Mucegai pe perete — ce să faci? Cum să scapi de mucegai din casa? Aceasta este o întrebare care îi interesează pe mulți oameni, dar înainte de a elimina problema de pe pereții, trebuie să identificați toate cauzele diferite ale mucegaiului negru din spațiul de locuit. Acest lucru vă va ajuta să eliminați problema cât mai eficient, folosind remedii improvizate pentru a preveni apariția ei.
Cei mai mulți dintre noi s-au confruntat cu problema neplăcută a mucegaiului de pe pereți, care este o pată neagră și verde de diferite dimensiuni care deteriorează aspectul camerei. Dar puțini oameni sunt conștienți de faptul că mucegaiul are un efect dăunător asupra organismului uman.
Este o viziune destul de dezgustătoare atunci când ciupercile se află pe tapetul unei camere în care trebuie să-ți petreci noaptea. Este aproape imposibil să scoți mucegaiul din finisajul pereților unui apartament, așa că singura modalitate de a elimina o astfel de problemă este să scapi complet de el. Dacă pe tapet apare mucegai de culoare verde închis, trebuie să îndepărtați foile cu ajutorul unei spatule. Dacă pe foaie apare o zonă mică, aceasta trebuie tăiată cu grijă.
Căutați cel mai eficient răspuns la întrebarea, cum să scapi de mucegai de pe pereți în apartament? Nu știți de unde să începeți și ce este util în lupta împotriva ciupercilor? Urmând sfaturile din acest articol vă veți asigura că nu va trebui să vă mai întoarceți niciodată la această întrebare.
Ce este mucegaiul?
Mucegaiul este o ciupercă de dimensiuni microscopice care se găsește sub formă de depozit pe diferite suprafețe: pereți, tavane, produse alimentare.
Atunci când sunt privite la microscop, ciupercile de mucegai au vârfuri de spori sub formă de fire, care se proiectează în sus, sunt invizibile, dar se găsesc peste tot, plutind în aer și depunându-se pe suprafețe. Acestea reprezintă un teren propice pentru mucegai dacă condițiile sunt favorabile: umiditate ridicată, umezeală, aer stagnant în încăpere.
Unele specii de ciuperci sunt sigure pentru oameni și sunt folosite în producția de medicamente, unele cașcavaluri și vinuri.
Dar acasă, este mult mai frecvent să întâlnim mucegaiuri care nu ar trebui să intre în stomac și intestine, a declarat dieteticianul, gastroenterologul și bloggerul alimentar Nuriya Dianova.
Pentru cei cu un tract gastrointestinal puternic, este un răsfăț ușor. Pentru copii, însă, orice mucegai poate provoca fie alergii, fie diaree severă. Pot exista, de asemenea, manifestări ale pielii. Și apoi o persoană va reacționa la toate aceste produse, cum ar fi chefirul și cașcavalul cu mucegai nobil, a avertizat Nuria Dianova.
Tipuri de mucegai
Există aproximativ 100.000 de tipuri de mucegaiuri, dar în viața de zi cu zi se întâlnesc cel mai des mucegaiurile albe (Mucor), verzi (Penicillium) și negre (Aspergillius Niger).
Alb
Murdăria albă este cel mai des întâlnită în oalele cu plante de apartament și în vazele cu flori care au stat mult timp în apă, precum și pe cașcaval și pe produsele de panificație.
Sporii de mucegai alb pot fi alergeni pentru organismul uman și pot contribui la apariția febrei, care se manifestă prin simptomele clasice ale unei reacții alergice la diverse inflorescențe: mâncărimi nazale, dureri în gât, sufocare, secreții nazale, tuse, umflarea mucoaselor ochilor și a nasului etc.
Verde
Mucegaiul verde seamănă cu mușchiul (plantă), are o suprafață neuniformă și o culoare bogată. Se întâlnește în apartamente și case și afectează în principal suprafețele poroase, cum ar fi lemnul, cărămizile etc. Acest fungicid poate fi găsit pe produsele alimentare expirate și trebuie aruncat imediat.
Mucegai verde închis
Mai problematic, dar nu este greu de eliminat dacă este identificat din timp și se acționează fără întârziere.
Negru
Cel mai periculos tip care se poate răspândi aproape oriunde: în pivnițe, poduri, pereți (pe tapet, sub tapet și chiar pe gresie), tavane și sub podele. Este activ pe produsele alimentare și trebuie aruncat imediat dacă este găsit.
Mucegaiul negru este cel mai periculos din cauza răspândirii rapide a sporilor în aer. Acestea sunt cele care provoacă boli grave ale sistemului respirator (bronșită, astm), stare generală de rău, lăcrimare și sufocare.
