În timpul verii, țânțari nesuferiți fac viața insuportabilă. Insectele care sug sângele provoacă mult disconfort, iar mușcăturile lor provoacă multă durere și un disconfort extrem și sunt purtătoare de o serie de boli periculoase. Chiar și bâzâitul enervant poate fi deranjant.
Dormitul cu fereastra deschisă, relaxarea în natură sau o plimbare de seară se transformă într-un teren de vânătoare pentru insecte. Și mulți dintre noi cad pradă insectelor sugătoare de sânge. De aceea, aproape toată lumea se îngrijorează: cum să lupte și să se protejeze de țânțari în aer liber. Cum să scapi de țânțari într-un apartament sau casă.
Cu o metodă corectă și un repelent de țânțari, vă puteți îmbunătăți semnificativ calitatea vieții în timpul lunilor călduroase de vară. Există multe modalități de a combate țânțarii, iar unele dintre ele sunt destul de eficiente.
Alegerea metodei depinde de diferiți factori:
- Vremea (Meteorologie).
- Locul care trebuie să fie scăpat de țânțari.
- Componența locatarilor (copii mici, persoane cu intoleranță la substanțe, animale de companie etc.).
- Capacitatea de a cheltui o anumită sumă de bani pentru protecția împotriva țânțarilor.
Știința și tehnologia avansează și apar noi posibilități de combatere a țânțarilor, dar există și multe metode populare, la fel de eficiente, pentru a scăpa de țânțari în aer liber sau în interior. Cu toate acestea, o combinație de măsuri preventive moderne și tradiționale are, de obicei, cel mai bun efect.
De unde apar țânțarii?
Înainte de a scăpa de insectele de casă, trebuie să înțelegeți de unde vin țânțarii în apartament sau casă.
Țânțarii trăiesc peste tot. Pot fi găsiți în păduri, parcuri și scuaruri. Ei sunt deosebit de abundenți în apropierea bazinelor de apă. Căldura și umiditatea sunt principalele condiții pentru ca țânțarii să se răspândească. Acest lucru este necesar pentru reproducerea lor, deoarece femelele își depun ouăle pe suprafața apei stătătoare sau în solul umed.
Larvele ies din ouă și se dezvoltă într-un mediu umed. Dar femelele adulte au nevoie de sânge pentru a se hrăni. Ele se hrănesc cu sângele oamenilor și al animalelor. Ele intră în case în căutare de hrană. Țânțarii zboară la miros. Ei sunt atrași de mirosul de sânge, precum și de transpirație și alte secreții. Pot simți mirosul chiar și la câțiva metri distanță.
Țânțarii pătrund în locuințe în diferite moduri:
- prin ferestrele deschise;
- prin conductele de ventilație;
- prin ușile deschise.
Țânțarii trăiesc numai atunci când temperatura aerului este pozitivă. Când temperatura scade sub zero grade, intră în toropeală și mor, când se face frig, țânțarii caută adăpost în case. Le plac în special pivnițele calde, unde se scurge apa. Acolo pot trăi toată iarna. Dar au nevoie de oameni pentru a se hrăni, așa că țânțarii zboară din pivnițe și intră în zonele de locuit.
Prin urmare, înainte cum să scapi de țânțari la domiciliu, trebuie să eliminați problema umezelii și a altor factori care favorizează înmulțirea insectelor.
Pericolele intepaturilor de tantari
După cum am menționat, țânțarii mușcă dureros. Locul mușcăturii provoacă o mâncărime insuportabilă, iar mâncărimea nu se oprește decât atunci când vă scărpinați pielea până când apare o julitură și sânge. Mulți oameni au o reacție alergică, iar zgârieturile durează mult timp până se vindecă. Murdăria și infecțiile pot pătrunde în răni, ducând la probleme mai grave ale pielii. Persoanele cu pielea delicată, în special copiii, sunt grav afectate de micile sugătoare de sânge.
Țânțarii transportă pe corpul și labele lor, de asemenea, bacterii și viruși, care cauzează boli. Aceste insecte deranjează atât oamenii, cât și animalele, astfel încât pot transfera paraziți de la animale la oameni. Un țânțar poate mușca mai multe persoane, transportând viruși și bacterii de la om la om. Pentru persoanele cu un sistem imunitar slăbit, înțepăturile de țânțari sunt deosebit de periculoase.
