Cum să scapi de șobolani în casă? Cu ce să otrăvești șobolanii? Acest lucru este foarte important pentru persoanele care au acest inconvenient în apartament sau în casă. În zilele noastre, acestea nu sunt doar o pacoste, ci o amenințare teribilă pentru viața și sănătatea unei persoane. Este necesar să scăpăm de ele.
Șobolanii pot apărea într-un magazin, într-o casă privată sau într-o casă de vacanță. Aceștia migrează cu ușurință dintr-o cameră în alta, rozând nu numai pereții despărțitori din lemn, ci chiar și pe cei din beton.
Animalele au inteligență și un reflex uimitor de adunare. Aceștia sunt capabili să se avertizeze unul pe celălalt în legătură cu capcanele puse și cu orice alt pericol. Șobolanii pot înota și chiar își pot ține respirația sub apă. Unele pot ajunge până la 20 cm în lungime.
Răul cauzat de șobolani nu poate fi supraestimat. Ei mănâncă și strică alimentele, deteriorează aproape toate materialele și răspândesc diverse boli. Dar anumite dificultăți în lupta împotriva dăunătorilor nu înseamnă că trebuie să se oprească. Dimpotrivă, este posibilă eradicarea dăunătorului. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți produsele și metodele potrivite pentru a combate șobolanii din casă.
De ce apar șobolani în casă?
Șobolanii, ca orice alt animal, aleg habitatele care le oferă suficientă hrană, condiții bune de protecție și de cuibărit. În primul rând, bineînțeles, aceștia acordă atenție disponibilității hranei pentru animale. Prin urmare, dacă în casă (pivniță, beci, hambar) sunt depozitate neprotejate cereale, legume, grâne sau deșeuri alimentare, este foarte probabil ca șobolanii să apară acolo, iar acest lucru nu depinde de anotimp.
De mult timp și-au dat seama că aceste instincte sunt cel mai bine satisfăcute în apropierea locuințelor umane, așa că încearcă să se stabilească acolo unde pot mânca resturi de mâncare, lături și altele. În interior sunt atrase de mirosuri, așa că sunt rar întâlnite în locuri care sunt curate și ordonate.
Șobolanii adoră magazinele, depozitele și cămările care depozitează cereale, făină, tot felul de cereale și alte produse alimentare similare. Întreprinderile din domeniul alimentar, inclusiv cafenelele și restaurantele, sunt locurile preferate de aceștia.
Animalul dăunător produce pui pe tot parcursul anului, iar cei tineri cresc și se dispersează rapid, preluând noi teritorii. O casă rustică de țară sau orice altă casă izolată este întotdeauna în pericol. Faptul de a avea o curte cu animale de companie pentru șobolani va fi un avantaj în plus. Apartamentele din mediul urban sunt, de asemenea, afectate de șobolani, mai ales dacă sunt învecinate cu unități de catering sau depozite de alimente.
Cum afli dacă sunt șobolani în casă?
Este destul de ușor să se stabilească dacă au apărut vecini neinvitați.
Există mai mulți factori care constituie primele «semne de avertizare»:
- Un miros neplăcut în cameră — ale cărui motive nu pot fi găsite.
- Zgomote inexplicabile, cum ar fi scârțâituri, zgârieturi, foșnete — în special cele care se intensifică în timpul nopții.
- Bunuri deteriorate. Poate fi vorba de alimente, mobilier, pereți despărțitori, îmbrăcăminte și chiar de comunicații din plastic.
- Reziduuri de litieră sub formă de pelete întunecate, de formă ovală. Acestea se acumulează de obicei în locurile unde șobolanii sunt cei mai răspândiți.
- Prezența unor găuri în podea sau în pereți. De asemenea, lângă ele există urme de tencuială.
Chiar și unul singur dintre aceste semne ar trebui să vă facă să fiți precaut. Dacă sunt două sau mai multe, este aproape sigur că există rozătoare în vecinătate. Acest lucru nu este doar neplăcut, ci și periculos.
La primul semn de rozătoare, trebuie să vă gândiți, cum să scapi de șobolani în locuința dvs. privată. Dar nu este întotdeauna ușor. Rozătoarele sunt foarte deștepte și viclene.
