Cum Scoti Mirosul De Transpiratie Din Haine: 23 sfaturi

Toți oamenii transpiră. Este un proces natural, iar transpirația nu numai că restabilește temperatura normală a corpului, ci și elimină substanțele toxice. Din păcate, mirosul de transpirație devine adesea o adevărată problemă. Intensitatea secreției de transpirație și acuitatea mirosului depind de particularitățile corpului uman.

Transpirația este adesea dificil de tratat, chiar dacă respectați toate regulile de igienă personală și folosiți deodorante moderne. Ca urmare, hainele noastre au de suferit și, uneori, trebuie să nu le mai purtăm din cauza unui miros banal care s-a întipărit permanent. Dar de ce să vă sărăciți garderoba, dacă există metode destul de eficiente de combatere a mirosului neplăcut?

Transpiratie pe haine

Transpirația este formată din apă și săruri minerale. Ea nu miroase imediat după ce este secretată. Mirosul apare după un timp. Problema transpirației se rezolvă cu ajutorul deodorantelor cosmetice și terapeutice. Dar cămășile și bluzele păstrează pentru mult timp urmele transpirației proprietarilor. În gospodărie se aplică remedii populare și profesionale de îndepărtare a petelor de pe haine sub brațe și sfaturi despre cum sa scoti mirosul de transpiratie din haine fără spălare.

Cauzele transpirației excesive

Transpirația este un mecanism fiziologic natural de termoreglare care este controlat de sistemul nervos autonom.

Principala cauză a mirosului de transpirație este reprezentată de bacteriile de pe corp și de pe haine. Activitatea acestora are ca rezultat un miros specific.

Transpirația intensă poate fi provocată de:

 • Temperatura atmosferică ridicată.
 • Eliberarea unei cantități mari de secreție într-un timp scurt — din cauza tulburărilor hormonale, a activității fizice, a sportului etc.
 • Schimbări ale stării emoționale (anxietate, stres, frică, furie).
 • Alimentația condimentată, băuturile care conțin cofeină, alcoolice.
 • Hainele nu permit aerului să treacă prin ele — hainele sintetice păstrează mirosul în interior.
 • Părul de sub brațe nu a fost îndepărtat — transpirația și bacteriile se concentrează acolo.
 • Mirosul neplăcut rămâne pe hainele care au fost atârnate în dulap fără a fi spălate.

Folosiți aceste sfaturi simple pentru a elimina mirosul de transpirație de pe haine.

Măsuri preventive

Primul lucru la care trebuie să vă gândiți este prevenirea. Este mai bine să încercați să nu lăsați transpirația să lase un miros atât de puternic pe haine și să împiedicați transpirația să pătrundă mai adânc în țesături.

Folosiți întotdeauna deodorant

Chiar dacă afară este răcoare, sunteți complet relaxat și ați făcut deja duș, trebuie să folosiți deodorant. Faceți din asta un obicei. Transpirația bruscă poate fi neașteptată. Poate fi cauzată de frică, de surescitare, de orice stres, de debutul unei boli și multe altele. Deodorantul va ajuta să combateți transpirația și mirosul acesteia pe haine.

Schimbați-vă hainele în mod regulat

Uneori, mirosul de transpirație este aproape imperceptibil la început. Apoi, dintr-o dată, când luați din nou în mână un pulover sau o bluză, îl puteți mirosi. Atunci când purtați un pulover sau o jachetă groasă, haine pe care nu doriți să le schimbați prea des, asigurați-vă că purtați ceva în plus sub ținuta principală: un tricou subțire sau un maiou. Această «căptușeală» trebuie schimbată constant.

Ați simțit mirosul de transpirație din hainele dumneavoastră? Nu le mai îmbrăcați a doua oară! Acest lucru va înrăutăți și mai mult situația.

Spălați imediat o haină cu mirosuri

Cu cât țesătura îmbibată de transpirație rămâne mai mult timp pe ea, cu atât mai mult va fi absorbit mirosul neplăcut.

Cauzele transpirației excesive

Purtați materiale naturale pe vreme caldă.

Cum sa scapi de mirosul de transpirație de pe haine? Există o serie de modalități bune. Să le analizăm pe cele mai eficiente.

Cum corect să spălați hainele?

