Cum Scoți Slime De Pe Haine: 23 metode

«Slime» — este o jucărie modernă anti-stres, foarte populară. Jocuri cu slime — o distracție populară a adolescenților și copiilor moderni. «Slime», «Lizun», «Lipici», «Licker», «Lingător», «Guma pentru mâini» cum numai nu se numește — este utilă, dezvoltând abilitățile motorii fine ale mâinilor și ameliorând iritabilitatea.

Această masă plastică asemănătoare unui jeleu, cu proprietăți fizice unice, este capabilă să se întindă, să curgă, să devină densă și chiar să ricoșeze de pe suprafețe dure.

Cum Scoți Slime De Pe Haine

Ajunsă pe țesătură, substanța se răspândește, pătrunde adânc în structura fibrei și se usucă treptat. Mămicilor le place mult mai puțin lickerul decât copiilor, iar faptul este că destul de dificil să îl spălați de pe haine, să îl frecați de pe tapițeria mobilei sau de pe covoare.

Deoarece spălarea obișnuită cu pudră nu ajută întotdeauna la curățarea petelor de lichea, diverse mijloace populare și chimice vor veni în ajutor. Excelent ajută înghețarea, în acest fel puteți îndepărta reziduurile lipicioase de pe haine și chiar de pe păr. Dar există și multe alte metode dovedite.

Desigur, este mai bine să încredințați hainele scumpe din materiale delicate unor profesioniști. Dar, cum să scoți slime de pe haine in conditii casnice — carouri, palate, blugi și alte lucruri, vă vom spune în acest articol.

Ce este «Slime»?

«Slime» — este o jucărie lansată pentru prima dată de compania «Mattel» în 1976 și constă într-un material vâscos, asemănător unui jeleu, care are, proprietățile unui fluid newtonian. Componenta principală a slime-ului produs de «Mattel» era guma de guar.

Era de culoare verde și se vindea într-un borcan de plastic. De atunci, a fost produs de multe alte companii, iar numele «slime» a devenit un nume cunoscut. În prezent, jucăria este cunoscută sub numele de «lipici», probabil pentru că personajul Slimer din filmele și serialele animate «Vânătorii de fantome» (Ghostbusters) a fost tradus prin «lipici».

Nu dăunează sănătății, dar este de dorit să se evite contactul cu membranele mucoase.

Compoziție și proprietăți

Principalele ingrediente sunt polizaharidele (gumă de guar) și boraxul. În locul polizaharidei se pot folosi alte ingrediente (de exemplu, adeziv), în locul boraxului se pot folosi alți agenți de îngroșare, inclusiv soluție pentru lentile, acid boric și altele.

Jucăria este interesantă pentru proprietatea sa de lichid newtonian. Materialul este asemănător cu mucus, dar nu se varsă și este ușor de colectat. Dacă guma pentru mâini este lăsată în pace, începe să se răspândească pe suprafață, iar atunci când este supusă unui impact puternic se compactează și, de exemplu, atunci când se lovește o bucată de material se poate vedea cum se rupe.

Alte Slime

În plus față de tipul standard, pe internet modern, informațiile despre alte varietăți sunt destul de frecvente. Există mai multe variante — lucioasă, iceberg, spumă, cu bule, transparentă, metalică, catifelată, cu zăpadă, cu unt, etc.

Principalele ingrediente pentru preparare sunt un anumit tip de adeziv și un activator. Alte «ingrediente» sunt adăugate în funcție de preferințe, cum ar fi: coloranți alimentari, gel de duș, loțiuni, șampon, spumă de ras, zăpadă artificială, sclipici etc.

Există diferiți activatori, de exemplu: tetraborat de sodiu, lichid pentru lentile (inclusiv amestecat cu bicarbonat de sodiu), o soluție de borax și glicerină (un astfel de activator este numit «Borax»), acid boric și Naftizin.

Pentru a preveni ca substanța să devină prea groasă, se poate adăuga argilă.

De asemenea, este posibil să le faceți fără să folosiți lipici. Pentru o astfel de gumă pentru mâini se folosește o bază sub formă de amidon sau detergent de vase.

