Muștele — nu sunt cei mai plăcuți vecini pentru oameni. În afară de faptul că vă pot deranja ore întregi cu bâzâitul lor, insectele pot fi periculoase pentru sănătate, deoarece transmit boli periculoase.
Cu toate că nu trăiesc mult timp, aproximativ o lună, ele reușesc să provoace multe neplăceri oamenilor în această perioadă. Aceste insecte se înmulțesc rapid și îi deranjează pe ocupanții casei. Acest lucru înseamnă că, mai devreme sau mai târziu, este timpul să cauți modalități, cum sa scapi de muste în apartament, casă și grădină.
Pentru a scăpa de muște în real și durabil, trebuie să:
- Blocați în mod sigur intrarea insectelor în casă de afară.
- Eliminați dăunătorii zburători care au intrat deja în locuință.
- localizați și distrugeți toate ouăle și larvele de muște.
- Curățați toate urmele de muște din casă.
Ultimul punct este mai mult o chestiune de igienă decât de exterminare. Murdăria lăsată de muște devine un teren ideal de reproducere pentru bacterii dăunătoare și mucegai. Pentru a scăpa de ea, trebuie prelucrate toate suprafețele posibile cu substanțe chimice de uz casnic. Dacă lucrurile și obiectele sunt atât de «infestate» de muște încât nu pot fi spălate sau curățate, aruncați-le.
Cu toate acestea, primele trei puncte, care se referă direct la modul — cum să elimini muștele rapid într-o casă privată, necesită o atenție separată și o analiză mai detaliată.
Spre deosebire, de exemplu, de furnici sau gândaci de bucatarie, muștele nu sunt atât de greu de eliminat. Puteți renunța la capcane și substanțe chimice costisitoare. Pentru a înțelege cum sa scapi de muste în casa, trebuie să aflați de unde vin și ce vă va ajuta să scăpați de vecinii nedoriți.
De unde apar mustele in casa?
Înainte de a începe să eliminați muștele, trebuie să aflați, de unde vin și de ce ele apar în casă. În caz contrar, lupta împotriva lor va fi ca și cum te-ai lupta cu morile de vânt.
Cele mai active infestări în apartamente și case au loc, de obicei, la sfârșitul verii și începutul toamnei. În această perioadă a anului, temperatura de afară începe să scadă, iar nopțile devin destul de reci. Dăunătorii caută un loc cald pentru a ierna și intră prin ferestre.
Cu toate acestea, este foarte posibil ca acestea să intre chiar și printr-un mic spațiu sau o mică gaură în plasa ferestrei. Uneori intră din greșeală — dar, din cauza structurii ochilor lor, nu pot zbura înapoi afară, deoarece nu pot observa sticlele.
Ajunse în casă toamna, insectele își găsesc o ascunzătoare, își depun ouăle și apoi hibernează. Ele ies din hibernare primăvara. Prin urmare, este posibil să le vedeți zburând prin cameră în timp ce afară este încă foarte frig.
De unde vin muștele:
- Deșeurile alimentare, coșurile de gunoi deschise și robinetele care curg reprezintă o sursă de hrană pentru insecte. Prin urmare, dacă există multe muște în apartament, este posibil să se înțeleagă de unde provin paraziții și de ce s-au apucat aceștia să atace spațiul de locuit, analizând starea de igienă a locuinței.
- Locuința umană este menținută la o temperatură și umiditate constante. În aceste condiții, insectele însele și larvele lor sunt protejate de moarte, ceea ce determină apariția muștelor în apartamentele urbane.
- Prezența de cuiburi depuse de adulți în timpul sezonului cald. Ouăle dăunătorilor se află de obicei în ascunzători de unde ies muștele mari care zboară în casă în timpul iernii și toamnei.
- Prezența golurilor în podele, tavane și locuirea în case cu magazine alimentare și unități de alimentație publică, crește, de asemenea, riscul de infectare în casă.
- Depozitarea fructelor și legumelor în casă și existența plantelor de interior este una dintre cauzele paraziților din locuință. Fructele coapte și vasele de flori conțin adesea un cuib de ouă, de unde provin micile muște drosofile sau muștele mici maro într-un apartament de locuit.
