Cum Cureți Rugina De Pe Metal: 36 solutii eficiente

Petele de rugină de pe obiectele metalice multora li se pare că sunt un fenomen normal care poate fi ignorat. Cu toate acestea, nu este atât de inofensiv pe cât pare. Cu timpul aceasta roade fierul și coroziunea devine ireversibilă, așa că, dacă apare un astfel de depozit, ar trebui să începeți să îl curetiți cât mai curând posibil. În acest articol am compilat multe metode posibile despre — cu ce si cum cureți rugina de pe metal in condiții casnice?

Există câteva moduri diferite cum scăpăm de rugina de pe obiectele metalice. Pentru a combate coroziunea, se folosesc paste și soluții speciale, cât și remedii pe care fiecare le are acasă. Există, de asemenea, metode de curățare mecanică. Eficacitatea depinde în principal de cât de ruginite sunt obiectele metalice și de cauza coroziunii.

De ce ruginește metalul?

Formarea și creșterea petelor este cauzată de oxidarea fierului de către oxigen și de umiditatea din aer. Când fierul reacționează cu apa, se formează baze, iar cu oxigenul se formează oxizi. Ca urmare, rețeaua cristalină a metalului începe să se descompună, și apoi coroziunea și deformarea piesei. Procesul este accelerat de factori precum umiditatea ridicată și o suprafață mare în care obiectul metalic este în contact cu aerul.

Principalele cauze ale «ruginei» sunt inevitabile:

  1. Distrugerea stratului protector. Structurile metalice sunt acoperite cu o vopsea specială pentru a le proteja de influențele mediului. Treptat ea se dezlipește și se desprinde de la suprafață. Petele de rugină apar imediat și se răspândesc pe zonele expuse.
  2. lipsa prelucrarii anticoroziv. Dacă construcțiile și obiectele nu sunt prelucrate la timp, problema apare rapid, mai ales dacă acestea intră în contact cu umiditatea.
  3. Zgârieturile, crapăturile și așchiile imperceptibile pot provoca, de asemenea, apariția coroziunii.
  4. Interacțiunea dintre metale diferite, aliaje cu cantități mari de carbon.
  5. Fluctuații frecvente ale temperaturii ambientale.
  6. Frecarea între obiectele de fier.
  7. Timp lung de expunere la umiditate.
  8. Prezența elementelor chimice, a clorurii de sodiu sau de potasiu într-un mediu umed, în contact cu fierul.
  9. Reziduuri de grăsime depuse pe stratul de acoperire al produsului după contactul cu acesta.
  10. Se află în lichide sau în sol cu curent static sau continuu.

IMPORTANT! Petele de rugină trebuie îndepărtate imediat ce apar. Acest lucru este deosebit de important în anumite cazuri: de exemplu, înainte de aplicarea vopselelor sau a straturilor de protecție și înainte de îmbinarea pieselor.

Protecția metalelor împotriva coroziunii

Pentru a asigura o protecție fiabilă împotriva formării proceselor corozive, se folosesc diferite tehnici. Fiecare dintre ele este exclusivă și are caracteristici specifice.

Moduri de protecție împotriva coroziunii:

  • Strat de acoperire chimică. În cele mai multe cazuri, acestea sunt pelicule subțiri de oxid care se formează pe suprafața structurii sub influența aburului și a aerului. O metodă obișnuită de oxidare constă în prelucrarea materialelor într-o soluție de acid azotic încălzită la 140°C.
  • Strat de vopsea. Principalul dezavantaj al acoperirilor este rezistența scăzută a acestora la schimbările rapide de temperatură și la deteriorările mecanice.
  • Produse sub formă de praf. Se aplică în cabine de vopsire sigilate cu un aparat special.
  • Produse de acoperire pe bază de polimeri.

ATENȚIE! Ultima opțiune este considerată cea mai bună dintre toate cele recomandate. După prelucrarea cu polimer lichid, se formează o peliculă puternică, rezistentă la variațiile de temperature, impactul componentelor chimice, conținutul crescut de umiditate.

Cum eliminam rugina? Tipuri mecanice

Acest grup de metode se utilizează în cazul în care adâncimea de pătrundere a coroziunii nu este încă foarte mare.

