Cum Cureti Rășină De Pe Haine: 27 trucuri

Foarte des, când vă întoarceți acasă de la un picnic într-o pădure de pini sau pur și simplu de la o plimbare în parc, găsiți o surpriză neplăcută pe haine — pete de rășină de pin sau brad. În cele mai multe cazuri, «fac fericite» mamele cu rășină de copac pe haine copii activi care cuceresc vârfurile copacilor din parc. De asemenea, bărbații se comportă adesea nu atât de atent atunci când repară cablajele cu lipire și colofoniu.

Toate acestea îi sperie pe gospodine, deoarece sa cureti rasina de pe haine de consistență lipicioasă nu este o lucrare ușoară, dar cu o abordare corectă este destul de fezabilă. Jachetele sau pantalonii, în care mergeți în aer liber și vă plimbați în parc, sau salopetele de garaj ale soțului în curățătorie nu le veți duce, deoarece este un adevărat răsfăț. Dar și sa aruncați lucruri bune din murdărie unei mici pete, de asemenea, nu există o mare dorință.

Cum sa cureti rasina de pe haine

Apare o întrebare urgentă — cu ce si cum sa cureti rasina de pe haine la domiciliu, fără a deteriora țesătura și nu a strica haina? Depinzând de tipul de material, este posibil să fie necesare produse speciale, deoarece praful de spălat obișnuit nu va scăpa complet de o astfel de problemă. Astăzi, există multe metode «populare» și remedii dovedite pentru îndepărtarea acestor pete. Curățarea are loc în mai multe etape.

Ce este rășina (smoala) și tipurile sale?

Rășina este o substanță amorfă vâscoasă, mai degrabă groasă, de culoare neagră-maronie sau galben-închis, de origine vegetală sau sintetică, care are o compoziție complexă. Din cauza proprietăților sale fizice, de obicei nu este ușor de eliminat. În starea sa lichidă, moale, pătrunde adânc în țesătură, apoi se solidifică și se întărește mult sub suprafața materialului. Citește și: cum cureți super glue de pe mâini.

Există două tipuri: natural (sevă de copac) și artificial (epoxidic). Ambele sunt incredibil de lipicioase și au capacitatea de a pătrunde adânc în fibrele țesăturii, lipindu-le între ele.

Înainte de a îndepărta pata, trebuie identificat tipul de rășină:

 • Rășina de lemn — este o substanță uleioasă de culoare închisă. Se formează ca urmare a solidificării sevei de pin, molid, thuja, larice și alți copaci. Poate fi observată pe mugurii de plop.
 • Epoxi — este obținut prin combinarea elementelor sintetice. Această rășină este utilizată în mod activ în construcții și în gospodării. Devine vâscoasă atunci când este expusă la întăritor, rezistentă la acizi și alcalii.

Petele de naturala sunt mai ușor de curățat, decât cele epoxidice.

Tipul de țesătură: la ce afectează?

Pentru a alege agentul și metoda de curățare potrivită, este necesar să se ținem cont de materialul din care este confecționat articolul. Pentru a îndepărta adezivul, este important să nu stricați articolul în sine. Compoziția țesăturii și metodele de îngrijire sunt întotdeauna indicate de către producător pe etichetă.

Luați în considerare următoarele informații:

 1. Lâna și mătasea nu tolerează soluțiile alcaline concentrate. De regulă, pentru curățarea acestor materiale se folosește amoniacul sau o soluție de amidon și terebentină.
 2. Pentru a îndepărta substanța vâscoasă de pe bumbac, utilizați terebentină sau acetonă. După ce aceasta este dizolvată, zona cu probleme trebuie prelucrată cu alcool și clătită cu apă.
 3. Pentru mătasea artificială și țesăturile de bologna, este adecvată benzina purificată. Nu se utilizează acid acetic sau acetonă.
 4. Pentru capron și nailon nu se recomandă utilizarea benzinei și a diferitelor baze alcaline. Cea mai bună opțiune în acest caz este apa caldă și săpunul de rufe.
 5. Articolele din piele nu tolerează solvenții agresivi. Pentru acestea se recomandă utilizarea uleiului vegetal.
 6. Denimul poate fi curățat cu ușurință cu terebentină și amoniac.
 7. Țesăturile cu membrană pot fi prelucrate cu terebentină și săpun de rufe.

