Există mai mult de 30 de tipuri de șoareci. Cele mai comune sunt șoarecele de casă și de câmp. Rozătoarele provoacă multe pagube: distrug alimentele din case, cămări și pivnițe, contaminează apartamentele, anexele și produsele alimentare cu fecale și răspândesc boli. În grădină, rozătoarele dăunează plantelor, mâncând rădăcini, scoarță de copac, bulbi de flori, fructe și legume. În clădiri, rozătoarele deteriorează izolația și mănâncă cabluri.
Prin urmare, trebuie să fie eliminate imediat. În continuare, vă vom spune cum sa scapi de soareci în casa, cabana sau proprietatea dumneavoastră folosind remedii populare și diverse metode.
De ce apar șoareci în casă?
Șoarecii otrăvesc viețile locuitorilor din casă. La prima apariție a hoiturilor cenușii, trebuie luate măsuri urgente pentru a scoate șoarecii din casă înainte ca numărul lor să crească. Pestrițele cu coadă lungă apar atât în casele particulare, cât și în clădirile cu mai multe etaje.
Următorii factori cresc probabilitatea unei infestări cu rozătoare:
- Subsolurile dezordonate și dependințele vechi și dărăpănate sunt locuri unde se adună șoarecii. Șoarecii vor stabili zone nelocuite și vor trăi acolo în familii mari.
- Grămezile de gunoi și depozitele de deșeuri neîngrijite sunt locuri de trai pentru șobolani și șoareci. Atunci când grămezile de gunoi se ridică în apropierea clădirilor rezidențiale, rozătoarele se vor îndrepta spre pereții calzi și confortabili ai unei clădiri rezidențiale.
- Magazinele alimentare sunt o momeală tentantă pentru animalele cenușii. Brânzeturile, cârnații și cerealele atrag șoarecii să se instaleze în colțurile și crăpăturile spațiilor comerciale. Rozătoarele intră în apartamentele rezidențiale în cazul în care spațiile sunt situate deasupra sau lângă un centru comercial.
- Dăunătorii pot intra în casă odată cu transportul. De exemplu, atunci când primiți un set de mobilă nouă. Șoarecii se ascund în ambalajul de carton și se târăsc afară atunci când piesele sunt asamblate.
- Încălcarea normelor sanitare duce la apariția șoarecilor. Resturile rămase pe masă, gunoiul necolectat – scot un miros care atrage rozătoarele.
Interesant! Odată intrați în locuințe, șoarecii se hrănesc cu orice hrană le iese în cale. Șoarecii roiesc, chibrituri, săpun, lumânări… împreună cu produsele alimentare.
Cum detectez prezența șoarecilor?
Identificarea unei potențiale invazii de rozătoare este mult mai ușoară decât încercarea de a găsi un șoarece real.
Semnele de șoareci:
- Sunete de zgârieturi: Acestea pot fi auzite noaptea, când șoarecii sunt cei mai activi. Ascultați sunetele între pereți despărțitori, sub podele, în tavane suspendate, pivnițe și poduri.
- Excremente: Șoarecii lasă excremente mici, de culoare închisă, în special de-a lungul pereților sau în zonele cele mai frecventate – mese, dulapuri, rafturi, sub chiuvetă.
- Miros ciudat: șoarecii lasă în urmă o cărare de amoniac care miroase deosebit de puternic în spațiile închise (dulapuri).
- Șoarecii au nevoie să mestece lemn, plastic, cabluri, alte materiale dure pentru a ține sub control creșterea dinților incisivi. Roaderea poate provoca chiar și un foc în casă dacă șoarecii mestecă cabluri electrice.
- Cuiburi. Rozătoarele își construiesc cuiburi din ziare, țesături. Cuiburile sunt de obicei ascunse, de exemplu în spatele frigiderului.
- Urmele de grăsime de piele (pete, dungi) sunt cauzate de părul șoarecilor care se freacă constant de pereți, podele, plinte pe traseele populare. Este posibil să observați dungi întunecate în jurul deschiderilor, în colțuri.
- Urmele de labe și cozi pot apărea în locuri prăfuite, de exemplu în poduri nefolosite, subsoluri.
- Rozătoarele trăiesc de obicei în pivnițe și poduri și merită să inspectați cu atenție aceste zone pentru a determina dacă sunt prezenți șoareci sau alți dăunători.
