Cum Scapi De Scame De Pe Haine: 20 de metode

Ați purtat o rochie nouă de câteva ori, ați spălat-o și e deja în scame? Nu sunteți singuri! Problema scametelor de pe haine devine o problemă pentru mulți — indiferent dacă sunteți un purtător de haine ieftine sau de lux. Nu vreți să aruncați hainele aproape noi. Iar acum arată dezordonat. Ce puteți face? Astăzi vă vom spune cum scapi de scame de pe haine in conditii casnice, lenjeria de pat, șosete, pulovere, plafonul mașinii și alte lucruri.

Cum sa scapi de scame de pe haine

Chiar și atunci când hainele sunt purtate și îngrijite cu cea mai mare grijă, se pot forma scame. Acest lucru afectează aspectul și prezentarea țesăturii. Este destul de neplăcut când bluza ta preferată, rochia de lână sau pantalonii favoriți devin scame. Dar chiar dacă se întâmplă acest lucru, nu disperați și nu renunțați la hainele preferate — există o mulțime de modalități, cum sa cureti scamele de pe haine.

Dar înainte de a trece în revistă toate metodele și sfaturile gospodine cu experiență pentru a rezolva problema, să vedem de unde provin scamele de pe haine. Aveți puțină răbdare și citiți până la finalul articolului pentru a găsi cea mai bună opțiune pentru dumneavoastră.

De ce apar scame: Cauze

Scamele nu sunt întotdeauna un semn de calitate slabă, ele se pot datora unei îngrijiri și utilizări necorespunzătoare. Înainte de a da vina pe producător, analizați cu atenție compoziția și recomandările de pe eticheta produsului. Acest lucru vă va ajuta să găsiți cauza problemei.

Cea mai frecventă formă de scame se găsește în țesăturile moi, pufoase, cu scame sau fibre de poliester, acrilice sau nailon. Acestea sunt mai susceptibile de a se forma în «zonele cu probleme» — zone în care diferite părți ale țesăturii se freacă una de alta atunci când vă mișcați: coate, subsuori, manșete și decolteuri. De asemenea, se găsesc în zonele în care există o fricțiune constantă sau interacțiune cu alte obiecte, cum ar fi o geantă sau un rucsac.

Mai mulți factori pot fi identificați ca fiind principalele cauze ale scamelelor:

 • Compoziția țesăturii. Formarea de cocoloașe este adesea întâlnită în țesăturile tricotate și din lână, precum și în țesăturile cu o compoziție mixtă. Densitatea țesăturii nu este cel mai puțin important factor în acest caz. Acest lucru înseamnă că este mai probabil să se formeze noduri neatractive pe țesăturile lejere și pufoase decât pe cele netede și dense.
 • Îngrijirea necorespunzătoare a țesăturii. Nu uitați să citiți eticheta, care este de obicei cusută pe una dintre cusăturile laterale. Pe această etichetă veți găsi instrucțiunile de îngrijire a hainei. Dacă spălați la o temperatură prea ridicată, într-un mod greșit sau cu produse nepotrivite, nu va dura mult până când vor începe să se formeze scame. Dacă ați tăiat vreodată eticheta, căutați pe internet informații despre cum să aveți grijă de diferite tipuri de țesături.
 • Spălare intempestivă. O suprafață murdară face ca scamele să se lipească între ele, care se vor aduna apoi în cocoloașe.
 • Utilizarea de detergenți care nu sunt potriviți pentru îmbrăcăminte. În general, este acceptat faptul că lâna se spală cu detergenți lichizi, în timp ce țesăturile delicate se spală cu geluri. Dacă îmbrăcămintea este spălată cu un detergent care nu este potrivit pentru material, este posibil să observați că pe țesătură apar scame, contracții sau alte lucruri neplăcute.
 • Nu sunt respectate sfaturile pentru călcarea articolelor din lână.
 • Defecte de fabricație a țesăturilor. Uneori, scamele sunt rezultatul unui defect de fabricație. Acordați atenție calității, texturii și compoziției materialului atunci când cumpărați haine.