Biologii cred că sunt capabili să învețe, adaptându-se la toate situațiile. Prin urmare, odată declanșate, momelile otrăvitoare devin inutile. Animalele pur și simplu le ocolesc. În plus, animalele sunt foarte rezistente, puternice și foarte adaptabile. Acestea tolerează la fel de bine frigul și căldura. Bătălia împotriva lor poate fi lungă, dar totuși are succes.
Ce pericole prezintă șobolanii?
Șobolanii sunt un purtător natural periculos de infecții care sunt periculoase pentru oameni și animale. Partea cea mai rea este că nu este ușor să scapi de ei. Lupta împotriva șobolanilor poate fi durată.
Printre pericolele bolii se numără:
- turbarea;
- toxoplasmoză;
- leptospiroza;
- salmoneloza;
- tuberculoza;
- scabie;
- ciuma și alte boli.
Insectele care parazitează șobolanii (purici, căpușe) transmit, de asemenea, infecții și pot provoca alergii, inclusiv alergii severe, la om.
Scăparea rapidă de șobolani în casă nu este necesară doar din cauza daunelor fizice aduse sănătății. Acestea au o influență negativă asupra stării psihice, determinându-i pe unii oameni să facă atacuri de panică. De asemenea, dăunătorii cu coadă dăunează și distrug produsele alimentare, hrana pentru animale, culturile și semințele. În gospodăriile private, acest lucru provoacă daune grave gospodăriei.
Un pericol deosebit constă în capacitatea rozătoarelor de a mesteca orice, inclusiv firele și cablurile electrice. Acest lucru poate provoca un scurtcircuit și, ca urmare, un foc în casă.
Metode eficiente de combatere a șobolanilor
Oamenii au inventat sute de metode și tehnici diferite pentru a combate șobolanii. Nu există cel mai bun repelent pentru șobolani care să fie 100% garantat că va ucide dăunătorul.
Succesul depinde adesea de selectarea metodelor potrivite în condițiile sau combinațiile de metode potrivite. Uneori trebuie să combinați descurajatorii cu capcane, substanțele chimice cu remedii populare. Dar există unele lucruri care s-au dovedit a fi cele mai bune în diferite condiții.
Luați o pisică
Cum se ucide un șobolan? Dacă locuiți la țară și controlul rozătoarelor este ceva obișnuit, luați o pisică care să se plimbe liber prin casă și grădină și să sperie rozătoarele încăpățânate.
Din punct de vedere istoric, pisicile sunt principalii dușmani ai șobolanilor și șoarecilor. La urma urmei, chiar și urina și fecalele de pisică vor avea un efect negativ asupra prezenței lor. Pisicile sunt un factor de descurajare eficient împotriva șobolanilor.
Rozătoarelor nu le place deloc mirosul de pisică. Folosirea unui număr mare de capcane poate fi o soluție rapidă la această problemă. Această metodă este excelentă pentru un număr mic de rozătoare.
Capcane mecanice pentru șobolani
Atunci când se iau în considerare opțiunile cum să scapi de șobolani definitiv într-o casă privată, tehnica de război mecanic cel mai des amintită este utilizarea capcanelor pentru șobolani.
Una dintre cele mai eficiente metode de combatere este o capcană pentru șobolani disponibilă în comerț. Le puteți cumpăra de la piață sau dintr-un magazin.
Principiul de funcționare al acestor dispozitive are o bază comună: șobolanul este atras de mirosul unei momeli comestibile. Atunci când dăunătorul decide să guste «răsfățul», el eliberează un mecanism puternic cu arc, care presează animalul de bază cu un element de design special.
O astfel de capcană poate ucide eficient paraziții cenușii prin uciderea animalului prins în capcană. Cu toate acestea, există modele care mențin șobolanii în viață. Prin urmare, animalele prinse vor trebui să fie eliminate singure.
Astfel de metode mecanice sunt foarte comune și au fost folosite de mulți ani.
Merită să vorbim despre momelile care pot fi folosite pentru a prinde șobolanii. Rozătoarele trebuie capturate cu ajutorul unor produse parfumate.
Printre acestea se numără:
- Carne tocată. Se poate folosi orice fel de carne. Acesta trebuie tocat cu un tocător de carne. Formați carnea tocată în bile mici. Bilele ar trebui să fie suficient de groase. În acest fel, ele pot fi fixate cu ușurință în capcană.