Ce boli sunt transmise de țânțari:
- malaria;
- tularemia;
- filarioza limfatică;
- febra galbenă;
- virusul West Nile.
Dintre aceste boli, doar malaria provoacă aproximativ două milioane de decese în fiecare an.
Cum de a scuti muscaturile de țânțari?
Locul mușcăturii nu trebuie să fie scărpinat pentru a preveni infecția.
Puteți folosi remedii naturiste pentru mâncărime și reducerea roșeaței pielii:
- Zdrobiți frunzele de pătlagină într-o pastă și aplicați-o pe locul mușcăturii timp de câteva minute.
- Diluați o parte de amoniac în trei părți de apă și spălați rana.
- Aplicați o bucată de cățel de usturoi zdrobit.
- Compresă cu o soluție concentrată de sodă.
- Tăiați o ceapă și puneți felia pe mușcătură pe câteva minute.
Toate metodele de mai sus ameliorează roșeața, reduc mâncărimea și dezinfectează rana. Acestea pot fi folosite chiar și pe pielea copiilor. Principalul lucru este să nu exagerați, pentru a nu provoca arsuri sau alergii.
Metode moderne de combatere a țânțarilor
Există câteva modalități eficiente și destul de simple de a lupta împotriva țânțarilor într-un apartament. Să ne uităm la fiecare dintre ele.
Plase pentru țânțari
Pentru a vă proteja casa de sugatorii de sânge, puneți plase de țânțari cu ochiuri fine la ferestre și la ușa balconului. Dacă țânțarii nu ajung la etajele superioare (9-12), restul ocupanților nu se pot descurca fără aceste dispozitive. Metoda este, de asemenea, relevantă pentru casele sau apartamentele situate în apropierea canalizărilor, a pivnițelor și a bazinelor de apă.
Plasele de țânțari sunt de obicei oferite cu ferestre din plastic. Dacă aveți rame din lemn, încercați să le confecționați singuri. Pentru aceasta veți avea nevoie de o bucată de tifon, 4 fâșii subțiri de lemn și câteva agrafe de hârtie sau cuie mici. La venirea iernii, cel mai bine este să eliminați această protecție. Gurile de ventilație ar trebui, de asemenea, să fie sigilate cu tifon – aceasta este portița prin care țânțarii intră cel mai des în cameră.
Sfat! Pulverizați plasa cu un spray sau aerosol antițânțari pentru a fi în siguranță.
Fumigatori
Fumigatorul (din latin. fumigo, care înseamnă „a afuma”, „a fumiga”) este un aparat foarte fiabil care vă permite să scăpați de insecte într-un timp record.
Dispozitivu vine cu mai multe plăci sau cu un recipient cu lichid insecticid. Atunci când aparatul este pornit, acestea eliberează în aer substanțe speciale care, în jumătate de oră, ucid gândacii de bucatarie, insectele, plosnite de pat, muștele și țânțarii. Majoritatea fumigatorilor se bazează pe insecticide piretroide, cum ar fi esbiotrina și praletrina (un analog sintetic al extractului de mușețel dalmațian). Experții recomandă această din urmă opțiune, deoarece este mai sigură.
Placa are o durată de funcționare cuprinsă între 8 și 15 ore. Un fumigator insecticid lichid are un efect de durată mai mare, de până la 45 de nopți. Suprafața aproximativă care trebuie pulverizată este de 12 metri pătrați.
Important! Un fumigator, deși eficient, poate fi periculos! Din păcate, nu toată lumea îl folosește în conformitate cu instrucțiunile. Mulți oameni lasă aparatul pornit toată noaptea practic lângă căpătâi – nu ar trebui să faceți asta!
Care este modul corect de utilizare a acestor produse? Conectați aparatul la o priză de curent timp de aproximativ 20 de minute, lăsând fereastra deschisă. Niciun om, animal de companie sau copil nu trebuie să se afle în cameră în acest moment! De asemenea, nu uitați că fumigatorii sunt, în general, contraindicați în cazul bolilor respiratorii. La sfârșitul perioadei, scoateți aparatul din priză, aerisiți bine încăperea și închideți fereastra.
Sfat! Nu folosiți plăcile rămase de anul trecut – este puțin probabil ca acestea să vă ajute. Dacă se termină lichidul de fumigare și nu vă puteți permite să cumpărați unul nou, înlocuiți-l cu extract de eucalipt.