- Salubrizarea deficitară a cartierului și colectarea intempestivă a gunoiului sunt considerate una dintre cele mai probabile cauze ale răspândirii insectelor în timpul sezonului cald.
- Larvele de paraziți pot fi aduse cu ușurință odată cu produsele din carne. Acesta este unul dintre motivele de unde apar mustele negre mari in apartament.
- Oamenii și animalele de companie pot aduce ouă și larve de muște de afară, iar insectele pot intra accidental prin ușile și ferestrele deschise sau pot pătrunde prin plase de țânțari cu ochiuri mari.
Există multe modalități prin care dăunătorii pot pătrunde în casă, dar găsirea cauzei este esențială. O femelă este capabilă să depună aproximativ 150 de ouă pe zi, astfel încât chiar și descoperirea unei singure insecte poate reprezenta o amenințare pentru infestarea cu paraziți a locuinței.
Ce pericol aduc muștele?
În timp ce noi ne uităm enervați la următoarea muscă care se năpustește asupra noastră, oamenii de știință nu pierd timpul. Conform cercetărilor Organizației Mondiale a Sănătății, 20% dintre oamenii de pe Pământ contractează boli periculoase de la insecte.
Muștele transportă până la 60 de bacterii periculoase. Și dacă este clar pentru toată lumea cum se transmit infecțiile de la o persoană la alta, cum pot muștele să ne facă rău? Elementar — prin contactul cu pielea noastră.
Musca este o creatură murdară: firele de păr care îi acoperă corpul și tălpile picioarelor se agață în permanență de praful și murdăria din gunoaiele și mizeria în care își caută hrana. Iar odată cu praful și murdăria vin și – bacteriile.
Muștele își lasă urmele pe tot ceea ce ating — mobilă, haine și alimente. O persoană se infectează dacă mănâncă alimente pe care s-a așezat o muscă. Nu putem vedea ouăle microscopice ale dăunătorului, așa că mâncăm alimentele și ajungem să fim infectați (otrăviți).
Iată doar o mică listă a bolilor pe care le poartă muștele:
- Dizenteria. Caracterizată printr-o intoxicație generală a tractului gastro-intestinal, afectând colonul.
- Boală tifoidă. O infecție acută caracterizată prin febră, intoxicație și erupții cutanate. Boala tifoidă afectează sistemul limfatic al intestinului subțire.
- Holera. Infecție acută care afectează intestinul subțire. Diareea, vărsăturile duc la deshidratare. Persoana poate intra în șoc hipovolemic și poate muri.
- Difterie. O boală periculoasă care afectează aproape toate sistemele organismului: excretor, nervos, cardiovascular. Boala este deosebit de periculoasă pentru copii, al căror organism nu poate lupta împotriva microbilor.
- Tuberculoza. O patologie infecțioasă în care microbii atacă țesutul pulmonar. Tuberculoza netratată duce la deces.
- Antrax. Cu toate că sunt învinse în țara de origine, muștele pot provoca o epidemie literalmente în orice moment. Boala fatală afectează organele interne, sistemul limfatic și se caracterizează prin inflamații seroase hemoragice ale pielii.
- Poliomielita. Boală infecțioasă acută cu afectarea măduvei spinării, a întregului sistem nervos.
Și toate acestea sunt purtate de muștele obișnuite, împotriva cărora oamenii consideră că protecția este inutilă și neimportantă. Speciile de insecte hematofage atacă oamenii și animalele.
În cele mai multe cazuri, consecințele unei infecții intestinale sunt – perturbarea tractului gastro-intestinal și a ficatului, care este garantată de diaree sau constipație și, uneori, de o febră mare. Dacă nu este tratată, poate duce la o mărire a ficatului și la fisuri sângerânde și ulcere mici pe pereții stomacului.
Consecințele infestării cu paraziți – includ depresie și iritabilitate, dureri de cap și de stomac sau oboseală crescută, diaree sau constipație, reacții alergice, pierdere în greutate și o serie de alte simptome neplăcute.