Instrumente electrice și accesorii

Utilizarea accesoriilor la mașini de găurit, polizoare unghiulare sau șurubelnițe. Utilizarea duzelor speciale de curățare este o metodă mai rapidă și mai puțin consumatoare de timp. Cu toate acestea, este nevoie de utilizare uneltelor, de echipamentul necesar și de o fixare sigură a obiectului care trebuie curățat.

Îndepărtarea cu o perie de sârmă

Periile cu peri metalici sunt cele mai ușor de curățat manual. Oferă rezultate bune în cazul leziunilor mici și superficiale. Periile din alamă curăță cel mai bine. Dezavantajele acestui proces sunt praful fin de la «rugină» și reziduurile de calcar.

Algoritmul pentru curățare:

  1. fixați ferm piesa ruginită;
  2. frecați locurile cu probleme printr-o mișcare circulară;
  3. indepărtați periodic praful ruginit îndepărtat.

În cazul în care zona afectată este mare, utilizarea periilor va fi ineficientă, deoarece această metodă necesită multă muncă și consumă mult timp.

Șmirghelul sau hârtia abrazivă

Atunci când decideți cum cureti rugina de pe obiectele metalicela la domiciliu, nu trebuie uitată vechea metodă încercată și adevărată și materialul abraziv, «șmirghel». Începeți cu granule de hârtie grosiere și treceți treptat la granule de hârtie mai fine.

Ce fel de șmirghel să folosiți pentru a curăța rugina:

  • hârtia cu granulație grosieră este utilizată pentru curățarea murdăriei grosiere;
  • pentru finisare va fi necesar un material cu granulație fină.

RECOMANDARE! Pentru a conferi metalului un luciu natural, se recomandă aplicarea unei paste GOI. Dezavantajul acestui proces este costul fizic ridicat, dar calitatea este de 100%.

Folie alimentară

Metoda este bună pentru curățarea rapidă a petelor mici din casă. Înfășurați o folie de aluminiu obișnuită într-o minge și puneți-o în apă fierbinte sau într-o soluție de oțet încălzit cu 3%. După aceea, frecați zonele ruginite cu o minge de folie până când acestea sunt complet curate.

Sablare cu nisip

Această metodă este foarte eficientă, dar este utilizată în principal în mediile industriale în producția de piese metalice. Pentru uz casnic, echipamentul ar costa prea mult, așa că are sens să fie folosit doar pe o zonă corodată foarte mare. Принцип действия заключается в том, что, струя песка выбрасывается из сопла на огромной скорости, и ржавчина быстро откалывается.

Caracteristicile procedurii:

  • Puteți construi singur acest echipament. Veți avea nevoie de un pistol de nisip special, un mic compresor, un cilindru de nisip și piese de conectare.
  • Lucrările trebuie efectuate numai cu echipament de protecție. În lipsa acestuia, praful care se formează poate pătrunde în plămâni și poate cauza probleme grave de sănătate.
  • Pentru prelucrare pot fi utilizate diferite tipuri de componente abrazive.

Avantaje — este posibil să se curețe zonele greu accesibile și să se schimbe textura suprafeței produsului.

Prelucrare chimică

Curățarea chimică constă în utilizarea diferitelor substanțe și a amestecurilor acestora. Să aflăm, cum să scăpăm de rugină de pe obiectele metalice la domiciliu folosind metode chimice și ce substanțe sunt necesare pentru acest lucru.

Utilizarea amestecurilor

Există două tipuri comune de amestecuri care sunt foarte bune la îndepărtarea ruginii de pe obiectele din metal.

Primul include:

  • 45 g de alcool amoniacal;
  • 50 g de sodă caustică;
  • 200 g de soluție de formol 40%;
  • 500 ml de apă.

Al doilea amestec este format din următoarele componente:

  • 100 ml de acid clorhidric;
  • 1 litru de apă;
  • 30 ml din primul amestec.

În primul rând, suprafața ruginită trebuie curățată bine cu benzină și apoi obiectul trebuie să fie înmuiat în amestec timp de aproximativ 20 de minute. După acest proces, rugina se desprinde perfect de pe suprafață.