Spirale impotriva tantarilor
Există cu siguranță unele dezbateri cu privire la utilitatea spiralelor într-un apartament, deoarece acestea sunt mai potrivite pentru o casă de vară sau un foișor de gradina. Spiralele de țânțari funcționează pe același principiu ca și fumigatorii. Acestea conțin un insecticid care se eliberează în aer în timp ce unitatea este în flăcări. Pentru a preveni aprinderea, așezați spirala pe o suprafață metalică și aprindeți doar un capăt al acesteia.
Repelent cu ultrasunete
Repelentul de țânțari cu ultrasunete este un dispozitiv mic, alimentat de la priză sau de la baterie. Dispozitivul funcționează prin emiterea unui semnal similar cu sunetele pe care le emit masculii în caz de pericol. Ca urmare, țânțarii se îndepărtează.
Raza de acțiune a dispozitivului depinde de puterea semnalului pe care îl emite. Dar chiar și cel mai slab repelent poate crea o zonă mare de care sugătorii de sânge nici măcar nu se vor apropia.
O mică atenționare! Urechea umană nu poate capta semnalele ultrasonice, deci nu există niciun disconfort. De asemenea, nu conține ingrediente chimice, ceea ce îl face sigur pentru utilizarea în dormitoare și în camerele copiilor.
Aparate de iluminat
Dispozitivele luminoase împotriva țânțarilor se referă la lămpile cu ultraviolete care ucid insectele cu un voltaj ridicat. Acestea vin într-o varietate de modele și pot fi alimentate cu energie electrică sau cu baterii, semănând cu luminile de noapte. Se folosește în exterior și interior.
Acestea sunt compuse dintr-o plasă prin care trece un curent electric și LED-uri care atrag țânțarii. Lămpile sunt ușor de utilizat și sunt sigure pentru oameni și animale de companie. Ucide paraziții cu un șoc electric. Necesită o curățare constantă a insectelor moarte.
Practice, ecologice și economice (doar 3 wați). Acestea se caracterizează prin dimensiuni reduse și un design plăcut.
Nu uitați! Cu toate calitățile lor, se folosesc noaptea sau seara. De asemenea, nu vă salvează de insectele care nu se vor afla printre lămpi.
Spray-uri și aerosoli chimici
Este important de știut că, de obicei, spray-urile pot proteja doar prin respingerea țânțarilor acasă sau la cabană, nu prin uciderea lor. Dar, în funcție de cât de eficiente sunt, acestea îi pot ține pe sugătorii de sânge departe de curtea sau de ferestrele dumneavoastră timp de câteva săptămâni.
Important! Unele dintre cele mai comune ingrediente active din spray-uri au un anumit nivel de toxicitate, așa că trebuie să aveți grijă cu ele, folosindu-le exact așa cum este indicat pe etichetă.
Deși spray-urile conțin toxine, acestea au foarte puține șanse de a intra în sânge, astfel încât majoritatea oamenilor tolerează bine substanțele, deși ocazional poate apărea o ușoară erupție cutanată sau iritație. Dar acest lucru nu le oprește să fie fiabile în ceea ce privește protecția, atât în exterior, cât și în interior.
Remedii naturale impotriva tantarilor
Remediile populare testate cu timpul nu sunt inferioare dispozitivelor moderne împotriva sugătorilor de sânge, iar în unele privințe, cum ar fi siguranța și accesibilitatea, sunt chiar superioare.
Uleiuri esențiale
Folosirea uleiurilor esențiale este una dintre cele mai sigure și mai economice opțiuni. Pentru a scăpa de țânțari, luați orice ulei cu un miros foarte puternic.
Se potrivesc perfect:
- Anason;
- Eucalipt;
- Garofița;
- Busuioc;
- Lămâie;
- Arbore de ceai;
- Citronela;
- Lavanda.
Aplicați câteva picături din oricare dintre aceste produse pe un burete cosmetic sau pe o bucată de vată de bumbac. Puneți 2-3 discuri parfumate pe fereastră pentru a bloca toate insectele posibile, de exemplu puteți, de asemenea, să scăpați de muște. Uleiul poate fi, de asemenea, picurat pe orice sursă de căldură (lampă, lumânare, tigaie) sau aplicat pe corp ca parte a oricărei creme.
