Cum Scot Petele De Vin Roșu De Pe Haine: 36 sfaturi

Oricine știe că, în timpul unui ospăț, petreceri gălăgioase sau sărbători de familie, riscul de a vărsa vin roșu pe pantalonii, puloverul, cămașa sau, doamne ferește, pe un tricou alb preferat crește de câteva ori.

Iar când se întâmplă acest lucru, nu contează dacă ați pătat un pantalon de bumbac, un pulover de lână sau o bluză de mătase, vinul roșu poate fi foarte greu de îndepărtat din haine. Cel mai rău lucru este atunci când pata nu este proaspătă, ci a devenit deja învechită.

Mulți oameni aruncă imediat lucrurile la coșul de gunoi. Și o fac în zadar. Este mai ușor să afli, cum să scot petele de vin roșu de pe haine și să salvezi un articol preferat.

De ce nu se spală bine vinul roșu?

Culoarea băuturii provine de la soiul de struguri din care este făcută.

Compoziția chimică a băuturii populare este:

  • Apă − aproximativ 86%. Depinde de specie.
  • Alcoolul − 12%. Exact ceea ce scrie pe etichetă.
  • Glicerină − 1%. Apropo, acesta este tot un alcool.
  • Acizi organici − 0,4%. Ce face ca un vin să fie sec.
  • Taninuri și fenolici − 0,1%. Printre acestea se regăsesc antocianii, care dau culoarea vinului.

După cum puteți vedea, nu este prea mult colorant — mai puțin de o miime din greutate. Adică, o sticlă de vin standard de 0,75 litri conține mai puțin de un mililitru de antocianină, o substanță care conferă hainelor o pată de vin.

Antocianii, care colorează alcoolul, fac parte din coaja strugurilor. Acestea sunt foarte persistente, așa că, odată ajunse pe țesătură, sunt absorbite rapid, dar greu de eliminat. Ajută în parte antocianul și taninul. Aceasta este o substanță care dizolvă partea superioară a țesutului. Din acest motiv, materialul este atât de greu de spălat, chiar și după mai multe spălări și utilizarea unor agenți de înălbire. Citiți și: cum albești plasticul îngălbenit.

Așadar, nu uitați că, de îndată ce băutura a ajuns la suprafață, trebuie să o spălați cât mai repede posibil. Iata de ce este important să știi, cum să scot vin roșu de pe haine.

Vestea bună este că aceste substanțe sunt perfect dizolvabile în alcool și se dezintegrează atunci când crește aciditatea. Prin urmare, hainele pot fi curățate cu ajutorul unor remedii casnice simple. Chimia este − o știință interesantă.

Măsuri de urgență pentru petele proaspete

De exemplu, sunteți în vizită și vă bucurați de o cină delicioasă și de un vin roșu excelent. Dar apoi persoana care stătea lângă tine te-a lovit cu cotul sau cineva sa întins mâna după o salată în celălalt capăt al mesei, răsturnându-ți paharul de vin. Si petele roșii deja vă acoperă fața de masă, covorul, cămașa, blugii sau rochia.

În astfel de cazuri, trebuie să acționați cât mai repede posibil. Cu cât începeți mai repede curățarea, cu atât mai bine. Pata va fi mai ușor de îndepărtat, deoarece culorile nu vor avea timp să pătrundă în fibrele țesăturii și să se fixeze în ele.

Nu veți putea să scoateți imediat o pată de vin roșu fără să o spălați, dar puteți lua măsuri imediate pentru a preveni ca pata de vin să se usuce și să se fixeze. Acest tip de pată nu se va îndepărta cu detergentul obișnuit. Citiți și: cum cureți super glue de pe mâini.

