Atunci când vizităm anumite site-uri web, majoritatea dintre noi văd o ferestruică pop-up care ne cere să permitem accesul pentru a trimite mesaje. Dacă omul este de acord cu acest lucru, primește periodic notificări-push de la un anumit proiect.
În acest articol vom încerca să explicăm în termeni simpli ce sunt notificări push, la ce se folosesc și cum funcționează.
Ce înseamnă notificări-push?
În mod tradițional, povestirea se începe cu o definiție a termenului.
Notificările-push sunt mesaje care apar pe ecran pentru a vă anunța despre evenimente sau actualizări importante. Acestea pot fi afișate pe ecranul oricărui dispozitiv capabil să afișeze datele primite de pe internet.
Cuvântul „push” provine din limba engleză și înseamnă în limba noastră „a împinge”. Prin urmare, notificările push sunt o tehnologie prin care o resursă împinge noi date către utilizator. Acestea sunt utilizate pentru a oferi consumatorului informații actualizate de pe site-uri web sau aplicații care au primit permisiunea de a trimite astfel de mesaje.
Notificările sunt disponibile pe browser sau pe mobil. Primele sunt trimise prin intermediul unui add-on sau al unui API, iar cele din urmă prin intermediul unei aplicații mobile Android sau iOS.
Principala caracteristică distinctivă și, în același timp, motivul popularității notificărilor push este confidențialitatea datelor personale: userul nu trebuie să furnizeze o adresă de e-mail sau un număr de telefon pentru a se abona.
Cum/când au apărut notificările-push?
Primele notificări push au fost oferite de compania BlackBerry. Ea a fost prima corporație care a introdus această tehnologie pe propriile dispozitive mobile. Utilizatorii erau notificați cu privire la noile e-mailuri.
În ultimii câțiva ani, serviciile de notificare push au devenit parte integrantă a aplicațiilor mobile. În 2009, compania americană Apple a lansat prima versiune a Apple Push Notifications (APNs) pentru iOS, care a oferit editorilor de aplicații posibilitatea de a trimite mesaje utilizatorilor fără ca aceștia să fie nevoiți să deschidă aplicația. Gigantul mondial Google a lansat un serviciu similar de notificări push pentru Android în anul 2012.
Clienții dvs. pot conta pe notificările push ca pe o funcție care vă poate ajuta atât pe dvs. cât și pe ei.
În zilele noastre, notificările push au devenit un instrument de marketing, al cărui scop principal este de a asigura o interacțiune eficientă cu consumatorii. Acestea sunt utilizate în magazinele online, bloguri, portaluri de știri și așa mai departe.
Mai jos sunt prezentate câteva dintre avantajele utilizării unui serviciu de notificare push.
Interacțiune mărită
Notificările push sunt o modalitate eficientă de a atrage utilizatorii. Dumneavoastră puteți folosi notificările push pentru a le trimite utilizatorilor informații relevante, pentru a le reaminti acestora să vă folosească aplicația și pentru a le oferi posibilitatea de a beneficia de caracteristici și promoții. Există numeroase analize care arată că notificările push sunt deschise mai des decât e-mailurile, mesajele SMS și aplicațiile de chat.
Creșterea nivelului de reținere
Puteți utiliza notificările push pentru a crea mesaje mai bine direcționate și mai relevante pentru utilizatorii dvs. De exemplu, puteți direcționa utilizatorii pe baza comportamentului lor anterior, a locației, a intereselor și a altor factori pentru a crește gradul de retenție a clienților și veniturile.
Control îmbunătățit
Clienții dvs. pot prefera notificările push în locul altor metode de comunicare, deoarece sunt ușor de gestionat ca utilizator. Utilizatorii dvs. se pot înscrie pentru a primi notificări push și se pot dezabona de la acestea atunci când doresc.
Pentru ce sunt notificări-push?
După ce am vorbit despre ce înseamnă notificări push, vă sugerăm să aflați cum funcționează acestea.
Scopul notificărilor-push este de a informa abonații despre conținut util, știri, servicii, produse și promoții. Push ajută la stabilirea contactului cu noii abonați și la menținerea interesului abonaților existenți.
Din punct de vedere tehnic, acestea sunt un script care rulează pe un server independent. Acest script trimite utilizatorilor mesaje de o anumită natură, al căror textul și momentul de apariție depind de o serie de factori.
Iată câteva exemple:
- Magazinele online folosesc notificări-push în scopuri promoționale pentru a vă anunța despre reducerile, vânzările sau noile produse care urmează să sosească. De obicei, aceste notificări au un buton de apel la acțiune. Unele magazine online configurează notificări de coș abandonat – o atenționare că utilizatorul a adăugat articole în coș, dar nu a efectuat o cumpărare.
