Cum Scapi De Mirosul De Fum De Tigara Din Casa: 31 trucuri

Atunci când într-un apartament sau casă există un miros puternic și persistent de fum de țigară, aceasta reprezintă o problemă. Nu numai nefumătorii, ci și fumătorii înrăiți nu se pot obișnui cu această aromă, deoarece una este să fumezi și alta este să trăiești într-o cameră îmbibată cu fumul caracteristic de tutun.

Dacă o persoană care nu are nimic cu țigări intră vreodată într-un apartament cu mult fum, după câteva minute pielea, părul și hainele sale vor avea și ele un miros neplăcut. Să vedem de ce se întâmplă acest lucru, cât de periculos este pentru oameni și cum să scapi de mirosul de fum de țigară din casă or apartament.

Mirosul de fum de tutun este foarte persistent și pătrunde aproape peste tot, inclusiv pe covoare, perdele, mobilier, haine și chiar pe pereți. Este absolut peste tot!

Deschiderea unei ferestre este un bun început, dar nu va rezolva complet problema. De altfel, nici odorizantele sau parfumurile nu sunt bune: acestea doar maschează mirosurile, dar, din păcate, nu le elimină.

Din fericire, există o mulțime de modalități, cum să scapi de mirosul de tutun din casă și, în cele mai multe cazuri, aveți nevoie doar de elemente pe care probabil le aveți deja în bucătărie.

Care sunt pericolele fumului de tutun?

Frunzele de tutun sunt pline de rășini uleioase. Aceste substanțe sunt cele care au o capacitate de penetrare excelentă. Fumatul produce un fum bogat: de nicotină, gudron, monoxid de carbon, acid cianhidric și o serie de alți compuși toxici.

Acest buchet afectează sănătatea fumătorilor și a celor din jurul lor. O proporție relativ mică de substanțe nocive intră în organismul oamenilor, în timp ce restul se acumulează în încăpere și este absorbită de diverse suprafețe: covoare, pereți, perdele, haine, mobilier tapițat etc.

Dacă nu se iau măsuri, concentrația de fum deja depusă în apartament va crește, ceea ce va duce nu numai la un miros dezgustător, ci și la posibila apariție a anumitor boli la ocupanți.

De exemplu, ca:

 • Alergii de diferite tipuri.
 • Diverse patologii ale organelor respiratorii.
 • Probleme vasculare și cardiace.
 • Infertilitatea.
 • Oncologie.
 • Depresie, etc.

S-a constatat că substanțele nocive din țigările fumate într-un apartament în urmă cu mai mult de o lună (30 de zile) continuă să fie dăunătoare pentru sănătatea umană.

Nu există nicio îndoială că prezența și, prin urmare, mirosul fumului de tutun trebuie să fie abordate. Acest lucru nu este întotdeauna atât de ușor pe cât pare. Dar, pentru început, trebuie să aflați cum intră fumul de țigară în casă.

Cum pătrunde fumul de țigară în casă?

Există mai multe motive pentru un miros neplăcut. Și nu trebuie neapărat să fie vorba de un fumător care locuiește într-un anumit apartament.

Cu toate acestea:

 1. Un fumător într-un apartament – dacă unul sau mai mulți fumători locuiesc într-un apartament, mirosul de tutun din cameră este un dat de la sine înțeles. Nu contează dacă are loc în bucătărie sau la balcon, chiar și cea mai mică crăpătură va purta mirosul în încăpere și se va depune pe bunurile dumneavoastră.
 2. Vecini – in ceea ce privește fumătorii din apropiere, toate rutele sunt deschise la fumul de țigară în general. Vecinul fumează la balcon – fumul intră prin ferestrele deschise, prin gurile de aerisire, prin ușile de la balcon sau prin îmbinările prost etanșate; locuiește la un etaj mai jos sau la un etaj mai sus și fumează în bucătărie sau în toaletă – fumul intră prin gurile de aerisire din bucătărie, baie și toaletă; se fumează la intrare sau pe scări – ” fumul de țigară” intră direct pe ușile de la intrare.
 3. „Moștenire” de la locatarii precedenți – inchirierea sau cumpărarea unui apartament poate dobândi, de asemenea, un miros înțepător de fum de tutun. Este posibil ca foștii proprietari să fi abuzat de fumat în camerele lor, fără să se deranjeze să iasă afară sau să coboare pe scări. În acest caz, chiar și pereții vor fi afumați.
 4. Oaspeți – nu ați convenit în prealabil asupra condițiilor de petrecere sau nu ați avertizat oaspeții că apartamentul este nefumător? Apoi, obțineți rezultatul – hainele, perdelele, tapițeria vor mirosi cu siguranță a fum de țigară.
 5. O persoană care nu fumează – acesta este un fapt interesant care se întâmplă uneori. Există momente în care o persoană se lasă de fumat și, după un timp, simte un miros urât și neplăcut în apartament și nu înțelege de unde provine. Explicația este foarte simplă. Mirosul de fum de țigară este atât de înrădăcinat în mediul înconjurător încât nu dispare de la sine.