Cum să eliminați smoala din haine: primele măsuri?

Rășina

IMPORTANT! Murdăria proaspătă este întotdeauna mai ușor de îndepărtat decât cea veche și uscată. Cea dintâi are un contur neclar și este mai închisă la culoare decât țesătura. Murdăria veche are un contur clar, este de culoare deschisă și poate fi detectată chiar și din partea inferioară a țesăturii.

 • Prima metodă la care puteți recurge, dacă pata este mică, este să spălați haina folosind detergent în mașina de spălat.
 • Al doilea pas frustrant este să încercați să curățați mecanic o parte din pată, de exemplu, folosind un obiect ascuțit (lama unui cuțit). Trebuie să rețineți că, în cazul țesăturilor delicate, această metodă trebuie folosită cu mare precauție, pentru a nu deteriora hainele.
 • Dacă acțiunea mecanică asupra petei nu ajută, puteți folosi o metodă termică de tratament. Așezați obiectul pătat în congelatorul frigiderului și lăsați-l acolo, timp de câteva ore. Acest lucru va contribui la întărirea substanței, scoțând produsul din congelator, încercați să răzuiți cu grijă rășina crăpată de la impactul temperaturii scăzute.
 • În loc de un cuțit ascuțit, puteți încerca să frământați materialul ca și cum ar fi hârtie, iar particulele de rășină vor cădea probabil. În general, nu totul este atât de ușor și simplu și nu este întotdeauna posibil să scăpați de problemă la domiciliu cu ajutorul înghețului.
 • În cazul în care substanța vâscoasă problematică nu a putut fi îndepărtată cu ajutorul frigului, încercați să folosiți o metodă radical opusă. Așezați un strat gros de șervețele de bucătărie sub pată, acoperiți-o cu hârtie și încălziți-o cu ajutorul unui uscător de păr. Unele gospodine asigură că pata se va încălzi, se va înmuia și va curge singură. Dar, în cele mai multe cazuri, acest experiment duce la situații deplorabile, deoarece marginile rășinii se întind din ce în ce mai mult pe haine. Am scris despre această metodă în recenzie: cum scoți guma de mestecat de pe haine.

LUAȚI AMINTE! Este recomandabil să luați aceste măsuri chiar dacă ați decis să duceți articolul la o curățătorie chimică. Cum sa scapi de petele de rășină de pe haine, desigur, cunosc în curățătorii, dar astfel de pete, de regulă, sunt dificil de îndepărtat chiar și în condiții profesionale.

Înainte de a plasa produsul în frigider, amintiți-vă că pentru țesăturile subțiri, prelucrarea la temperaturi scăzute nu este potrivită, deoarece materialele delicate pot deveni inutilizabile din cauza înghețului.

Pregătirea pentru proceduri

Înainte de curățare, articolele murdare trebuie pregătite:

 1. Scuturați praful și scamele cu o perie sau cu o rolă lipicioasă.
 2. Verificați rezistența materialului la detergent într-o zonă puțin vizibilă: un buzunar sau o cusătură laterală.
 3. Îndreptați articolul pe podea sau pe masă și așezați o scândură de lemn (sau o placă de tăiat) sub pată.
 4. Umeziți materialul din jurul zonei murdare, acest lucru va ajuta la evitarea urmelor.

Cum să scoți rășina de brad de pe haine?

IMPORTANT! Pentru a obține o eficiență ridicată, este necesar să combinați mai multe metode de curățare populară. Dar nu uitați că, începând cu oricare dintre ele, este mai bine să testați cât de stabilă este culoarea țesăturii. Puteți face acest lucru prin selectarea unei zone pe partea adversă a produsului. În acest caz, dacă lucrul nu trece testul, acest loc nu va fi vizibil în timpul purtării ulterioare. În consecință, dacă culoarea țesăturii se schimbă de la influența soluției selectate, aceasta nu poate fi folosită pentru curățare.