Primul lucru care ne trece prin minte pentru a rezolva această problemă este să vă trimiteți hainele la mașina de spălat. Desigur, ideea este bună și demnă, dar pentru a elimina mirosul neplăcut de transpirație de pe haine în acest mod nu este întotdeauna complet posibil. Este destul de ușor să îndepărtezi pata gălbuie la spălare, dar mirosul de transpirație de pe haine poate rămâne pentru mult timp.

Ce sa facem în acest caz? Nu vă lăsați frustrați, vă oferim câteva lifehackuri.

Secretele unei spălări împrospătate:

 1. Deoarece nu este întotdeauna ușor să îndepărtați mirosul puternic de transpirație de pe haine, mai ales de la subsuori, este necesar să înmuiați mai întâi hainele cu oțet. Turnați 200 ml de oțet într-un lighean cu apă, înmuiați hainele și lăsați-le timp de 8 ore. Puteți adăuga sare, bicarbonat de sodiu, acid citric în apa de înmuiere.
 2. Zonele murdare trebuie frecate suplimentar cu săpun de rufe și lăsate timp de o oră. Unele dintre remediile descrise pot fi folosite și la spălarea în mașina automată. Dacă lucrurile miros a transpirație, 200 ml de oțet de masă sau 100-150 g de bicarbonat de sodiu trebuie turnate direct în tambur. Doza de detergent de rufe trebuie mărită cu cel puțin o treime.
 3. Îndepărtarea petelor și a mirosului de pe un maiou sau de pe un tricou se poate face cu un simplu șampon sau cu un gel de spălat vase. Acesta ar trebui aplicat pe zonele cu probleme înainte de a le spăla în mașină.
 4. Îndepărtarea ambrei neplăcute de pe o cămașă din țesătură naturală este posibilă cu ajutorul sării. Se adaugă 2-3 linguri direct în detergentul de rufe sau se tratează în prealabil zonele cu probleme cu o soluție de 1 lingură de sare și 1 pahar de apă. Pentru hainele dense se recomandă dublarea cantității de sare. Un amestec de sare și amoniac se adaugă la pudră atunci când se spală haine albe.
 5. Transpirația poate fi spălată cu ușurință de pe țesăturile sintetice cu un amestec de 1 lingură de oțet, 2 lingurițe de apă oxigenată și 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu adăugate la apa de înmuiere. Oțetul poate fi înlocuit cu suc de lămâie sau cu o soluție de acid citric. De asemenea, țesăturile sintetice se curăță bine după înmuiere în alcool amoniacal. Aveți nevoie de 1 flacon de farmacie de remediu pentru 1 găleată de apă.
 6. Pentru spălarea hainelor de sport, puteți folosi agenți de îndepărtare a petelor cu oxigen sau produse speciale vândute în magazinele de sport. Nu trebuie să folosiți în acest caz înălbitor și balsam. Acestea pot deteriora caracteristicile funcționale ale țesăturii.

Cum corect să spălați hainele

IMPORTANT! Atunci când se prelucrează lucruri cu ambergris neplăcut, merită să se folosească un agent de mirosire direct pentru spălare și pentru clătire.

Dacă spălarea nu ajută

 • Dacă după spălare mirosurile neplăcute sunt încă prezente, puteți folosi o soluție de permanganat de potasiu. Pentru a face acest lucru, folosiți o soluție slabă de culoare roz a substanței, în care se umezește o bucată de cârpă și ștergeți zonele cu probleme. Îmbrăcămintea se lasă timp de 30 de minute, iar apoi se spală în modul permis pe etichetă.
 • Mirosul intens de transpirație poate fi eliminat prin spălare de mai multe ori cu funcțiile de prespălare și clătire suplimentară. Pentru hainele colorate, adăugați la detergentul de rufe un agent de îndepărtare a petelor cu oxigen, iar pentru hainele albe adăugați înălbitor. Este permisă utilizarea diferitelor balsamuri de rufe.
 • Pentru a îndepărta petele urât mirositoare de pe haine, folosiți o soluție de aspirină. 3 tablete se zdrobesc și se diluează într-un pahar de apă, apoi se prelucrează petele.

Uscare corectă

Uscați hainele după curățarea chimică la domiciliu în aer curat sau într-un curent de aer până când mirosurile caracteristice produselor utilizate dispar complet.

