Cum Scoti Petele De Grasime De Pe Haine: 30 moduri eficiente

Mulți oameni se întreabă adesea: cum scoti petele de grasime de pe haine in conditii casnice, folosind remedii populare și substanțe chimice speciale, astfel încât să nu rămână nici o urmă de ele.

Petele de grăsime de pe haine pot fi împărțite în 2 categorii: proaspete și vechi. Este dificil să scăpați de ele în mod eficient. Moleculele proaspete de grăsime sunt adânc înfipte în fibrele țesăturii și nu pot fi îndepărtate cu o spălare normală. Petele vechi și mai greu de îndepărtat — aveți nevoie de agenți agresivi și de agenți puternici de îndepărtare a petelor. Iar în unele cazuri, nu poți scăpa de ele acasă, așa că trebuie să apelezi la o curățătorie.

Experții noștri au învățat cele mai eficiente modalități de a îndepărta urmele de grăsime (proaspete și vechi) de pe haine și sunt gata să le împărtășească. Toate produsele de curățare sugerate sunt disponibile și testate experimental de gospodine. Acestea sunt garantate pentru a rezolva problema eliminării grăsimii de pe hainele dvs. preferate, confecționate din diferite materiale.

Caracteristici și reguli pentru îndepărtarea petelor

Petele de grăsime – sunt probabil cele mai populare pete de pe haine. În viața de zi cu zi, trebuie să avem de-a face în mod constant cu grăsimi de toate felurile, care, dacă sunt manipulate neglijent, sunt obligate să lase o urmă vizibilă pe țesături de toate culorile și texturile.

Grăsimile (uleiurile) de pe haine se împrăștie rapid pe suprafață și sunt absorbite în profunzime în fibre. Praful și alți contaminanți se depun apoi pe urma urmei uleioase. Toate acestea se lipesc și aderă la material. În câteva ore se formează o structură solidă în locul de murdărie care nu poate fi tratată cu detergentul obișnuit, chiar și după spălare rămâne întunecată. Din acest motiv, trebuie să fie tratată corect.

IMPORTANT! Nu spălați un articol cu o pată netratată. Se va întări, dar nu va dispărea. Creșterea temperaturii și a dozei de detergent nu va fi de ajutor. Singura modalitate de a scăpa de grăsime este de a o pretrata.

Să enumerăm punctele importante ale procedurii:

 1. În primul rând, citiți cu atenție eticheta producătorului. Acolo veți găsi sfaturi privind alegerea detergentului, programul de spălare și temperatura apei. Nu ignorați această regulă, pentru că vă sporește considerabil șansele de a nu vă strica hainele.
 2. Atunci când alegeți cum să îndepărtați petele de grăsime de pe haine, procedați în funcție de tipul și culoarea materialului și de vechimea petei.
 3. Când diluați soluția, utilizați cea mai slabă concentrație; dacă nu există niciun efect, creșteți treptat concentrația.
 4. Solvenții puternici ar trebui să fie încercați în prealabil într-o zonă discretă a hainei, pentru a nu o strica. Dacă fibrele țesăturii nu se varsă și nu își pierd culoarea, acestea pot fi utilizate în siguranță.
 5. Folosiți o perie moale pentru a curăța hainele de obiecte străine: praf, păr, murdărie etc.
 6. Asigurați-vă că întoarceți haina pe dos. Așezați o cârpă sau o hârtie de bumbac rulată sub zona care urmează să fie curățată, împăturind-o cu mai multe straturi în avans, astfel încât grăsimea și detergentul să poată fi absorbite.
 7. Curățați murdăria de la margini spre centru pentru a evita formarea de dungi.
 8. Țesătura curățată se clătește bine, eliminând complet orice reziduu din amestecul de detergent. Numai după aceea poate fi spălată în mod normal.

Tratarea petelor de grăsime persistente de pe haine cu solvenți puternici, caustici sau urât mirositori, trebuie să se facă cu mănuși de cauciuc rezistente. Sănătatea și siguranța dumneavoastră nu ar trebui să fie compromise, nici măcar pentru a vă salva haina preferată.

Cum să eliminați petele de grăsime proaspătă de pe haine?