Acum cunoaștem cauzele problemei și posibilele consecințe ale acesteia. Acum este momentul să analizăm modalitățile de eliminare a acesteia.

În cât timp dispare mirosul de țigară?

Totul se întâmplă diferit. Depinde de expunerea fumului, de cât timp sunt expuși la fum pereții, mobilierul, obiectele din încăpere, de umiditate, de activitatea de ventilație.

De exemplu, o concentrație mai mare de fum este mai bine absorbită chiar și de pereții de beton, se depun cantități mari de gudron, fumul pătrunde mai adânc în țesătura cu umiditate diferită de zero și se leagă acolo. Într-o încăpere de beton bine afumată, chiar și după două zile de ventilație, mirosul poate fi detectat. În camerele de zi, chiar mai mult.

Apropo, tapetul tot absoarbe și mirosurile etc. Nu este util doar să aerisiți camera, ci și să spălați cârpele și să faceți curățenie umedă de câteva ori, astfel încât, după câteva ore, mirosul să poată fi detectat cu mare dificultate. Între timp, se poate spune că este suflat sau mascat de un alt miros.

Dacă fumați o dată într-o cameră și apoi deschideți o fereastră, mirosul va dispărea complet în câteva ore. Desigur, nu este posibil să se dea un timp exact pentru ca mirosul de fum de tutun să dispară, deoarece depinde de mărimea camerei, de mobilierul etc. În cazul în care camera a fost fumată în mod regulat timp de mai mulți ani, este foarte dificil de a elimina mirosul de fum de tutun din cameră.

Cum elimini mirosul de tigara din apartament?

Mirosul de țigări într-un apartament – este unul dintre cele mai persistente și mai greu de îndepărtat. Dacă fumați frecvent într-o locuință, toaletă sau bucătărie, aroma specifică este literalmente absorbită de obiectele din jurul dumneavoastră.

Cum să scapi de mirosul de fum de țigară din casă – remedii populare simple și ajutoare tehnice speciale pot ajuta la rezolvarea problemei și la restabilirea prospețimii.

De mirosurile neplăcute de fum de țigară puteți scăpa folosind:

 • Remedii de casă – această gamă include: ierburi aromatice, condimente și mirodenii, uleiuri esențiale și adsorbante și formulări.
 • Produse specializate – această categorie include preparate gata de utilizare (spray-uri, geluri etc.) concepute pentru tratarea încăperilor în scopul de a atenua sau de a elimina complet mirosul de fum de tutun.
 • Mascarea – care ajută la eliminarea mirosului pentru o anumită perioadă de timp.
 • Complet distructive – mirosule de țigări.

Combaterea mirosului de tutun poate fi dificilă și consumatoare de timp, așa că aveți răbdare și, dacă vă confruntați cu un miros înțepător de ani de zile de fumat într-un spațiu mic și închis, încercați câteva dintre aceste metode și veți obține cu siguranță acea prospețime mult așteptată.

Cum scapi de mirosul de tutun din casă?

Atunci când declarați lupta împotriva mirosului de tutun și de țigări într-un apartament, primul lucru care trebuie făcut este să determinați „prospețimea” fumului: cât de mult a avut timp să pătrundă în suprafețe și dacă se pot folosi metode rapide.

Există un mini-test pentru a se asigura că expertiza nu durează prea mult.  Spălați-vă bine pe mâini cu săpun pentru bebeluși (fără un miros puternic și nu antibacterian) sau cu săpun de rufe.