Ce este Slime

Există atât de multe varietăți de slimes, încât există chiar și jucării strălucitoare și crocante.

De ce este greu să scoți Slime din haine?

Așa cum am menționat mai sus, Slime este o substanță lipicioasă, asemănătoare unui jeleu, care, atunci când ajunge pe haine și pe tapițeria mobilei, pătrunde rapid în material. Și dacă nu începeți imediat să o îndepărtați, guma pentru mâini va fi foarte greu de scos. Prin urmare, adulții au adesea o întrebare urgentă: cum să speli slime de pe haine?

Licker-ul nu este solubil în apă și, prin urmare, nu poate fi spălat manual sau în mașina de spălat. Pentru a îndepărta substanța de pe haine, va trebui să folosiți înălbitor sau un produs special pentru îndepărtarea petelor. Citește și: cum speli adidașii la mașina de spălat.

Baza produsului este o substanță polimerică specială, care este foarte sensibilă la schimbările de temperatură. Prin urmare, cel mai simplu este să spălați slime după congelare sau tratament termic.

RECOMANDĂRI DE LA EXPERȚI!

Cu cât o pată de substanță este detectată mai târziu pe haine sau pe tapițeria mobilei, cu atât va fi mai greu de îndepărtat. Prin urmare, atunci când este detectată o pată, este necesar să începeți imediat îndepărtarea acesteia.

Indiferent de metoda aleasă de curățare a slimei de pe haine, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să încercați să îndepărtați mecanic masa lipicioasă principală. Curățați ușor substanța rămasă cu un cuțit, o pilă de unghii sau o foarfecă de manichiură. Dar, această procedură este potrivită pentru curățarea materialelor mai dense, cum ar fi denimul, bumbacul sau inul. Alte articole delicate pot fi deteriorate dacă se folosesc obiecte ascuțite.

După ce cea mai mare parte a substanței vâscoase a fost îndepărtată de pe haină, trebuie să încercați să eliminați petele de vopsea și reziduurile lipicioase. Vopseaua de pe haine poate fi îndepărtată cu ajutorul unor mijloace improvizate sau cu ajutorul unor substanțe chimice speciale de uz casnic.

Cum scoți Slime de pe țesătură fără spălare?

Dacă substanța a ajuns pe țesătură, este mai bine să nu aruncați imediat haina în mașină. Aditivul lipicios nu se dizolvă în apă și va rămâne la suprafață. El trebuie îndepărtat cât mai curând posibil.

Acest lucru se va face cu:

  • o perie;
  • o paletă de lemn;
  • o spatulă de plastic;
  • vârful (partea netedă) unui cuțit;
  • un card de plastic;
  • instrument de plastilină.

Cel mai bine este să nu folosiți cuțite și alte obiecte ascuțite, deoarece acestea pot deteriora țesătura.

Unele gospodine folosesc bandă adezivă sau bucățele de slime. Este suficient să lipiți produsul pe zona murdară, să-l rupeți brusc și să repetați până când toată substanța se desprinde de pe țesătură. Citește și: cum sa cureţi urmele de bandă adezivă.

Chiar și un lingou care s-a uscat poate fi îndepărtat mecanic. Metoda este în mod fundamental nepotrivită pentru țesăturile delicate, pentru care este mai bine să se folosească congelarea.

Cum să scoți Slime de pe haine în condiții casnice?

La fel ca guma și plastilina, slime-ul este sensibil la schimbările de temperatură. Aceste proprietăți vă vor ajuta să scăpați de masa lipicioasă de pe aproape orice țesătură. Alegeți cel mai convenabil lifehack și începeți să rezolvați problema!

Temperatura scăzută

Cum scoți Slime de pe țesătură

Metoda este universală și poate fi utilizată chiar și pentru lână naturală, viscoză, mătase și tricotaje. Contaminarea se întărește sub influența temperaturilor scăzute și este ușor de separat de fibre. Țesăturile delicate nu își vor pierde aspectul și nu se vor deforma.