Important! Înainte de a folosi uleiuri esențiale, asigurați-vă că nu sunteți alergic la ele.
Flori
Alternativele la cele esențiale sunt vazele de geranium sau buchetele de liliac, levănțică, mălin și mușețel. Mirosul acestor plante este, de asemenea, foarte puțin tolerat de țânțari, așa că puteți fi siguri că aceștia nu se vor apropia de casa dumneavoastră. Este demn de remarcat faptul că atât florile proaspete, cât și cele uscate au proprietăți repelente. Principalul lucru este să nu uitați să le schimbați în timp util.
Busuiocul (Ocimum basilicum)
Este extrem de util împotriva larvelor de țânțari și ajută la reducerea populației de adulți în toată zona din jurul casei. Pentru a uita de țânțari, plantați câteva tufe din această plantă repelentă lângă ferestrele dvs. – acestea vor ajuta la alungarea paraziților din casă și vor preveni reapariția lor.
Piretrină
Dacă doriți, puteți să preparați un spray lichid împotriva sugativelor de sânge. Se toarnă 10 g de pulbere de piretrul în 75 ml de alcool, se infuzează timp de o săptămână, se strecoară și se adaugă 20 g de glicerină, 15 g de săpun lichid și un pahar de apă. Amestecați totul bine și turnați-l într-un recipient cu un pistol de pulverizare. Folosiți în fiecare seară.
Frunzele plantelor
Puteți încerca să respingeți țânțarii folosind frunze de plante. Pentru a asigura liniștea pentru câteva zile, este suficient să puneți frunze de nuc, soc, pelin și eucalipt în fiecare încăpere a casei. Liniștea pentru câteva zile va fi garantată!
Pirul târâtor (Elymus repens)
Această plantă este de asemenea bună pentru respingerea țânțarilor. Se ia rădăcina, se clătește bine și apoi se taie mărunt. Se toarnă 1 litru de apă peste produsul brut, se pune pe aragaz și se pune la fiert. De îndată ce lichidul fierbe, opriți focul și lăsați să se răcească. Apoi se mai fierbe de câteva ori și se răcește. Rezultatul este un produs care poate fi aplicat. Amestecul se aplică pe părțile expuse ale corpului.
Camforul
Un produs foarte bun care are un miros foarte persistent și destul de specific. Aruncați o cantitate mică de camfor pe o tigaie și lăsați-o să se afume – această metodă simplă vă va face să uitați de sugatorii de sânge timp de 24 de ore.
Camforul în sine nu este periculos, dar este strict interzis să dormi într-o cameră în care se află un recipient deschis. Acest lucru poate duce la otrăvire, ale cărei simptome sunt greața, vărsăturile și amețelile. Dar îl puteți lăsa în siguranță pe verandă, în foișor și în alte zone în aer liber.
Ulei de semințe de Neem
Copacul de neem crește în India, așa că obținerea semințelor sale este extrem de dificilă. Dar dacă reușiți să faceți acest lucru, considerați că ați obținut unul dintre cele mai puternice repelente.
Luați cantități egale de ulei de cocos și ulei de neem, amestecați-le bine și aplicați-le pe tot corpul. Acest amestec conferă pielii tale un parfum special care le interzice țânțarilor să zboare la mai puțin de 5 metri. Efectul durează timp de 8 ore.
Produsul are, de asemenea, proprietăți antifungice, antibacteriene, antivirale și antiprotozoare.
Usturoi
Această plantă are o aromă puternică, care poate respinge sugatorii de sânge pentru o perioadă îndelungată. Se taie câteva căței, se pun în 2-3 farfurii și se lasă pe pervazul ferestrei. Chiar dacă fereastra este deschisă toată noaptea, țânțarii nu vor intra înăuntru.
Pasta de usturoi poate fi folosită pentru a face un spray. Turnați-l cu apă, lăsați-l puțin la infuzat, turnați-l într-un recipient cu un pistol de stropit și pulverizați-l prin casă. Produsul este eficient timp de cel puțin 12 ore, ucigând bacteriile și virușii patogeni în acest proces.