După ce s-au uscat, treceți cu palma peste covoare, țesături de mobilier și pereți. Dacă pe mâini se simte un miros neplăcut de tutun, o metodă cu acțiune rapidă nu va fi suficientă; dacă nu există miros, puteți trece la treabă. Și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Să începem deci cu așa-numitul „prim ajutor”.

Aerisire ( curent de aer)

După ce îi alungați pe fumători, deschideți imediat ferestrele și lăsați-le așa timp de o jumătate de oră. Dacă este posibil, porniți un aparat de curățare a aerului sau un aparat de aer condiționat.

Prosoape umede

Această metodă este cunoscută de mulți, poate fi numită chiar metoda bunicului. Prosoapele umede vor absorbi în mod activ fumul de tutun. Mai multe cârpe de bumbac trebuie să fie bine umezite și așezate în diferite locuri din cameră.

Pentru un efect mai puternic, veți avea nevoie de un prosop din bumbac și de o soluție de oțet (1 lingură la 1 litru de apă). Pânza înmuiată în soluția de oțet este atârnată în camera în care a fost fumătorul. În cazul în care au fost mulți oaspeți, procedura poate fi repetată de mai multe ori și se poate adăuga curățarea umedă a camerei. Prosoapele trebuie spălate bine după utilizare.

Buchete florale

Această metodă funcționează în mod similar cu cea anterioară. Flori precum narcisele, trandafirii sau crinii sunt caracterizate de un parfum puternic. Dacă o vază cu un buchet parfumat este aranjată în cameră după o bună aerisire, mirosul de fum de tutun poate fi uitat.

Ce absoarbe mirosul de tigara – Metode populare?

Rețetele populare sunt deosebit de bune dacă în cameră nu se fumează în mod constant și mirosul de țigări nu a fost încă absorbit ferm în mediul înconjurător. Puteți începe cu cea mai simplă metodă.

Citrice

Cojile de citrice (portocale, mandarine, lămâi sau grapefruit) sunt tăiate în bucăți mici și umplute în mai multe boluri care sunt apoi așezate în jurul camerei. Mirosul de coajă este excelent pentru a neutraliza mirosul de țigări. Sucul de citrice poate fi, de asemenea, folosit ca un împrospător. Pentru a face un amestec, luați pulpa oricărui fruct, stoarceți sucul, adăugați aceeași cantitate de apă și sunteți gata să folosiți soluția pentru a umple pulverizatorul.

Cafea

Puteți lua boabe de cafea sau cafea proaspăt măcinată și să o puneți în cești uscate. Așezați recipientele în diferite colțuri ale apartamentului și lăsați-le acolo timp de două săptămâni. Mirosul neplăcut de tutun va dispărea treptat, dar pentru a scăpa complet de duhoare, procedura trebuie repetată de câteva ori.

Orez

Orezul absoarbe foarte bine mirosurile și poate fi folosit în siguranță pentru a elimina mirosurile neplăcute (îngrămădiți-l în boluri și împrăștiați-le prin cameră). Dar pentru cei care vor să încerce această metodă pentru prima dată, rețineți că orezul trebuie să fie umed. Deoarece crupele se usucă, acestea trebuie umezite în timp, iar orezul din boluri trebuie schimbat în mod regulat.

Scorțișoară

Aroma picantă a scorțișoarei este apreciată de mulți oameni. Dacă îi adăugați tărie, se va deschide și va domina mirosul de tutun, umplând încăperea cu o aromă plăcută.

Se pot utiliza condimentele în două moduri:

 1. Înfășurați câteva bețe de scorțișoară în folie de aluminiu și puneți-le în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 10-15 minute. Apoi deschideți ușa și camera se umple de o aromă minunată, înecând atmosfera neplăcută de tutun.
 2. Se fierb bețișoarele de scorțișoară într-o cratiță cu puțină apă timp de 30 de minute. Capacul trebuie să fie deschis în permanență, astfel încât aroma condimentului să umple apartamentul cu încredere. În mod similar, se pot folosi oregano, salvie, mentă și alte ierburi aromatice sau condimente.

Se spune că aroma cărnii sau a legumelor proaspăt gătite (în cuptor) este un bun neutralizator al efectelor fumatului.

