Cum Cureți Rugina De Pe Metal

Bună tuturor, astăzi vom vorbi despre cum să îndepărtăm rugina de pe metal. Rugina este o problemă comună cu care se confruntă mulți oameni, mai ales cei care lucrează cu obiecte metalice. Aceasta poate apărea pe orice, de la unelte de grădină la mașini, și poate provoca daune serioase dacă nu este tratată.

Dar nu vă faceți griji, există câteva metode simple și eficiente care vă pot ajuta să scăpați de rugină și să readuceți metalul la aspectul său original. Haideți să începem!

Curățarea mecanică

Rugina este un rău inevitabil care apare în viața fiecărui metal. Aceasta poate provoca deteriorarea calității metalului și îi poate reduce rezistența. Dar nu vă faceți griji, există metode de curățare mecanică a ruginei care pot readuce metalul la strălucirea și rezistența sa inițială.

Curățarea cu peria

Una dintre cele mai ușoare și mai accesibile metode este curățarea periei. Folosind o perie metalică, puteți îndepărta eficient rugina de pe suprafețele metalice. Această metodă este utilă în special pentru obiectele mici și pentru locurile greu accesibile.

Șlefuire

Dacă rugina de pe metal este prea încăpățânată sau dacă suprafața este prea mare pentru a fi curățată manual, puteți folosi o unealtă electrică, cum ar fi un burghiu sau un polizor unghiular. Folosind un accesoriu de tip perie sau o roată de șlefuit, puteți îndepărta rugina de pe metal rapid și eficient.

Șmirghel

Rezolvarea întrebării despre cum să eliminați rugina din metal la domiciliu nu trebuie să uitați de vechea metodă testată în timp și de materialul abraziv – „șmirghel”. Începeți să lucrați cu boabe mari de hârtie, trecând treptat la o fracțiune mai fină.

Sablare cu nisip

Sablarea cu jet de nisip este o altă metodă eficientă de îndepărtare a ruginii de pe metal. Această metodă folosește un jet de nisip la presiune înaltă pentru a „lovi” rugina de pe suprafața metalului. Sablarea cu jet de nisip este deosebit de eficientă atunci când este vorba de obiecte metalice mari sau de zone greu accesibile.

Curățarea cu sablare abrazivă cu impact

Curățarea prin sablare abrazivă cu impact este o metodă prin care particulele abrazive lovesc suprafața metalului sub presiune ridicată. Această metodă este deosebit de eficientă pentru curățarea ruginei grele și a vopselelor vechi.

Metodele mecanice de curățare a ruginii din metal sunt metode eficiente și accesibile de restaurare a metalului. Ele pot fi folosite atât de profesioniști, cât și de producătorii casnici pentru a restaura și conserva obiectele metalice. Dar nu uitați, siguranța înainte de toate! Folosiți întotdeauna echipament de protecție atunci când lucrați cu metalul.

Prelucrare chimică

Îndepărtarea chimică a ruginii de pe metal poate fi realizată în mai multe moduri:

 • Soluție apoasă de 5% de acid clorhidric și acid sulfuric.
 • Acid ortofosforic.
 • Ulei de vaselină și acid lactic.
 • Tratarea cu oțet.
 • Prelucrarea cu acid citric.
 • Vindecarea cu bicarbonat de sodiu.
 • Procedură cu acid oxalic.
 • Oțet alb.

Vă rugăm să fiți atenți atunci când lucrați cu acizi și să folosiți întotdeauna echipament de protecție adecvat. Rețineți, de asemenea, că unele dintre aceste metode pot fi periculoase pentru metal, așa că ar trebui să începeți întotdeauna cu metoda cea mai puțin agresivă și să treceți la cele mai puternice doar dacă este necesar.

Convertizoare de rugină

Convertitorii de rugină sunt agenți chimici speciali utilizați pentru tratarea suprafețelor metalice afectate de coroziune. Aceștia transformă rugina (oxizi de fier) într-o barieră chimică protectoare, împiedicând astfel extinderea coroziunii.

Convertitorii de rugină se pot prezenta sub formă de lichid, gel, aerosol sau spray. Alegerea unui anumit produs depinde de gradul de coroziune, de tipul de metal și de condițiile de funcționare.

Este important de reținut că convertorii de rugină nu elimină rugina, ci o transformă într-un compus stabil care poate fi acoperit cu vopsea sau alt strat de protecție. Pentru o eficacitate maximă, se recomandă ca suprafața să fie curățată în prealabil de rugină grosieră și murdărie.

