Cum scapi de Scame de pe Haine

Purtarea zilnică, frecarea țesăturii de bretele/curele și spălarea frecventă determină apariția scame. De regulă, acestea apar sub axile, pe cusătura interioară a pantalonilor, pe manșete. Tipul de țesătură joacă, de asemenea, un rol. Unele materiale sunt inițial predispuse la formarea lor, altele — nu. Ne descurcăm, cum să înțelegem, dacă lucrul nou va forma scame, cu ce și cum scapi de scame de pe haine singuri.

De ce apar scame pe haine?

Scamele sunt mici bulgări sau bile care se formează pe suprafața unui articol de îmbrăcăminte în zonele cu frecare ridicată și regulată. O altă denumire, care este mai des utilizată în mediul profesional, este pilling. În ceea ce privește structura, acestea sunt fibrele țesăturii slab răsucite și subțiri care s-au încurcat și s-au răsucit în bulgări în timpul frecării. Materialele cu o structură densă sunt mai puțin predispuse la rulare sau pilling.

Scamele sunt cauzate de intensitatea uzurii, de calitatea țesăturii firelor și de caracteristicile originale ale materialului, de exemplu tendința acestuia de a se înfofoli. Ca urmare, scamele pot apărea pe haine fie după o perioadă lungă de timp, fie aproape imediat.

În forma cea mai generală, mecanismul de formare a scamei este următorul:

  1. Tumescența. În această etapă, fibrele sunt smulse din țesătură, formând bucle și pufuri pe suprafața țesăturii. Cu cât impactul mecanic asupra țesăturii este mai frecvent și mai puternic, cu atât materialul se umflă mai repede.
  2. Întrepătrundere. Odată ajunse la suprafață, din cauza frecării și a altor presiuni, firele subțiri se încâlcesc și se împletesc între ele.
  3. Formarea scamei. Pe măsură ce scamele devin din ce în ce mai încâlcite, acestea se rostogolesc în mici bile sau scame. În timp, unele dintre acestea se vor desprinde singure, dar cel mai adesea sunt îndepărtate imediat ce apar.

De regulă, scamele apar în locurile de frecare activă sau de contact cu orice alte materiale.

În special, următoarele zone sunt cele mai vulnerabile atunci când purtați îmbrăcăminte:

  • pe manșete;
  • sub brațe;
  • zona de lângă buzunare;
  • guler;
  • pe coapsele interioare ale pantalonilor;
  • pe talie, sub centură;
  • pe umeri, unde se află curelele unei genți sau ale unui rucsac.

Scamele nu sunt un defect al țesăturii — este mai degrabă una dintre proprietățile tipice ale multor materiale. Unele sunt mai predispuse la apariția lor, altele nu. Potrivit expertului, de regulă, scamele apar pe hainele confecționate din țesături tricotate, cele naturale — inul și mătasea — nu sunt acoperite de pilling.

Care materiale sunt cele mai susceptibile de a produce scame?

  • Țesături tricotate. Astfel de țesături se rostogolesc ușor deoarece au o structură liberă. Pe de altă parte, țesăturile realizate din fire strâns răsucite sunt mai puțin predispuse la pilling, deoarece fibrele sunt bine fixate în material.
  • Lână. Cu cât firul este mai răsucit, cu atât este mai puțin probabil să formeze scame, și viceversa. Răsucirea redusă este mai predispusă la înfășurare.
  • Materiale combinate. Dacă o fibră este puternică, iar cealaltă este slabă, scamele vor fi mai vizibile. Cea din urmă se va uza și rupe mai repede, formând scame, în timp ce fibra mai puternică le va păstra pe țesătură.

De cele mai multe ori sunt rulate materiale tricotate din lână de calitate scăzută. Se folosește păr mai scurt care a căzut deja din părul lung sau s-a rupt în timpul prelucrării. Adică, de fapt nu mai sunt fibre de lână, ci aproape praf. Prin urmare, în materialele pe bază de lână de această calitate, firele de păr se desprind ușor și formează scame.

Cum scapi de scame de pe haine?

Este imposibil să se evite apariția scamei pe unele materiale, dar toată lumea o poate îndepărta, inclusiv acasă. Există dispozitive speciale pentru tăierea scamei, alte unelte disponibile la domiciliu sunt, de asemenea, potrivite. Iată câteva modalități de a îndepărta scamele de pe haine.