- Cârnați. O bucată mică de cârnat cu miros puternic poate fi folosită pentru a atrage șobolanul. Aceste rozătoare au un simț al mirosului foarte bun. Prin urmare, aceștia reacționează foarte bine la bucățile de cârnați cu aditivi.
- Slănină. Pentru a prinde un șobolan viu, folosiți slănină afumată sau ușor prăjită. Trebuie să fie proaspătă, nu congelată.
- Ouă. Un ou fiert tare este folosit pentru a prinde animalele în capcană. Acest produs poate fi, de asemenea, răzuit și amestecat cu o otravă puternică. Amestecul rezultat trebuie să fie rulat în bile strânse.
- Pește. O momeală excelentă pentru șobolani este peștele crud. Îi puteți spori gustul prin acoperirea bucăților mici cu bere, vodcă sau ulei de gătit.
- Fructe. Fructele dulci pot fi folosite și pentru a prinde șobolanii. Acestea trebuie să fie coapte și suculente.
- Cașcaval. Adunați șobolanul cu o momeală cu un produs care are un miros puternic.
Deșeurile alimentare nu ar trebui să fie folosite pentru a atrage atenția șobolanilor. Produsele stricate nu atrag animalele mici.
Capcane simple
Puteți reduce numărul de «invadatori» folosind capcane speciale. Astfel de opțiuni de proiectare nu distrug specimenul prins, ci doar îi limitează libertatea de mișcare, adică mențin șobolanii în viață.
În orice caz, trebuie să scăpați de un animal prins în capcană. Acest lucru este întotdeauna neplăcut. Cu toate acestea, uneori este necesar. Capcanele, de exemplu, pot fi singura soluție pentru a scăpa de șobolanii din coteț și din alte anexe similare. Agenții otrăvitori sau repelenți nu pot fi folosiți aici, așa că aceste dispozitive pot fi de ajutor.
Capcanele simple pentru rozătoare mari pot fi confecționate manual. Există mai multe opțiuni care utilizează doar instrumente la îndemână pentru a le crea.
Să analizăm câteva dintre ele:
- Găleată. Pentru a face o capcană simplă, o bucată de placaj trebuie așezată pe marginea unei găleți de plastic. O momeală este fixată pe marginea găleții. Când șobolanul simte mirosul de hrană, se îndreaptă spre marginea placajului și apoi se aruncă în găleată.
- Oala. Pentru a prinde un șobolan mare, puteți construi acasă o capcană simplă dintr-o oală și o bară de lemn. O momeală trebuie să fie fixată pe fundul vasului. Apoi, trebuie să fie întoarsă cu susul în jos pe un suport mic. Odată intrat în container, rozătorul poate lovi neatent suportul. Acest lucru va face ca oala să acopere șobolanul. Animalul nu va putea să o mute din drum.
- O sticlă de plastic. Această capcană este destul de eficientă. Trebuie utilizat în exterior. Pentru a face o capcană, tăiați partea de jos a sticlei. Baza trebuie să fie îngropată în pământ. În timp ce aleargă prin zonă, șobolanul va cădea mai devreme sau mai târziu în sticlă. Acesta nu va putea ieși, deoarece pereții sticlei sunt netezi.
Oricare dintre aceste capcane poate fi făcută în câteva minute.
Capcană cu clei
Capcanele cu clei funcționează prin atragerea rozătoarelor și fixarea lor cu un compus special. Odată amplasată, capcana trebuie doar verificată și orice rozătoare prinsă trebuie îndepărtată. Singura condiție este ca capcana cu lipici să fie de bună calitate și să rețină în mod fiabil chiar și un animal la fel de puternic ca un șobolan.
Caracteristicile aplicațiilor capcanei:
- Capcanele cu lipici care sunt eficiente împotriva șoarecilor sunt puțin probabil să funcționeze. Animalele sunt foarte puternice, așa că produsul nu le oprește.
- Animalele sunt deștepte și se învață repede. În cazul în care mai multe animale sunt prinse în capcană, aceasta trebuie mutată. Ceilalți nu vor cădea în capcană.
- Pentru a prinde cu siguranță un animal, lăsați momeala în capcană.
Pe lângă faptul că nu prezintă riscuri pentru alte victime și este foarte eficient, are un termen de valabilitate impresionant de până la 2 luni după activare.