Scame de pe haine

După cum puteți vedea, o multitudine de motive pot duce la formarea scame pe haine. Și nu le putem evita întotdeauna. Așadar, este bine să știi cum să îndepărtezi scamele de pe haine acasă, astfel încât să arăți mereu îngrijit și ordonat.

Aparat de curatat scame

Puteți elimina scamele de pe haine rapid și eficient cu ajutorul unei mașini. Curăță aproape orice țesătură: fire, textile și lână. Costul acestui aparat este comparabil cu o singură ședință de curățare chimică, dar va dura ani de zile.

Construcția mașinii nu este complicată. Acesta este format dintr-un corp cu un buton de pornire și un recipient pentru colectarea scamei. Partea de tăiere este formată dintr-o plasă de sârmă și o lamă. Plasa nu permite la cuțite să atingă țesătura, în timp ce lamele taie delicat scamele de pe țesătură.

Setul include, de obicei, o perie pentru a curăța recipientul, un cablu USB, dacă aparatul este fără fir, și instrucțiuni cu descrieri și imagini.

Corpul este fabricat din plastic, iar partea de tăiere este din oțel inoxidabil. Este suficient de robustă pentru a nu se deteriora în cazul în care se prinde de nasturi sau cade pe podea.

Principiul este același cu cel al unui aparat de ras electric cu lame rotative. Singura diferență este dimensiunea suprafeței de lucru și dimensiunea ochiurilor de plasă sunt mai mari. În plus, fiecare unitate are un container de deșeuri detașabil.

Suprafața ochiurilor de plasă este presată împotriva țesăturii în timpul funcționării. Firele și scamele prinse în celulele de plasă sunt tăiate de cuțite care se rotesc la viteză mare.

Metoda de aplicare:

 1. Introduceți bateriile.
 2. Porniți cu ajutorul butonului.
 3. Lucrați suprafața produsului printr-o mișcare circulară.

Aparat de curatat scame

Modelele avansate au o lungime reglabilă a firului de tăiere, care poate fi utilă atunci când se prelucrează diferite tipuri de țesături.

Cum scapi de scame de pe haine in conditii casnice?

Există mai multe modalități de a scăpa de scame într-o rochie sau pantaloni. Unele tehnici sunt potrivite doar pentru anumite tipuri de țesături, utilizarea lor pe alte țesături nu numai că poate eșua, dar poate strica și aspectul hainei. Multe metode merită luate în seamă, în timp ce altele sunt sceptice și pot fi folosite doar pe propriul risc.

Mașină de tuns părul

Un trimmer vă va curăța hainele într-un mod similar. Diferența constă în faptul că instrumentul de operare funcționează pe principiul foarfecei. Utilizarea duzelor și reglarea cuțitelor vă permite, de asemenea, să modificați lungimea scamei care urmează să fie tăiată într-o gamă largă. Trebuie să aveți grijă să vă asigurați că cuțitele în mișcare nu prind falduri de țesătură sau bucle alungite, deoarece acestea vor fi tăiate.

Un dezavantaj serios este că astfel de dispozitive sunt concepute pentru a lucra cu părul rigid și aspru. Fibrele din fire sunt întotdeauna considerabil mai moi și pot rămâne prinse între suprafețele de lucru și pot provoca defecțiuni ale aparatului.

Set pentru bărbierit

Un aparat de ras obișnuit va rezolva problema scamei pe țesătura netedă. Nu contează dacă este cu lame interschimbabile, cu o singură lamă sau cu mai multe.

Această metodă este veche și aproape toată lumea o cunoaște. Este potrivit pentru îngrijirea articolelor netede, în special șosete, colanți tricotați, pălării și mănuși. În cazul în care țesătura tricotată este netedă, fără modele. În acest caz, cel mai bine este să folosiți o lamă de ras veche, care este deja un pic plictisitoare. Unul nou poate tăia cu ușurință haina.

Cum sa cureti scamele de pe haine cu o lamă de ras:

 1. Întindeți și fixați țesătura de lână astfel încât să o puteți manevra confortabil. Nu întindeți prea mult, deoarece acest lucru poate face ca haina să se întindă și să-și piardă forma.
 2. Sprijiniți briciul de suprafața țesăturii, fără să-l apăsați în jos, ci ca de sus, pentru a tăia scamele de pe haină. Glisați briciul de jos în sus pe haină pentru a prinde cât mai multe scame.
 3. Curățați toate locurile de pe jumper unde s-au format scame în acest fel.

