Ce Înseamnă LIFEHACK

În viața noastră, ne confruntăm în mod constant cu diverse probleme care trebuie rezolvate rapid și eficient. Uneori, acest lucru necesită cunoștințe, competențe și experiență suplimentare. Cu toate acestea, există un termen atât de popular ca un «lifehack», care va ajuta la rezolvarea problemei chiar și pentru cei care nu au suficientă experiență sau cunoștințe.

Ce Înseamnă Lifehack

Lifehack — este un sfat sau o recomandare care ajută la optimizarea și simplificarea vieții de zi cu zi. Acestea sunt tehnici simple, dar eficiente, care simplifică sarcinile de rutină și vă ajută să câștigați timp. Lifehack-urile se pot referi la diferite domenii ale vieții: de la gospodărie la procese de afaceri.

Cu toate acestea, trebuie reamintit faptul că lifehackuri nu reprezintă o soluție unică pentru toate problemele. Unele dintre ele pot fi ineficiente, incomode sau chiar periculoase în anumite situații. Prin urmare, înainte de a utiliza un lifehack, este necesar să se analizeze aplicabilitatea acestuia și riscurile posibile.

Lifehack — ce este în termeni simpli?

Limbajul tinerilor este foarte divers și adesea există termeni care sunt ușor de recunoscut pentru un utilizator avansat, dar complet noi pentru ceilalți. Astăzi veți afla ce înseamnă lifehack în argoul tinerilor și cum este interpretat acest concept în lumea modernă, care a venit la noi din anii 80.

Foarte mulți oameni până nu demult nu știau ce înseamnă cuvântul «hype», iar acum o mie de întrebări la fel de multe la «lifehack», așa că haideți să ne lămurim.

Termenul se trage din limba engleză. Este o combinație de două cuvinte: «life» — viață și «hack» — piraterie și implică crearea a ceva care să ușureze viața, să o «hackuiască», pentru a simplifica dificultatea. În cuvinte simple, «lifehack» înseamnă «truc de viață».

Potrivit Wikipedia, un lifehack este un set de tehnici de «spargere» a vieții pentru a simplifica procesele și obiectivele zilnice prin mici trucuri și sfaturi.

În cuvinte simple, lifehack se referă la sfaturi utile pentru toate ocaziile care ne fac viața mai ușoară.

Pentru asta nu trebuie să creați nimic nou sau să cheltuiți bani: gândiți-vă la ceva original din mijloace improvizate și dați-i viață.

Cuvântul «Lifehack» derivă din două cuvinte englezești și înseamnă literalmente trucuri sau sfaturi pentru a simplifica un proces. Ce este un lifehack? Ei bine, în esență, este o dorință de a optimiza unele procese din viața de zi cu zi (cel mai adesea rutina, care ne enervează pe toți și ne bucurăm de orice oportunitate de a ocoli sau de a o reduce cumva).

Lifehack-ul nu se manifestă doar la nivel tehnologic (comunicarea cu calculatoarele, internetul sau gadgeturile), ci și la nivel casnic și social. Orice poate fi piratat (simplificat). De ce ne interesează lifehack-ul? Pentru că ne permite să economisim, și de multe ori în mod semnificativ, timp, bani, energie și alte resurse care merită să fie economisite. Citiți și: Ce este outsourcing?

Ce este Lifehack

Sinonimele cuvântului Lifehack

Cuvântul, datorită internetului și a rețelelor de socializare, s-a răspândit în întreaga lume, dar asta nu înseamnă că înainte de a apărea în limba noastră nu au existat analogii ale acestuia care să fie înțelese nu doar de tineri, ci și de generația mai în vârstă.

Luați-le în considerare:

 • șmecherie;
 • sfat practic;
 • aplicare;
 • metodă;
 • rețetă;
 • știință;
 • recomandare;
 • remediu.

Fiecare dintre aceste cuvinte poate fi folosit pentru a descrie o astfel de tehnică ca «lifehack» pentru cei care sunt departe de cultura modernă a internetului.

Cum recunoști un Lifehack?