Mentă (Izmă bună)
Extractul și uleiul de mentă se numără printre repelenții naturali eficienți. Puteți folosi atât uleiuri esențiale gata preparate, cât și frunze de plantă proaspăt recoltate. De asemenea, plantați câteva tufe de mentă direct sub ferestre sau într-o cadă pe pervazul ferestrei.
Folosiți un dispozitiv de vaporizare pentru a intensifica efectul repelent – acesta va ajuta la răspândirea mai rapidă a aromei în tot apartamentul. Apropo, extractul de mentă este inclus în majoritatea produselor de igienă orală. Dacă nu aveți nimic altceva la dispoziție, dizolvați puțină pastă de dinți cu mentă în apă și pulverizați-o în cameră. Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru 3-4 ore.
Sfat! Înainte de a folosi menta, asigurați-vă că proprietățile sale relaxante nu vă provoacă reacții negative.
Valeriană
Este un alt remediu natural pe care ni l-a dat natura pentru a ne proteja de insecte. Pur și simplu umpleți această rădăcină cu un litru și jumătate de apă, fierbeți-o, închideți-o ermetic și lăsați-o la infuzat timp de aproximativ o oră și jumătate. Decoctul preparat poate fi frecat pe corp în toate zonele care atrag insectele, mai ales noaptea.
Dar nu uitați! Dacă în casa dvs. locuiesc animale adorabile precum pisicile, aplicarea acestei soluții poate avea consecințe imprevizibile.
Apoi, preparați rădăcina de pelin în același mod – este indifferentă la animale, mai ales într-un apartament, dar va proteja, de asemenea.
Cătușnica (minta-mâței)
Această plantă se mai numește și iarba pisicii japoneze. Și este un remediu foarte eficient. Dacă plantați iarba pisicii acasă, țânțarii din ea se vor duce, deoarece astfel de plante conțin o substanță care îi sperie foarte tare. De asemenea, iarba pisicii poate fi infuzată și apoi pulverizată în aer cu un pistol de pulverizare. Dar fiți atenți: dacă aveți pisici acasă, cel mai bine este să nu folosiți acest remediu. Animalele vor găsi rapid vasele cu plante și, indiferent de modul în care le protejați, vor dezrădăcina cultura.
Pentru că substanța de care țânțarii se tem atât de mult are un efect intoxicant asupra animalelor de companie cu blană. Dacă în casă sunt pisici, puteți folosi menta obișnuită, animalele de companie sunt indiferente la ea. Țânțarii urăsc mirosul de mentă, iar acest lucru poate fi folosit în avantajul lor. De exemplu, plantarea de tufe de mentă în lădițe lungi și aranjarea lor pe pervazul ferestrei va scăpa o dată pentru totdeauna apartamentul de sugătorii de sânge.
În plus, frunzele uscate care pot fi plasate în locurile unde țânțarii sunt cei mai răspândiți pot fi de ajutor.
Toate metodele de combatere „mirositoare” trebuie utilizate cu precauție. Unele persoane au o intoleranță la mirosurile puternice. Unele uleiuri esențiale pot reacționa negativ (sau invers, în cazul valerianei sau al pisicilor) la animalele de companie.
Cum ții tânțarii la distanță?
Fumigatoarele și dispozitivele de respingere nu se găsesc în toate casele. O persoană poate fi banal de nepregătită pentru a fi abordată de un țânțar. Este deosebit de enervant atunci când insectele apar în afara sezonului sau cu plase de țânțari atunci când nu te aștepți la ele. Dacă nu aveți la îndemână ierburi sau uleiuri utile, mai există câteva remedii pe care le puteți folosi.
Amoniacul
Un remediu foarte eficient care poate fi găsit în fiecare casă. Amoniacul se adaugă în apă pentru a pulveriza încăperea, se folosește pentru a șterge camera, sau se toarnă în recipiente mici și se pune pe ferestre.
Rețineți! Acest produs are un miros foarte înțepător care s-ar putea să nu placă nu numai insectelor, ci și dumneavoastră. În plus, unele persoane au dureri de cap în urma inhalării prelungite de vapori de amoniac. De asemenea, dacă în cameră locuiesc persoane hipertensive, nou-născuți, femei însărcinate sau persoane cu dureri de cap cronice, amoniacul nu trebuie pulverizat.
Vanilină
Nu numai că extractul de vanilie este un ingredient important pentru coacere, dar poate acționa și ca un repelent natural, în special pentru protecția pe timp de noapte acasă sau la cabana.