Iată câteva măsuri de urgență de combatere a unei pete proaspete:

  1. Această metodă este utilă în cazul în care nu sunteți acasă, deoarece sunteți oaspete. În cazul în care a fost vărsată bautura, trebuie aplicat un șervețel de hârtie pe țesătură cât mai curând posibil și apoi, dacă este posibil, spălat cu săpun de rufe.
  2. Presărați imediat sare de masă pe zona murdară. Nu încercați să îndepărtați pata cu sare (veți înrăutăți situația). Pur și simplu presărați pe pată, așteptați până când sarea se usucă, îndepărtați-o de pe haină și repetați procedura.
  3. Sucul de lămâie funcționează bine ca remediu de prim ajutor. Este deosebit de eficient pentru îndepărtarea petelor de pe țesăturile albe (deși este bun și pentru îndepărtarea petelor de pe hainele colorate). Tăiați fructul în jumătate, scurgeți sucul de la o parte pe pată și frecați ușor pe pânză. Spălați apoi articolul cât mai curând posibil.
  4. Dacă se dispune de o băutură, cum ar fi vodca, aceasta poate fi turnată pe un șervețel și apoi tamponată țesătură. Alcoolul poate neutraliza efectele strugurilor.
  5. Apa minerală va ajuta la îndepărtarea pigmenților de culoare de pe țesătură. Se înmoaie o bucată de pânză de bumbac în apă minerală cu gaz și se acționează pe zona murdară. Acest lucru nu va scăpa complet de pată, dar va face ca hainele să fie mult mai ușor de spălat.

Dar, indiferent de varianta pe care o folosiți – îmbrăcămintea totuși trebuie să o spălați după aceea. În caz contrar, veți rămâne cu dungi inestetice care vor fi dificil de îndepărtat mai târziu.

Ce să nu faceți la îndepărtarea petelor?

Pentru a evita agravarea unei probleme atât de complexe, este important să înțelegeți ce nu trebuie să faceți.

Este strict interzis:

  1. Frecarea. Acest lucru nu va face decât să întindă pata și să împingă vinul în interiorul fibrelor țesăturii. Și de acolo nu mai există cale de întoarcere. Țineți-vă cât de mult puteți, împingerea și forțarea nu vă va ajuta, trebuie să vă folosiți logica și creierul.
  2. Așteptarea. De îndată ce observați pată, trebuie să acționați imediat. Dacă o lăsați până dimineață, vă puteți lua rămas bun de la hainele preferate. Mai exact, puteți păstra acest lucru, dar aspectul va dezvălui unele caracteristici ale fiziologiei dvs. despre care cu greu ați dori să le spuneți telespectatorilor dvs.
  3. Încălzirea. Sună ciudat, dar unii oameni vor să usuce pata cu un uscător de păr sau să treacă un fier de călcat peste ea, crezând că se va evapora pur și simplu. Acest lucru este categoric interzis, deoarece nu veți face decât să grăbiți procesul natural. Înainte de a vă gândi la uscare, trebuie să curățați pata.
  4. Vă rugăm să rețineți că detergenții puternici nu trebuie utilizați pe lână și blănuri naturale. Alegeți o soluție delicate
  5. Când prelucrați zona pătată, asigurați-vă că nu rămân dungi în jurul ei. Pentru a preveni acest lucru, mai întâi umeziți zona din jurul petei cu apă curată.

Dacă sunt respectate regulile de curățare, rezultatele pot fi impresionante. Nu vă grăbiți să aruncați un articol murdar. Nu contează cât de dificilă este pata, există întotdeauna o modalitate de a scăpa de ea.

Cum să îndepărtez vinul roșu cu remedii populare?

Petele de vin de pe țesăturile de culoare deschisă sunt foarte vizibile, dar o haină albă pătată face posibilă folosirea unor produse de îndepărtare a petelor care nu pot fi aplicate pe hainele colorate.

Dacă pata nu este proaspătă, ci s-a uscat deja, va trebui să se ia măsuri mai severe.

Dar fiți atenți la următoarele nuanțe:

  • Cu cât acționați mai repede, cu atât mai mari sunt șansele de a salva îmbrăcămintea.
  • Dacă nu sunteți sigur că metoda va funcționa, adresați-vă profesioniștilor de la curățătorie.

Important! Înainte de a începe curățarea, încercați mai întâi această metodă pe o suprafață mică, pentru a nu deteriora complet haina.

Amoniac

Trebuie pregătită o soluție specială. Se ia 1 lingură de amoniac la 1 litru de apă.