Orice persoană grijulie înțelege că ceea ce este clar și evident ca în palmă nu este întotdeauna corect, perfect și fără cusur. Acest lucru este valabil și pentru lifehack. Pentru a recunoaște un lifehack este mai ușor să înțelegi cum este aranjat și care sunt trăsăturile sale distinctive. Lifehack nu face decât să evidențieze modalitățile neevidente de a face lucrurile.

Un lifehack util și funcțional are trăsături distinctive:

 1. Vă permite să priviți la o problemă complexă din diferite părți.
 2. Păstrează integritatea resurselor (timp, răbdare, forță, bani, rezistență).
 3. Simplifică munca umană și este ușor de recepționat.
 4. Beneficii pentru majoritatea oamenilor.
 5. Ușurința de punere în aplicare.
 6. Aplicarea la rezolvarea problemelor din viața de zi cu zi: muncă, studiu, gospodărie, îngrijire a sănătății, sport și așa mai departe.
 7. Abordare neconvențională.

Pentru majoritatea, este un sfat util care va face o acțiune sau o problemă de multe ori mai ușoară.

Istoria apariției Lifehack-ului

Întotdeauna este interesant să afli originea cuvintelor noi. Istoria cuvântului lifehack nu face excepție.

Lifehack

Într-o oarecare măsură, omenirea datorează apariția termenului «Lifehack» specialiștilor în IT. La sfârșitul secolului al XX-lea, în momentul apariției tehnologiilor informaționale, programatorii s-au confruntat cu un număr uriaș de probleme în optimizarea proceselor.

La începutul secolului XXI, soluțiile lor au devenit cunoscute sub numele de «hack-uri» în argoul profesional.

De-a lungul timpului, hackerii au început să fie numiți persoanele care reușeau să spargă securitatea programelor bancare pentru a se îmbogăți ilegal și toți cei care, într-un fel sau altul, puteau să ocolească sistemul de securitate al unui anumit program, site web și așa mai departe.

La început, a fost folosită doar a doua parte a cuvântului, deoarece acest termen de programare se referea la opțiunea de a trișa software-ul și de a obține acces rapid.

Mai târziu, a fost adăugat cuvântul «life», ceea ce a dat o culoare complet diferită numelui și l-a făcut mai apropiat de viața de zi cu zi decât de programare. Lifehacking a luat treptat amploare și, în primul rând, datorită formei sale neobișnuite de prezentare, mai degrabă decât a rutinei de lucru ușoare a unui programator.

Succesul unui lifehack este determinat de scopul său strategic, de care o persoană poate să profite pentru a rezolva mai repede o problemă sau alta. Prin urmare, poate fi numit cu ușurință un piratare a stereotipurilor cotidiene.

Lifehack de succes este un indicator al unei anumite mentalități și al priceperii persoanei care permite publicului să cunoască o experiență practică utilă.

În forma sa modernă, expresia «Lifehack» a apărut pentru prima dată în 2004, datorită lui Danny O’Brien.

În articolul său, el a vorbit despre o mișcare de lifehackeri care și-au stabilit obiectivul de a face viața de zi cu zi a unei persoane de câteva ori mai ușoară.

Un an mai târziu, fenomenul a câștigat popularitate și, de atunci, a rămas una dintre cele mai frecvente interogări ale utilizatorilor pe internet. Citiți și: Ce este agresiunea pe internet?

Motivul populariății Lifehack-ului

După ce ne-am dat seama ce este lifehack, haideți să aruncăm o privire la popularitatea acestuia.

Lifehacks vă permite destul de des să priviți o problemă dintr-o perspectivă complet neașteptată, ceea ce duce la o simplificare semnificativă a acesteia. Ei bine, acestea sunt apreciate pentru ușurința de învățare și de aplicare, precum și pentru accesibilitatea lor pentru un grup larg de persoane. Practic, în linii mari, lifehack-urile sunt sfaturi utile și simple care ne pot face viața mai ușoară. De aceea le iubim.

Ritmul de viață modern este prea rapid: oamenii au din ce în ce mai puțin timp pentru a se relaxa, pentru a socializa cu familiile lor și pentru a se distra, ca să nu mai vorbim de autoeducație și sport. Momentele libere de la muncă sunt ocupate de sarcini de rutină, cum ar fi gătitul, curățenia casei și spălatul.