Muște – Remedii Naturiste
Cele mai multe remedii populare de combatere a muștelor s-au dovedit de mult timp și, în ciuda varietății uriașe de substanțe chimice moderne, acestea sunt percepute ca fiind mai sigure pentru oameni, astfel încât nu și-au pierdut popularitatea.
Un amestec de 3 linguri de lapte, 0,5 lingurițe de formol și 5 lingurițe de bicarbonat de sodiu, plasat lângă deschiderile ferestrelor, este bine primit. Hârtia înmuiată în lapte și piper negru ajută, de asemenea,.
Muștele nu tolerează mirosurile înțepătoare. Ele au un simț al mirosului foarte subtil și bine dezvoltat. Prin urmare, chiar dacă un miros neplăcut este aplicat într-o concentrație scăzută, o persoană nu îl va simți, iar muștele vor fi speriate.
Vodcă și alcool
Chiar și vodca poate descuraja în mod surprinzător dăunătorii. Lichidul, a cărui alternativă este alcoolul, este pur și simplu pulverizat în jurul camerei. Vodca se toarnă într-un pulverizator și se pulverizează în jurul camerei. De asemenea, ferestrele trebuie să fie deschise în prealabil, astfel încât muștele să poată găsi cu ușurință o cale de scăpare. Acești compuși sunt adăugați la apa, folosită pentru curățarea umedă a apartamentului.
Uleiuri esențiale
Uleiurile esențiale înțepătoare (mentă, citrice, laur, eucalipt, cuișoare, lavandă, mentă etc.) sunt utilizate pe largă. Ele sunt cel mai adesea folosite într-o lampă de aromă. Mirosul se dispersează în toată camera, acoperind chiar și cele mai inaccesibile colțuri și alungând acei oaspeți enervanți. De asemenea, puteți lubrifia ramele ferestrelor și ușilor cu aceste uleiuri.
Cuișoare + lămâie
Cuișoarele (garoafă), în sine, ca și uleiul lor esențial, au un miros puternic. Așadar, turnați-l într-un recipient mic și lăsați-l pe masă.
Acțiunea cuișoarelor este potențată de lămâie. Așa că puteți înfige câțiva muguri de cuișoare în jumătate de lămâie și această aromă improvizată va ține insectele departe de cameră.
Kerosenul și terebentină
Deși aceste mirosuri sunt, de asemenea, neplăcute pentru oameni, dar în cantități mici oamenii nu le captează și vor descuraja muștele. Este recomandat să adăugați cantități mici din aceste produse în apă atunci când curățați ferestrele și podelele pentru a preveni insectele și pentru a oferi o protecție suplimentară.
Ceapă
În cantități mari poate irita și oamenii. Dar, dacă există o mică problemă cu muște, o puteți folosi ungând deschiderile ferestrelor și ușilor.
Frunză de laur
Atât frunzele uscate, cât și cele proaspete nu sunt tolerate de insecte. Prin urmare, pentru a scăpa de muște, împrăștiați frunzele acestui condiment în mai multe locuri. Apropo, vă va ajuta să scăpați de șoareci, rozătoare și țânțari mici.
Plante de casă
Aceste plante cresc bine în vase și, de asemenea, emană un «miros» care respinge muștele și alți dăunători. Așezați câteva pe pervazurile ferestrelor din bucătărie și în încăperile în care vedeți adesea muște.
- Menta este excelentă nu numai împotriva muștelor și a altor insecte, ci și în lupta împotriva șobolanilor. Plantele proaspete sau uscate se împrăștie în jurul apartamentului.
- Busuiocul poate fi plantat sau poate fi folosit uscat, întinzându-l în prealabil pe pervazul ferestrei.
- O modalitate originală de combatere a insectelor constă în legarea unor mici legături de tătăneasă.
- Nu numai muștele, ci și alte insecte nu apreciază pelinul. De exemplu, puteți scăpa de ploșnițe, purici și furnici.
- Geraniile sunt considerate a fi un alt protector al casei.
Oțetul
Mirosul său descurajează dăunătorii:
- Puteți umple un recipient cu el și îl așeza lângă o fereastră, ușa balconului sau verandă. Mirosul îi afectează chiar și pe acei indivizi care au zburat deja în casă. Aceștia vor încerca să plece cât mai repede posibil.