Roz
Bacteria «Serratia marcescens» este adesea denumită mucegai roz. Spre deosebire de ciuperci, nu pătrunde adânc în structura materialului, ci se dezvoltă pe suprafețele umede: pe plăcile ceramice din baie, lângă cabina de duș sau în colțuri. Principala sa diferență față de mucegai este că bacteria poate fi îndepărtată cu ușurință în timpul curățării umede.
Trebuie prevenită apariția mucegaiului roz, deoarece reprezintă un pericol nu numai pentru oameni (în special pentru cei cu boli cronice cardiovasculare sau ale sistemului urinar), ci și pentru animalele de casă.
Mucegai albastru
Se dezvoltă pe lemn în condiții de umiditate și are o pată caracteristică de culoare gri-albastră. Poate apărea atât pe suprafața, cât și în interiorul produselor din lemn, cum ar fi materialele de finisare, parchetul și mobilierul. Dacă ciuperca se înmulțește în mod activ, aceasta poate provoca putrezirea lemnului.
Ține minte! Oricare dintre aceste specii poate cuceri mai mult de 20% din întreaga suprafață a unei încăperi, se poate spune că este vorba de o infestare în masă a apartamentului, ceea ce este foarte periculos pentru continuarea vieții.
Cauzele apariției mucegaiului pe pereți
Să începem prin a identifica cauzele umidității ridicate și ale umezelii din casa.
Cele mai frecvente cauze sunt:
- Dacă locuiți la 1 etaj, nu aveți de ce să fiți surprins. Mai întâi, ciuperca atacă îmbinările și colțurile pereților, iar apoi apar pete de mucegai pe pereți. Motivul este că sub camera dvs. se află o pivniță care se inundă frecvent și colectează cantități mari de umiditate.
- Dacă dețineți un apartament la ultimul etaj, sunteți în aceeași situație. Pentru că acoperișul este deasupra dvs., iar problema este, pentru că acesta are scurgeri și se scurge. Iar dacă clădirea este acoperită cu panouri, este și mai rău, deoarece umiditatea se poate răspândi prin îmbinări și la etajele inferioare.
- Condensare, geamuri de plastic transpirate, formare de mucegai — de vină este un sistem de ventilație slab sau inexistent.
- Ferestrele din plastic, care sunt o construcție închisă, pot provoca, de asemenea, umezeală. Acestea nu au nici o sursă de aer proaspăt, astfel încât camera trebuie să fie ventilată în mod regulat sau trebuie instalat un sistem special de aer forțat.
- Greșeli în calculele de construcție și utilizarea de materiale cu umiditate crescută.
- Hidroizolarea necorespunzătoare a pereților exteriori, în special a rosturilor/joncțiunilor dintre panouri. La început, pe pereți se formează pete negre odată cu debutul vremii reci, când încă nu a început sezonul de încălzire și vremea de afară este rece și ploioasă.
- Apartamentul a fost renovat recent. Pereții au fost egalizați cu tencuială sau chit, a fost nivelată o șapă sau a fost turnată o șapă, dar există încă umiditate reziduală după aceste lucrări. Este recomandabil să terminați toate lucrările de finisare înainte de toamnă sau să le tapetați în timp ce sistemul de încălzire centrală este în funcțiune.
- Probleme cu aparatele sanitare — robinetul de apă caldă care curge, țevi care curg în baie sau bucătărie, scurgeri etc.
- Mucegaiul din apartament apare mai întâi în baie (foarte vizibil între rosturile plăcilor de gresie și faianță), unde nu numai că este umed, dar este și destul de cald, iar ventilația este defectă. Căldura și umiditatea sunt un habitat favorit pentru dezvoltarea ciupercilor, în acest caz fiind doar o chestiune de timp.
- Dacă sunteți un iubitor de plante și flori de interior care necesită udare zilnică, nu uitați că acest lucru duce și la un nivel ridicat de umiditate în încăpere.
În plus, nimeni nu vă va proteja de o inundație din partea vecinilor care locuiesc deasupra dumneavoastră. Nu veți observa nicio consecință evidentă, dar toți pereții sunt umezi și nu veți înțelege de ce există mucegai sub tapet, de exemplu.
Cât de periculos este mucegaiul pentru sănătate?
În primul rând, să analizăm de ce este acest microorganism dăunător. Primul și cel mai important lucru care trebuie știut este că efectele sale sunt rareori rapide. Doar dacă mâncați brusc o bucată de mâncare foarte mucegăită puteți fi otrăvit. Dar dacă locuiți în mod constant într-un apartament cu pereți, colțuri sau tavane infestate, infestarea nu va dispărea.