Vă rugăm să rețineți că trebuie respectate măsurile de siguranță atunci când lucrați cu convertoare de rugină, deoarece acestea pot conține substanțe chimice active.

Iată câteva dintre cele mai bune convertoare de rugină pe care le recomandă experții:

 • Loctite 7505: Acesta este un produs monocomponent pe bază de soluție apoasă de rășină de latex.
 • Wurth: Un produs de fabricație germană conceput pentru a dizolva rugina și a crea un strat protector.
 • Hi-Gear HG5718.
 • ASTROhim Antiruster.
 • Neomid 570 Professional Protect.
 • Fenom FN956.
 • Permatex Rust Treatment.
 • Autoprofi.
 • DINITROL RC800.
 • KUDO 150.

Alegerea unui anumit produs depinde de mulți factori, inclusiv de gradul de coroziune, tipul de metal, condițiile de funcționare etc.

Solvenți pentru rugină

Solvenții de îndepărtare a ruginei sunt agenți chimici utilizați pentru a îndepărta coroziunea de pe suprafețele metalice. Aceștia au capacitatea de a pătrunde în fisuri și de a îndepărta rugina, creând o peliculă protectoare care previne coroziunea ulterioară.

Solvenții de îndepărtare a ruginii sunt de mai multe tipuri diferite, printre care:

Solvenții de rugină sunt de diferite tipuri, inclusiv:

 1. Care conțin acid: Afectează fierul de diferite grosimi, face față petelor de rugină stătută. Acidul (ortofosforic, acetic, clorhidric), ca principal ingredient activ, reacționează cu oxidul de fier. Ca urmare, se formează o sare care poate fi îndepărtată cu ușurință.
 2. Conține inhibitori de coroziune: Blochează și încetinește procesul de ruginire a metalelor. Aceștia acționează asupra deteriorărilor superficiale și au proprietăți de protecție datorită diverșilor aditivi.
 3. Convertitori: Reacționează și transformă rugina (oxid de fier) într-un strat de grund protector. Odată tratată, zona deteriorată nu mai are nevoie de o amorsare suplimentară. De obicei, conțin zinc sau tanin.

Forme de eliberare a solvenților:

 1. Lichid: Se aplică pe suprafețe orizontale cu un volum mare de deteriorări cauzate de rugină. Cel mai des utilizat în atelierele de reparații auto.
 2. Aerosol: Se utilizează la deteriorări mici și în locuri greu accesibile. De exemplu, pentru a deșuruba un șurub ruginit.
 3. Gel: Datorită structurii sale vâscoase, nu se scurge, deci funcționează bine pe suprafețe înclinate și verticale.

Unele dintre cele mai bune substanțe de îndepărtare a ruginii pe care le recomandă experții includ:

 • B-52 Gel.
 • Liqui Moly MoS2 Rostloser.
 • Wurth Rost Off.

Vă rugăm să rețineți că este recomandat să curățați mai întâi suprafața de rugină grosieră și murdărie înainte de a aplica dizolvantul de rugină.

Protecția metalelor împotriva coroziunii

Protejarea metalului împotriva coroziunii este un aspect important atunci când se lucrează cu produse și structuri metalice. Există diverse metode de protecție împotriva coroziunii, printre care:

 1. Metode structurale: Acestea constau în protejarea suprafeței metalului cu acoperiri nesubțiri – panouri, garnituri de cauciuc, deflectoare.
 2. Metode pasive: Pe produsul metalic se aplică un strat subțire de acoperire, care îndeplinește caracteristici pur barieră, adică procesul de protecție constă în împiedicarea contactului metalului cu mediul extern.
 3. Metode active (electrochimice): Implică utilizarea anozilor pentru a proteja metalul de coroziune.
 4. Vopsirea cu utilizarea de compuși coloranți.
 5. Acoperirea cu pulbere.
 6. Aplicarea unui strat protector de zinc prin tehnologie de galvanizare la cald sau galvanică.
 7. Epilamarea – tratarea metalului cu substanțe tensioactive (agenți tensioactivi) sau epilamente.

Concluzie

Îndepărtarea ruginii de pe metal este o sarcină care poate necesita puțin timp și efort, dar rezultatul merită. Cu ajutorul metodelor descrise în acest text, veți putea să vă restaurați obiectele metalice și să le prelungiți durata de viață.

Nu uitați, întreținerea regulată și prevenirea ruginii este cea mai bună modalitate de a vă păstra metalul în stare bună. Mult noroc!

Notați acest articol