Rugina pe haine

În cazul în care hainele de culoare deschisă sunt pătate de rugină, se poate folosi o soluție de acid clorhidric 2 % pentru a îndepărta petele inestetice. Înmuiați haina pătată într-o soluție de acid, până când pata se îndepărtează și apoi clătiți-o în următorul amestec: dizolvați 3 linguri de amoniac în 1 litru de apă. Hainele pot fi apoi spălate în mod normal, iar petele vor dispărea complet. Află cum cureți petele de vopsea de pe haine în articolul nostru.

Curățarea cu acid sulfuric

Înainte de a scăpa de rugina de pe metal, trebuie reamintit faptul, că această soluție este destul de agresivă, astfel încât trebuie adăugat un agent inhibitor la soluție pentru a proteja suprafața de efectele sale. De exemplu, un amestec de 5 % acid sulfuric și o jumătate de gram de urotropină funcționează bine. După prelucrarea cu această soluție, coroziunea va începe să dispară.

De exemplu, o soluție de acid sulfuric și zinc este potrivită pentru a separa o piuliță de un șurub care s-a «lipit» de ea. Faceți un «guler» înalt din plastilină peste piuliță pentru a face un fel de bol. Turnați o soluție de acid în el și puneți o bucată mică de zinc. Acidul va începe să mănânce rugina și aceasta se va depune pe zinc. După 24 de ore, piulița poate fi îndepărtată cu ușurință.

Acid fosforic

Gama de utilizări este largă — medicină, producție agricolă, industria alimentară etc. Acidul nu numai că va ajuta la eliminarea problemei, dar va acționa și ca un fel de convertor, ducând la formarea unui strat protector pe zona afectată, care va preveni sursa de coroziune.

IMPORTANT: Veți avea nevoie de un compus de 15 sau 30%. Pulverizați suprafața cu un pistol de pulverizare. Nu clătiți, ci așteptați să se usuce complet.

Ingredientele soluției:

  • 1 litru de acid fosforic;
  • 15 ml de vin;
  • 5 ml de butanol.

Kerosen

Mirosul înțepător al produsului petrolier este puțin probabil să permită orice prelucrare într-un spațiu închis in bucătărie sau baie. Cu toate acestea, nu este dificil să curățați piesele mici într-un recipient închis.

Pașii sunt următorii: mai întâi curățați depunerile cu o cârpă emery sau cu o perie de fier. Suprafața se șterge apoi cu grijă cu o cârpă sau un burete înmuiat generos în kerosena. Apoi, piesa este plasată într-un recipient cu produsul petrolier.

Durata procesului depinde de circumstanțe, de cât de răspândită este coroziunea. Uneori sunt suficiente 15-20 de minute, alteori câteva ore, destul de des până la câteva zile. Cu toate acestea, dacă problema este mai gravă, procedura se repetă de mai multe ori. În acest scop, puteți utiliza, de asemenea, — motorină.

Solvenți de rugina

Toate produsele de mai jos sunt foarte solicitate (totul este simplu și accesibil) și eficiente. Fiecare dintre compoziții conține în mod necesar un anumit tip de acid, care sunt eficiente și previne coroziunea.

Ce ar trebui să memoreze cei care vor cumpăra solvenți? Acestea sunt disponibile pentru suprafețe exterioare și ascunse. Diferențele constau în modul în care sunt utilizate și în agresivitatea față de diferite produse — vopsea, cauciuc, plastic.

Solvenții specializați au o penetrare excelentă în profunzime (chiar și pentru microfisuri), o aderență sporită la substrat și nu deteriorează vopselele și lacurile. Distrugătorii de rugină sunt produși sub formă de: spray-uri, pulverizatoare, lichide, geluri.