Poți să te îmbolnăvești de una dintre aceste boli:
- Boli respiratorii — astm, alergii, bronșite și laringite.
- Afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatită, eczeme și mâncărimi.
- Bolile orale, în special stomatita.
- Infecții fungice.
- Boli legate de sistemul musculo-scheletic.
- Infecții oculare, de exemplu conjunctivită, lăcrimare.
- Tulburări cu efecte pe termen scurt.
- Nervozitate, migrenă.
- Sângerare nazală, tuse (de obicei uscată).
- Scăderea imunității, otrăvire, exacerbarea simptomelor bolilor cronice existente, declanșarea cancerului, convulsii.
Fapt istoric! Sunt cunoscute decesele persoanelor care au intrat în contact cu mucegaiul negru. Un deces în masă (20 de persoane) a fost cauzat de sporii ciupercilor care au umplut mormântul marelui Tutankhamon: patronul Lord Carnarvon și unii membri ai echipei de cercetare au murit la scurt timp după ce au fost în mormânt. Oamenii de știință au descoperit că ciuperca, care umpluse dens mormântul timp de trei milenii, a fost cauza dispariției arheologilor.
Cum scot/cureti mucegaiul de pe perete in casa?
Înainte de a începe să îndepărtați mucegaiul de pe pereții casei dumneavoastră, este bine de reținut că acest proces poate dura câteva zile. De asemenea, ar trebui să fiți conștienți de gravitatea problemei și de faptul că rezultatul final va depinde de ceea ce veți face: pereți curați sau murdărirea permanentă a tapetului.
Este foarte important să înțelegeți că simpla îndepărtare a mucegaiului de pe pereți sau de pe tapet nu va funcționa. Nu va funcționa să pui tapet nou dacă infestarea de pe pereții camerei nu este curățată.
Pentru a preveni apariția mucegaiului în încăperile cu umiditate ridicată și umezeală, se recomandă utilizarea de grunduri antiseptice în timpul lucrărilor de renovare.
Grunduri pentru întreținere preventivă:
- “Milkill” – este o emulsie de latex concepută pentru tratarea pereților din cărămidă și beton. Elimină sporii de ciuperci și mucegai.
- “Acryl Grundierung” – este un grund cu penetrare profundă, cu proprietăți antifungice și antibacteriene.
- “Schimmelstopp Dufa” – este un aditiv fungicid. Oferă protecție de lungă durată împotriva mucegaiului, ciupercilor, mușchilor și algelor.
- “Mixonit GR43” – este un spectru de acțiune versatil. Aditivul universal protejează împotriva formării de bacterii, mucegaiuri, ciuperci și alge.
Soluții pentru a scăpa de mucegai:
- «Ceresit CT 99» – efect de lungă durată. Unul dintre cei mai populari compuși antifungici de pe piață, care luptă împotriva mucegaiului, ciupercilor, lichenilor și ucide microorganismele.
- «Dali» – este un antiseptic cu o gamă largă de aplicații. Este eficient împotriva diferitelor biopreparate, a mucegaiului.
- «Fongifluid Alpa» – eliminarea și prevenirea acoperirii. Un compus pe bază de fungicide care elimină originea biodegradării peretelui și protejează împotriva reinfestării.
- «Cilit Bang» – prezintă rezultate strălucite la tratarea suprafețelor afectate. Ciuperca este ucisă în 10-20 de minute. Una dintre cele mai bune soluții pentru autodistrugerea mucegaiului negru, pe care o puteți cumpăra din orice magazin.
- «Neomid» – soluția are un efect de albire, făcând ca pereții să strălucească fără curățare suplimentară. Este nevoie de 2-3 ședințe de tratament pentru a îndepărta complet petele întunecate vechi.
- «Unicum» – un remediu antifungic cu acțiune rapidă într-un pulverizator compact, conceput special pentru a combate mucegaiul din baie. Poate fi aplicat pe gresie, pereți sau pe suprafețele mașinilor de spălat.
- «Mellerud» – această soluție îndepărtează mucegaiul, algele și bacteriile de pe majoritatea suprafețelor, inclusiv toate tipurile de gresie, lemn, piatră și materiale artificiale.
Cum să scapi de mucegai din casa?
Echipat cu o mască de protecție respiratorie, perie metalică, burete, spatulă, mănuși, soluție antiseptică și o soluție de îndepărtare a mucegaiului, începeți treaba.
Procesul este următorul:
- Îndepărtați complet vechea tapițerie — tapet murdar, dacă suprafața este vopsită, va trebui să îndepărtați vopseaua de pe perete.