- Oțet de mere. Turnați-l într-un borcan și acoperiți-l cu un capac în care faceți găuri cu diametrul de 5-6 mm pentru muște. Muștele se vor cățăra prin găuri și vor muri. Aceasta, de fapt, este și o capcană.
Nu uitați că mirosurile pot provoca reacții alergice severe. Așadar, înainte de a folosi orice produs, asigurați-vă că îl testați pentru a preveni vătămarea dumneavoastră și a celor dragi.
De ce se tem muștele?
Cel mai mult le este frică muștelor de capcane. Această metodă de combatere a insectelor este cea mai preferată, deoarece se poate vedea clar câte muște sunt prinse în «plasă». Ideea este ca muștele să zboare pe o momeală și să fie prinse într-o capcană din care nu mai pot ieși.
Bandă adezivă pentru muște
Benzile și momelile speciale sunt de obicei plasate pe ramele ferestrelor sau atașate la candelabre sau la uși. Principiul este simplu: muștele aterizează pe suprafața lipicioasă, rămân blocate în ea și mor. Ele sunt atrase de compoziția impregnată pe bandă. Producătorii oferă o mulțime de variante.
Benzile adezive sunt ieftine și sunt adesea vândute în seturi de 4-10 bucăți. Acestea trebuie înlocuite pe măsură ce muștele se acumulează la suprafață. Singurul dezavantaj al acestei metode este că nu este estetic. Trebuie fie să acceptați acest lucru (mai ales că este o măsură temporară), sau să încercați să plasați capcanele într-un loc mai puțin vizibil.
Capcane de plante
Astăzi, a devenit popular să avem plante și animale exotice în casele noastre. Unele dintre aceste plante sunt carnivore.
Și acestea pot fi folosite ca niște capcane pentru muște:
- Un exemplu în acest sens este — «Pinguicula gigantea». Acest tip de plantă produce zahăr care atrage muștele, iar când acestea aterizează pe frunze, se lipesc de ele.
- O altă floare din genul Dionaea — «Dionaea muscipula». Această floare a venit la noi de pe coasta atlantică a SUA. Frunzele sale de culoare strălucitoare reprezintă o momeală pentru insecte. Cum victima sa atinge de firele sensibile de pe suprafața plantei, frunzele se închid instantaneu și începe procesul de digestie.
Capcana electrica anti-insecte
Dispozitivele electrice sunt lămpi speciale cu raze ultraviolete care atrag insectele și le ucid prin intermediul curentului sau al elementelor adezive plasate în interior. Capcanele sunt alimentate de o priză obișnuită. Ocazional, acestea vor trebui să fie curățate.
Această metodă de a scăpa de muște este foarte eficientă, dar are câteva dezavantaje. În primul rând, aparatul cu electroșocuri trebuie ținut la îndemâna copiilor și a animalelor de companie. În al doilea rând, dacă becul se arde, va trebui să îl schimbați.
Produse profesionale și eficiente
În cazul în care considerați că remedii naturiste nu sunt suficient de eficiente pentru a combate muștele sau că sunt atât de multe insecte încât este necesară intervenția unui profesionist, utilizați substanțe chimice testate și verificate.
Sprayuri și aerosoli
Insecticidele — sunt unul dintre cele mai eficiente și cu cea mai rapidă acțiune în cazul muștelor din casă. Spray-uri speciale sau aerosoli sunt pulverizate pe suprafețele, unde dăunătorii au tendința de a se aduna.
Dar această metodă are dezavantajele sale:
- O acțiune unică — un insecticid va ucide muștele care se află în casă, dar nu va împiedica apariția altora noi. Odată ce acestea reapar, otrava va trebui să fie pulverizată din nou.
- Pericol — aceste produse nu trebuie utilizate în apropierea produselor alimentare și de igienă sau în prezența persoanelor sau a animalelor de companie. Acest lucru este destul de dificil, deoarece muștele se găsesc cel mai adesea în bucătărie. De asemenea, toate persoanele și animalele vor trebui să părăsească apartamentul timp de câteva ore în timpul procedurii.