Cu cât pata de grăsime este mai proaspătă, cu atât este mai ușor de îndepărtat. Cel mai probabil, unul dintre următoarele produse va îndepărta pata. Acestea sunt sigure pentru structura fibroasă a țesăturii și nu afectează culoarea, astfel încât pot fi folosite pe bumbac, materiale sintetice sau țesături delicate: mătasea, lâna și catifeaua.

Detergent pentru veselă

Cel mai bine este să alegeți producători dovediți și să nu folosiți un produs ieftin. «Fairy» este o alegere bună. Funcționează la fel de bine pe toate tipurile de murdărie, dar condiția importantă este ca aceasta să fie proaspătă.

Această metodă nu necesită nici o pregătire prealabilă, trebuie doar să aplicați puțin produs pe zona murdară și să folosiți un tampon de bumbac pentru a-l freca bine în țesătură până când se formează spumă. Se lasă 15 minute și se spală cu apă călduță.

Șampon pentru părul gras

Orice formulă este bună pentru părul gras. Este cel mai bun mod de a descompune particulele de grăsime. Aplicați în prealabil produsul pe țesătura murdară. Frecați ușor și lăsați să acționeze timp de o jumătate de oră. Apoi frecați puțin și clătiți. Chiar și obiectele delicate pot fi tratate în acest mod.

Săpun de rufe

Este considerat un remediu universal pentru toate tipurile de pete. Săpuneți bine zona murdară și frecați-o cu un burete moale sau cu un tampon de bumbac de la margine spre centru. Apoi se lasă timp de o jumătate de oră și se spală în mașina de spălat. Pentru a îmbunătăți efectul, puteți, de asemenea, să presărați zahăr deasupra petei, dar această metodă nu este potrivită pentru țesăturile delicate.

Spumă de bărbierit

O spumă de ras obișnuită este o modalitate bună de a combate petele proaspete și grase. Întindeți spuma uniform pe zona pătată și lăsați-o să acționeze timp de aproximativ 20 de minute. După aceea, spălați haina în apă caldă.

Alcool etilic

Funcționează bine pe toate tipurile de pete proaspete, dar nu este potrivit pentru țesăturile delicate. Umeziți bine pata cu alcool și lăsați-o timp de o oră, apoi spălați-o în apă caldă.

Sare

Sarea de masă obișnuită va fi suficientă. Se presară pe pată și se folosește un burete pentru a o freca ușor în țesătură. Lasă-l să se absoarbă de grăsime pentru o vreme.

Folosiți apoi o perie moale pentru a scutura reziduurile, dacă pata nu poate fi îndepărtată de prima dată, repetați procedura.

Cretă

Această metodă este similară cu cea anterioară, singura diferență fiind algoritmul de utilizare.

Creta nu trebuie să fie frecată pe haină ca sarea, ci doar turnată peste pată și așteptați o oră. Folosiți o cârpă umedă pentru a îndepărta orice urmă de cretă.

Amidon de cartofi

Metoda este similară cu cea anterioară. Diferența este că trebuie să așteptați mai puțin, doar 15 minute. Stratul de amidon trebuie apoi îndepărtat cu o perie.

Miez de pâine

Este un absorbant excelent pentru petele grase. Aplicați-l pe zona murdară și așteptați până când grăsimea a fost absorbită, apoi spălați-l în mașina de spălat.

Pudră de muștar

Se amestecă apa și pudra de muștar pentru a obține un amestec asemănător unui terci. Aplicați-o pe pată și lăsați-o să acționeze timp de 30 de minute, apoi frecați ușor cu o perie moale.

Hârtie sugativă

Se poate folosi orice foaie de hârtie similară. Acesta este plasat peste și sub pată. Apoi luați un fier de călcat, încălziți-l și treceți-l peste hârtie. Faceți acest lucru de mai multe ori, apoi înlocuiți hârtia absorbantă cu una curată. Unsoarea devine lichidă la temperaturi ridicate și este absorbită de hârtie. Operațiunea se repetă de mai multe ori până când semnul dispare complet.

Este important de știut că această tehnică este potrivită doar pentru hainele care pot fi călcate.

Cum se scot petele vechi de grăsime din haine?

Petele invechite sunt mai greu de îndepărtat, dar pot fi îndepărtate atât cu ajutorul uneltelor la îndemână, cât și al produselor chimice.