- Cu ajutorul unei spatule se îndepărtează zonele afectate ale peretelui, respectiv tencuiala neagră desprinsă și zonele din jurul acesteia.
- Curățați bine petele cu o perie metalică.
- Se aplică un agent de îndepărtare a mucegaiului și se lasă să se usuce timp de 5-6 ore. Prelucrarea trebuie efectuată de 4-5 ori pentru rezultate optime.
- În continuare, se pregătesc pereții cu o soluție antiseptică. Tencuiți, lipiți tapetul nou.
Pereții inadecvați sau nepregătiți necorespunzător sunt cel mai adesea cauza creșterii ciupercilor.
Retete populare pentru mucegai
Cum îndepărtezi mucegaiul negru de pe pereții din încăpere? Dacă apare problema, puteți începe să o combateți imediat cu ajutorul produselor disponibile în fiecare casă.
Remediile populare au o serie de avantaje:
- Eficacitatea. Mai ales în primele etape de mucegai.
- Rentabilitatea. Costul fiecărui remediu este mic.
- Este disponibilă în fiecare casă. Fiecare gospodină are cel puțin unul dintre următoarele remedii.
Înălbitor
Această soluție vă va ajuta să eliminați eficient mucegaiul de pe pereții in casă. Ingredientul care ucide sporii fungici din înălbitor este hipocloritul de sodiu.
Trebuie remarcat faptul că acest produs este potrivit numai pentru curățarea suprafețelor dure și plane, de exemplu, gresie de baie, sticlă sau lemn.
Se diluează produsul în proporție de 1:10 și se aplică apoi pe zona afectată cu un aspersor sau cu o perie.
Oțet de masă
Lichidul nu este toxic, dar emite un miros specific și înțepător și este inofensiv pentru organismul uman. Acest dezavantaj poate fi ușor eliminat prin aerisirea completă a camerei. Pentru a scăpa de un «dușman» periculos precum ciuperca, este necesar să prelucrați zona afectată cu oțet pur și apoi, după o oră, să clătiți zona cu apă rece.
Peroxid de hidrogen
Acest agent antibacterian poate fi cumpărat de la farmacia locală. De asemenea, poate fi folosit pentru a îndepărta mucegaiul. Peroxidul de hidrogen este inodor și netoxic. Este eficient împotriva sporilor de ciuperci, dar nu trebuie utilizat pe suprafețele vopsite, deoarece are un efect de albire.
Metoda de prelucrare este următoarea: se pulverizează o compoziție de 3% pe zona afectată, se lasă timp de 10-15 minute, după care se curăță bine locul și se clătește.
Amoniac
Cu amoniacul nu trebuie să se utilizeze niciun aditiv sau preparat. Nitrura de hidrogen nu trebuie amestecată cu clor (înălbitor), deoarece se poate produce otrăvire gravă din cauza gazului toxic format atunci când componentele chimice prezente se combină
Se amestecă soluția cu apă în proporții egale și se tratează pereții. Este recomandabil să părăsiți rapid camera. După 2 sau 3 ore, ștergeți ușor zona cu o cârpă sau un burete umed.
Ulei de Melaleuca
Prelucrarea se face cu un pulverizator. Diluați 25 ml de ulei de arbore de ceai în 1 litru de apă caldă.
În cazul leziunilor minore, este permisă punctarea cu ulei de melaleuca nediluat cu un tampon de bumbac sau o pensulă.
Arborele de ceai luptă împotriva etapelor inițiale ale infestării. Metoda necesită clătirea cu apă, deoarece poate păta suprafața.
După îndepărtare, zona în care a fost mucegaiul trebuie tratată cu orice produs chimic pentru mucegai negru pentru a preveni revenirea ciupercii în zonă.
Sulfat de cupru
Un remediu ieftin, dar eficient pentru combaterea mucegaiului pe pereții. Acesta poate fi achiziționat din magazinele de construcții și feronerie sub formă de pulbere sau granule. Nu poate fi folosit în forma sa pură — poate fi îndepărtat cu un «șampon» antifungic.
Proporții standard: 20 de grame la 1000 de mililitri de apă. Folosiți apă călduță pentru a dizolva sulfatul de cupru. O lingură de oțet poate îmbunătăți eficiența produsului.
Borax
Se prepară un amestec din 1 parte de borax (200 g) și 4 litri de apă. Se aplică pe o suprafață curățată în prealabil.
Se freacă amestecul pe perete cu o perie rigidă. Uscați zona tratată cu o cârpă. Se lasă să se usuce complet.