Lucrurile de viață pot fi folosite pentru a simplifica și accelera problemele casnice, ceea ce deschide oportunități de relaxare și de socializare cu cei dragi.

Și, toate aceste sfaturi vor fi cu atât mai căutate cu cât sunt mai ușor de aplicat (sau de înțeles).

Cum se taie un pepene verde

Da, și încă un lucru. Lifehack este mereu la modă, căci subiectul optimizării vieții nu va fi niciodată epuizat.

Cine sunt Lifehackerii și ce fac ei?

Există o categorie de persoane care urmează în mod constant sfaturile de pe internet și găsesc modalități originale de a rezolva problemele casnice. Ei nu aruncă lucrurile inutile, știind cum să le dea o nouă viață sau să le folosească pentru a crea altceva.

Acești oameni se numesc lifehackeri — cei care își pot simplifica viața pentru ei și pentru alții cu ajutorul unor mijloace improvizate și practic fără niciun efort sau cheltuieli bănești.

Pentru ei, lifehacking este un fel de crez de viață, deși unele persoane sunt prea îndrăgite de sfaturile de pe internet și folosesc sfaturi nefuncționale, sau chiar lipsite de sens, de la persoane cu aceeași părere.

Fiind un lifehacker, trebuie să fii capabil să separi sfaturile utile de cele false și să inventezi în mod independent modalități interesante de a rezolva problemele, folosind în mod rațional mijloace improvizate.

Cel mai apropiat analog al acestui cuvânt în limba noastră raționalizator.

Ce tipuri de Lifehack-uri sunt?

Lifehack-urile sunt sfaturi care ajută la simplificarea vieții și o fac mai confortabilă.

Acestea pot fi clasificate în mai multe tipuri:

 • Sfaturi pentru casă și gospodărie — este un set de trucuri de viață care vă vor ajuta să faceți curățenie rapid și corect, să gătiți mâncăruri delicioase, să organizați spațiul în apartament etc. De exemplu, cum să faci cafea fără să folosești o mașină electrică de cafea.
 • Sfaturi de economisire — aici puteți găsi sfaturi care să vă ajute să vă reduceți cheltuielile pentru diverse nevoi. Poate fi vorba de economii la alimente, locuințe, servicii etc. De exemplu, cum să cumpărați haine cu reduceri mari.
 • Sfaturi de productivitate — sunt trucuri de viață pentru cei care vor să își îmbunătățească productivitatea și să facă mai mult în aceeași perioadă de timp. Aici puteți găsi un set de exerciții și metode pentru a vă îmbunătăți memoria, pentru a vă lărgi orizonturile, etc. De exemplu, cum să înveți rapid și eficient o limbă străină.
 • Sfaturi de frumusețe și sănătate — sunt sfaturi pentru cei care vor să arate și să se simtă mai bine. Aici puteți găsi sfaturi pentru îngrijirea pielii, a părului și a unghiilor, precum și metode de combatere a stresului și de îmbunătățire a stării de spirit. De exemplu, cum să scapi de pungile de sub ochi fără produse cosmetice.
 • Sfaturile de călătorie — sunt trucuri de viață care vă vor ajuta să economisiți bani în călătorii și să le faceți mai confortabile și mai interesante. Aici puteți găsi informații despre cele mai accesibile țări pentru călătorii, despre cum să alegeți cel mai bun tur pentru nevoile dumneavoastră etc. De exemplu, cum să găsiți cele mai ieftine bilete de avion.
 • Sfaturi de studiu — o serie de sfaturi despre cum să vă optimizați mai bine timpul pentru a ține pasul cu totul, cum să vă îmbunătățiți memoria, concentrarea sau cum să vă faceți să vă așezați să vă faceți temele.
 • Sfaturi pentru părinți — este un truc de viață valoros de la mame și tați cu experiență, care vă ajută să comunicați cu copiii dumneavoastră fără a-i pedepsi sau mustra.
 • Sfaturi pentru lucrul cu acul — nu se referă doar la cusut și tricotat. Această zonă conține sfaturi despre cum să faceți lucruri utile cu propriile mâini, cu investiții minime de bani și timp.