Trimmer de scame

Este un dispozitiv mecanic special pentru îndepărtarea scameilor de pe haine. Funcționează astfel de gadgeturi de la baterii sau un acumulator, mai rar din rețea. Aspectul și principiul de funcționare, acestea seamănă cu un aparat de ras electric: au lame care se rotesc pe un arbore, o carcasă de protecție cu perforații și un recipient de colectare pentru scamele tăiate.

Pentru a curăța hainele cu dispozitivul de tăiat scame, întindeți țesătura sau așezați-o pe o suprafață plană. Apoi treceți ușor peste toate zonele cu scame și apoi scoateți scamele din recipient. Aceasta este una dintre cele mai eficiente modalități.

Trebuie să fiți atenți cu o mașină mecanică — cuțitele ascuțite pot deteriora fibrele dacă apăsați puternic pe țesătură.

Scrubber

Aceasta este o unealtă pentru curățarea manuală a scamei de pe haine. Are un tăiș cu nervuri, de obicei din metal, la un capăt și un mâner din lemn sau plastic la celălalt. Spre deosebire de o lamă, suprafața răzuitorului nu este ascuțită, ci mai degrabă înțepătoare, astfel încât este dificil să vă tăiați pe el.

Pentru a curăța hainele cu o racletă, mai întâi întindeți articolul pe o suprafață plană sau întindeți zona dorită. Mișcările trebuie să fie netede și strict într-o singură direcție, de exemplu, de sus în jos.

Ștergătoarele sunt bune la îndepărtarea scame, dar nu sunt potrivite pentru toate țesăturile — pe materialele mai pufoase și mai lejere, acestea nu alunecă și lasă urme.

Lamă de ras

Cel mai bine este să îndepărtați scamele de pe haine cu o lamă deja folosită, astfel încât să nu fie prea ascuțită. Întindeți și strângeți ușor materialul în prealabil pe o suprafață plană și bine luminată. Apoi, luați cu grijă lama în mâini, pentru a nu vă tăia, și aduceți-o în zona dorită, la un unghi ușor. Având grijă să nu atingeți materialul, tăiați orice scame care ies deasupra suprafeței îmbrăcămintei.

Cuțit papetar

Dacă aveți un cuțit de papetărie în casă, îl puteți folosi pentru a „rade” scamele. Reglați în prealabil eliberarea lamei astfel încât să fie confortabil să lucrați pe țesătură. Cel mai bine este să încercați acest lucru mai întâi pe o secțiune mică de îmbrăcăminte. Lucrați țesătura cu o mișcare lină, mișcându-vă în aceeași direcție pentru a nu încreți și mai mult fibrele.

Asigurați-vă că capătul ascuțit al lamei nu se prinde de țesătură. În caz contrar, îmbrăcămintea ar putea fi deteriorată iremediabil.

Piatră ponce specială

Pentru a îndepărta scamele, utilizați numai o piatră ponce special concepută pentru curățarea hainelor. Analogul cosmetic nu este potrivit pentru acest scop, deoarece această piatră este mai dură și mai abrazivă. Piatra ponce pentru îmbrăcăminte este mai fragilă și se poate chiar sfărâma ușor.

Pentru a curăța un pulover sau orice alt articol, întindeți-l pe o suprafață plană și treceți ușor, fără presiune, piatra ponce peste fibre. Mișcările trebuie să fie liniare, nu încercați să frecați piatra ponce pe țesătură sau să curățați suprafața ca într-un cerc.

Pieptene

Acesta este modul de a îndepărta cocoloașele mari de pe hainele cu fire lungi, cum ar fi un pulover din angora. Alegeți un pieptene cu dinți cât mai strânși posibil pentru o mai bună prindere a cocoloașelor. Piepteneți ușor de mai multe ori zona în care au apărut scamele, apoi ridicați-le și aruncați-le la coșul de gunoi.

Asigurați-vă că dinții pieptenelui nu deteriorează țesătura.

Bandă scotch

Cel mai bine este să folosiți bandă adezivă pe articole de îmbrăcăminte cu suprafață netedă, dar articolele cu peri lungi nu pot fi curățate în acest fel. Tăiați o bucată mică de bandă adezivă și apăsați-o pe locul în care doriți să îndepărtați scamele. Netezește-o bine și apoi trage de una dintre margini. Încercați să vă asigurați că mișcarea este relativ bruscă, astfel încât scamele să fie îndepărtate odată cu banda.