Șoarecii pot răspândi până la 200 de agenți patogeni și paraziți diferiți. Acestea contaminează suprafețele și alimentele cu excremente, excrementează de 40-100 de ori pe zi. Aproape nimeni nu își dorește să găsească o gaură în puloverul preferat, covorul sau cablajul. Prin urmare, merită să luați măsuri rapide și eficiente – cum sa scapi de soareci.
Ce pericole prezintă șoarecii?
O invazie de șoareci este un fenomen neplăcut în sine. Sunt niște creaturi mici și urâte care invadează cu nerușinare cămările și noptierele pentru a se hrăni. Rozătoarele nu numai că deteriorează produsele, mobilierul și integritatea pereților, dar reprezintă și un pericol pentru sănătatea umană.
- La unele persoane, produsele folosite de șoareci provoacă o reacție alergică.
- Vecinătatea apropiată de dăunători comportă riscul apariției bolilor infecțioase. Șoarecii sunt purtători de bacterii și germeni.
- Rozătoarele gri deteriorează cablurile și conductele, ceea ce poate duce la scurtcircuitarea rețelei.
- Saliva și excrementele dăunătorilor adăpostesc agenți patogeni care provoacă infecții periculoase. Puricii care trăiesc în părul scurt al rozătoarelor din subsol intră în cameră odată cu sosirea șoarecilor.
- Șoarecii strică alimentele: ei „fac” găuri în sacii de făină și cereale, mestecă pachetele de paste făinoase, ciugulesc semințele, pesmetul și firimiturile. Rozătoarele nu disprețuiesc legumele, lăsând urme de dinți pe cartofi, morcovi și varză.
Important! După moarte, cadavrul unui șoarece trebuie îndepărtat cât mai repede posibil, deoarece mirosul de rozătoare moartă este toxic pentru oameni și poate provoca dureri de cap severe sau intoxicații.
Odată ajunși în spațiul de locuit, oaspeții nedoriți deteriorează mobila, cărțile și alte obiecte. Se cuibăresc în colțurile îndepărtate ale cămărilor, târând mici obiecte de garderobă. Șoarecii strică pantofii, hainele, tapetul și răspândesc un miros dezgustător, printre altele.
Metode eficiente de combatere a șoarecilor
Metodele disponibile includ tradiționale, inclusiv metode populare, și metode moderne care sunt mai puțin sau mai mult invazive.
Capcane de șoareci
Capcanele tradiționale au un mecanism cu arc care lovește șoarecele pe gât și îl omoară. Dar există capcane pentru șoareci care vă permit să scăpați în mod uman de problema rozătoarelor, atrăgând animalul înăuntru și apoi închizând-o. Rozătorul este prins în capcană și poate fi eliberat pe câmp, în pădure. Capcanele de șoareci tradiționale sunt cele mai frecvent utilizate.
Ca momeală pentru șoareci poate fi utilizat:
- brânză;
- pâine înmuiată în ulei de gătit;
- un șoarece mai pretențios va fi tentat de un cârnat;
- carnea afumată are un miros puternic și ademenitor;
- un adevărat gurmand va fi atras de ciocolată.
Capcanele cu momeală sunt plasate în apropierea cuiburilor de rozătoare, a zonelor de hrănire și trebuie verificate la fiecare 1-2 zile.
Capcane cu lipici
Un instrument interesant este capcana cu lipici pentru șoareci – este o hârtie adezivă de care șoarecele se lipește atunci când este atras de o recompensă. Capcana pentru șobolani folosește un adeziv special care împiedică rozătoarele să se desprindă de la suprafață. Lipiciul nu conține otrăvuri sau toxine. Fantele din carton permit ca capcana de lipici să fie pliată pentru a se potrivi în locuri greu accesibile.
Capcană din sticlă de plastic
O soluție bună este de a face o capcană dintr-o sticlă de plastic. Un șoarece prins în capcană poate fi eliberat cu ușurință departe de casă. Ca bază se folosește o sticlă de plastic, care trebuie tăiată și apoi echipată cu un mecanism de bețe, benzi de cauciuc, sfoară și o agrafă de hârtie.
Asamblarea corectă creează o trapă în care șoarecele va intra după ce intră în sticlă. Câteva mărunțișuri ar trebui să fie plasate ca momeală. Atunci când un șoarece intră și mușcă din brânză sau dintr-o altă gustare, sticla deschisă se închide. Acest lucru va prinde rozătorul în capcană.