Capcane electrice
Capcanele electrice pentru șobolani reprezintă, în esență, următoarea etapă în dezvoltarea capcanelor mecanice tradiționale. Numai că, în loc de un element de strivire sau de reținere, se folosește un curent electric ca agent ucigaș. Capcana nu lasă șobolanului nicio șansă de scăpare și îl ucide instantaneu. După aceea, tot ce rămâne de făcut este să arunci animalul mort din ea.
Repelenți cu ultrasunete
Cum sa îndepărtezi șobolanii de la casa ta? Cu un repelent cu ultrasunete pentru rozătoare. Undele ultrasonice operează într-o gamă de frecvențe atât de înalte încât urechea umană nu le poate distinge.
O persoană obișnuită poate distinge vibrațiile la o frecvență de 20-20000 de vibrații pe secundă. Câinii și pisicile, de exemplu, până la 27000 de vibrații pe secundă. Unele animale sunt capabile să perceapă vibrații mai înalte. Ultrasunetele pentru șobolani și șoareci funcționează în intervalul 32-62 kHz, care este mult mai mare decât vibrațiile pisicilor, câinilor și oamenilor.
Prin urmare, pentru rozătoare, zgomotele enervante din acest interval provoacă un anumit disconfort și încearcă să le evite dacă este posibil. Zgomotul afectează sistemul nervos al animalelor în așa fel încât rozătoarele se izolează unele de altele, își pierd capacitatea de a se hrăni, de a comunica între ele și, în consecință, mor. Dispozitivele sunt disponibile în diferite configurații și dimensiuni.
Unele reprezintă o cutie mică care poate fi așezată pe orice suprafață plană. Acestea sunt de obicei alimentate de la rețea sau de la baterii. Există, de asemenea, unități mai mici care se conectează direct la o priză de perete.
Puteți seta singur intensitatea și tipul de sunet, în conformitate cu sfaturile din instrucțiunile de însoțire. Există, de asemenea, dispozitive pentru utilizare în aer liber în curte și grădină. Nu vă așteptați să scăpați imediat de rozătoare prin conectarea dispozitivului la priză. Trebuie să aveți răbdare și în 4 săptămâni vor apărea rezultate vizibile. Dispozitivul electronic de respingere a rozătoarelor ar trebui pornit 2 zile pe săptămână ca măsură preventivă, după ce rozătoarele au plecat.
Preparate chimice
Produsele otrăvitoare sunt disponibile într-o gamă largă de formulări, inclusiv aerosoli, granule și pulberi. Fiecare poate alege ceea ce este convenabil pentru a utiliza acasă. Ingredientele active din astfel de preparate sunt de două tipuri.
Acțiune rapidă
Între momentul în care animalul mănâncă momeala otrăvită și momentul morții sale trece foarte puțin timp. Efectul depinde de cantitatea de otravă ingerată, astfel încât individul otrăvit poate supraviețui. Sau să se întoarcă în vizuină și să moară acolo. Congenerii sunt alarmați de acest lucru și refuză să mănânce momelile suspecte. Prin urmare, nu este recomandabil să se utilizeze otrăvuri cu acțiune rapidă mai mult de o dată sau de două ori pe an.
Cu acțiune cumulativă
Substanțele se acumulează în organism și provoacă moartea acelor indivizi infectați. Congenerii nu înțeleg cauza și continuă să mănânce momeala. Gama de agenți cumulativi este mare. Acestea includ otrăvuri organice și anorganice, precum și anticoagulante.
Acestea din urmă nu au niciun efect otrăvitor, dar blochează coagularea sângelui. Prin urmare, în concentrații mici, acestea sunt relativ sigure pentru animalele de fermă. Otrăvurile cu acțiune îndelungată pot fi folosite permanent.
Utilizarea momelilor otrăvitoare trebuie făcută cu prudență. Nu trebuie să fie găsite și mâncate de copii sau animale de casă. Există un alt pericol. Rozătoarele otrăvite devin o pradă ușoară pentru pisici sau câini. Acestea din urmă pot muri după ce au mâncat astfel de prăzi.
Remedii populare
Lupta împotriva infestării cu șobolani cu ajutorul remediilor populare este o modalitate obișnuită de a scăpa de dăunătorii din casă. Cu varietatea de metode populare disponibile, puteți găsi un remediu care vă poate ajuta să faceți față unei proliferări excesive de șobolani fără a folosi otrăvuri sau capcane. Este dificil de judecat eficiența acestor tehnici, dar merită să enumerăm câteva rețete populare.