Petele vechi de grăsime trebuie mai întâi curățate cu abur. Cea mai bună metodă este să folosiți un generator de aburi sau un fier de călcat cu aburi. Cu toate acestea, puteți, de asemenea, să țineți obiectul pătat deasupra unei oale cu apă clocotită sau a unui Ibric timp de câteva minute. Acest lucru va înmuia grăsimea încăpățânată — aceasta se va desprinde mai repede și mai bine de fibre.

Poți începe să îndepărtezi urmele vechi de grăsime de pe hainele tale folosind produsele cele mai puțin agresive. Pentru a face acest lucru, folosiți săpunul de rufe și detergentul de vase, dar întăriți-le cu ingrediente suplimentare.

Săpun de rufe + zahăr

Cum se aplică:

 1. Umeziți pata grasă cu apă caldă și săpuniți-o bine, așteptați 4-6 ore, spălați zona tratată sub jet de apă caldă.
 2. Se săpune din nou țesătura, se toarnă zahăr granulat pe ea, se așteaptă 5-10 minute, se freacă cu o perie, se pune într-o pungă de plastic și se închide bine.
 3. Se lasă să acționeze timp de 8-10 ore, se freacă din nou bine zona cu probleme, apoi se spală în mașina de spălat.

Zahărul este folosit ca abraziv, sporind efectul săpunului de rufe. Dar atunci când curățați țesături delicate, aveți grijă să nu frecați prea tare pentru a nu strica haina.

Lichid de vase + bicarbonat de sodiu

Cum se utilizează:

 1. Se pun câteva picături de Fairy Liquid pe pată, se presară bicarbonat de sodiu, se freacă cu o periuță de dinți și se lasă timp de 3-4 ore.
 2. Frecați din nou bine, apoi clătiți și spălați haina.

Bicarbonatul de sodiu îmbunătățește detergentul de spălat vase și este delicat cu țesătura, dar eficient în îndepărtarea urmelor de grăsime.

Ambele metode sunt potrivite pentru îndepărtarea grăsimii dificile de pe toate țesăturile, colorate și albe. Dacă este necesar, procedura de curățare trebuie repetată de mai multe ori până când pata dispare complet.

Dacă metodele anterioare nu vă ajută, folosiți artileria grea. Trei metode pot fi folosite pentru a îndepărta petele de grăsime de pe țesăturile de bumbac și de in de culoare deschisă.

Amoniac + terebentină

Amoniacul este excelent pentru a îndepărta petele de grăsime proaspătă, dar pentru a scăpa de cele mai persistente, adăugați terebentină. Amestecați produsul în proporție de 1:1 și aplicați-l cu o cârpă pe zona pătată și frecați-l. Așteptați 15 minute și clătiți sub jet de apă.

Această metodă este bună pentru îndepărtarea petelor de grăsime de pe jeans, piele și tricotaje.

Benzină purificată sau acetonă

Aceste produse sunt solvenți puternici și sunt destul de bune pentru a îndepărta petele de grăsime. Pentru a îndepărta pata, înmuiați o cârpă sau o vată de bumbac în unul dintre aceste produse și tamponați ușor pata de la margini spre centru. Resturile de grăsime și solvent pot fi îndepărtate cu pulberi absorbante sau pesmet.

După curățare, spălați haina și adăugați detergent pentru a scăpa de mirosul neplăcut. Clătiți în prealabil haina într-un lighean sau sub jet de apă.

Benzină + amidon

Se amestecă cele două până se obține o consistență cremoasă și se aplică pe pată. Folosiți un burete sau un tampon de bumbac pentru a freca bine zona, clătiți cu apă călduță și spălați în mașina de spălat.

Detergenții de mai sus nu sunt potriviți pentru țesături delicate și țesături colorate. Acestea pot deteriora ireversibil structura țesăturii și pot decolora zona care urmează să fie tratată. Următoarele metode pot fi folosite pentru a îndepărta urmele de grăsime.

Soluție de saramură fierbinte

Orice haină delicată care poate fi îmbibată poate fi readusă la aspectul său original prin această metodă.

Dizolvați 1 pahar de sare într-un lighean cu apă fierbinte, înmuiați în ea haina pătată timp de 40-60 de minute și frecați puternic țesătura, acordând atenție zonei murdare. Apoi se spală în mașina de spălat cu detergent.