Algoritm de acțiune:

  1. Puneți produsul într-o pungă de celofan.
  2. Introduceți-l în congelator.
  3. Lăsați-l timp de 3-4 ore până când substanța se întărește.
  4. Desprindeți mecanic bucățile de lichea.

În cazul în care produsul este mare (canapea, covor), se pot folosi cuburi de gheață. Este suficient să le puneți într-o pungă și să le aplicați pe zona afectată.

Temperatură ridicată

Produsele din denim, bumbac și in pot rezista destul de bine la efectele temperaturilor ridicate. Masa lipicioasă va deveni lichidă și poate fi îndepărtată cu apă clocotită.

Instrucțiuni pe etape:

  1. Răzuiți reziduurile de licker prin mijloace mecanice.
  2. Turnați apă clocotită într-un recipient (bazin, castron).
  3. Înmuiați lucrul, așteptați ca apa să se răcească la temperatura camerei.
  4. Spălați într-o mașină automată cu adăugarea unui agent de îndepărtare a petelor.

Pentru a crește eficiența curățării, se poate folosi amoniacul. Este suficient să adăugați 1 linguriță în recipientul de înmuiere. Metoda are un dezavantaj semnificativ — obiectele de dimensiuni mari (mobilier, draperii grele) nu pot fi curățate în acest mod.

Poți încerca să scoți Slime de pe haine cu ajutorul unui fier de călcat. Pentru a face acest lucru, întindeți hainele în mod egal pe o suprafață plană și puneți o bucată de hârtie curată peste pată. Încalziți bine fierul de călcat și călcați cu grijă pe o foaie de hârtie unde se află locul de contaminare. Ca urmare a acestor manipulări, substanța vâscoasă sub influența temperaturii ridicate ar trebui să se transfere pe foaia de hârtie. Iar, cum sa cureti fierul de calcat după astfel de manipulări, citiți pe link.

Este esențial să studiați recomandările producătorului pentru îngrijirea produsului de pe etichetă. Țesăturile cu compoziție naturală se pot contracta după contactul cu apa clocotită.

Cum să eliminați contaminarea cu remedii populare?

După îndepărtarea celei mai mari bucăți de slime de pe suprafața textilă, rămâne o urmă colorată și grasă. Pentru a scăpa de ele vor ajuta componentele care se găsesc în arsenalul fiecărei gospodine.

Nu toate produsele sunt la fel de eficiente, de exemplu, uleiul vegetal se descurcă bine cu reziduurile de slime, dar lasă în urmă o pată caracteristică, care nu este atât de ușor de îndepărtat.

Săpun de rufe

Dacă murdăria a ajuns recent pe țesătură, un remediu bugetar universal — săpunul de rufe cu acizi grași 72%, va ajuta să scăpați de ea. Acesta se descurcă cu aproape orice tip de murdărie.

Săpun de rufe
Instrucțiuni de utilizare:

  1. Se macină remediul pe o răzătoare sau cu un cuțit.
  2. Adăugați apă la răzătură până când se formează o terci.
  3. Prelucrați pata cu remediul și lăsați-o timp de o jumătate de oră.
  4. Îndepărtați produsul cu o cârpă umedă.
  5. Clătiți bine zona prelucrată cu apă curată.

Răzuiturile de săpun trebuie diluate cu apă clocotită, iar produsul trebuie aplicat pe suprafața țesăturii după ce s-a răcit. Procedura trebuie repetată până când problema dispare complet.

Solvent organic

Benzina, kerosena purificată sau dizolvantul de lac de unghii pe bază de acetonă vor fi de ajuns. Chiar și cele mai vechi și mai uscate pete pot fi îndepărtate rapid cu aceste produse.

Înainte de a curăța o pată, produsul trebuie să fie testat în prealabil pe o bucată mică de material. Substanțele petroliere pot lăsa urme uleioase vizibile, de aceea kerosena nu trebuie folosită pentru curățarea țesăturilor delicate. Citește mai mult: cum sa cureti smoala de pe haine.