În cazul în care mucegaiul există în continuare, repetați procedura. Metoda este potrivită pentru spațiile închise și slab ventilate. Utilizarea mănușilor este obligatorie.
Soda și praf de spălat
Se diluează bicarbonat de sodiu și praf de spălat într-un raport de 1:2 pentru fiecare pahar de apă clocotită. Folosiți o pensulă pentru a trata suprafața infectată cu amestecul fierbinte preparat.
Se lasă să se usuce complet. Metoda s-a dovedit a fi eficientă în lupta împotriva mucegaiului în rosturile de țiglă și în plinte. Se recomandă în primele stadii de infestare cu spori fungici.
Aamoniac
O altă modalitate de a face față unei infestări. Nu-l folosiți în forma sa pură, ci diluați-l cu apă. Un raport de 1/1 este suficient. Rețineți, totuși, că numai suprafețele netede și plane pot fi curățate în acest mod. De exemplu, fațadele mobilei din plastic, gresia și sticla.
Servicii de dezinfecție
Atunci când mucegaiul s-a răspândit adânc în pereți, tavane și alte suprafețe, o modalitate eficientă de a trata mucegaiul din locuința dumneavoastră este de a folosi produse de dezinfecție profesionale și costisitoare.
Vor fi utilizate toate tehnologiile inovatoare disponibile. Și anume diagnosticarea, curățarea suprafețelor și cuarțuirea încăperii de spori. Se vor oferi sfaturi cu privire la modul de menținere a efectului declarat, dacă este necesar și dorit de clienți.
Metodele moderne includ utilizarea ceții calde și a ceții reci, o tehnică care poate fi aplicată local sau pe întreaga zonă afectată.
Ceața fierbinte apare atunci când generatorul încălzește dezinfectantul la 50 de grade, formând un nor de microparticule care pătrunde adânc în microfisurile suprafețelor și în locurile greu accesibile. Această metodă nu trebuie utilizată în încăperi în care se află persoane fără echipament individual de protecție și plante de interior.
Ceața rece este produsă prin utilizarea unui dezinfectant la temperatura camerei, care se depune încet la suprafață, pătrunzând adânc în interior.
O parte foarte importantă a pregătirii înainte de tratamentul cu dezinfectant este îndepărtarea stratului de material de construcție afectat. Cu această pregătire, rezultatul va fi mai eficient.
Prevenirea acumulării plăcii bacteriene
Bine, să spunem că ați scăpat de problemă. Dar, așa cum am spus mai sus, trebuie să lucrați în mod cuprinzător pentru a preveni plăcii bacteriene.
Este recomandabil să se ia următoarele măsuri de prevenire:
- Spălați frecvent pereții în zonele «umede» și ștergeți suprafețele uscate pentru a nu «înmulți» umezeala.
- Cu ajutorul profilaxiei antifungice, curățenia poate fi prelungită și poate fi evitată o recidivă.
- Dacă pereții orientați spre stradă au fost afectați, luați în considerare izolarea suplimentară. Uneori, izolația deficitară este principala cauză a umezelii.
- Organizați o bună ventilație în baie și bucătărie. Este recomandabil să se aranjeze o ventilație electrică în baie.
- Nu economisiți la încălzire. Casa este deosebit de sensibilă la umiditate în timpul lunilor reci de iarnă, așa că încăperile trebuie să fie bine uscate.
- Acordați o atenție deosebită oricăror locuri de uscare, cum ar fi dușurile sau tamburii mașinilor de spălat. Lăsați ușile deschise și dați voie zonelor să se usuce.
- Într-o casă particulară, se pot astupa fisurile, dar dacă problema apare într-un bloc de locuințe, soluția este de a contacta serviciile de locuințe și comunale.
- Fisurile din jurul ferestrelor ar trebui, de asemenea, să fie sigilate.
Aceste sfaturi simple vă pot ajuta să țineți un «oaspete» neinvitat departe de casă și să păstrați sănătatea tuturor membrilor familiei.
Să rezumăm
Dacă observați o infestare, nu amânați acțiunile pentru a scăpa de placă. Infestările ușoare pot fi tratate cu remedii populare — am enumerat posibilele modalități de a face acest lucru în acest articol.
Dar o opțiune avantajoasă pentru ambele părți este utilizarea unor compuși chimici speciali. Cu toate acestea, acest lucru va necesita lucrări complexe, inclusiv îndepărtarea tencuielii vechi și aplicarea unui nou grund și a unui nou finisaj pe pereți. Și nu uitați că, odată ce ciuperca a dispărut, trebuie luate măsuri preventive — o mai bună izolare, ventilație și curățare regulată.