Pentru ca spray-urile să fie eficiente, prelucrarea trebuie efectuat în strictă conformitate cu instrucțiunile de utilizare — două apăsări pe dozator în locuri arbitrare din cameră nu vor scăpa de muște. Veți găsi toate instrucțiunile necesare pe ambalaj.
De exemplu, unele dintre cele mai populare sunt:
- «Raid Botanicals» — este un aerosol împotriva insectelor zburătoare și târâtoare.
- «Baygon» — un spray împotriva muștelor și țânțarilor.
- «Sano K-flying» — pentru combaterea insectelor zburătoare.
- «Aroxol» — pentru muște și țânțari.
- «Clean Home» — spray pentru muște și viespi.
- «Bros» — pentru combaterea muștelor, viespilor și țânțarilor.
- «Delicia» — universal împotriva insectelor zburătoare și târâtoare.
Aerosolii – sunt una dintre cele mai convenabile forme de insecticide împotriva muștelor, dar substanțele otrăvitoare din ei sunt foarte volatile. Pulverizați numai cu un aparat de respirație, o mască medicală sau cel puțin o batistă sau o altă bucată de pânză curată peste nas și gură.
Otravă (granule și prafuri)
Momeala sub formă de granule este disponibilă online și în magazinele de bricolaj.
Pulberile sunt, de asemenea, substanțe chimice, dar într-o stare mai sigură: pulbere sau lichid. Praful se toarnă pe capace de borcane sau în farfurii și se împrăștie în jurul apartamentului. Pudra poate fi, de asemenea, împrăștiată pe pervazurile ferestrelor sau umezită cu apă pentru a obține o pastă care poate fi folosită pentru a acoperi marginile meselor sau ale unităților de bucătărie, de exemplu.
Dacă cumpărați o astfel de otravă, citiți instrucțiunile de utilizare. Adesea, substanța chimică nu ucide muștele, ci le suprimă: acestea cad pe podea și se târăsc. Producătorul otrăvii presupune că proprietarii trebuie să ucidă insectele cu un lovitor de muște sau cu ziar și spune acest lucru în instrucțiuni. Așadar, muștele «bete» de pe podea nu înseamnă că produsul nu funcționează — dimpotrivă, funcționează în acest fel.
Puneți granulele numai în afara zonei accesibile copiilor și a animalelor. Nu le permiteți să intre în contact cu alimente, băuturi sau hrană pentru animale de companie. Purtați mănuși atunci când manipulați produsul. Nu lăsați granule în lumina directă a soarelui.
Fumigator
Fumigatoarele de uz casnic sunt conectate la o priză, iar plăcile sunt schimbate în mod regulat. Acestea emit un miros aproape invizibil pentru oameni, dar neplăcut pentru muște, care le respinge.
Este important să țineți ferestrele și ușile închise, dacă este posibil — acest lucru va face ca dispozitivul să funcționeze mult mai eficient. De asemenea, este recomandabil să țineți oamenii și animalele de companie în afara camerei în timp ce fumigatorul funcționează. După ce s-a scurs timpul indicat pe ambalaj, puteți ventila încăperea.
Paleta pentru muste
Dăunătorii pot fi eliminați și prin simple acțiuni fizice. Această metodă este potrivită în cazul în care în încăpere există câteva muște, care pot fi eliminate punctual.
Există două tipuri de lovitori de muște:
- Cel mai clasic este — paleta din plastic, un dispozitiv simplu și ieftin. Se poate găsi o varietate de forme. Principalul dezavantaj — este că trebuie să omorâți muștele cu mâna, iar cadavrele pot lăsa urme pe pereți sau pe mobilier.
- Electrică — o variantă îmbunătățită a lovitorlui de muște standard. Prin plasă trece un curent electric, care ucide dăunătorii zburători chiar și prin contactul ușor cu barele metalice. Aceste modele sunt puțin mai scumpe, dar fac mult mai ușor să scapi de muște.
Dezinfectare
De obicei, nu este necesar să apelați la un profesionist, dar în unele cazuri aceasta este singura opțiune. Specialiștii în exterminare prelucrează încăperea prin pulverizarea unor produse speciale. Acestea ucid insectele, dar sunt sigure pentru oameni: de obicei, vă puteți întoarce în apartament după doar câteva ore, după care este suficient să aerisiți bine încăperea.