Remedii naturale și populare
Mai jos vă prezentăm metode ecologice despre cum să scăpați de șoareci în cabană folosind remedii populare la domiciliu.
Rețete dovedite si folosite de ani de zile:
- Puteți pune pliculețe sau săpunuri cu lavandă în dulapuri, sertare pentru a alunga eficient șoarecii, șobolanii din casă. Puneți mentă uscată, mușețel sau spilcuță în zonele frecventate de rozătoare. Spilcuță crește pe câmpii, în pajiști, în pustietăți și are un miros distinctiv, puternic. Acoperirea podului, a subsolului cu iarbă uscată de spilcuță va descuraja șoarecii.
- Puteți turna uleiuri parfumate de mentă sau de lavandă pe bucăți de vată și le puteți întinde în jurul apartamentului.
- Deversați acid acetic sau amoniac în jurul gunoaielor.
- Șoarecii nu suportă bine mirosul de fixativ sau de lămâie mucegăită. Acestea sunt modalități excelente de a scăpa de șoarecii din pivniță, beci, pod – trebuie doar să pulverizați lac sau să puneți o lămâie mucegăită sub cuib.
- În apropierea vizuinelor puteți pune foi de folie de aluminiu, de care șoarecii se tem.
- Șoarecii nu suportă mirosul de ceapă. Tăiați ceapa în cantități mari și împrăștiați-o în toată camera.
- Frunzele de dafin incomodă simțul olfactiv al șoarecilor. Este recomandabil să le împrăștiați printre cereale și legume.
- Gipsul se amestecă cu făină, iar bilele sunt plasate în zona de habitat a paraziților. Șoarecii mănâncă ” hrana” și mor ulterior.
- Cenușa este presărată printre plinte și pereți. Substanța corodează labele șoarecilor și aceștia părăsesc casa inospitalieră.
Important: În cazul în care șoarecii apar în mod constant în casă, ar trebui să plantați în zonă tătăneasă, pelin, rozmarin de mlaștină, mentă și alte plante parfumate.
Repelenți
Un aparat nedăunător este un dispozitiv de respingere a șoarecilor care folosește unde ultrasonice care sunt neplăcute pentru rozătoare și inaudibile pentru oameni. Generatoarele emit ultrasunete de diferite frecvențe, împărțite în benzi corespunzătoare modurilor individuale de funcționare, și semnale electromagnetice.
Ultrasunetele la frecvențe adecvate sunt intolerabile pentru animalele cu auzul foarte sensibil, din care face parte șoarecele, pentru perioade lungi de timp. Este ca și cum ai locui cu un coleg de cameră care ascultă muzică foarte tare tot timpul. Mediul neprietenos cu ultrasunete creat de dispozitivul de respingere determină șoarecii să părăsească locuința în care este utilizat dispozitivul. Dispozitivele de descurajare sunt conectate la rețeaua electrică sau sunt alimentate cu baterii.
Cele mai bune repelente pentru șoareci au sisteme automate sofisticate care modifică semnalul ultrasonic. Acest lucru împiedică animalele să se obișnuiască cu funcționarea dispozitivului. Eficacitatea restricției depinde în mare măsură de oameni. Abandonarea frecventă a alimentelor neprotejate și lipsa de ordine oferă adăpost pentru rozătoare și acces la hrană.
Înainte de a utiliza dispozitivul de respingere, asigurați-vă că au fost eliminate ascunzătorile și resturile de mâncare.
Otravă pentru șoareci
Cea mai eficientă metodă este aplicarea de otravă. În subsolurile clădirilor de apartamente, otrava pentru șoareci și șobolani este folosită ca remediu standard. Preparatele sunt disponibile sub formă de pelete, cuburi și lichide de înmuiere. Mirosul lor atrage rozătoarele. Compoziția acestor protejează împotriva descompunerii cadavrelor de rozătoare și are un efect mumificator, care are o importanță practică, mai ales în spațiile închise puțin vizitate.
Trebuie să vă feriți de otravă și să o plasați în locuri în care copiii sau animalele de companie nu vor intra în contact cu ea. În zonele deschise, este mai bine să turnați astfel de preparate în hrănitori speciali – recipiente care vor împiedica accesul la otrăvuri de către oameni, animale de companie și le vor proteja de ploaie și umiditate.