Să ne uităm la cele mai populare:

  1. «LOCTITE 8019 400 ML» este un pistol de pulverizare. Cea mai bună opțiune atunci când trebuie slăbite elementele de fixare ruginite. Are o pipetă prelungită practică pentru aplicarea în locuri greu accesibile.
  2. «Neomid 570» — lichid, concentrat. Destinat prelucrărilor exterioare și interioare pe beton, ceramică, piatră, metal, vopsea și email.
  3. «ANTICORIT DFG” este un pistol de pulverizare. Îndepărtarea ușoară și rapidă a coroziunii de pe ansambluri, structuri, elemente de fixare.
  4. «11150400 Weicon», «Ligui Moly MoS2 Rostloser» sunt spray-uri obișnuite cu proprietăți de lipire și hidrofobie.
  5. «Wurth Rost Off” este un producător de produse de îngrijire auto. Această gamă oferă diverse formulări pentru toate aplicațiile de curățare.
  6. «B 52» este o pastă de gel. Potrivit pentru metale neferoase și feroase, materiale plastice, plăci ceramice, țesături, faianță și lemn.
  7. «WD-40, 521», «Neomid Anti-rust» etc.

ATENȚIE! Majoritatea detergenților auto și a lichidelor sanitare pot fi folosite pentru a îndepărta petele «roșii» de pe haine. Chiar și cele mai încăpățânate pete de pe bumbacul alb vor dispărea fără urmă.

Convertoare de rugină

Pe piața actuală există o gamă largă de convertoare disponibile pentru a remedia exact această problemă. Intrând în contact chimic cu oxidul, produsul îl neutralizează în mod eficient și formează un strat protector și rezistent. Reactivul reacționează destul de repede după aproximativ 15 minute, iar acesta este unul dintre avantajele definitive ale substanței.

Există trei tipuri principale:

  • Fără acid. Ingredientul activ este taninul vegetal. Avantaje — nu se teme de apă, utilizat pentru protecția structurilor metalice.
  • Neutru. Ingredientul activ este zincul.
  • Acidă. Ingredientul activ este acidul fosforic. Dezavantajul este că lichidele sunt folosite numai pe suprafețe uscate.

Cele mai populare sunt:

  1. «Loctite 7505 (Super Rost Killer)” este un produs pe bază de latex sintetic. Aplicat în două straturi, produsul se transformă după 1,5-2 ore într-o bază întunecată și rezistentă, gata pentru o nouă aplicare.
  2. «Docker Ifhan-58PP» este un amestec, absolut inofensiv, adesea folosit în gospodării, ingredientul activ este taninul organic.
  3. «Zinckar» este un lichid, ingredientul activ este acidul ortofosforic în compoziție cu zinc, formează o peliculă rezistentă puternică la elemente complexe.
  4. «Fenom» este o soluție pe bază de acid ortofosforic, tolerează diverse procese de sudură, stratul solid face ca aderența metalului la vopsea sau la aplicarea bitumului să fie de peste trei ori mai mare.
  5. «Permatex» este un gel lichid care nu trebuie spălat și care se folosește înainte de vopsirea caroseriilor auto și acționează ca un grund.
  6. «Kudo KU-70005” este un produs eficient pentru așchii și zgârieturi datorită puterii sale de penetrare.
  7. «Autoprofi, Rust Remover, Eltrans, Kolchuga» sunt aerosoli și pulverizatoare populare ale căror performanțe sunt apreciate de majoritatea consumatorilor.

SFAT! Înainte de a selecta și achiziționa un convertor, este recomandabil să consultați mai întâi un expert. Evaluați în mod clar problema specifică și determinați dimensiunea acesteia, gândiți-vă la rezultatul final pe care doriți să îl vedeți și procedați la alegere.

Metode populare

Curățarea cu acid citric

Această metodă este bună pentru curățarea obiectelor mici. Acidul citric poate fi cumpărat de la aproape orice magazin alimentar și diluat în apă până la concentrația potrivită. Obiectul ruginit se introduce în întregime într-o soluție acidă de cel puțin 5 % timp de câteva ore, apoi se scoate și se îndepărtează rugina cu o perie metalică.

O regulă de bază obligatorie pentru procesul cu metal este degresarea prealabilă a suprafeței. Lime, lămâie este acceptabil pentru un proces superficial. Această metodă este eficientă atunci când trebuie curățate chiuvetele de bucătărie sau vasele de metal.

Trebuie menționată capacitatea produsului de a nu dăuna aspectului vopselelor de pe suprafețele metalice, precum și calitatea de «îndepărtare a ruginei» de pe hainele de culoare deschisă.