Este nevoie de ajutor specializat atunci când apartamentul este uscat și curat, coșul de gunoi (dacă locuiești într-un oraș) este în ordine, plasele de siguranță au fost instalate la ferestre, dar muștele sunt din ce în ce mai multe și mai multe. Este posibil să fi apărut un cuib în locuința dumneavoastră: într-o crăpătură sub pervazul unei ferestre sau într-o conductă de ventilație, de exemplu. În acest caz, trebuie să eliminați sursa — și cel mai bine este să încredințați acest lucru unor profesioniști.
Beneficiile acestui proces:
- Efectul este aproape instantaneu. Dăunătorii de interior sunt uciși în decurs de o zi, majoritatea în primele 30 de minute de la pulverizare.
- Acționează atât asupra muștelor zburătoare, cât și asupra larvelor. Dacă există larve de muște târâtoare undeva în casă, insecticidul pulverizat va ajunge pe ele și vor muri și acestea.
- Păstrează casa fără dăunători timp de câteva luni după prelucrare. Produsele profesionale de combatere a muștelor pot avea un efect prelungit și pot ucide muștele din locuință încă 1-3 luni după efectuarea tratamentului.
Un tratament profesional cu ceață insecticidă, cu ajutorul unui serviciu de igienizare profesionist, este singura modalitate de a proteja o întreagă casă împotriva muștelor în doar câteva ore.
Prevenire
Dacă nu aveți muște în casă sau dacă ați scăpat deja de ele, ar trebui să vă ocupați de prevenire, astfel încât să nu mai trebuiască să vă gândiți, cum sa scapi de muste.
În apartament și în casă:
- Este imperativ ca locuința să fie păstrată curată. Mai ales locurile în care se mănâncă și se depozitează alimente. Ștergeți firimiturile de pe masă în mod regulat, spălați vasele și nu lăsați resturi de mâncare pe masă.
- Pentru a evita ca dăunătorii să ajungă la gunoi, este bine să îl depozitați într-o găleată cu capac. De asemenea, este important să o scoateți în mod regulat și să o spălați cu dezinfectant — firimiturile și dârele lipicioase din interior vor atrage și ele insectele.
- Depozitați corect alimentele: puneți resturile în recipiente, acoperiți vasele de compot și puneți-le în frigider. Pentru mâncarea de care aveți nevoie pe masă, cumpărați o umbrelă specială de plasă: este ușor să acoperiți bolurile cu gem, biscuiții și alte vase.
- Obișnuiți să vă curățați apartamentul în mod regulat: cu cât este mai puțină murdărie în casă, cu atât este mai puțin probabil ca insectele să zăbovească în ea.
- Ștergeți scurgerile din cadă de baie și chiuvetă: muștele sunt atrase de apă pentru că o beau. Iar acest obicei vă va ajuta să evitați și alți dăunători: gândacii, de exemplu, trăiesc și ei în locuri unde există acces la apă.
- Instalați plase de țânțari la toate ferestrele și urmăriți îndeaproape integritatea și etanșeitatea lor la ramă, înlocuindu-le cu altele noi dacă este necesar.
- Agățați la uși perdele de țânțari cu greutăți în partea de jos și încuietori magnetice care să le țină la locul lor atunci când bate vântul.
Efectuarea de reparații sau renovări la casă pentru a etanșa cât mai multe fisuri este una dintre cele mai eficiente măsuri preventive. Muștele intră adesea în casă pentru iarnă prin golurile din ferestrele vechi. Pentru o persoană, aceste goluri pot să nu fie deloc vizibile, dar primăvara muștele trebuie aruncate afară în scoabe pline.
În concluzie
Este imposibil să eviți muștele — ele există doar deasupra Cercului Polar. Dar putem evita ca insectele să se înmulțească în casele noastre și în jurul lor — tot ce trebuie să faceți este să respectați regulile sanitare de bază, să păstrați lucrurile curate și ordonate, să luați măsuri preventive și nu va trebui să căutați o modalitate mai bună de a vă ocupa de acești dăunători.