Înainte de a folosi otrava, există câteva puncte importante de luat în considerare:
- Fiecare preparat trebuie să fie utilizat în conformitate cu recomandările producătorului.
- Substanțele chimice care sunt otrăvitoare pentru șoareci și șobolani sunt periculoase pentru oameni și animale, așa că este mai bine să le evitați dacă în grădină umblă copii sau animale de companie.
- Substanțele chimice, în special agenții de prăfuit, pot fi răspândite de rozătoare prin zonă pe labele și blana lor, așa că este mai bine să nu le folosiți în cămări, pivnițe, sere de legume sau spații de depozitare a alimentelor.
Ajutorul professional
Îndepărtați șoarecii din spațiile dumneavoastră rapid și eficient de către profesioniști. Specialiștii în exterminarea rozătoarelor vor remedia situația într-un timp scurt. Apariția șoarecilor va fi rapid eliminată.
Profesioniștii fac treaba în trei mișcări:
- Evaluează gradul de infestare a locuinței și decid asupra tacticii de exterminare.
- Efectuează un exercițiu de deratizare.
- Se consolidează rezultatul cu măsuri profilactice. Efectuează un control la o lună după procedură.
Înainte de a face acest lucru, camera trebuie să fie pregătită: curățenie generală, acces liber la pereți și plinte și îndepărtarea obiectelor inutile.
Singurul dezavantaj al ajutorului profesional este costul ridicat al serviciului.
Soarece de camp
Înainte de a decide, cum să scăpi de șoareci de câmp în grădina, luați în considerare – rozătoarele îndeplinesc o funcție importantă în natură – deci este mai bine să le alungați, să le duceți în pădure fără a le distruge.
Rozătoarelor le plac anumite condiții – trăiesc bine în grădini, sere, acolo unde solul este fertil, bogat în humus, sau unde au fost scobite tuneluri de către cârtițe. Mai multe metode pot fi folosite pentru a scăpa în mod eficient de șoarecii din grădină. Expunerea la un singur remediu nu va produce, de obicei, rezultatele dorite. Următoarele sunt metode dovedite de combatere a șoarecilor.
Blochează accesul la plante
Șoarecilor le place să mănânce plante bulboase și scoarța moale a pomilor fructiferi. Pentru a proteja trunchiurile copacilor tineri de rozătoare, este suficient să folosiți garduri speciale din plastic pentru grădină sau să acoperiți trunchiurile cu paie.
Pentru plantele cu bulbi, este suficient să se folosească coșuri speciale în care bulbii sunt îngropați, tăind accesul șoarecilor. Coșurile pentru plantarea bulbilor trebuie să fie confecționate din materiale rezistente, de exemplu, din sârmă de oțel galvanizat.
Șoarecii nu vor ajunge la rădăcinile și bulbii care sunt protejați. Între culturi se poate pune plasă de plastic sau de sârmă pentru a îngreuna accesul rozătoarelor.
Distrugeți coridoarele săpate
Rozătoarele construiesc o rețea de tuneluri subterane, așa că merită să căutați intrările în acestea. În cazul în care se găsesc coridoare, acestea trebuie inundate sau astupate. Dacă acest lucru nu ajută, puteți săpa peste pământ.
Dușmanii naturali
Prima linie de apărare este reprezentată de inamicii naturali:
- păsări (bufnițe, ciocârlii, ciocârlii, vulturi sau baricade);
- jderul;
- arici;
- pisici domestice;
- câini.
Merită să se creeze condiții care să încurajeze prădătorii care vânează rozătoare să viziteze grădina. Șoarecii din grădină sunt extrem de timizi, așa că un câine sau o pisică este util. Merită să luați o pisică a cărei vânătoare de noapte să coincidă cu viața rozătoarelor. Rozătoarele se tem de pisici; atunci când îi văd pe prietenii noștri cu patru picioare, vor evita grădina.
Merită să invităm aricii să se instaleze în grădină. Au nevoie de un loc liniștit, cu iarbă netăiată și o căsuță acoperită cu crengi și frunze.
Păsările de pradă sunt dușmani ai rozătoarelor, merită să le încurajăm să zboare în grădina noastră. Puteți face acest lucru atârnând hrănitori pentru păsări și creând puncte de observație pentru păsări, acestea vor alunga rapid rozătoarele.