Metode de indepartare a scamelor de pe haine

Aparatul este periculos pentru hainele și mâinile stăpânei și trebuie să aveți grijă când îl manipulați.

Pieptene

Un pulover din lână, acrilic sau cașmir poate fi curățat de scame cu un pieptene fin, cu dinți fini. O astfel de metodă, în afară de curățare, îmbunătățește și aspectul hainei. Pentru un efect optim și pentru a preveni încrețirea, pieptenele trebuie să fie paralel cu suprafața țesăturii.

Metoda de aplicare:

 1. Luați un pieptene, cu dinți mărunți.
 2. Lucrați suprafața deteriorată în direcția fibrelor.
 3. Colectați particulele pieptănate din sculă.

Manipulați cu grijă tricotajele cu pieptenele pentru a evita să agățați firul și să provocați o potrivire strânsă.

Perie pentru îndepărtarea scamei

Un lucru grozav pe care îl puteți găsi în magazinele de artizanat este o perie de curățare a hainelor. Aceasta este cea mai la îndemână perie de descurcare pe care o puteți cumpăra. Nu arată nimic deosebit, dar face o treabă excelentă în a curăța hainele de scame. Puteți curăța un jumper în doar un minut.

La urma urmei, scamele albe nu arată bine pe nimeni. Deci, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă curăța haina rapid și curat, căutați o perie ca aceasta.

Foarfece

Dacă hainele tale au cocoloașe mari, le poți tăia pur și simplu cu o foarfecă ascuțită. Este un proces lung și consumator de timp — cum îndepărtezi scamele de pe un pulover? Există, de asemenea, riscul de a vă deteriora pantalonii, rochia sau puloverul de lână.

Sfat: Pentru a îndepărta mai ușor scamele, pieptănați mai întâi puloverul cu un pieptene cu dinți mici. Pieptenele va îndepărta cele mai mici cocoloașe și vă va ușura îndepărtarea oricărei scame rămase.

Metode de indepartare a scamelor

Nu tăiați cu foarfeca scamele din dantelă, kapron sau mătase naturală! Țesătura va fi în mod inevitabil deteriorată.

Periuță de dinți

Nu aruncați o periuță de dinți uzată; aceasta vă poate ajuta să îndepărtați scamele de pe țesăturile delicate și cu fir lung. Dar este mai bine să cumpărați o periuță de dinți moale — cu mențiunea SOFT pe ambalaj. Dacă nu vă puteți aminti ce scrie pe etichetă, tot ce trebuie să faceți este să o simțiți. Periile prea tari vor distruge aspectul țesăturii.

Instrucțiuni de utilizare:

 1. Așezați produsul pe o suprafață tare.
 2. Luați o perie cu fire moi.
 3. Piepteneți particulele rulate de-a lungul fibrelor.
 4. Se toarnă apă de cel mult 30 de grade într-un lighean.
 5. Se adaugă oțetul.
 6. Clătiți haina în soluție.
 7. Se usucă pe un prosop din bumbac și se întinde.

Prelucrarea cu o soluție de oțet după curățare va netezi fibrele, făcându-le din nou moi și pufoase. Uscați departe de razele ultraviolete directe și de aparatele electrice, în caz contrar haina va deveni tare.

Hârtie de șmirghel (abrazivă)

Șmirghelul fin este o alternativă excelentă pentru a curăța scamele dacă nu aveți la îndemână o lamă de ras sau o unealtă rotativă. Veți avea nevoie de o hârtie cu granulație fină, care să nu deterioreze țesătura. Folosiți-l în același mod ca și un aparat de ras vechi. Întindeți și fixați țesătura de lână și șlefuiți bucățile de lână din scamele puloverului, lucrând de jos în sus. Nu aplicați o presiune prea mare.

Sfat: Dacă puloverul dvs. preferat se acoperă foarte repede de scame, puteți folosi metoda de curățare cu șmirghel în fiecare săptămână. Acest lucru nu va strica haina.