Cum să scoți rășina de brad de pe haine

Benzină

Benzina purificată, care se găsește în magazinele de bricolaj, este potrivită pentru curățarea petelor la domiciliu. Combustibilul pentru autoturisme nu este potrivit! Înmuiați o cârpă de bumbac în benzină și prelucrați-o pata prin mișcări de tamponare până când se dizolvă complet.

Acetonă

Potrivită pentru materiale dense vopsite cu culori rezistente. Aplicați acetonă pe zona pătată, apoi aplicați un disc de bumbac umezit timp de câteva minute. Îndepărtați orice reziduuri de smoala și spălați haina la mașină.

Kerosenul

Umeziți zona murdară a țesăturii cu kerosen, îndepărtați rășina. Ștergeți reziduurile cu amoniac și spălați-le într-o mașină automată.

Substanțele enumerate mai sus se caracterizează printr-un miros înțepător și efecte agresive asupra pielii și membranelor mucoase umane. Prelucrarea trebuie efectuată cu mănuși și mască, într-o încăpere bine ventilată.

Alcool și terebentină

Despre eliminarea acestei probleme cu terebentină și alcool știu bunicile noastre, deoarece această metodă a fost folosită cu succes de mult timp de către popor.

Pentru a îndepărta murdăria, prelucrați mai întâi pata cu terebentină, lăsând-o timp de o jumătate de oră. După aceea, aplicați alcool pe pată. Nu frecați prea intens ambele substanțe, tamponați doar pata de câteva ori. Dacă frecați prea intens, puteți doar agrava situația: pata va pătrunde și mai adânc în țesătură și va fi mult mai dificil să o curățați.

După prelucrarea murdăriei, este posibil ca pata să nu dispară imediat, ci să dispară doar după o anumită perioadă de timp. Pentru a scăpa de mirosul neplăcut ascuțit după tratamentului cu terebentină și alcool, articolul trebuie spălat cu detergent.

Îndepărtarea cu fier de călcat

Îndepărtarea rășinii cu un fier de călcat

Această metodă este acceptabilă în cazul în care produsul este confecționat din țesături delicate, cum ar fi mătasea sau sifonul. Faceți provizii de șervețele sau prosoape de hârtie, acoperiți țesătura cu ele pe ambele părți: față și spate. Acum călcat zona cu pată, în același timp, schimbați periodic șervețelele. După procedura de curățare, lucrul trebuie neapărat spălat.

Prin prelucrare termică pot fi îndepărtate petele de smoala mici și proaspete de rășină de brad. După pete vechi și extinse, în majoritatea cazurilor rămâne o urmă.

Haideți să aflăm cum altfel puteți depăși această problemă dacă fierul de călcat sau uscătorul de păr nu v-a ajutat să curățați complet lucrul. Citește și: cum cureți fierul de călcat acasă.

Apă carbogazoasă

Pe internet, puteți găsi o mulțime de sfaturi despre cum să curățați murdăria cu ajutorul ape carbogazoase.

Băuturile «chimice» precum Coca-Cola sau Fanta dizolvă gudronul la fel de bine ca și produsele industriale de îndepărtare a petelor. Aceste băuturi conțin mult acid ortofosforic.

În acest scop, se recomandă să înmuiați hainele murdare într-un lighean cu băutură și să le lăsați pentru o perioadă de timp. După o astfel de înmuiere, pata devine moale și ușor de îndepărtat cu o perie.

Detergent de spălat vase și ulei

În cazul în care articolul care trebuie curățat este din lână, se poate folosi detergent de vase. Înainte de această operațiune, aplicați ulei de floarea-soarelui pe murdărie și lăsați-l timp de zece minute. Pentru a aplica detergentul, folosiți un tampon de bumbac sau de tifon. După efectuarea manipulărilor privind curățarea, produsul trebuie neapărat spălat. Citește și: cum cureţi urmele de scotch.

Ulei vegetal pentru articole din piele

Ulei vegetal pentru articole din piele

Dacă v-ați murdărit jacheta de piele preferată în timpul unui picnic sau al unei plimbări în parc, nu disperați și nu vă grăbiți să o aruncați. În ajutor va veni un simplu ulei vegetal, care se găsește la fiecare bucătărie. Cu ajutorul acestuia, puteți scăpa în câteva minute de o pată de pe haine sau de pe geanta de piele.