Lifehack cu lămâie

Acestea sunt doar câteva dintre tipurile de lifehack-uri de îmbunătățire a vieții și de distracție care ajută la o viață mai ușoară și mai interesantă.

În realitate, este dificil de enumerat toate sferele în care sunt folosite cu succes lifehack-urile, deoarece acestea pot fi folosite în toate domeniile, de la probleme personale și casnice până la activități antreprenoriale. Lifehacking-ul se dezvoltă în mod activ și, judecând după cerere, un astfel de instrument va fi solicitat pentru o perioadă foarte lungă de timp.

Ce beneficii aduce utilizarea Lifehacks?

Ce înseamnă lifehack? Lifehack-urile – sunt trucuri simple și surprinzător de eficiente care vă ajută să faceți față diferitelor probleme.

Există multe beneficii care pot fi obținute prin utilizarea lor:

 1. Economisirea timpului. Lifehack-urile vă permit să îndepliniți mai rapid și mai eficient diverse operațiuni, cum ar fi curățenia în casă, gătitul sau organizarea spațiului de lucru.
 2. Economisirea de bani. Multe dintre cele mai bune practici pot reduce costul achiziționării de instrumente sau servicii speciale, cum ar fi curățenia în casă sau reparațiile.
 3. Creșterea productivității. Utilizarea trucurilor rapide vă poate ajuta să evitați distragerile și să vă concentrați asupra atribuțiilor.
 4. Creșterea confortului. Trucuri de viață vă permit să îmbunătățiți calitatea vieții, să o faceți mai convenabilă și mai confortabilă.
 5. Dezvoltarea creativității. Găsirea și utilizarea de noi trucuri de viață poate contribui la dezvoltarea creativității și, de asemenea, la dezvoltarea abilităților de gândire a problemelor.

Nu trebuie să uităm că life hacks pot fi utile nu numai în viața de zi cu zi, ci și în afaceri. Acestea pot contribui la îmbunătățirea productivității și a eficienței muncii, precum și la economisirea bugetelor și optimizarea proceselor.

Dacă doriți să folosiți life hacks în viața sau la locul de muncă, începeți prin a explora diverse surse, cum ar fi bloguri, forumuri și tutoriale video, pentru a găsi trucurile care vi se potrivesc cel mai bine. Și nu uitați: utilizarea lifehack-urilor nu este doar o experiență distractivă, ci și o modalitate de a vă îmbunătăți calitatea vieții și de a vă atinge obiectivele personale și profesionale.

Trucuri cu sticle de plastic

Exemple de Lifehack-uri populare

Online se găsesc multe trucuri utile, dar este important de știut că «lifehackerii» lipsiți de scrupule își postează adesea sfaturile doar de dragul de a obține vizualizări, fără să le pese deloc de fiabilitatea informațiilor și fără să-și dea seama că minciunile directe pot provoca daune semnificative.

Cele mai populare Lifehack-uri:

 • Dacă după sărbătoare există un munte de vase, înainte de a vă grăbi să le spălați, ar trebui să le înmuiați în apă caldă timp de 10-15 minute, astfel grăsimea și reziduurile alimentare vor fi spălate mult mai repede.
 • Bijuteriile mici pot fi depozitate în dispozitive speciale. O rachetă de tenis veche va fi utilă pentru agățarea cerceilor. Citește și: Cum cureţi aurul si argintul acasă?
 • Atunci când vă faceți bagajele pentru o călătorie, înainte de a împacheta, faceți o listă cu ceea ce veți avea nevoie pe drum și împachetați în funcție de ea. Nu merită să o aruncați, aceeași listă vă va ajuta să nu uitați nimic atunci când vă faceți valiza la întoarcerea acasă.
 • Pentru ca o placă de tocat din lemn sau bambus să reziste mai mult timp, frecați-o cu ulei vegetal, de exemplu ulei de in, înainte de utilizare. Reînnoiți stratul după fiecare 15-20 de utilizări.
 • Să scăpați de șoareci și șobolani din casă va ajuta сeapa. Mirosul acestei legume sperie șobolanii și șoarecii. Ceapa trebuie decojită și tăiată în bucăți. Acestea ar trebui să fie plasate în subsol, în cămară, precum și plasate în apropierea vizuinilor. Rozătoarele vor dispărea în curând.
 • Pentru a trezi copilul fără crize de furie, va fi posibil dacă îi veți pune cu voce liniștită întrebări despre ceea ce îl interesează, de exemplu, despre personajele preferate din desenele animate sau basme. Copilul se va arăta imediat interesat, iar trezirea va fi nedureroasă pentru toți membrii familiei.
 • Micile zgârieturi de pe suprafața sticlei pot fi făcute invizibile prin frecarea unei cantități mici de pastă de dinți în ele cu o cârpă moale.
 • Crema de ras va ajuta oglinda din baie să nu se aburce, pentru asta trebuie să o ungi pe oglindă cu un strat subțire și să lustruiești suprafața.
 • Dacă înghețați piureul de fructe pentru copii, atunci în trei ore veți obține o înghețată gustoasă și, cel mai important, sănătoasă pentru copil.
 • Dacă vă puneți smartphone-ul în modul avion, acesta se va încărca mult mai repede.
 • Pentru a scăpa de țânțari, încălziți oțetul de cidru de mere într-un bol mic și lăsați-l în aer liber. Insectele nu vor rezista la aromă și vor veni să guste otrava.