Bandă Velcro

 1. Cumpărați o mică secțiune de Velcro de la orice magazin de mercerie. Folosiți numai partea «cu cârlig» a benzii.
 2. Aplicați banda, cu cârligele orientate în jos, în direcția scamei de pe țesătură.
 3. Trageți această bandă de Velcro direct în sus de pe țesătură, iar aceasta va îndepărta cea mai mare parte a scamei.

Bandă Velcro

Cârligele mici ale închizătorului Velcro pot deteriora țesăturile foarte delicate, așa că folosiți această metodă cu grijă.

Paine uscata

Cel mai neașteptat instrument pentru îndepărtarea scamei este pesmetul de pâine. Ar trebui să fie suficient de gros pentru a nu se rupe din cauza frecării. De preferință, alegeți soiuri de pâine vrac, astfel încât scamele în plus să se lipească sigur de pesmet. Folosiți pesmetul în același mod ca și șmirghelul — frecați țesătura întinsă cu mișcări de sus în jos.

Atenție: Frecarea agresivă poate deteriora țesătura, așa că verificați întotdeauna gradul de impact asupra scamei atunci când îndepărtați scamele într-o zonă discretă a hainei! Nu frecați scamele când haina este umedă, deoarece acest lucru poate deteriora și mai mult țesătura. Nu înmuiați un articol de îmbrăcăminte cu scame în apă fierbinte, altfel se va umfla și se va deforma, ceea ce va face mai dificilă îndepărtarea lor.

Burete de spălat vase

Cel mai simplu remediu de casă pentru scame pe haine este să folosiți un burete de spălat vase curat și tare. Întindeți cu mâinile zonele cu probleme ale hainei și treceți cu partea tare a buretelui peste ele. Această metodă este potrivită pentru articolele de îmbrăcăminte cu scame fine.

Important: Această metodă de îndepărtare a scamelelor este potrivită pentru cele mai delicate țesături. Prin urmare, dacă vă este teamă să nu deteriorați țesătura, folosiți această metodă.

Roller cu bandă adezivă

Celelalte metode funcționează pe același principiu, dar cu materiale diferite. Pe piață se pot găsi role ieftine pentru curățarea hainelor. O rolă cu bandă adezivă nu numai că îndepărtează murdăria și praful de pe haine, dar îndepărtează și scamele. Banda adezivă de pe rolă trebuie înlocuită, deoarece se murdărește.

Dacă nu aveți o rolă, puteți folosi o simplă bandă adezivă. Pentru a curăța, banda se rulează de pe o rolă și se aplică pe îmbrăcăminte ca un strat lipicios, apoi se îndepărtează împreună cu scame care ar fi putut lipi de ea.

Roller indepartare par de animale si scame

Îndepărtarea scamei de pe haine folosind metodele de mai sus are un dezavantaj major. Nu doar scamele aderă la bandă sau la cârlige, ci și scamele de pe fir, care în mod normal nu încurcă. Atunci când banda adezivă se desprinde, aceste scame se desprind și pot forma bufeuri, în special pe hainele tricotate grosier. Aceste mănunchiuri de scame libere se vor prăbuși din nou în curând și procedura va trebui repetată.

Caracteristici de îndepărtare din diferite țesături

Atunci când îndepărtați cocoloașele de pe haine sau lenjerie, trebuie să țineți cont de tipul de țesătură din care sunt făcute. Motivul este că fiecare material are propriile caracteristici specifice, iar acest lucru trebuie luat în considerare atunci când se elimină noduli.

 • Tricotajele trebuie prelucrate cu cea mai mare grijă, deoarece o manipulare necorespunzătoare le va face să se întindă și să-și piardă calitatea. Se pot folosi un bricior, un burete și o periuță de dinți.
 • Dacă doriți să scăpați de scame de pe hainele de lână, cel mai bine este să folosiți o perie. Folosiți peria în direcția de tragere pentru a evita întinderea sau deformarea țesăturii. Nodurile mari pot fi îndepărtate cu o foarfecă de manichiură.
 • Pe țesături groase, este foarte ușor să scăpați de scame. În acest caz, se recomandă bandă adezivă, foarfecele de unghii și o lamă de ras sau o perie fină.
 • Articolele de îmbrăcăminte din fleece, pot căpăta aspectul lor original fără cocoloașe, cu ajutorul unei lame de ras sau cu bandă adezivă.
 • De pe paltonul dvs. puteți îndepărta cocoloașele inestetice folosind lame de ras, bandă adezivă și hârtie abrazivă.