Instrucțiuni de utilizare:

  1. Așezați produsul pe o suprafață plană.
  2. Așezați o cârpă sub zona murdară.
  3. Aplicați produsul pe un tampon, o cârpă sau un șervețel (de preferință de culoare albă).
  4. Tratați pata, mergând de la margine spre centru.
  5. Spălați articolul folosind balsamul.

Cu lichide agresive este mai bine să lucrați cu mănuși, să vă protejați tractul respirator cu o mască sau un aparat de respirație. Uscarea trebuie efectuată în aer curat pentru a scăpa de mirosul specific.

Peroxid de hidrogen

Cum să scoți urmele de slime de pe haine, dacă alte mijloace nu au ajutat? Puteți cumpăra peroxid de hidrogen. Acesta este cel mai accesibil și mai ieftin remediu de farmacie, care este potrivit pentru îndepărtarea atât a petelor proaspete, cât și a celor uscate.

Aplicați remediul de farmacie pe un tampon de bumbac sau pe un disc și aplicați-l pe locul contaminării timp de 10 minute. După timpul indicat, îndepărtați toate reziduurile de lichea de pe suprafața materialului. Acest lucru trebuie făcut cât mai repede posibil. După procedura de curățare, produsul trebuie spălat bine.

Această metodă este potrivită numai pentru țesăturile albe. Peroxidul de hidrogen poate înălbi materialul, deci poate strica pur și simplu țesăturile sintetice colorate.

Alcool etilic și analogii

Gospodinele folosesc remediul în formă pură sau într-o soluție, depinde de tipul de țesătură.

Alcool etilic

Metoda de aplicare:

  1. Așezați articolul pe o suprafață tare.
  2. Puneți șervețelele sub zona care urmează să fie prelucrată.
  3. Umeziți cârpa cu alcool și aplicați-o pe pată.
  4. Clătiți suprafața cu apă curată după 15-20 de minute.
  5. Spălați produsul în mod obișnuit.

Produsul îndepărtează eficient petele proaspete și vechi, dar nu este potrivit pentru țesăturile delicate (în special pentru mătase). Alcoolul medical poate fi înlocuit cu lichid de curățare a sticlei, calitatea curățării nu va fi afectată.

Detergent de spălat vase

Detergentul a fost folosit de mult timp nu numai pentru scopul pentru care a fost conceput. Cetățenii isteți au descoperit chiar și cum să spele slime-ul de pe haine cu ajutorul acestuia.

Este destul de simplu: trebuie să umeziți pata dăunătoare și să turnați remediul peste ea. După 15-20 de minute, se recomandă să frecați ușor locul contaminării și să clătiți bine.

Metoda detergentului este bună pentru că este potrivită pentru toate tipurile de țesături. Dar, în cazul unei pete vechi, este posibil ca lichidul de spălat vase să nu poată descurca de prima dată. Nu renunțați și nu aruncați lucrul, trebuie să faceți mai multe prelucrări.

Oțet

Nu mai puțin eficiente sunt mijloacele de îndepărtare a lickerul de pe hainele de culoare deschisă — peroxidul de hidrogen și oțetul.

Algoritm de acțiune:

  1. Cu ajutorul unui burete, aplicați pe pată oțet de masă sau peroxid de hidrogen 9%. Dacă vă îngrijorează siguranța obiectului, diluați agentul agresiv cu apă în proporție de 1:1.
  2. Așteptați 10-20 de minute.
  3. Îndepărtați resturile de substanță și de mâzgă, frecând locul contaminării cu o perie sau cu partea aspră a unui burete.
  4. După aceea, spălați haina cu detergent. Acest lucru va ajuta la îndepărtarea particulelor de slime și a mirosului neplăcut.

Nu folosiți această metodă pe materiale delicate (mătase, tul) sau foarte colorate.

Sare, amoniac, suc de lămâie

Nu știți, cum să îndepărtați guma de mâini de pe haine? O modalitate simplă și populară este să folosești o pastă din sare, amoniac, suc de lămâie. Citește și: cum scot petele de vin roșu de pe haine.