Frunză de dafin

Acesta este cel mai simplu și mai accesibil mod de a scăpa de mirosul de tutun. Orice gospodină are în arsenal o frunză de laur. Pentru a-l activa, luați câteva frunze, puneți-le într-o scrumieră și dați-le foc. Laurelul nu trebuie să ardă imediat, frunzele trebuie să se înăbușe. Prin această „fumigație” specifică, toate zonele cu probleme sunt ocolite și nu se mai simt alte mirosuri.

Mere

Fructul preferat al fiecăruia este excelent pentru a curăța aerul într-un spațiu mic. Se taie 2-3 mere coapte (verzi) în două și se îndepărtează miezul. Feliile de măr se așează pe o tavă sau o farfurie, cu partea tăiată în sus, și se lasă în cameră. Merele funcționează atât ca adsorbant, cât și ca agent aromatizant în același timp.

Vanilie

Extractul de vanilie (o tinctură alcoolică) este bine cunoscut din produsele de panificație. Pentru a scăpa de un miros persistent de tutun, luați un recipient cu apă și adăugați câteva picături de extract de vanilie.

Puteți umezi prosoape, tampoane de bumbac, cârpe sau alte obiecte care pot fi apoi atârnate sau împrăștiate prin cameră și înlocuite periodic cu altele proaspete. Mirosul încântător de vanilie va înlocui fumul de țigară.

Interesant este faptul că încălzitoarele electrice și cuptoarele electrice pot salva apartamentul de mirosul intruziv de țigări. Dacă aparatele sunt pornite la o temperatură ridicată pentru o perioadă de timp, mirosul de fum va dispărea.

Flora de interior

Toate plantele respiră. Anumite plante din grădinile de casă pot elimina în mod activ smogul neplăcut, specific țigărilor, din aer (prin respirație).

Unele dintre cele mai bune plante pentru purificarea aerului sunt:

 • Iedera și Chlorophytum.
 • Trandafir de Jericho (dezambiguizare).
 • Aglaonema și Crizantema.
 • Ficus bentjamina și Filodendron.
 • Palmierul de curmale și Nefrolepsia.
 • Spathiphyllium, Scindapus etc.

În cazul în care aceste plante sunt prezente în apartament, mirosul de tutun nu va persista.

Bicarbonat de sodiu

În orice casă există bicarbonat de sodiu, sau cel puțin praf de copt (care conține bicarbonat de sodiu). Substanța poate absorbi în mod activ mirosurile străine, inclusiv mirosul de țigări.

Dacă prietenii fumători vă vizitează, ar trebui să vă pregătiți pentru vizita lor cu mult timp înainte: turnați suficient bicarbonat de sodiu într-un recipient mic (cum ar fi o farfurie) (aproximativ jumătate de pachet) și adăugați câteva picături de ulei esențial în el.  Lăsați acest amestec să stea nu numai pe durata șederii oaspeților, ci și o perioadă de timp după plecarea lor (aproximativ o zi). Măsurile cardinale, după o astfel de primire, pot fi evitate.

Dacă șederea prietenilor se prelungește și, după plecarea lor, se constată că mirosul de țigară a rămas pe covoare și pe mobilă, trebuie să acționați prompt. Împrăștiați soda pe podea, pe covoare, dacă este posibil pe unele părți ale mobilierului și pe suprafețele accesibile, distribuiți-o uniform și lăsați-o timp de 24 de ore. La sfârșitul perioadei specificate, curățați totul cu ajutorul unui aspirator. Dacă mirosul nu este puternic, puteți scăpa de el în una sau două curățări.

Parfum

Un parfum preferat poate fi folosit pentru a elimina un miros ușor. Este ușor să aruncați câteva picături pe bec, dar nu uitați că trebuie să aplicați parfumul pe un corp de iluminat rece. Când se aprinde lumina, becul se va încălzi, iar căldura va intensifica aroma parfumului sau a apei de toaletă.

Metoda propusă este o metodă de mascare, iar utilizarea sa frecventă este plină de consecințe – o concentrație mare de parfum va face ca aerul din apartament să fie neplăcut și „greu”.

Lumânări și uleiuri aromatice

Aceștia sunt agenți de mascare. Farmaciile și multe puncte de vânzare cu amănuntul oferă o gamă largă de astfel de produse, astfel încât nu există nicio problemă în a cumpăra uleiuri esențiale și lumânări parfumate. Mirosul lor va masca pentru o vreme mirosul dezgustător al țigărilor.