Ce nu se poate face?

Nu toate metodele sunt eficiente și versatile pentru diferite țesături.

Nu se recomandă:

 1. Să tăiați fibrele rulate din materiale foarte subțiri, deoarece acest lucru va provoca deteriorări.
 2. Să îndepărtați scamele cu materiale abrazive de pe obiectele deformate.
 3. Nu îndepărtați zonele deteriorate de pe ciorapi cu o periuță de dinți, aceasta va rostogoli fibrele pe suprafață și va strica haina.
 4. Nu folosește bandă adezivă și o rolă pentru țesăturile cu fire lungi.
 5. Nu scoateți scamele cu o pensetă sau cu mâinile, deoarece acest lucru poate scoate firele din țesătură la suprafață și poate agrava problema.

Înainte de a începe, trebuie să stabiliți ce metodă de curățare este potrivită pentru materialul dvs.

Cum vă poate ajuta curățarea chimică?

Curatatorie chimica

Cel mai bun mod de a îndepărta scamele de pe țesăturile delicate și scumpe este să le duceți la curățătorie. Profesioniștii vor face treaba rapid și fără probleme. Pe lângă faptul că scapă de scame, aceștia vor prelucra hainele cu un agent preventiv. Aceasta include îmbrăcăminte exterioară, lână scumpă: paltoane, cașmir…

Cel mai bine este să nu încercați să îndepărtați singur scamele de pe o haină de cașmir sau de pe un pulover de angora. Nu trebuie să dai la curățătorie un cearșaf sau un tricou, dar merită să cheltuiești banii pentru a curăța un articol de îmbrăcăminte scumpă.

Această metodă este destul de costisitoare, dar vă permite să vă păstrați articolul preferat fără să-l stricați. De asemenea, veți avea garanția că o veți primi înapoi în stare perfectă și fără pete.

Sfat: Această metodă de curățare a scamei de pe haine este potrivită atunci când ați încercat toate metodele de casă și nimic nu vă reușește. Curățați la curățătorie pantalonii dvs. preferați din lână rapid și ușor.

Cum să preveniți scamele?

Dupa ce au fost identificate cauzele și opțiunile pentru cum să eliminați scamele de pe haine, vă puteți gândi la prevenirea problemei.

Vrem să vă dăm câteva sfaturi:

 • Asigurați-vă că citiți instrucțiunile producătorului cu privire la modul de spălare, centrifugare și călcare a hainei și respectați-le.
 • Nu înmuiați și nu spălați articolele delicate din lână cu țesături grosiere, pentru că ați putea strica totul.
 • Folosiți balsamuri pentru țesături delicate atunci când spălați haine din lână.
 • Alegeți detergenți de bună calitate, care nu vor afecta fibrele delicate.
 • Respectați temperatura apei (max. 30 de grade).
 • Nu răsuciți, nu înmuiați și încercați să nu frecați țesăturile delicate.
 • Călcarea și uscarea trebuie, de asemenea, să fie efectuate în strictă conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă.

Încercați să îndepărtați scamele de pe haine imediat ce apar. Este mai ușor și mai rapid să te ocupi de ele atunci când sunt puține decât atunci când sunt multe. Chiar și câteva minute de atenție acordată hainelor tale vor face ca problema scamei pe haine să nu mai apară.

În rezumat

Pentru a vă păstra hainele în condiții optime și ca sa fit fericit de o perioadă lungă de timp, merită să alegeți haine și accesorii confecționate din țesături groase, de înaltă calitate, cu un grad scăzut de rugozitate. Printre acestea se numără bumbacul, inul, tricotajele de calitate, lâna și mătasea.

De asemenea, este important să vă păstrați hainele în mod corespunzător și să alegeți produsele și metodele de îngrijire potrivite pentru ele!

Ссылка на основную публикацию