Hainele trebuie scuturate constant după spălare pentru a evita încrețirea și pentru a le permite să se aerisească mai bine. Se recomandă uscarea la soare, cu haina pe dos. Dacă nu este posibil să țineți articolul la soare sau în ger, călcați-l dedesubt cu un fier de călcat prin tifon umezit cu oțet. Citește și: cum speli adidașii la mașina de spălat și manual.

Cum sa scoti mirosul de transpiratie de pe haine?

Mulți oameni întreabă adesea despre faptul că, indiferent de anotimpul anului în care transpirăm, cât de repede putem scăpa de consecințele acestui proces fiziologic asupra lucrurilor. Nu este întotdeauna posibil să spălăm complet un lucru și, adesea, nu există suficient timp pentru uscare.

Destul de repede vă vor ajuta să rezolvați problema cu mirosul de transpirație pe haine rețetele populare simple. Acestea se bazează – pe remedii de farmacie, produse care sunt disponibile în bucătărie și chiar solvenți.

Aerisire

Dacă mirosul de transpirație de pe hainele tale este ușor și a apărut abia astăzi, poți încerca să scapi de el aerisindu-le. Cu cât vântul de afară este mai puternic, cu atât mai repede vă veți putea atinge scopul. Tot ce trebuie să faceți este să vă atârnați hainele pe un umeraș și să le scoateți pe balcon, pe verandă sau în ogradă (în funcție de faptul că locuiți într-un apartament sau într-o casă particulară). Două-trei ore în aer liber ar trebui să fie suficiente pentru ca mirosul să se evapore complet.

Cum să scapi de mirosurile neplăcute din haine fără să le speli

O soluție mai eficientă la această problemă este utilizarea unui uscător. Principalul avantaj al dispozitivului este că, cu ajutorul acestuia, țesătura nu este doar suflată cu aer, ci și prelucrată cu o temperatură ridicată, care va distruge bacteriile dăunătoare care trăiesc pe țesătură. Mai există și încă un lifehack: dacă puneți câteva șervețele parfumate în tamburul de uscare, hainele vor mirosi proaspăt la sfârșitul procedurii.

Bicarbonat de sodiu

În cazul eliminării mirosurilor de transpirație, bicarbonatul de sodiu are mai multe aplicații.

 • Prima constă în amestecarea bicarbonatului de sodiu cu o cantitate mică de apă pentru a forma o pastă groasă, apoi întoarceți haina pe dos și aplicați amestecul pe zonele murdare. Înainte de a îndepărta reziduurile de pastă, trebuie să așteptați ca aceasta să se usuce complet. Este mai bine să ștergeți bicarbonatul de sodiu cu o perie rigidă — va fi mai ușor și mai rapid.
 • Cea de-a doua metodă presupune să puneți articolul murdar într-o pungă de plastic, să turnați o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu, să legați bine capetele și să o scuturați de câteva ori pentru a împrăștia praful în mod egal pe îmbrăcăminte. Lăsați lucrul timp de zece minute, după care scoateți-l din pungă și periați-l bine.
 • Cea de-a treia opțiune este cea mai eficientă atunci când este vorba de mirosuri învechite, de exemplu, dacă ați purtat hainele mai multe zile la rând, «saturându-le» de fiecare dată cu și mai multă transpirație. Veți avea nevoie de tandemul invariabil — bicarbonat de sodiu + oțet. Într-un lighean cu apă caldă va trebui să adăugați 150 de mililitri de oțet, apoi să înmuiați hainele murdare în el. Lucrul trebuie să fie înmuiat timp de două sau trei ore. După aceea, trimiteți-o în tamburul mașinii de spălat, iar în compartimentul pentru produse chimice de uz casnic adăugați pudra amestecată cu trei lingurițe de bicarbonat de sodiu.

Nu numai că nu va rămâne nicio urmă a mirosului de transpirație, dar nici a petelor. Lectură recomandată: cum să scot petele de vin roșu de pe haine.

Săpun de rufe

Nu degeaba mamele și bunicile noastre îl considerau un adevărat colac de salvare. Și chiar și acum, când există o gamă imensă de produse chimice de uz casnic în magazin, mâinile lor încă ajung la săpunul de rufe. Vă sfătuim să luați exemplu de la ele și să vă luați și voi câteva bucăți. Mai ales că în lupta împotriva mirosului de transpirație, remediul este cu adevărat indispensabil.