Înmuiați haina în apă rece și săpuneți-o cu săpun de rufe. Lăsați-o la înmuiat timp de 15 minute. Apoi se toarnă soluția de amoniac și se lasă pentru încă o jumătate de oră. După aceea, tot ce rămâne de făcut este să spălați haina. Citiți și: cum cureți geamurile fără dungi.

Aspirină

Aspirina nu este doar o opțiune excelentă pentru durerile de cap, ci și pentru vinul roșu. Pentru a face acest lucru, dizolvați 1 tabletă într-un pahar de apă rece, apoi turnați această soluție peste murdărie și lăsați-o timp de 30 de minute.

Îmbrăcămintea trebuie apoi trimisă în mașina de spălat pentru o spălare delicată, fără a folosi detergenți agresivi.

Oțet

Se poate folosi oțet, dar nu prea puternic — nu mai mult de 9%. Aplicați soluția pe un tampon de bumbac și apoi pe pată. Este posibil ca tamponul să trebuiască să fie aplicat de mai multe ori înainte de a vedea rezultate. După aceea, hainele trebuie spălate.

Se spală în mașina de spălat la un regim delicat sau se spală la mână cu un detergent pentru spălare manuală. Lectură recomandată: cum cureţi urmele de bandă adezivă cu otet.

Pentru petele încăpățânate, cel mai bine este să folosiți alte produse de curățare a petelor din comerț, pentru o eficacitate maximă.

Bicarbonat de sodiu

Petele proaspete de vin roșu pot fi îndepărtate destul de bine cu soda. Cu ea se pot prepara mai multe rețete.

Să analizăm mai detaliat:

  • Pregătiți soluția: dizolvați 1 lingură de bicarbonat de sodiu în 200 ml de apă călduță (nu fierbinte!). Înmuiați un tampon de bumbac în soluție și apoi aplicați bine detergentul pe zona murdară.
  • Amestecați soda cu praful de spălat în proporție de unu la unu. Apoi adăugați puțină apă rece la acest amestec. Aplicați pasta obținută pe murdărie timp de o jumătate de oră.
  • Se presară bicarbonat peste toată murdăria. Tăiați o lămâie mică în două și stoarceți sucul direct pe bicarbonat. Când observați o reacție, lăsați să acționeze produsul timp de 15-20 de minute.
  • Presărați pata de vin cu soda. Apoi, cu grijă, folosind o linguriță, turnați oțetul peste pată. După ce reacția s-a terminat, scuturați articolul.

La sfârșitul prelucrări, haina trebuie pur și simplu spălată. Selectați regimul în funcție de tipul de articol de îmbrăcăminte. Lăsați haina să se usuce bine la aer. Procedura poate fi repetată dacă este necesar.

Acid citric

Pulberea de acid citric este excelentă pentru îndepărtarea petelor de fructe, legume și băuturi alcoolice de pe haine. Produsul poate fi utilizat pe toate tipurile de țesături, albe sau colorate (dar cel mai bine este să testați pe o bucată mică de țesătură înainte de a curăța articolele delicate).

Pentru a prepara soluția, se folosesc 10 ml de apă pentru 10 g de acid. Rezultatul este un amestec în formă de pastă. Se aplică prin frecare pe murdărie și se lasă timp de o jumătate de oră. Apoi clătiți soluția sub jet de apă rece. După aceea, se spală din nou în mașina de spălat. Modul trebuie ales în funcție de articolul de îmbrăcăminte care este murdar. De exemplu, cel mai bine este să folosiți modul delicat pentru mătase și modul normal pentru in.

Desigur, nu toate familiile au acid citric sub formă de pulbere. În acest caz, sucul de lămâie vine la îndemână. Pentru aceasta, nu este nevoie să diluați nimic — doar stoarceți sucul direct pe pată. Apoi clătiți și spălați haina.

Lapte

Această metodă te va ajuta și dacă nu știi, cum să scoți vinul roșu de pe hainele albe. Dar nu uitați că și laptele trebuie să fie natural — înlocuitorii nu sunt bune. Produsul este potrivit deoarece are proprietăți absorbante bune. Funcționează deosebit de bine pe petele încăpățânate.