Sare de mare

Sarea este una dintre numeroasele substanțe naturale care absorb în mod activ mirosurile neplăcute. Sarea de mare are un efect de curățare mai puternic. Adsorbantul se dizolvă în apă până la obținerea unei paste nelichide, se împrăștie în cantități mici în recipiente (boluri, borcane, farfurii) și se plasează în încăperile în care a avut loc sesiunea de fumat. Treptat, mirosul urât mirositor va dispărea.

Câteva picături din uleiul esențial preferat (de obicei, 4 picături la 80 g de sare) pot fi adăugate în sare, iar casa se va umple de un parfum plăcut. Multe persoane preferă uleiul de lavandă, garofița, pin, lemongrass sau brad.

Pe lângă uleiurile esențiale de mascare, există și cele care neutralizează mirosul de tutun. Acestea includ arome de citrice și conifere (brad, ienupăr).

Oțet

Oțetul și apa (1:1) se utilizează pentru tratarea suprafețelor, a plăcilor și a tapetului lavabil de pe tavane și pereți. Mirosul de oțet dispare după câteva ore și ia cu el mirosul de tutun.

Borax

Un amestec de tetraborat de sodiu (borax) și detergent de vase funcționează bine împotriva mirosului de țigară. Pregătiți o soluție din 7 litri de apă, 100 g de borax și o jumătate de lingură de detergent de vase pentru tratarea diferitelor suprafețe. După ce ați terminat lucrul, clătiți din nou toate elementele cu apă curată.

Cum elimini mirosul de tigara in mod tehnic?

În casa în care locuiește fumătorul, un mijloc tehnic de eliminare a mirosului de țigară nu este nerezonabil. Acestea pot fi utilizate pentru a rezolva problema pe măsură ce aceasta apare.

Aerosoli anti-fumat

Astfel de produse sunt disponibile de la mulți producători. Cele mai frecvente pe care le folosim sunt aerosolii portabili, care sunt siguri pentru oameni, au un parfum plăcut și neutralizează eficient fumul de tutun. Se pot alege și odorizantele automate: acestea sunt instalate în locul potrivit și un temporizator (după un anumit timp) pornește aerosolul.

Scrumiere electrice

Acest articol este deja echipat cu un filtru încorporat pentru a capta fumul și cu un ventilator. Dispozitivele fără fum, care se caracterizează printr-o funcție de ionizare, sunt alimentate prin intrare USB și baterii.

Granule minerale adsorbante

O soluție populară în prezent pentru a preveni răspândirea mirosului de țigări în casă. Aceste granule (poate fi sare parfumată) sunt plasate într-o scrumieră și absorb imediat fumul. Cea mai populară în rândul utilizatorilor este pastila aromatizată, «Anti-Tutun».

Împrospătări și aromatizanți

Dispozitivele de împrospătare și de parfumare sunt, în general, disponibile în cantități mari. Dispozitivele sunt folosite pentru a masca „mirosurile” de tutun.

Curățătoare de aer

Conceput pentru a filtra aerul din interior și pentru a elimina particulele de smog din țigări. Întotdeauna relevante sunt aparatele de sub mărcile Panasonic, Timber, Mitsubishi, NeoClima etc. Multe modele mai noi de aparate de aer condiționat au o funcție de curățare a aerului. Toshiba, General Climate, Carrier, etc. sunt echipamente de climatizare bine dovedite.

Chiar și detergenții menajeri de bună calitate nu elimină complet toate substanțele nocive din aer, dar reduc semnificativ concentrația acestora.

Distribuitor electric de arome

Dispozitivul este alimentat de la o priză de perete. Un ventilator încorporat împrăștie un parfum plăcut în tot apartamentul. Deoarece parfumul este injectat automat, este recomandabil să îl porniți noaptea.

«Spălătorul» de aer

Un dispozitiv care funcționează în combinație pentru a curăța și umidifica aerul. Aparatul lasă aerul sa treacă prin el însuși și, cu ajutorul filtrelor de stocare, reține particulele nocive cu miros neplăcut. Unele modele acționează în plus ca un distribuitor de parfum. Mulți utilizatori au lăudat performanțele bune ale Boneco, Venta, Air- O- Swiss, etc.