Lifehacks pentru bucătărie

Cu toate acestea, colecția de sfaturi utile este actualizată zilnic și există într-adevăr o mulțime de sfaturi utile care vă pot ajuta să economisiți o mulțime de timp în treburile plictisitoare și să îl dedicați familiei și prietenilor.

Cum să folosești corect Lifehack-urile?

Lifehack-urile sunt sfaturi și trucuri de viață care ajută la simplificarea vieții și la creșterea eficienței acțiunilor. Cu toate acestea, pentru ca ele să funcționeze în practică, trebuie să țineți cont de câteva puncte importante.

 1. Alegeți cele mai bune sfaturi pentru situația în care vă aflați. De exemplu, dacă trebuie să organizați rapid o cină festivă, sfaturile pentru curățenia apartamentului nu vă vor fi de ajutor. Folosiți-le pe cele care sunt specializate pentru operațiunea respectivă.
 2. Adaptați cele mai bune practici la propriile nevoi. Chiar dacă un lifehack funcționează bine pentru altcineva, s-ar putea să nu funcționeze pentru dumneavoastră. Așa că nu ezitați să faceți ajustările și schimbările dvs. la sfaturi pentru a le face să funcționeze doar pentru dvs.
 3. Nu uitați de siguranță. Unele lifehack-uri pot fi periculoase pentru sănătatea sau siguranța dumneavoastră, așa că asigurați-vă că vă familiarizați cu riscurile posibile și luați măsuri de precauție.
 4. Verifică trucurile înainte de a le folosi. Unele dintre cele mai bune trucuri se pot dovedi a fi inutile sau, dimpotrivă, vă pot afecta grav acțiunile. Prin urmare, înainte de a folosi trucuri nedovedite, este mai bine să vă asigurați că acestea sunt eficiente și sigure.

Utilizarea lifehack-urilor vă poate simplifica foarte mult viața și vă poate crește productivitatea, dar numai atunci când sunt folosite corect. Așadar, urmați sfaturile de mai sus și nu uitați să alegeți acele life hacks care se potrivesc cel mai bine nevoilor și situației dumneavoastră.

Lifehack pentru baie

În concluzie

Crearea de lifehack-uri poate părea un proces complicat, dar poate fi de fapt simplu și chiar distractiv. Începeți prin a fi atenți la problemele cu care vă confruntați în viața de zi cu zi. Deficiențele de mediu și modalitățile ineficiente de utilizare a mediului înconjurător pot fi locul perfect pentru a găsi inspirație. Citiți și: Ce este autentificare?

Aruncați o privire la ceea ce există deja pe piață. Internetul și rețelele de socializare sunt instrumente ideale pentru a găsi trucuri de viață deja existente. Folosiți-le în avantajul dvs. și faceți o listă cu cele mai populare și utile sfaturi și trucuri pe care le puteți îmbunătăți sau transforma pentru a se potrivi nevoilor dvs.

Ссылка на основную публикацию