

LUAȚI AMINTE! Metodele de înmuiere cu ajutorul unui fier de călcat, a cu un uscător de păr, a apei fierbinți sau a aburului trebuie efectuate cu mare atenție, numai pentru materialele rezistente la temperaturi ridicate și având grijă să nu păteze și mai mult guma. Din acest motiv, curățați de la periferie spre centrul petei, pentru a preveni extinderea acesteia.

Congelare

Aceasta este una dintre cele mai ușoare și mai eficiente opțiuni. Cu toate acestea, ar trebui să fie folosit numai pentru alimente uscate, altfel pot apărea pete pe haine.

Pentru a face acest lucru, pregătiți o pungă de plastic în care să încapă întregul produs și să eliberați spațiu în compartimentul de congelare.

Etape:

 1. Puneți articolul murdar într-o pungă, astfel încât guma să fie deasupra și, de preferință, să nu o atingă.
 2. Puneți punga de congelare.
 3. Se lasă punga acolo cel puțin 1 oră, uneori mai mult.
 4. După aceea, scoateți-l.
 5. În timp ce guma încă nu sa încălzit, răzuiți-o ușor mecanic cu o răzuitoare, un obiect ascuțit, având grijă să nu stricați produsul.
 6. Procedura poate fi repetată dacă este necesar.

Dezavantajul acestei metode este timpul. Produsul nu poate fi curățat rapid.

Utilizarea gheții

Uneori nu este posibil să puneți fiecare produs în congelator din cauza volumului, în acest caz puteți folosi cuburi de gheață.

Pentru a face acest lucru, înfășurați gheața în polietilenă și aplicați-o pe zona cu probleme. Când se răcește, produsul se întărește, devine sălbatic și poate fi îndepărtat cu ușurință cu o perie sau un cuțit (dacă materialul permite acest lucru). Dacă rămân urme, se reface.

În timpul iernii, înghețul poate ajuta la îndepărtarea guma de mestecat — este suficient să plasați articolul în aer liber timp de câteva ore.

ATENȚIE: Nu înfășurați gheața în haine și nu o puneți direct pe produs, deoarece acest lucru nu va face decât să înrăutățească problema, deoarece elasticul se va înmuia și va pătrunde și mai adânc în produs.

Cum să scapi de guma de mestecat de pe haine?

Oțet de masa

Utilizarea unui astfel de produs are o eficacitate excelentă datorită esenței din acesta, acționează ca un solvent obișnuit. Pentru rezultate mai bune, se recomandă să se incalziti la o temperatură de aproximativ 30°C.

Se poate încălzi în cuptorul cu microunde sau în baie de apă. Folosiți-o după cum urmează: înmuiați o periuță de dinți veche în ea și frecați zona pătată.

În cazul în care produsul s-a răcit și prelucrarea este neterminată, este posibil să se reîncălziti lichidul. Dezavantajul este că produsul va trebui să fie trimis imediat la spălătorie.

ATENȚIE! Oțetul nu este potrivit pentru țesăturile delicate (mătase, satin). De asemenea, poate provoca decolorarea culorilor de calitate slabă, motiv pentru care nu este potrivit pentru articole foarte colorate.

Produse conținând alcool

Alcoolul sau vodca va ajuta la eliminarea murdăriei. Pentru a face acest lucru, răzuiți guma de pe suprafața hainei și aplicați un tampon de bumbac îmbibat în alcool pe zona murdară de pe material. Puteți chiar să turnați puțin și să lăsați să acționeze timp de 20-30 de secunde, apoi să îndepărtați reziduurile cu o perie tare.

Acest detergent acționează ca un solvent și nu pătează. Când îndepărtați murdăria, deplasați-vă de la margini spre centru.

AVERTISMENT! Nu se utilizează pe produse colorate care se decolorează, deoarece petele de culoare deschisă pot rămâne pe zona curățată.

Acetonă

Acetona este destul de agresivă și poate provoca daune ireparabile oricărui țesut. Ar trebui să fie folosită numai pe țesături rezistente și ar trebui să fie folosită ca ultimă soluție dacă niciuna dintre celelalte metode nu a funcționat.

Îndepărtați cea mai mare parte a gumei de pe înveliș înainte de a o aplica, apoi tratați cu lichidul folosind un burete, de la margine spre centru. După aceea, haina este spălată într-o mașină de spălat.

Benzină purificată

În cazul în care guma este bine lipită și murdăria este veche, puteți folosi artileria grea, cum ar fi benzina. Umeziți bine zona cu probleme cu acest produs. După 5-10 minute, îndepărtați guma.

După aceea, haina trebuie spălată de mai multe ori cu bicarbonat de sodiu sau balsam. Această procedură va ajuta la eliminarea reziduurilor de solvent și a mirosului înțepător. Nu este recomandat pentru țesături delicate.

IMPORTANT! Nu folosiți în niciun caz benzină obișnuită — pentru a rezolva problema, veți avea nevoie doar de o substanță purificată, cum ar fi benzină pentru brichete.

Lac de păr

Orice lac de păr poate fi folosit pentru această procedură, cu excepția celor care conțin sclipici. Majoritatea produselor nu lasă reziduuri, astfel încât această metodă este potrivită și pentru utilizarea în exterior. Potrivit pentru țesături delicate.

Așezați articolul pe o suprafață plană, orizontală, pulverizați energic zona cu probleme cu lac și așteptați aproximativ 5-7 minute. După ce produsul s-a uscat, îndepărtați-l cu grijă cu un obiect contondent sau o spatulă.