Soluția de sare poate fi folosită pentru a îndepărta petele de pe mătase, dantelă și lână.

Oțet

Oțetul este o modalitate bună de a scăpa de petele de suc de fructe de pădure și de iarbă. Umeziți un tampon de bumbac cu oțet, apoi tamponați pata și clătiți cu apă rece.

După clătire, presărați sare pe pată pentru a absorbi orice reziduu și pentru a preveni răspândirea acesteia.

Pudră pentru dinți

Acoperiți zona murdară cu un strat gros de pudră de dinți. Se pune un prosop de hârtie deasupra și se calcă cu un fier de călcat fierbinte.

Se presară din nou pata cu pudră, se acoperă cu un prosop de hârtie curat și se pune o greutate deasupra. Un fier de călcat răcit, de exemplu, va face treaba. Lăsați-l să acționeze peste noapte și spălați haina manual sau în mașina de spălat.

Glicerină

Aplicați câteva picături pe pată și întindeți-le cu o cârpă sau un tampon de bumbac pe întreaga suprafață. Se lasă să stea timp de 30 de minute. Folosiți apoi o cârpă absorbantă, un burete sau un tampon de bumbac pentru a îndepărta orice reziduu și spălați în mod normal.

Peroxid de hidrogen

Ajută la eliminarea petelor de cafea, ceai și vopsea de păr. Se aplică pe zona murdară a țesăturii, se șterge cu un burete moale și se lasă să se absoarbă timp de 15 minute. Apoi îndepărtați restul murdăriei și spălați-le în mașina de spălat.

Produsele chimice prezentate sunt destul de agresive, așa că trebuie să țineți cont de tipul de țesătură și de concentrația soluției.

Produse chimice industriale de uz casnic

Producătorii de produse chimice de uz casnic au dezvoltat multe produse de îndepărtare a petelor versatile, concepute pentru a îndepărta o gamă largă de pete. Puteți găsi un produs potrivit pentru haine albe sau colorate, pentru țesături naturale sau sintetice.

Tratați zona pătată cu oricare dintre produsele populare de îndepărtare a petelor:

 • «Vanish Gold Oxi Action Lichid».
 • «Persil Gel Universal sau Persil Color Gel».
 • «Amway».
 • «Bagi».
 • «Ecover Ecological Stain Remover».
 • «ACE Oxi Magic».

Cu toate acestea, cele mai multe funcționează bine doar pe petele de grăsime proaspete, dar nu și pe cele persistente. Pentru a rezolva această problemă, folosiți produse de îndepărtare a petelor special concepute pentru a îndepărta petele de grăsime sau produse pe bază de săpun biliar.

De exemplu, acestea sunt:

 • «Dr. Beckmann».
 • «Lion Top».
 • «Frau Schmidt».
 • «Dr. Frash».
 • «Heitmann».

Aceste produse de îndepărtare a petelor scapă de cele mai dificile pete foarte ușor pe hainele albe și colorate, fără a deteriora produsul. Din nefericire, produsele sunt rareori disponibile în raioanele de produse de curățenie din supermarketuri, dar pot fi achiziționate cu ușurință prin comandă din magazinul online.

Cum să eliminați petele de grăsime de pe diferite tipuri de țesături?

Producătorii moderni confecționează haine din zeci de materiale, atât naturale, cât și sintetice. Nu este ușor să te descurci în această mare varietate fără experiență, dar chiar și neprofesioniștii trebuie să cunoască elementele de bază despre cum să îndepărtezi urmele de grăsime.

Bumbac

Țesăturile din bumbac se pretează bine atât la produsele de îndepărtare a grăsimii făcute în casă, cât și la cele gata preparate. Produsele pot fi spălate în mașina de spălat la temperatura indicată pe etichetă.

Haine de in

Hainele de in netratate, prosoapele, fețele de masă și alte articole de îmbrăcăminte pot rezista la fierbere și practic orice compoziție este bună. Țesătura este foarte durabilă și își păstrează proprietățile pentru o perioadă lungă de timp.

Materiale sintetice

Fiți foarte atenți cu țesăturile sintetice și nu folosiți formule agresive, cum ar fi alcoolul, terebentina etc. Procurați-vă un bun aparat de îndepărtare a petelor pentru țesături sintetice, citiți instrucțiunile în prealabil și folosiți-l pentru a îndepărta defectele. Săpunul de uz casnic, gelul de spălat vase și muștarul pot fi, de asemenea, folosite ca o soluție la îndemână.