Așadar, întoarceți haina pe dos, umeziți cu apă zonele de la subraț și săpuneți-le cu săpun de rufe. Lăsați haina timp de 30 de minute pentru a neutraliza aroma și apoi spălați-o în mod obișnuit — puteți folosi mașina de spălat sau mâinile.

ATENȚIE! Trebuie să folosiți săpunul de rufe numai pe țesăturile albe și de culoare deschisă. În cazul hainelor colorate, este mai bine să folosiți alte metode, deoarece săpunul poate estompa culoarea.

Sare alimentară

Transpirație

Sarea, la fel ca și bicarbonatul de sodiu, este un remediu universal, potrivit pentru îndepărtarea diferitelor tipuri de murdărie. În plus, este un excelent neutralizator de mirosuri, după cum puteți vedea din propria experiență. Turnați într-un pahar apă caldă, dizolvați două linguri de sare, apoi aplicați-o pe pete. Pentru ca amestecul să funcționeze, lăsați-l timp de câteva ore, după care spălați hainele în mod obișnuit.

Apropo, sarea perfect scote petele de grasime de pe haine. Trebuie doar să turnați puțină sare pe pată, să o lăsați o jumătate de oră și apoi să spălați hainele manual cu săpun de rufe sau în mașina cu pudră. Dacă este vorba despre lucruri confecționate din țesături delicate, cum ar fi mătasea, folosiți o soluție de sare — într-un pahar de apă va trebui să dizolvați o lingură de sare.

Congelare

După cum am menționat deja, mirosul neplăcut al hainelor apare deoarece în țesătură se acumulează un număr mare de microorganisme dăunătoare. De asemenea, acestea deteriorează pielea, provocând iritații și mâncărimi.

Fiindcă bacteriile și ciupercile sunt ucise prin expunerea la temperaturi foarte ridicate sau extrem de scăzute, acestea pot fi eliminate cu ajutorul unui congelator.

Rulați cu grijă hainele mirositoare, puneți-le într-o pungă curată sau într-o geantă din pânză groasă și puneți-le în congelator pentru câteva ore. După câteva ore, nu va mai exista nicio urmă de aromă înțepătoare și de agenți patogeni pe haine.

Vodcă

Aveți alcool acasă? Este timpul să îl folosiți într-un mod nu tocmai standard.

Luați vodcă și amestecați-o cu apă în proporție de 6:1. Turnați soluția într-un pulverizator pentru a fi mai ușor de aplicat și pulverizați-o pe zona axilei.

Principalul avantaj al acestui produs este că nu numai că elimină mirosul de transpirație, dar neutralizează și bacteriile dăunătoare, astfel încât acestea să nu provoace apariția unui nou miros.

Vodcă

Lămâie

Într-unul dintre articolele noastre am scris că lămâia este un excelent neutralizator al mirosurilor de pește, ceapă și usturoi. Dacă ea poate lupta cu astfel de mirosuri înțepătoare, se poate ocupa cu ușurință și de transpirație.

Sucul de lămâie trebuie amestecat cu apă și se aplică amestecul rezultat pe locurile murdare. Nu este necesar să spălați hainele, ci doar să le lăsați să se usuce, astfel încât sucul de lămâie să fie absorbit. După aceea, lucrul va mirosi plăcut a citrice.

Cafea măcinată

Pentru iubitorii băuturii revigorante, acest articol vă este dedicat. Cafeaua proaspăt măcinată are o aromă uimitoare, așa că o puteți folosi în siguranță pentru a elimina diverse mirosuri de pe haine.

Pudra trebuie turnată într-o batistă subțire sau într-o bucată de pânză, fixați bine marginile și plasați-o aproape de zonele axilare. Un fel de compresă trebuie lăsată peste noapte, astfel încât cafeaua să poată neutraliza complet transpirația.

Uleiuri esențiale

Acest remediu nu va elimina atât de mult cât va masca mirosul neplăcut.

Pentru comoditate, umpleți un pulverizator cu apă și câteva picături de ulei esențial, apoi pulverizați lichidul pe pete și lăsați-l să se usuce. Uleiul poate fi orice: lavandă, vanilie, bergamotă, portocală. Alegeți parfumul care vă place cel mai mult pentru a vă parfuma hainele.