Pregătirea amestecului cu extract de vanilie ca ingredient principal este ușoară: se pune o lingură de vanilie într-un recipient și se amestecă cu o lingură de apă. Extractul de vanilie poate fi, de asemenea, amestecat cu lemongrass (iarbă de lămâie) și ulei de mentă. Toate acestea sunt cunoscute ca repelente de casă de insecte eficiente și adecvate pentru apartament.
După ce amestecul este gata, pur și simplu înmuiați câteva tampoane de bumbac în el și aplicați-le pe piele. Puneți amestecul într-o sticluță sau într-un recipient mic pentru a-l reutiliza sau pentru a-l lua cu dvs. afară, mai ales pe timp de noapte, pentru a vă proteja dacă, de exemplu, vă deplasați în jurul proprietății.
Extractul de vanilie se poate proteja, de obicei, timp de o jumătate de oră. Așadar, dacă nu sunteți acasă, ci în aer liber pentru o perioadă lungă de timp, aplicați mai mult pe piele pentru protecție.
Șampon și oțet
Pentru a face unguentul, luați oțet de 9%, amestecați-l cu puțin șampon și ulei de floarea-soarelui. Se iau toate ingredientele în proporții egale. Amestecul se aplică pe corp și alungă rapid țânțarii.
Aloe
Unguentul de aloe este, de asemenea, foarte bun împotriva țânțarilor. Trebuie să tocați fin frunzele de aloe pentru a le transforma în suc. Adăugați câteva picături de ulei esențial (unul dintre cele de mai sus) în amestec. De asemenea, produsul ar trebui să fie completat cu ulei vegetal. Puteți aplica produsul înainte de a ieși în aer liber.
Piper negru
Este vorba despre boabe de piper. Luați câteva boabe și încălziți-le într-o tigaie fierbinte, fără ulei. Apoi se pun bilele în jurul perimetrului apartamentului. Țânțarilor foarte puțin le plac aceste mirosuri.
Brățări anti-țânțari
Nu este un tip de protecție foarte popular, nu este prea potrivit pentru se apăra într-un apartament, dar își are locul. Atunci când purtați o brățară repelentă, purtați cu dumneavoastră repelentul pe care îl conține. Aceasta produce un miros neplăcut pentru sugatorii de sânge.
Atunci când vă deplasați cu o brățară, în special noaptea, răspândiți acest miros, care vă oferă protecție. Adesea, brățările repelente emană un miros puternic de citrice care îi sperie pe sugătorii de sânge.
Atunci când cineva intră în locuri cu mulți țânțari, cum ar fi mlaștini și păduri, brățările nu pot oferi o protecție de 100 %.
Scorțișoară
Acest condiment se găsește foarte des în dulapurile gospodinelor care adoră să coacă. Se adaugă puțină pulbere în apa încălzită, se toarnă în boluri mici și se așează în interior.
Frunză de laur
O simplă frunză de dafin va ține țânțarii la distanță. Frunzele uscate trebuie rupte în bucăți mici și apoi așezate în interior. Mirosul va alunga musafirii nepoftiți.
Oțet
Câteva linguri de oțet dizolvate în apă vor alunga și ele paraziții. Dar mirosul va fi persistent. Prin urmare, utilizarea produsului nu este întotdeauna justificată.
Important! Cu timpul, țânțarii se obișnuiesc cu mirosurile repelente, așa că este recomandabil să alternați între ele. De asemenea, puteți combina remediile moderne cu cele populare. În acest caz, veți obține rezultate de 100%.
Sfaturi utile
Acum știți cum să scăpați de țânțari în apartament.
Există încă câteva puncte importante care trebuie clarificate:
- La alegerea produselor anti-țânțari respectați individualitatea persoanei.
- Atunci când folosiți repelenți, nu uitați să aerisiți apartamentul în mod regulat.
- Dacă apare o reacție alergică, solicitați imediat asistență medicală.
Apelarea la un specialist
Pentru a scăpa definitiv de țânțari, trebuie să apelați la profesioniști. În clădirile cu apartamente, acest lucru este dificil de realizat, deoarece nu toți locatarii vor fi de acord cu prelucrarea subsolului. Cu toate acestea, aceste măsuri sunt eficiente în prevenirea reapariției coloniilor de țânțari.