Pentru a face acest lucru, aplicați ulei vegetal pe locul afectat și prelucrarați bine. După aplicare, lăsați-l timp de douăzeci de minute, apoi spălați-l cu o soluție de săpun. Pentru a evita mirosul, după curățarea lucrului este de dorit să se spele cu detergent.

Amestec de amidon si amoniac

Nu ați observat imediat smoala lipita și nu ați luat măsurile necesare? Ce ar trebui să faceți în acest caz, dacă a trecut mult timp?

Un amestec de o lingură de amidon, câteva picături de amoniac și terebentină poate ajuta la îndepărtarea petei. Locul murdar trebuie uns cu acest amestec și lăsat să se usuce. După uscare, echipați-vă cu o perie cu fire de păr rigide și încercați să îndepărtați pata. Dacă este necesar, puteți repeta din nou procedura.Puteți citi despre această metodă în detaliu în recenzia noastră: cum scot petele de vin roșu de pe haine.

Terebentină

Produsul este un amestec de uleiuri pe bază esențială din diferite părți de arbori din familia pinilor, care dizolvă perfect rășinile. De asemenea, se aplică pe un disc de bumbac, care se pune pe zona murdară, apoi se spală lucrul.

Îndepărtarea cu alcool medicinal

Este bun pentru a șterge urmele de uleiuri de lemn de pe țesăturile din bumbac, denim, in. Nu aplicați această soluție pe materiale prea subțiri, deoarece fibrele se pot dizolva. Aplicați puțin alcool pe pată cu un tampon de bumbac și așteptați 10-15 minute. Îndepărtați reziduurile cu o cârpă și spălați articolul ca de obicei. Citiți și: cum speli adidașii la mașina de spălat și manual.

Utilizarea de «White spirit»

Detergent pentru îndepărtarea petelor

Ajută la curățarea petelor de pe materialele sintetice. Înmuiați un tampon de bumbac în solvent, puneți-l pe pată și lăsați-l să se absoarbă. După 30 de minute, îndepărtați reziduurile și spălați articolul manual sau automat.

Gel antibacterian

Dezinfectanții au adesea alcool adăugat în ei. Aplicați antisepticul cu generozitate pe pată, frecați cu o perie sau țesătură de țesătură. Frecarea accelerează procesul de dizolvare. Turnați mai mult gel dacă este necesar. Faceți-o până când pata dispare complet.

Produse de îndepărtare a petelor specializate

Puteți încerca să rezolvați o astfel de problemă și cu ajutorul unui dispozitiv de îndepărtare a petelor cumpărat dintr-un magazin de feronerie. În cazul utilizării unor astfel de produse, trebuie să urmați în mod evident instrucțiunile producătorului — cum să spălați smoala de pe haine.

Adesea, produsele de îndepărtare a petelor sunt destul de eficiente în îndepărtarea petelor de gudron. Instrucțiunile de utilizare a acestora sunt destul de simple și accesibile. De regulă, eticheta enumeră tipurile de țesături care pot fi supuse curățării.

«Dr. Beckmann»

«Dr. Beckmann Stain Remover» este conceput pentru îndepărtarea rapidă și eficientă a petelor de pe orice tip de țesătură. Este capabil să îndepărteze petele de grăsime, ceară, smoala, ulei si bitum.

Utilizarea este foarte simplă — aplicați produsul pe zona respectivă și lăsați-l să își facă efectul. După ce reacția a avut loc, pata se curăță și se îndepărtează pur și simplu cu șervețele și o perie.

«Antipyatin»

Produsul este un înălbitor concentrat special pentru haine albe, conține oxigen activ, care este capabil să ajute chiar și la eliminarea gudronului de pin. Pulberea se diluează cu apă până la consistența unui terci și se prelucrează pata.

În câteva minute, produsul ar trebui să acționeze, iar petele vor dispărea treptat. Se recomandă să frecați zona și să spălați hainele.