Produse chimice de uz casnic

Multe microorganisme mor la o temperatură de 80°C, ceea ce este inacceptabil pentru majoritatea țesăturilor. Microorganismele și, prin urmare, mirosul neplăcut, rămân pe haine chiar și după spălare.

Problema, cum sa scoti mirosul de transpiratie din haine rapid este rezolvată cu ajutorul mijloacelor chimice — spray-uri pentru prelucrarea lucrurilor. Aceste substanțe sunt universale. Ele sunt potrivite pentru toate tipurile de îmbrăcăminte, inclusiv pentru paltoane și jachete.

Produse chimice de uz casnic

Cu ajutorul lor, va fi posibil:

 • Elimină rapid și eficient mirosul neplăcut nu numai al transpirației, ci și al second hand, mirosul de fum de tigara, gazelor de eșapament, urinei, al mucegaiului. Citește și: cum scapi de mucegai.
 • Dezinfecta hainele și lenjeria de pat. Ingredientele active ale spray-urilor elimină efectele și combat cauza principală a mirosului de transpirație — bacteriile.
 • Proteja lucrurile de apariția unui miros în viitor.

Acest tip de produs se aplică pe haine cu 30-40 de minute înainte/după spălare.

Spray-urile pentru îmbrăcăminte pot conține argint organic, care elimină mirosul de transpirație și are un efect antibacterian prelungit, fără a afecta îmbrăcămintea, prin acumularea ionilor de metal în profunzimea fibrelor țesăturii. Aceste produse pot conține extracte de plante, agenți tensioactivi și enzime.

Sfaturi pentru păstrarea proaspătității hainelor

Pentru a lupta cu mirosurile neplăcute, vă vor fi de ajutor sfaturile experților:

 1. Pentru a preveni acumularea de mirosuri pe hainele dumneavoastră, acestea trebuie spălate în mod regulat și aerisite.
 2. Un articol prost uscat va reține mai mult miros decât un articol bine uscat.
 3. Un articol care miroase neplăcut nu trebuie călcat cu fierul de călcat înainte de spălare sau de un altă prelucrare, pentru ca mirosul să nu fie absorbit în straturile profunde ale materialului. Citește și: cum sa cureți fierul de călcat.
 4. Este recomandabil să spălați imediat un articol transpirat, fără să-l puneți în dulap. Acest lucru va ajuta la evitarea dezvoltării microbilor pe produs și deteriorarea fibrelor țesăturii. Chiar și urmele de transpirație, care nu sunt vizibile din punct de vedere vizual, strică materialul și servesc drept teren de reproducere pentru microorganismele patogene.
 5. Dacă există vreo îndoială dacă trebuie să vă schimbați hainele pentru că ați transpirat sau nu, este mai bine să vă schimbați hainele.
 6. Igiena personală ajută la reducerea disconfortului cauzat de mirosul de transpirație. Unele dintre măsurile necesare includ îndepărtarea vegetației de sub brațe, proceduri regulate de apă și utilizarea unui deodorant antiperspirant.
 7. Dacă problema cu hiperhidroza este foarte acută, puteți folosi căptușeli speciale. Acestea protejează de transpirație zona subsuoară a hainei. Schimbați-le la nevoie.
 8. Este preferabilă utilizarea de îmbrăcăminte din țesături naturale în locul celor sintetice, mai ales în sezonul cald.

Cum scap de transpiratia

Cu cât țesătura absoarbe mai multă transpirație în timpul zilei, cu atât mirosul va fi mai persistent.

Concluzia finală

Indiferent cât de frumoase și scumpe sunt hainele, impresia unei persoane va fi stricată de mirosurile emanate de haine. Prin urmare, este important să curățați în timp util hainele mirositoare.Citiți și: cum să scapi de părul de pisică de pe haine.

Nu vă grăbiți să duceți lenjeria personală și de pat la curățătorie, cumpărați mijloace scumpe, deoarece alegerea celor care pot elimina mirosul de transpirație din haine este destul de largă. Începeți cu metode simple și ieftine, poate că bicarbonatul de sodiu obișnuit va fi suficient.

Ссылка на основную публикацию