Dacă pata este uscată, înmuiați-o în puțină apă și apoi turnați produsul peste ea. Apoi așteptați 10-15 minute și spălați la mașină. Programul de spălare este adaptat individual la diferite materiale.

Compuși de curățare a vaselor sanitare

Această metodă este mai potrivită pentru hainele albe, deoarece colorate își pot pierde din stralucire. Dar nici produsul sanitar în sine nu ar trebui să fie colorat. Am scris despre aceste metode în articole: cum cureti cada de baie si vasul de toaleta.

Aplicați-o pe murdărie și așteptați până când aceasta se deschide. Se clătește apoi sub apă și se pune în mașină.

În afară de țesăturile colorate, compoziția este, de asemenea, nepotrivită pentru țesăturile delicate. Printre acestea se numără mătasea, lâna și alte materiale.

Peroxid de hidrogen

Această metodă este potrivită pentru petele încăpățânate și proaspete. Pe baza acestui preparat se pot prepara mai multe tipuri de remedii.

Sunt foarte simplu de preparat:

  • Puteți folosi doar peroxid. Pentru a face acest lucru, se umezește un tampon de bumbac cu el. Acesta se aplică apoi pe zona murdară. Și puneți îmbrăcămintea în mașina de spălat după un timp, când produsul și-a făcut efectul.
  • Umeziți murdăria cu apă rece și apoi stropiți-o cu peroxid. Apoi frecați același loc cu un amestec de peroxid și săpun de rufe. Și trebuie să așteptați ca semnul să dispară.
  • Spumați 2 lingurițe de detergent de vase într-un pahar de peroxid și tamponați abundent cu amestecul gros pata de vin roșu. Așteptați 15 minute, clătiți cu apă rece și spălați în mod normal.
  • Amoniacul și peroxidul de hidrogen sunt foarte eficiente în eliminarea petelor de vin, chiar și atunci când sunt foloste singure. Dar atunci când sunt utilizate paralel în același timp, se obțin rezultate și mai bune.

În cazul în care aplicarea rețetei nu ajută 100%, procesul poate fi repetat.

Glicerină și alcool etilic

Această rețetă nu numai că va ajuta la salvarea unei cămăși albe, dar și a lucrurilor pe care producătorul a interzis spălarea. Are avantajul de a fi potrivit pentru toate țesăturile, inclusiv mătasea și lâna.

Ingrediente: trei părți de glicerină, o parte de alcool etilic. Se freacă amestecul pe suprafață și se lasă timp de o jumătate de oră. În cazul în care se permite spălarea unui articol tratat cu pete, acesta poate fi spălat imediat după ce pata a fost îndepărtată.

Spălarea manuală este cea mai bună pentru a nu deteriora țesăturile delicate. De asemenea, cel mai bine este să folosiți detergentul potrivit.

Terebentină și ammoniac

Unul dintre cele mai puternice remedii este considerat un amestec din următoarele ingrediente: terebentină (1 lingură); amoniac (2 linguri); detergent de vase (10 linguri).

Procedura:

  1. Se amestecă toate ingredientele în recipientul pregătit.
  2. Cu ajutorul unui șervețel, tratați pata.
  3. Clătiți.
  4. Spălați.

Apă minerală

În ciuda simplității sale aparente — această metodă este, de asemenea, foarte eficientă. Dar băutura trebuie să fie în mod obligatoriu carbogazoasă.

De asemenea, adăugați un vârf de cuțit de acid citric în apa minerală. Se înmoaie haina în acest amestec până când este curată. Îmbrăcămintea trebuie apoi spălată.

Fierbere

Aceasta nu este o modalitate bună, cum cureți petele de vin roșu de pe haine. Dar o puteți folosi pentru o față de masă de sărbătoare și/sau șervețele. Pentru un efect mai bun, în apa clocotită se poate adăuga peroxid sau acid citric.

Pentru fierbere, veți avea nevoie de o cratiță sau un lighean de metal. Turnați apă în vas, puneți hainele înăuntru (apa trebuie să acopere complet articolele de îmbrăcăminte) și apoi fierbeți-le timp de o jumătate de oră. Apoi, înmuiați articolul în apă și peroxid timp de încă o jumătate de oră înainte de a-l spăla cu detergent.