Cum scoți petele de slime

Pentru a elimina rapid lipiciul, faceți următoarele:

  1. Într-un bol mic de plastic sau de sticlă, amestecați 1 lingură de sare de bucătărie, 10 ml de soluție de amoniac și câteva picături de suc de lămâie proaspăt stors. Se amestecă ingredientele până când se formează un terci gros.
  2. Aplicați amestecul pe pata de slime. Timpul de acțiune al compoziției active — de la 15 la 30 de minute.
  3. În continuare, îndepărtați pasta și reziduurile de mucus cu un obiect plat și rezistent (cuțit, riglă, carton de plastic).
  4. Spălați obiectul în mașină sau manual, folosind un detergent ușor.

Această opțiune este potrivită numai pentru țesăturile de culoare deschisă care nu sunt delicate (vâscoză, lână, bumbac, microfibre).

Ulei de floarea-soarelui

Pentru a trata petele din substanță, puteți folosi ulei vegetal obișnuit. Acest remediu dizolvă eficient substanța din care a fost făcută jucăria antistres.

Dar acest produs are un dezavantaj, după utilizare, petele de grăsime rămân pe țesătură. Citiți mai mult: cum sa scoti petele de grasime de pe haine in conditii casnice, folosind mijloace improvizate. Prin urmare, pentru a evita acest lucru este necesar să înmuiați un tampon de bumbac în ulei și timp de câteva minute să îl aplicați pe pată. Ca rezultat al acestor manipulări, pata de pe țesătură ar trebui să se înmoaie și poate fi îndepărtată rapid cu ajutorul șervețelelor.

Cremă pentru copii

Ca și uleiul de floarea-soarelui, crema grasă pentru bebeluși este, de asemenea, eficientă în tratarea acestor pete pe țesături. Aplicați o cantitate mică de cremă pe pată și lăsați-o să acționeze timp de câteva ore.

Așteptați până când lingoul se înmoaie complet, după ce puteți începe să-l răzuiți. După ce ați curățat materialul de pată, turnați gel de spălat vase peste țesătură și clătiți în apă curată după câteva minute.

Produse chimice și compuși de curățare

În magazine și pe site-urile specializate există un număr mare de produse speciale care vor ajuta la îndepărtarea lipitorilor de pe haine. Este obligatoriu să studiați instrucțiunile de utilizare, deoarece unele produse conțin substanțe chimice de mare activitate, care pot provoca deteriorări grave ale țesăturii.

  • «Dr. Beckmann». Conform asigurărilor producătorului, acest produs a fost dezvoltat special pentru curățarea gumei, a lipiciului și a vopselei de pe țesături. Nu conține fosfați și clor. Forma de eliberare — sticle cu lichid, există flacoane cu un rollerball convenabil. După prelucrarea cu acest remediu de uz casnic, hainele nu se deteriorează și nu își pierd atractivitatea.
  • «Vanish Oxi Action». Concentrat pe bază de agenți tensioactivi pentru îndepărtarea petelor. Produsul este utilizat pentru pretratarea murdăriei, înmuiere și spălare de bază. Nu conține clor, sigur pentru țesăturile delicate.
  • «WD-40 sau RW-40». Lubrifiant universal în spray de la magazinele auto. Conține ulei mineral și white spirit. Fără dificultate indepărtează masa lipicioasă de pe suprafață, dar lasă un reziduu gras caracteristic, care trebuie îndepărtat

RECOMANDĂRI DE LA EXPERȚI!

Pentru a evita să vă stricați articolul preferat, ar trebui să testați mai întâi produsul ales pe interiorul acestuia. În cazul în care locul de murdărie nu a putut fi curățat din prima sau au rămas urme vizibile pe suprafața țesăturii, nu este recomandat să folosiți acest produs de îndepărtare a petelor.

Când e nevoie de ajutorul curățătorii?

În cazul în care articolul este scump sau valoros din alte motive sau dacă nu sunteți sigur de rezultatul pozitiv al muncii dvs. de îndepărtare a petei, este mai bine să duceți articolul la o curățătorie chimică.

Cum scoți Slime de pe păr?

Cum scoți Slime de pe păr?

Dacă copilul dvs. s-a murdărit părul de slime în timp ce se juca, nu este atât de înfricoșător pe cât poate părea la prima vedere. Puteți îndepărta guma nedorită cu spumă de păr, vaselină, cremă de mâini și chiar ulei vegetal.