Satin și mătase

Nu folosiți bureți abrazivi, sare sau alte pulberi fine pe țesăturile delicate. Se presară puțină pudră pentru copii pe pata de grăsime, se îndepărtează cu o perie, se diluează puțin gel de spălat vase în apă caldă și se spală ușor defectul cu un tampon de bumbac.

Mai există o rețetă de casă pentru satin și mătase. Se amestecă glicerina, alcoolul și apa în proporții egale. Aplicați soluția pe pată cu un tampon de bumbac și apoi clătiți cu apă.

Catifea

De asemenea, hainele de catifea nu vor rezista la fricțiuni prelungite și intense. Finisajul pufos se va deforma și nu se va uniformiza neapărat în forma sa originală după uscare. Puneți niște pesmet pe zona murdară, țineți-o puțin și spălați haina în apă caldă (30 de grade Celsius) cu detergent pentru țesături delicate.

Tricotaje și lână

Aceste două tipuri de țesături își pot pierde cu ușurință forma atunci când sunt răsucite și frecate. Nu faceți exces de zel atunci când spălați petele de grăsime. Cel mai bine este să faci o «compresă» de muștar, săpunind zona pătată, să aștepți puțin și să o speli în mașină la un ciclu delicat.

Haine din blană

Articolele de îmbrăcăminte din blană naturală trebuie curățate numai în uscat. Dacă haina dvs. este pătată cu ceva gras, nu udați niciodată zona afectată. Tamponați-o cu o cârpă uscată, având grijă să nu împrăștiați conținutul petei pe zonele curate, luați făină sau pudră de talc și presărați-o pe zonă. După câteva minute, scuturați-l.

Același procedeu poate fi aplicat și blănii false, dar acest material nu este la fel de capricios în ceea ce privește spălarea. Prin urmare, după îndepărtarea grăsimii cu un absorbant, este posibil să se săpunească suplimentar zona murdară, să se îndepărteze excesul de umiditate cu un prosop din bucată de hârtie și să se usuce cu un uscător de păr.

Piele

Acest tip de material este cel mai puțin afectat de grăsime și are proprietăți hidrofobe, dar un contact prea mare cu o astfel de contaminare poate duce, de asemenea, la consecințe nefericite. Mai ales când este vorba de piele albă sau umedă, și cu atât mai mult când este vorba de un înlocuitor. O substanță grasă poate conține un colorant, iar diverse lichide tehnice corodează suprafața pielii.

Imediat după murdărire, încercați să îndepărtați grăsimea cu o cârpă uscată, hârtie igienică sau o cârpă moale. Îndepărtați rămășițele peliculei lipicioase cu apă cu săpun și hidratați pielea cu un agent special de înmuiere.

Ce poate face o curățătorie chimică?

Cele mai multe femei cred că are sens să meargă la o curățătorie doar atunci când problema este de amploare. Nu trebuie să gândești așa. Tehnicienii se ocupă atât de murdăria mare, cât și de cea aparent nesemnificativă.

Un mic semn după toate încercările de a îndepărta o pată de grăsime de pe haine cu propriile mâini poate duce la deteriorarea articolului. Țineți minte asta și nu ratați ocazia de a vă păstra garderoba întreagă.

Verifică-ți garderoba. Este posibil să aveți haine cu pete vechi de grăsime, mâneci și gulere unsuroase. După curățarea uscată, aceste articole de îmbrăcăminte vor fi ca și noi și pot fi purtate din nou. Vei cheltui o sumă modică de bani și vei recupera o parte substanțială din garderoba ta.

Pentru a rezuma

Deși la prima vedere poate părea că procedura de îndepărtare a unei pete de grăsime este foarte complicată, nu este așa. Există multe modalități cum scoti petele de grasime de pe haine in conditii casnice, folosind mijloace improvizate.

Cele mai multe dintre ele le-am discutat în detaliu în acest articol. Principalul lucru este să urmați reguli simple și să acordați atenție tipului de țesătură, astfel încât metoda aleasă să nu deterioreze lucrul.

Ссылка на основную публикацию