IMPORTANT! Înainte de a înmuia un articol în apă clocotită, verificați compoziția acestuia. Acesta ar trebui să conțină un minim de bumbac. Procentul înalt de bumbac din produs asigură că, după înmuierea în apă clocotită abruptă, produsul se va micșora considerabil.

Agent anti-pată de uz casnic

Pe lângă remediile populare, petele de vin pot fi îndepărtate și cu substanțe chimice de uz casnic, cum ar fi produsele profesionale de îndepărtare a petelor.

Când faceți alegere, țineți cont de următoarele aspecte:

  1. Cel mai bun mod de a cureți petele de vin roșu este cu înălbitor cu oxigen.
  2. Există formulări care sunt potrivite în special pentru articolele albe, dar ingredientul activ din aceste soluții este, de asemenea, mai agresiv. Dar există și agenți de înălbire pentru țesături colorate care nu le decolorează. În consecință, trebuie să alegeți o compoziție care să se potrivească tipului dumneavoastră.
  3. Formulările lichide pot fi utilizate pentru toate tipurile de țesături și sunt mai potrivite pentru acoperirea podelelor, în timp ce preparatele uscate sunt cele mai potrivite pentru materialele delicate.

Înainte de a elimina vinul roșu de pe haine, examinați materialul. Și nu trebuie să cumpărați variante scumpe — multe produse ieftine sunt la fel de bune.

Сurățarea petelor de pe țesături colorate

În funcție de culoarea țesăturii pe care s-a lipit vinul roșu, metoda de îndepărtare va fi diferită. Atunci când alegeți o soluție de detergent, luați întotdeauna în considerare culoarea materialului.

Haine albe

În cazul în care o țesătură albă este pătată, există argumente pro și contra. Avantajul este că se pot folosi produse mai agresive, iar dezavantajul este că pata este mai vizibilă.

Pentru îndepărtare pot fi folosite atât formulări de casă, cât și profesionale.

Colorate

Când vorbim de țesăturile colorate, este mai bine să nu folosiți pe ele pulbere sau agenți prea agresivi. Cu toate acestea, vor funcționa formulările lichide sau cele care conțin acizi, cum ar fi amoniacul sau acidul citric.

Dar nu uitați să încercați mai întâi compoziția pe o parte puțin vizibilă a hainei.

Țesături negre

O pată este greu de observat pe astfel de țesături, dar totuși se dorește să o îndepărtați. Pentru curățare, cel mai bine este să folosiți substanțe delicate — de exemplu, formule pe bază de alcool cu glicerină, lichid de spălat vase.

Se înmoaie țesătura la temperatura camerei. Acest lucru va preveni sa nu rămână urme albicioase pe suprafață.

Curățarea diferitelor tipuri de țesuturi

Curățarea poate depinde, de asemenea, de tipul de țesătură. Fiecare are propriile cerințe.

  • Jeans. Dacă se folosesc formulări delicate (cum ar fi sucul de lămâie) rezultatele vor fi minime. Este mai bine să folosiți ceva mai agresiv, cum ar fi lichidul de spălat vase. După aceea, se spală în mașina de spălat cu detergent pentru pete.
  • Lână naturală. Acest tip de țesătură este greu de spălat. De aceea, cel mai bine este să o duceți la curățătorie și să nu experimentați acasă.
  • Țesătură de bumbac. Acest tip de țesătură este ușor de spălat, așa că orice remediu popular va fi bun. După prelucrare, spălați haina în apă caldă cu înălbitor cu oxigen.
  • Pânze de in. Înmuiați-le în apă răcoroasă cu acid citric și oțet. Îmbrăcămintea este apoi spălată pe un program delicat.
  • Mătase. Țesătura este foarte delicată, așa că cel mai bine este să folosiți pentru ea glicerină cu alcool sau oțet. Dar nu o turnați pe țesătură, ci pe un tampon și abia apoi aplicați-o pe murdărie. Spălarea se face apoi la un program delicat.
  • Materiale sintetice. Nu folosiți o compoziție prea agresivă, deoarece poate deteriora fibrele. De aceea, cel mai bine este să apelați la un serviciu de curățătorie chimică.