Rola de rufe

Dacă scamele nu sunt prea mari, încercați să folosiți o rolă de lână pentru a le îndepărta. Puneți partea lipicioasă a rolei pe articol de îmbrăcăminte, aplicați o presiune ușoară și rulați-o pe zona dorită. După aceea, rupeți banda folosită și repetați acțiunea din nou.

De asemenea, aceasta poate fi utilizată în combinație cu alte metode. De exemplu, după „raderea” scametei, rola adezivă poate fi utilizată pentru a ridica reziduurile mici.

Bandă Velcro

Dacă aveți o bucată de Velcro, aceasta poate fi folosită pentru a îndepărta scamele. Așezați cârligul Velcro în jos pe zona dorită a îmbrăcămintei. Trageți ușor în sus și repetați până când scamele dispar.

Rețineți că această metodă poate deteriora țesăturile foarte delicate, cum ar fi cașmirul sau lâna.

Foarfecă

Această metodă este potrivită pentru scamele foarte mari care atârnă literalmente de pe suprafața îmbrăcămintei, precum și pentru îndepărtarea bulgărilor din locurile greu accesibile. Înainte de a începe să tăiați, asigurați-vă că foarfeca este ascuțită, astfel încât să nu rupeți fibrele din țesătură. Cel mai bine este să folosiți o unealtă de manichiură compactă sau o foarfecă pentru copii cu capete rotunjite. Prelucrarea cu foarfeca poate fi combinată și cu alte metode.

Cum preveniți scamele de pe haine?

Nu este posibil să scăpați definitiv de scame, deoarece este un proces natural care depinde direct de compoziția țesăturii. Cu toate acestea, cu o îngrijire adecvată, puteți prelungi timpul înainte ca acestea să apară. Potrivit experților, următoarele sfaturi vă vor ajuta.

  1. Spălați hainele corect. Înainte de a vă pune hainele în mașină, întoarceți-le pe dos, astfel încât să fie mai puțin probabil să se frece între ele și de tambur. De asemenea, dacă este posibil, sortați hainele înainte de spălare, încercând să rulați materiale similare în același ciclu.
  2. Citiți instrucțiunile. Respectați întotdeauna instrucțiunile de spălare și uscare de pe eticheta hainelor. Nu toate hainele pot fi spălate în apă fierbinte și stoarse la viteze mari.
  3. Îngrijirea articolelor din lână. Aceste articole sunt cel mai bine spălate separat de alte haine. Cele mai delicate și mai scumpe articole pot fi împrospătate manual. În plus, folosiți o plasă specială de spălat.
  4. Adăugați balsam la rufe. Utilizarea balsamului singur nu va preveni scamele, dar va înmuia și va îndrepta fibrele, făcând problema mai puțin frecventă.
  5. Nu utilizați prea mult modul de uscare. Ca și în cazul spălării, uscarea creează frecare excesivă. Dacă este posibil, uscați-vă hainele la aer.
  6. Aveți grijă cu gențile. Orice curele și rucsacuri vă vor deteriora hainele în zona umerilor. Dacă nu vă place să purtați geanta în mână, alegeți curele late și căptușite.
  7. Țineți mâinile în buzunare mai rar. Acest lucru va evita frecarea inutilă pe țesătură. De exemplu, o problemă frecventă la paltoanele de lână este scame pe suprafața din jurul buzunarelor și manșetelor.
  8. Nu frecați inutil articolul. Dacă puneți din greșeală o pată pe o țesătură delicată, este mai bine să dați articolul unui profesionist în curățenie.
  9. Acordați atenție alegerii hainelor. Țesăturile de calitate, dense și naturale sunt mai puțin predispuse la formarea scamei. Cu cât firele și țesătura sunt mai moi, cu atât scamele sunt mai libere și se încurcă și se rulează mai mult. Un conținut ridicat de fibre artificiale crește, de asemenea, probabilitatea formării de scame.
  10. Evitați substanțele chimice. Înălbitorii și detergenții cu substanțe chimice agresive pot slăbi în timp fibrele țesăturilor, făcându-le mai predispuse la rulare.
anton83
Оцените автора
Добавить комментарий