Esență de oțet sau acid

Acidul acetic poate fi folosit pentru a îndepărta rapid rugina de pe metal. În cazul în care penetrarea este puternică, se va folosi în schimb esență acetică (70%).

Puneți obiectele mici în întregime în soluție și lăsați-le acolo timp de aproximativ o jumătate de oră. Atunci când curățați piese mari, cel mai bine este să turnați produsul într-un pistol de pulverizare și să pulverizați un strat uniform pe suprafața ruginită. Alternativ, acidul poate fi frecat pe piesă cu o cârpă. După 30 de minute, rugina va începe să se desprindă.

LUAȚI AMINTE! Creșterea temperaturii va contribui la accelerarea reacției. În acest scop se poate folosi un uscător de păr: suprafața metalică este bine încălzită și apoi tratată cu soluția. Chiar și cea mai mică diferență de temperatură face posibilă eliminarea problemei mult mai rapid și mai eficient.

Peroxid de hydrogen

Peroxidul este un dizolvant eficient. Destul de des utilizat în viața de zi cu zi pentru restaurarea exteriorului, a ustensilelor de bucătărie, a elementelor de legătură și a construcțiilor care au fost în condiții nefavorabile. Cu toate acestea, probabil că puțini oameni știu că peroxidul și amoniacul pot constitui un produs «însoțitor» destul de bun.

Compoziția necesită:

  • 50 g de peroxid de hidrogen;
  • 100 g de alcool amoniacal.

Se amestecă ingredientele într-un recipient, se înmoaie o cârpă, un tampon de bumbac sau un burete în soluție, se aplică pe zona cu probleme și se lasă să acționeze timp de 15-20 de minute. Apoi se lucrează cu o perie.

Puteți, de asemenea, să preparați o soluție ca aceasta:

  • 100 g de peroxid;
  • 30-40 g de acid citric;
  • 200 ml de apă.

Obiectul care urmează să fie prelucrat, instrumentul, este scufundat în lichid. Reacția începe aproape imediat și, după 10-12 ore, rezultatele vor fi vizibile. Metoda ajută la eliminarea oxizilor roșii.

REȚINEȚI! Dacă rugina este adâncă, puteți folosi o metodă mecanică. Multe gospodine recomandă adăugarea a 20-25 de grame de sare în lichid pentru a fi eficient.

Glicerină

Amestecarea glicerinei în proporții egale cu unul dintre următoarele ingrediente — pudră de dinți, lichid de spălat vase sau cretă pudră — constituie un bun înălbitor pentru țesăturile colorate.

Se diluează amestecul cu apă până se obține o pastă cremoasă, se aplică pe zona murdară și se așteaptă 24 de ore. După 24 de ore, puneți haina la spălat.

Soda caustic

Pentru a face un amestec care să conțină acest ingredient va fi nevoie de puțină muncă, dar rezultatul este garantat. Folosit pentru a îndepărta «rugina» de pe oțel.

Pentru a o pregăti, aveți nevoie de:

  • 300 ml de apă;
  • 50 g de hidroxid de sodiu;
  • 250 g de formol 40%;
  • 50 g de amoniu.

Se diluează substanța gata de utilizare cu un litru de apă și se introduc sau se prelucrează părțile afectate. Timpul de reacție este de 15-30 de minute, deoarece este direct legat de gradul de coroziune al materialului.

Mulți oameni au încercat această rețetă pe cont propriu și sunt mulțumiți de rezultat, continuând să o folosească în mod activ până în prezent.

În final

Există un număr destul de mare de metode, substanțe chimice, tehnici și rețete disponibile pentru a combate rugina. Lista este într-adevăr foarte lungă și este imposibil să o enumerăm pe toată, deoarece «experimentatorii» folosesc o mare varietate de compuși, proporții de componente și tehnici. Eficiența și viteza procesului depind exclusiv de amploarea zonelor de coroziune.

În situații grave, va fi necesar să se folosească formulări multicomponente. Petele mici și «proaspete» de culoare cafeniu-roșiatică pot fi îndepărtate cu remedii casnice obișnuite. Cu toate acestea, în orice caz, trebuie să fiți pregătit pentru faptul că ar putea fi nevoie de mai mult timp și efort pentru a rezolva problema.

Ссылка на основную публикацию