Cum se curăță covorul sau canapeaua?

Ați vărsat vin pe covor? Tamponați pata proaspătă cu o cârpă de bumbac curată (de preferință albă), un tifon sau un șervețel de hârtie. Lăsați-l să absoarbă cât mai mult vin vărsat sau altă băutură.

Pregătiți o soluție de curățare: diluați o lingură de detergent într-un litru de apă și adăugați 50 ml (un sfert de pahar) de oțet alb. Aplicați pe un burete și tamponați zona murdară. Așteptați 5-10 minute și tamponați (dar nu frecați!) cu o cârpă curată, poate fi și umedă. Repetați de mai multe ori până când pata dispare.

Ai vărsat vin pe canapea? Presărați murdăria proaspătă cu sare. Așteptați ca sarea să absoarbă vinul. Folosiți apoi un detergent normal pentru a curăța suprafața mobilei și tamponați-o cu șervețele uscate pentru a îndepărta cât mai multă umiditate.

Folosiți un îndepărtător de pete special pentru covoare și mobilier tapițat, dacă ați vărsat vin pe covor sau pe un fotoliu.

Îndepărtarea vinului de pe tapet

În primul rând, asigurați-vă că tapetul este rezistent într-o zonă puțin vizibilă. Înălbitorul cumpărat din magazin va îndepărta petele de vin de pe aceste tipuri de acoperiri. Aplicați pe zona pătată pe timp de 15 minute și clătiți cu apă rece. Bineînțeles, această metodă este potrivită pentru tapetul de culoare deschisă.

În cazul în care tapetul are desene sau este colorat, folosiți lichid de spălat vase. Gelul se diluează în apă caldă și se freacă ușor cu un burete umed. În cazul materialelor încăpățânate, un burete de melamină funcționează bine cu petele de vin roșu, fără a fi nevoie de agenți de curățare suplimentari. Vă propunem articolul: cum scapi de mucegai.

Sfaturi utile

Îndepărtați petele cu grijă. Următoarele sfaturi vă vor ajuta să ușurați acest proces.

  1. Toate lucrările de îndepărtare a petelor trebuie efectuate purtând mănuși de cauciuc.
  2. Nu depășiți dozele indicate în prescripții și nu măriți de unul singur timpul de expunere.
  3. Imbrăcămintea nu trebuie să fie uscat înainte ca vinul să fi scos, altfel va fi mult mai greu de gestionat.
  4. Înainte de a utiliza o rețetă de îndepărtare a petelor, testați compoziția pe o suprafață mică.
  5. Rețetele casnice ajută la rezolvarea problemelor de pete atunci când nu au trecut mai mult de câteva ore, iar produsele de îndepărtare a petelor atunci când nu a trecut mai mult de o jumătate de zi. În alte cazuri, este posibil ca rezultatul să nu fie satisfăcător — cu o urmă de vin rămasă.
  6. Nu este întotdeauna posibil să îndepărtați complet acasă petele de vin încăpățânate. În acest caz, un serviciu de curățare chimică este rezolvarea.
  7. Atunci când îndepărtați petele de pe țesătură, haina însăși trebuie așezată orizontal, astfel încât materialul să fie într-un singur strat. Dacă această cerință este neglijată, vinul se poate transfera în zona curată de sub cea murdară.

Pe lângă petele de vin roșu, ar trebui să tratați și urmele lăsate de vinul alb și de alte băuturi. Chiar dacă astfel de pete par aproape invizibile la început, ele pot deveni mai pronunțate în timp.

Concluzie

O pată de vin roșu pe o țesătură nu este un motiv pentru a o arunca. Dacă începeți să o scoateți imediat, există o șansă mare de a corecta complet situația.

Cu ce si cum să cureți petele de vin roșu de pe haine sau alte suprafete? Măsuri de urgență, remedii si agent chimice. Ce nu trebuie să faceți. Sfaturi utile.

Ссылка на основную публикацию