- În cazul messengerilor, acestea sunt necesare pentru a informa cu privire la activitatea altor utilizatori și pentru a-i încuraja să intre pentru a arăta un anumit tip de activitate.
- În social media – dacă folosiți o aplicație de social media, puteți trimite notificări push utilizatorilor dvs. cu privire la actualizări, cum ar fi postări și comentarii noi. Când trimiteți notificări utilizatorilor despre conținut nou, aceștia pot accesa și citi rapid cele mai recente știri fără a fi nevoiți să verifice manual dacă există actualizări.
- Site-urile de știri și blogurile folosesc push pentru a vă anunța despre știrile de ultimă oră și conținutul nou. Utilizatorii primesc notificări chiar dacă site-ul este închis pe dispozitiv.
Unele site-uri trimit push de bun venit imediat după abonare și oferă linkuri către informații utile pentru abonați. În acest fel, puteți atrage atenția abonaților cu conținut concret pe blog.
Pentru ce se folosește push?
Din paragraful anterior, puteți înțelege aproximativ de ce sunt necesare notificările push. Dar ar trebui să analizăm mai în detaliu acest subiect.
Principalele motive de utilizare sunt enumerate mai jos:
- Reținerea vizitatorilor pe site sau provocarea interacțiunii pe aplicația mobilă. Menținerea interesului unui public existent este întotdeauna mai ușoară decât încercarea de a atrage unul nou. Notificările push ajută să ajungeți la persoanele care au făcut deja o achiziție sau care au vizitat anterior un site de știri sau un blog. De asemenea, acestea sunt eficiente atunci când doriți să încurajați un utilizator să folosească o anumită aplicație pentru smartphone.
- Trimiterea informației actualizate. Notificările push permit utilizatorilor să fie la curent cu noutățile. Acestea pot fi folosite pentru a afla despre reducerile de pe site, despre o nouă scrisoare trimisă prin e-mail sau pentru a fi printre primii care citesc cele mai recente știri.
- O provocare pentru a acționa. Magazinele online folosesc notificări push pentru a încerca să provoace clienții să facă o achiziție. Unii chiar oferă reduceri suplimentare celor care se înscriu pentru alerte.
Tipuri de notificări-push
Acum am dori să vorbim despre tipurile acestora.
Următoarele tipuri sunt considerate cele mai comune:
- Tranzacționale. Acestea sunt primite de către clienții băncilor. Acestea sunt legate de modificările soldului contului bancar și de operațiunile tranzacționale. Acestea includ, de asemenea, notificări de la serviciile online pentru reînnoirea automată a abonamentelor la un anumit serviciu și de la magazinele online pentru achizițiile efectuate.
- Publicație. Acestea sunt asociate cu reduceri și vânzări. Sunt trimise tuturor clienților care au permis unui anumit site sau unei anumite aplicații să facă acest lucru.
- Personalizate. Acestea sunt concepute pentru un anumit grup de persoane. De exemplu, un client vechi al unui magazin online poate beneficia de o reducere specială care nu este disponibilă pentru utilizatorii înregistrați recent.
- A se cere să evalueze aplicația sau produsul. Vă ajută să obțineți feedback de la clienți și în continuare să vă dezvoltați afacerea. Acestea pot fi utilizate pentru a cere clienților să lase un comentariu despre un produs achiziționat anterior sau pentru a evalua performanța aplicației.
- Sistemice. Mesaje automate de la sistemul de operare, de la programele și aplicațiile mobile, ale desktopului despre modificări sau actualizări.
- Push în aplicațiile mobile. Utilizatorii primesc notificări scurte de la aplicații dacă le activează în setările acestora. Astfel de mesaje includ instrucțiuni, memento-uri sau un apel la acțiune. Notificările push mobile îi încurajează pe utilizatori să deschidă mai des aplicația.
- Web-push. Utilizatorii trebuie să permită site-urilor să trimită notificări web. O cerere de afișare a push apare ca o ferestruică pop-up în browser și oferă opțiuni: „Allow” (Permiteți) și „Block” (Blocați). O notificare web push constă într-un titlu, imagine/logoul companiei, text principal și un link sau un buton.
Cum funcționează notificări-push?
Pentru ca o notificare-push să apară, editorul trebuie să o trimită, utilizatorul să o primească, iar serviciul să conecteze ambele părți.
Relația dintre aceste trei părți este următoarea:
- Editorul utilizează serverul de aplicații pentru a trimite notificări utilizatorilor săi.
- Utilizatorul este de acord să primească notificări prin abonarea la acestea de pe dispozitivul său.
- Serviciul de notificare push pentru platforme concrete conectează editorul cu utilizatorii săi.
Dacă dezvoltați o aplicație mobilă, fiți atenți la pașii de bază pe care trebuie să-i urmați dacă doriți să începeți să trimiteți notificări push.