Rețete populare:
- Un amestec de făină și gips (1 la 1) combinat cu apă. Rozătorul mănâncă amestecul uscat, îl bea pe cel lichid, iar ghipsul se întărește în cele din urmă în interiorul tractului digestiv al animalului, ceea ce duce la moartea acestuia.
- Cenușă. Se presară cenușă fină în locurile în care șobolanii sunt cel mai probabil să fugă. O metodă de respingere a șobolanilor bazată pe efectul iritant al cenușii asupra blănii, pielii și digestiei.
- Repelent făcut în casă cu uleiuri esențiale. Vată de bumbac sau discuri umezite cu uleiuri puternic mirositoare, de exemplu eucalipt, mentă etc. Se plasează în zonele în care au fost văzuți dăunători, pentru a-i speria.
- Sticlă spartă. Se toarnă de-a lungul traseelor de șobolani și în vizuini. Vata de sticlă este utilizată în mod similar. Cu toate acestea, există dovezi că dăunătorii își fac cuiburi în el și trăiesc acolo nestingheriți.
- Mirosul de fum. Mirosul persistent de funingine este eficient în descurajarea șobolanilor. Mirosul de fum poate fi respins prin fumigații cu o grenadă fumigenă atunci când se încearcă să se scape de rozătoarele care trăiesc în hambar sau în garaj.
- Camfor. Mirosul de camfor este mai puternic și mai persistent decât cel de mentă. Mirosul respinge rozătoarele. Dar animalele și copiii nu ar trebui să stea în camera tratată pentru o perioadă lungă de timp.
- Vată de sticlă. Cumpărați vată de sticlă de la un magazin de feronerie. Acoperiți cu ea cu atenție toate găurile, orificiile și crăpăturile din casă. De asemenea, puteți utiliza vată de sticlă în exterior. Proprietățile unei astfel de izolații sunt rezistența și durabilitatea. Șoarecii nu vor putea să roadă izolația. Și veți scăpa de ele.
Plantele periculoase pentru dăunători. Uscate sau proaspete, acestea pot fi plasate în locurile unde apar dăunătorii. Printre acestea se numără: menta, tătăneasa, coriandrul, calendula, frunzele de tomate, pelinul, rădăcina neagră, brusturele, mușețelul.
Servicii profesionale de deratizare
Deratizare — reprezintă lichidarea directă a rozătoarelor. Dacă problema a mers prea departe și nu doar dumneavoastră, ci și vecinii sau întreaga clădire au de suferit — aveți încredere în profesioniști. Aceștia vă vor rezolva problema rapid și eficient. Există multe servicii care oferă de deratizare rozătoarelor.
Oameni competenți într-un timp scurt:
- Determină gradul de infestare, precum și posibilele cauze ale rozătoarelor.
- Elaborează un set de măsuri adecvate și un program de măsuri preventive.
- Realizează deratizarea propriu-zisă.
În orice caz, după ce a avut loc otrăvirea șobolanilor, verificați apartamentul, casa și grădina pentru a vedea dacă există animale moarte. Curățați și aerisiți bine încăperea pentru a evita otrăvirea cu elemente chimice, în cazul în care au fost folosite.
Prevenirea împotriva șobolanilor
Prevenirea unei infestări repetate cu șobolani într-o casă privată mare este la fel de importantă ca și neutralizarea eficientă a dăunătorilor cu coadă cenușie care se înmulțesc deja în casă.
Ca măsură preventivă, este necesar să:
- acoperiți ieșirea de ventilație și, dacă este posibil, alte sisteme de comunicare cu grile fine și rezistente;
- acoperiți cu beton și sticlă toate fisurile și pasajele identificate prin care pot pătrunde rozătoarele;
- îndepărtați în timp util resturile alimentare și gunoiul din casă și din grădină;
- monitorizați cu strictețe conservarea alimentelor în casele particulare, organizați un sistem de depozitare cu recipiente rezistente și bine închise;
- folosiți ierburi parfumate, aromatice pentru prevenție.
Aceste măsuri simple ajută la eliminarea reocupării de către haitele de șobolani.