Gel de rufe

Multe gospodine folosesc geluri de rufe sau detergenți lichizi în locul detergentului normal. Înmuiați bine zona cu probleme a țesăturii în apă caldă și săpun. Folosiți o lavetă sau o perie pentru a îndepărta murdăria.

REȚINEȚI! Această metodă este delicată, dar este posibil să nu fie eficientă în cazul petelor vechi și încăpățânate.

Dizolvant pentru lac de unghii

Se utilizează în același mod ca și benzina sau acetona. Este posibil să se utilizeze substanțiă cu acetonă, dar numai pentru materiale naturale fără culori strălucitoare. În alte situații, se recomandă un produs fără acetonă.

Prelucrați zona murdară și țesătura din jurul ei, apoi folosiți o periuță de dinți veche pentru a îndepărta ușor pata. Îmbrăcămintea trebuie apoi spălată imediat.

Cum să cureți guma de pe haine cu ajutorul chimiei

Există o mulțime de produse de curățare de uz casnic disponibile în magazinele specializate pentru a scăpa de murdăria lipicioasă și de reziduurile de bandă adezivă. Acestea conțin ingrediente care ajută la desprinderea gumei de adezivitatea sa și o îndepărtează de pe suprafața țesăturii fără a lăsa urme. Atunci când utilizați aceste produse, citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare de pe ambalaj.

«Gumex Spray»

Este un agent de congelare pentru eliminarea gumei. Produsul se bazează pe hidrocarburi insolubile. Când se termină prelucrarea, temperatura suprafeței scade la -40 -45 grade Celsius. Produsul fragil poate fi îndepărtat cu ușurință cu o spatulă.

«Lucky Bee Anti-Gum»

Gelul este fabricat în Rusia. Ambalate în tuburi mici și practice de 30 ml. Lucky Bee acționează exact pe guma de mestecat, ajutând-o să o curețe nu numai de haine, ci și de alte suprafețe. Nu lasă reziduuri.

«Spartan Chewing Gum Remover»

Acest produs se fabrică într-o cutie mică de aerosol. Scopul său este de a îndepărta guma prin înghețare. În plus față de gumă, poate îndepărta ceara și alte produse lipicioase.

Este ușor de utilizat, deoarece este complet gata de utilizare. Este suficient să pulverizați pe zona cu probleme și să curățați reziduurile cu o racletă.

«Dr. Beckmann»

Soluție specializată pentru îndepărtarea petelor pentru acoperiri lipicioase și adezive. Are o compoziție puternică, dar nu este periculoasă pentru țesături și suprafețe dure și nu dăunează coloranților produsului.

«Ecolab Sapur Freeze»

De asemenea, se produce un aerosol pentru îndepărtarea prin congelare. Lichidul se utilizează prin pulverizare pe pată. Acțiunea de înghețare este eficientă într-un timp suficient de scurt. Produsul înghețat este ușor de îndepărtat fără a lăsa urme.

Alte substanțe chimice

Pe lângă spray-urile și produsele de îndepărtare a petelor special concepute, pot fi folosite și alte substanțe chimice la fel de eficiente. Desigur, acest lucru depinde în mare măsură de tipul de material. Mulți, pe lângă înghețarea sau aplicarea de gheață, recomandă testarea unui răcitor cu pulverizare pentru electronicele radio (cipuri). Pulverizați cantitatea necesară pe contaminare și, după ce aceasta a devenit casantă, îndepărtați-o cu un cuțit neascuțit sau cu o perie rigidă.

Oțetul, alcoolul sau benzina pot fi, de asemenea, înlocuite cu solvenți similari, de exemplu toluen sau substanțe pe bază de toluen.

Sfaturi utile

Urmați anumite recomandări pentru a curăța rapid și fără a deteriora haina:

 • Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare a substanțelor chimice.
 • Asigurați-vă că ați citit informațiile de pe eticheta produsului înainte de a curăța murdăria.
 • Dacă nu sunteți sigur că produsul nu va afecta haina, efectuați un test inițial pe o zonă mică, puțin vizibilă.
 • Nu folosiți perii metalice sau șmirghel în timpul prelucrării. Pentru curățenie, este recomandabil să folosiți perii mici (o periuță de dinți folosită este cea mai bună).
 • În cazul în care se folosește un cuțit pentru curățare, frecați numai cu partea netedă a acestuia.
 • Atunci când folosiți orice preparat agresiv, trebuie să vă amintiți de siguranța personală și să vă protejați pielea de pe mâini cu mănuși de cauciuc. Unele lichide sunt foarte toxice și inflamabile, așa că ventilați bine încăperea.
 • Înainte de a aplica oricare dintre preparate, de a încălzi sau de a îngheța, nu încercați să răzuiți/tăiați mecanic produsul.
 • În cazul articolelor scumpe, dacă nu aveți încredere în propriile abilități, este recomandabil să le duceți la o curățătorie profesională și să încredințați lucrarea dificilă unui curățător profesionist.

MENȚIUNE! Produsele chimice sunt mai eficiente pentru curățarea petelor dificile.

În concluzie

Indiferent de metoda pe care o alegeți, trebuie să acționați imediat pe cont propriu. Cu cât guma de mestecat rămâne mai mult timp pe haină, cu atât mai greu va fi să-o îndepărtați mai târziu fără a deteriora fibrele țesăturii.

Dacă o metodă nu funcționează, nu vă întristați, puteți folosi următoarea metodă.

Ссылка на основную публикацию