Repelenți de sunet
Dispersoarea sonoră este o modalitate eficientă de a scăpa de șoareci, șobolani și șoareci de câmp. Este suficient să construiți singur o construcție simplă pentru a elimina problema. O sticlă așezată pe o tijă îngropată la un unghi este suficientă. O rafală de vânt care pătrunde în interior va produce un sunet care va descuraja rozătoarele.
O invenție la fel de eficientă este o cutie de aluminiu plasată pe o sârmă metalică. O cutie de conserve, împinsă de vânt, va face mult zgomot, speriind dăunătorii.
Merită să încercați oferta magazinului – repelenți acustici alimentați de razele soarelui. Sunetele pe care le scot sunt ininteligibile pentru oameni, dar resping șoarecii și cârtițele, afectându-le sistemul nervos. Repelenții acustici nu sunt dăunători pentru animalele de companie.
Lumânări de fum
Lumânările cu fum sunt o modalitate bună de a controla șoarecii. Este suficient să aprindeți o lumânare și să o înfigeți în tunelul rozătoarelor. Fumul de la lumânare se depune în coridoarele săpate de rozătoare, speriindu-le. Pentru ca produsul să își îndeplinească funcția de respingere, este important să se găsească tunelurile în care se hrănesc în prezent șoarecii.
Substanțele care ies din lumânare pot fi dăunătoare, trebuie să folosiți această metodă cu prudență.
Capcane
Capcanele vă permit să prindeți rapid șoarecii fără a le face rău. Mecanismele speciale rezolvă eficient problema rozătoarelor. Acestea sunt echipate cu porți care se închid de îndată ce șoarecii încearcă să iasă. Dispozitivele pot fi amplasate cu ușurință în coridoarele subterane.
Preparate naturale
Preparatele naturale pe bază de ingrediente organice vor descuraja șoarecii, inclusive:
- ulei de ricin;
- ulei de lavandă;
- extract de usturoi.
Aceste substanțe nu sunt tolerate de rozătoare, dar nu sunt dăunătoare, ci doar alungă rozătoarele din grădină.
Produse chimice
Atunci când toate metodele de combatere a rozătoarelor eșuează, proprietarii de grădini apelează la substanțe chimice. Producătorii oferă destul de multe produse diferite. Compoziția lor este toxică și poate dăuna altor animale, este important să se manifeste prudență. Substanțele separate sunt injectate în tunelurile rozătoarelor.
Cum să scapi de mirosul de șoareci?
Adesea există un miros neplăcut după vizita unui rozător în casă. Miroase deosebit de puternic și neplăcut vara, când este cald. Prin urmare, este important să știți cum să scăpați de mirosul de șoareci din casă.
Cel mai important lucru este să îndepărtați toate resturile de rozătoare. Acestea sunt adesea dificil de detectat. Trebuie să trecem prin toate proviziile, să spălăm din nou recipientele de depozitare, să scoatem sertarele din bucătărie, să mutăm frigiderul, să curățăm cămările, să scoatem și să verificăm plinte. Puteți spăla suprafețele cu „Hipoclorit de sodiu”, purtând mănuși. De asemenea, ar trebui să curățați podul și subsolul.
În cazul în care un șoarece a murit sub podea sau într-un perete, dărâmarea podelei sau a pereților este o măsură drastică. Puteți aștepta, dacă șoarecele este mic, se va usca rapid.
Atunci când metodele tradiționale au fost nereușite, este posibilă curățarea spațiului cu ajutorul unor companii profesioniste. Ozonul este utilizat în încăperile în care au fost găsiți dăunători morți în descompunere.
În concluzie
Șoarecii cauzează mari probleme pentru proprietarii de case, apartamente si grădini. Acestea strică proviziile de hrană, lasă în urmă fecale, murdăresc și rodesc lucruri, fac tuneluri în pereți și provoacă mirosuri neplăcute, mai ales vara.
Motivele pentru rozătoare sunt evidente: animalele caută hrană și adăpost. Din fericire, există multe modalități de a le descuraja într-un mod eficient și uman. Mai bine, asigurați-vă că nu apar – păstrați-vă casa și grădina curate și ordonate și folosiți tot felul de repelenți.