Produse de îndepărtare a petelor specializate

«Vanish OXI Action»

Ca solvent, este permisă utilizarea aproape a oricărui agent de îndepărtare a petelor. Mai convenabil pentru rezolvarea problemei — forma lichidă, de la producătorul Vanish.

Lichidul se aplică pe zona cu probleme și se lasă timp de câteva minute. Dacă produsul se scurge, este mai bine să se înmoaie din abundență un tampon de bumbac cu el și să se aplice pe pată. După ce pata a devenit vâscoasă, se îndepărtează cu ajutorul unei flaneluri.

Eliminarea mirosului după îndepărtarea petelor

Țesăturile absorb rapid mirosurile externe. După îndepărtarea murdăriei, trebuie eliminate mirosurile neplăcute de benzină, terebentină, white spirit și alte substanțe.

Iată o mică listă:

 • Pulberea de muștar — este un absorbant excelent. Se presară pe zona dorită, se scutură și se clătește în apă caldă.
 • Sare calcinată — înmuiați hainele într-o soluție caldă, lăsați-le timp de o jumătate de oră. După aceea, spălați ca de obicei în mașină.
 • Peroxid de hidrogen — este potrivit pentru țesăturile albe. Dizolvați o sticlă de peroxid în apă caldă și lăsați haina timp de 30 de minute. Clătiți cu apă rece și mirosul va dispărea.

Cum să scoți rasina de pe mâini?

Îndepărtarea murdăriilor de pe pielea mâinilor:

 • Cremă pentru copii (sau orice altă cremă hrănitoare) — se aplică un strat gros pe pată, se spală după o jumătate de oră sub apă caldă.
 • Ulei vegetal —- se înmoaie, se lasă să acționeze timp de 30-40 de minute, se spală cu o flanelă rigidă.
 • Soda — se amestecă pulberea cu apă până se obține o pastă. Faceți o compresă, spălați-vă cu apă caldă după 30 de minute.

Sfaturi utile

IMPORTANT! Nu utilizați niciodată produse care conțin acetonă pentru a curăța țesăturile delicate. Riscați să stricați articolul, făcându-l imposibil de purtat.

Pete de smoală de pin

 1. Pentru articolele delicate, este potrivită metoda cu ulei vegetal și detergent de vase.
 2. Există anumite materiale care nu pot fi tratate cu alcooli și acizi. Înainte de curățare, studiați cu atenție proprietățile țesăturii din care este fabricat produsul.
 3. Pentru a îndepărta rășina de pe hainele din blană și piele de căprioară este mai bine să folosiți alcool.
 4. Înălbitorul poate fi utilizat exclusiv pentru țesăturile de culoare albă.
 5. Pentru a evita creșterea gradului de murdărire, presărați pudră de talc sau amidon pe margini.
 6. Țesăturile de lână «nu se tem» de terebentină, dar dacă sunt de culoare deschisă, este mai bine să folosiți săpun și alcool.
 7. Va fi mai ușor să vă ocupați de o pată mică dacă o aplicați cu un picurător sau cu tampoane de bumbac.
 8. Curățați pata de la margini spre mijlocul acesteia, acest lucru va face curățarea mult mai ușoară.
 9. Țineți minte că pata de gudron se îndepărtează de pe partea inferioară a articolului.
 10. Înainte de a începe curățarea, puneți hârtie absorbantă pe partea din dosul țesăturii.
 11. Uscați articolele la aer.

REMARCĂ! Urmând recomandările de bază, problema se rezolvă destul de rapid și eficient. Citește și: cum sa scapi de părul de pisică de pe haine.

Pentru a rezuma

A obține o neplăcere sub formă de picături de rasina pe hainele tale este foarte simplu, este de ajuns să te așezi pe o bancă sub un arbore de plop sau un pin proaspăt tăiat. De asemenea, persoanele care lucrează cu polimeri artificiali trebuie să îndepărteze în mod regulat urmele de pe hainele de lucru.

Dar, după cum arată practica, este destul de real să curățați lucrurile. Pentru a face acest lucru, este suficient să selectați o metodă sau un produs pentru materialul lucrului murdar.

Ссылка на основную публикацию