Substanța lipicioasă se va înmuia după aplicarea oricăreia dintre substanțele de mai sus și poate fi îndepărtată cu ușurință cu săpun de rufe. Repetați procedura dacă este necesar.

Ajută foarte bine metoda de congelare: firele pătate trebuie acoperite cu gheață și se așteaptă până când substanța lipicioasă îngheață, după care părțile sale pot fi îndepărtate cu ușurință.

Această metodă este potrivită doar dacă părul copilului este lung, deoarece nu este de dorit să se aplice gheața direct pe cap.

Cum îndepărtezi Slime de pe covor?

Murdăria care a ajuns pe covor poate fi îndepărtată cu ușurință prin răzuire mecanică după uscare sau prin congelare cu gheață. Produsele industriale de curățare a covoarelor sunt bune pentru a îndepărta murdăria reziduală.

Instrucțiuni operaționale:

  1. Adăugați lichidul în apă și spumați bine.
  2. Aplicați spuma pe pată într-un strat generos și frecați cu un burete.
  3. Tamponați zona cu un șervețel pentru a scăpa de excesul de umiditate.
  4. Aspirați orice reziduu.

Următoarele remedii populare sunt potrivite: săpun, oțet, soluție de alcool, solvent organic. Metoda de aplicare este identică. Citește și: cum sa scapi de părul de pisică de pe haine.

Solventul nu este recomandat pentru utilizarea pe acoperiri sintetice.

Cum îndepărtezi Slime de pe pled?

Este mai dificil să îndepărtați lichidul newtonian de pe o suprafață ciufulită. Metoda mecanică nu este potrivită, deoarece există riscul de a deteriora fibrele și de a strica produsul. Expunerea la temperaturi scăzute sau ridicate este, de asemenea, dificilă.

În acest caz, este necesar să se aleagă un remediu industrial sau popular eficient.

Utilizați în conformitate cu instrucțiunile:

  1. Îndepărtați particulele mari de slime, dacă este posibil.
  2. Umeziți pata cu o cantitate mică de apă.
  3. Aplicați detergentul pe o cârpă și tratați suprafața textilă.
  4. Clătiți zona cu apă curată.
  5. Uscați produsul.

Prelucrați întotdeauna pata de la margine spre centru, astfel încât dimensiunea petei să nu crească. Pentru a evita deteriorarea carouri, produsul trebuie încercat în prealabil pe o zonă puțin vizibilă.

Cum elimini Slime de pe canapea?

Cum elimini Slime de pe canapea

Fotoliile, canapelele, saltelele sunt mai greu de curățat de masa gelatinoasă din cauza dimensiunii lor mari. În plus, produsele sunt contraindicate contactul cu cantități mari de umiditate. Cea mai bună modalitate este de a utiliza serviciile unei curățătorii profesionale.

Pentru curățare, respectați următoarele puncte:

  1. Îndepărtați bucățile de mâzgă prin mijloace mecanice.
  2. Tratați suprafața cu unul dintre produsele menționate mai sus (soluție de îndepărtare a petelor, soluție de casă).
  3. Spălați zona cu apă curată.
  4. Lăsați țesătura să se usuce.

Atunci când curățați canapeaua, trebuie amintit că nu este permisă turnarea de detergent, apă curată pe suprafață. Lichidul trebuie aplicat pe o cârpă sau un șervețel și țesătura trebuie prelucrată cu acesta.

Concluzie

Slime – este o jucărie modernă excelentă pentru copii. Interacționând cu ea, copilul învață noțiunile de bază ale fizicii și își dezvoltă propriile abilități motorii fine. Nu ar trebui să-l privați de posibilitatea de a se juca de teama de a nu-și murdări hainele sau covorul.

Tot ceea ce aveți nevoie este să folosiți un remediu casnic sau industrial eficient și răbdare. Sau rezervați un loc special pentru joaca copiilor, cu suprafețe dure, ușor de manevrat și de curățat.

Ссылка на основную публикацию