O plimbare în pădure, o excursie la țară sau o drumeție poate fi o vacanță minunată și o aventură interesantă, dar destul de des, la întoarcerea acasă după astfel de călătorii, călătorul găsește pe haine pete de rășină, care nu pot fi spălate cu nimic. Mulți oameni decid să suporte petele și să nu mai poarte articolul lor preferat în viața de zi cu zi, fără să știe că țesătura poate fi curățată de gudron folosind remediile de casă disponibile.
Instrucțiuni: Cum cureti rășina de brad de pe haine
- Utilizați terebentină purificată pentru a curăța hainele de gudron. Deoarece în prezent hainele sunt fabricate dintr-o varietate de materiale sintetice, verificați rezistența țesăturii la terebentină aplicând-o pe o zonă discretă a piesei de țesătură contaminată. Dacă țesătura nu se deteriorează din cauza terebentinei, puteți curăța rășina în siguranță.
- Umeziți o cârpă în jurul petei cu apă pentru a împiedica terebentina să se răspândească dincolo de pată. Dacă pata este proaspătă, tratați-o imediat cu terebentină, dar dacă este veche — lubrifiați-o mai întâi cu unt și lăsați-o câteva ore. Uleiul poate fi îndepărtat cu grijă cu partea netedă a unui cuțit și apoi se curăță resturile de pată cu terebentină în același mod.
- Atunci când curățați gudronul, rețineți că o astfel de pată nu trebuie frecată. Înmuiați un tampon de bumbac în terebentină și începeți să umeziți pata cu tamponul, deplasându-vă de la margini spre centru, nu invers. Odată ce pata a dispărut, curățați bine țesătura cu apă folosind un burete.
- Clătiți țesătura pentru a elimina orice urmă de terebentină — aceasta poate crea o nouă pată dacă rămâne pe țesătură. După o clătire finală, atârnați articolul la uscat.
- De asemenea, puteți uda o pată de gudron cu un amestec de terebentină și alcool luate în proporții egale, puneți hârtie absorbantă peste pata umezită și treceți pata prin ea cu un fier de călcat.
- Când curățați hainele de lână, înmuiați o bucată de pânză groasă în terebentină purificată și tratați pata. Dacă articolul este de culoare deschisă, nu folosiți terebentină. În schimb, tratați pata cu alcool săpunos.
- Protejați-vă mâinile cu cremă și mănuși atunci când curățați țesături — terebentina este toxică. De asemenea, are un miros înțepător neplăcut, așa că lucrați numai într-o încăpere bine ventilată, fără surse de aprindere.