Înregistrați aplicația
Trebuie să vă conectați la serviciul de notificare push al platformelor individuale pe care doriți să le vizați. De exemplu, ar trebui să vă proiectați aplicația astfel încât să se conecteze la serviciile Apple Push Notification (APNs) pentru utilizatorii iOS și Firebase Cloud Messaging (FCM) pentru utilizatorii Android. Puteți să vă înregistrați aplicația la serviciul de notificare push pentru a obține API-ul serviciului.
Prelucrați serviciul de tokenuri
Serviciile de notificare push comunică cu fiecare aplicație și dispozitiv mobil înregistrat în serviciile lor. Atunci când o aplicație și un dispozitiv mobil se înregistrează, serviciul de notificare push returnează un token de dispozitiv. În calitate de dezvoltator, puteți procesa și utiliza token-urile pentru a trimite notificări utilizatorilor dumneavoastră.
Începeți să trimiteți notificări
Serverul de aplicații trimite conținutul notificării și token-urile de dispozitiv către API-ul serviciului de notificare push. De îndată ce serverul trimite o cerere către serviciul de notificare push, serviciul trimite notificarea către dispozitivele utilizatorilor dvs.
Ce înseamnă notificare push de la bancă?
Acestea sunt mesaje pop-up despre orice tranzacție efectuată de utilizator, fie că este vorba de achiziții sau de transferuri de bani. Serviciul este disponibil pentru toți clienții, fără excepție, care au activat notificările de operațiuni. Notificările sunt activate în setările de profil ale clientului și pot fi dezactivate în același mod în orice moment.
În momentele în care clientul nu are o conexiune la internet, acesta va primi notificări prin SMS în loc de notificări push.
Notificare Push vs Notificare prin E-mail
După cum s-a menționat deja, notificările push au fost folosite inițial în scopuri puțin diferite. De exemplu, antivirusul nostru preferat trimitea mesaje atunci când erau disponibile noi actualizări ale bazei de date sau când licența sa era pe cale să expire. Acestea erau afișate în colțul din dreapta jos al ecranului. Pe dispozitivele mobile, așa cum am menționat mai sus, aceste mesaje sunt trimise de aplicații.
În ultimul timp, însă, notificările push din browser, în care inițiatorul este site-ul web, au câștigat popularitate.
Evident, acest tip de notificare concurează serios cu e-mailul, devenit clasic de marketing, sau cel puțin este o alternativă bună.
Tehnologia push are o serie de caracteristici care o diferențiază de E-mail:
- Este mai ușor să vă abonați la „push”, deoarece nu trebuie să introduceți adresa de e-mail și apoi să o confirmați în scrisoarea pe care o primiți. În funcție de setări, mesajul de abonare poate apărea automat și vă poate solicita să vă abonați. Alternativ, acesta poate apărea la apăsarea unui buton (fix sau în mișcare pe ecran).
- Cei care au făcut E-mail marketing vor confirma că există o problemă cu rata de livrare a mesajelor (spam cutters sunt la ordinea zilei), și o problemă și mai mare cu procentul de mesaje deschise și de click-uri din acestea. Notificările push se descurcă mult mai bine, aproximativ nouă din zece mesaje ajung la destinatarul lor și, ceea ce este mai important, jumătate dintre ele primesc click-uri. Aceasta este o statistică foarte încurajatoare.
- Nu înseamnă că a fost un plus, dar nu este greu să configurezi un abonament push pe site-ul tău (este doar o mică linie de cod). De asemenea, este ușor să trimiți notificări push – o poți face manual sau o poți face prin RSS.
În ce scopuri de marketing pot fi folosite notificările push? Da, de fapt, în aceleași scopuri ca și notificările prin e-mail – știri (materiale noi pe site, de exemplu), vânzări (împingere), evenimente (promoții, vânzări, gratuități), memento-uri („nu ați completat coșul”, etc.), felicitări, etc. Evident, și se aplică aceleași reguli – fără spam, pentru că dacă sunteți plictisitor, veți fi dezabonați (de către cei care știu să o facă, bineînțeles).
Concluzie
Notificările-push sunt un bun instrument de marketing care poate fi folosit singur sau împreună cu alte tipuri de mailuri.
În final, trebuie spus că unele site-uri web și aplicații folosesc în mod inept tehnologia de mesagerie pop-up, inundându-i literalmente pe utilizatori cu ea. Din această cauză, utilizatorii trebuie adesea să găsească o modalitate de a dezactiva notificările push. Acest lucru se face, de obicei, în setările browserului și ale aplicației mobile.
Am încercat să explicăm semnificația notificărilor push în termeni simpli: ce sunt, pentru ce se folosesc și ce reprezintă. Sperăm că, după citirea acestui articol, nu veți mai avea nicio întrebare.