Ionizatoare

Dispozitive care distrug mirosul de tutun la nivel molecular. Principiul de funcționare al ionizatorului electric (poate fi un umidificator cu o funcție suplimentară) se bazează pe fuziunea ionilor cu sarcină opusă.

Elementele din fumul de tutun sunt, în cea mai mare parte, încărcate pozitiv, iar dispozitivul produce ioni cu sarcină negativă în timpul funcționării. Particulele sunt atrase, iar moleculele rezultate au o greutate mult mai mare decât particulele de aer. Cele dintâi sunt depozitate pe podea, fără a face rău nimănui.

«Ceață uscată»

Se referă la controlul profesional al fumului de tutun la nivel molecular. Are avantajul de a curăța cele mai inaccesibile zone și un efect de lungă durată (până la o lună).

Niciun purificator de aer de uz casnic nu poate elimina complet din aer toate substanțele periculoase pentru sănătatea umană. Cu toate acestea, aparatele moderne pot reduce concentrația de poluanți din aer cât mai mult posibil, până la niveluri sigure (pentru oameni).

Cum scoți fumul de țigară din haine?

Hainele de iarnă se curăță cel mai bine la curățătorie chimică. Restul hainelor, precum și jucăriile, trebuie spălate singure și condiționate cu balsam. Pungile de ceai de mentă pot fi folosite pentru îmbrăcămintea exterioară.

Hainele se scutură în prealabil, se aspiră sau se șterg ușor cu o cârpă umezită cu o soluție foarte slabă de oțet (apoi se usucă bine). Pentru ca mirosul de tutun să dispară cu totul, în buzunare se pun pliculețe de ceai de mentă. Acestea vor absorbi reziduurile neplăcute de tutun și vor adăuga o prospețime mentolată.

Pielea este un pic mai dificilă, deoarece absoarbe mirosurile ca un burete. O soluție de oțet și apă este ideală pentru curățarea pielii. Trebuie să ștergeți ușor o cârpă înmuiată în ea și apoi să aerisiți bine haina.

Acordați o atenție deosebită obiectelor și jucăriilor care nu trebuie spălate. În acest caz, trebuie efectuată o spălare „uscată”: hainele și o bucată mică de pânză, pe care se aplică 2-3 picături de ulei esențial, trebuie introduse în mașina de spălat. Mașina de spălat trebuie să fie în modul de centrifugare.

Prevenire

Dacă nu sunt eliminate cauzele prezenței sau pătrunderii constante a fumului de tutun într-un apartament, încercările de a elimina mirosul de țigară și efectele sale vor continua la nesfârșit. Este clar că nimeni nu va renunța imediat la acest obicei prost.

Dar puteți:

 1. Cereți-i unui fumător de acasă să iasă afară pentru o pauză de fumat, până la urmă.
 2. Hainele sale, care miros a fum, trebuie puse imediat într-un dulap care să se închidă bine.
 3. Aerisiți camera în fiecare zi.
 4. Curățați în mod regulat întregul apartament cu o cârpă umedă.
 5. Puneți garnituri de cauciuc la uși și asigurați-vă că nu pot intra mirosuri neplăcute prin balcon sau prin ușile de intrare.
 6. Încercați să folosiți dispozitive de purificare a aerului.

Dacă este posibil, decorați apartamentul cu flori de jasmin, lămâie de interior, pittosporum mirositor sau alte plante aromatice.

Concluzie

Nu există un remediu unic pentru a scăpa de mirosul de tutun și de țigări într-o casă. Dacă locul este foarte neglijat, veți avea întotdeauna nevoie de o combinație: de curățare, produse chimice și remedii.

Alternativ, puteți contacta întotdeauna o companie de curățenie. Adevărații profesioniști vor curăța spațiile rapid și eficient, folosind produse profesionale și echipamente speciale scumpe, pentru a vă ajuta să scăpați nu doar de mirosul de fum de tutun, ci și de alte mirosuri de arsură. Deși metoda este eficientă, costul acesteia poate reprezenta o problemă.

Este mult mai ușor să eliminați mirosul neplăcut imediat după o singură țigară, decât să ajungeți la un punct critic și să așteptați până când este imposibil să intrați în apartament. Dar ce remediu să alegeți – depinde de dumneavoastră!

Ссылка на основную публикацию