Cum Speli Adidașii La Mașina De Spălat: 22 sfaturi utile

Adidașii sunt încălțăminte de zi cu zi pentru persoanele care duc un stil de viață activ, așa că se murdăresc repede. Pentru ca favoriții dvs. să arate la fel de bine ca și cum ar fi noi și pentru a vă bucura în fiecare zi, am adunat sfaturile noastre de top — cum speli adidașii la mașina de spălat și manual.

Dar trebuie spus imediat că nu toți adidașii pot rezista la spălarea în mașina de spălat. Unele perechi au nevoie de o îngrijire delicată, în timp ce altele nu tolerează deloc contactul cu apa. Pentru a evita deteriorarea pantofilor, există anumite instrucțiuni de îngrijire pe care trebuie să le urmați.

Acest articol vă spune dacă le puteți spăla în mașina de spălat și cum să vă curățați corect adidașii din diferite materiale.

Adidașii pot fi spălați în mașina de spălat?

În urmă cu câteva sezoane, moda s-a îndreptat brusc către un stil mai sportiv. Adidașii sunt acum în topul încălțămintei. Fetele au preluat cu plăcere această tendință și fiecare mare marcă a lansat un model iconic de pantofi sport. Dacă ești un iubitor de adidași, e bine de știut: Îți poți spăla adidașii în mașină de spălat rufe?

Această întrebare apare cu regularitate în grupuri și forumuri pe teme relevante, cum ar fi gospodăria unei femei. În cele mai multe discuții, există păreri ale unor persoane care susțin că pot spăla la mașină orice adidași și obțin întotdeauna rezultate excelente. Dar, după ce am studiat această problemă, nu recomandăm adoptarea unei astfel de abordări categorice.

AMINTEȘTE-ȚI! Adidașii pot fi spălați în mașina de spălat, dar nu toate modelele. De asemenea, spălarea la mașină a unui adidaș este o activitate pe care o facem pe propriul risc. Dacă ne decidem să o facem, merită să respectăm câteva dintre regulile de mai jos.

Nu spălați automat perechile de sport confecționate din materiale cum ar fi:

 • Pantofi de sport din piele. Da, nu este neobișnuit ca în discuțiile online oamenii să spună că își spală adidașii din piele în mașină și că sunt în regulă. Dar puteți găsi, de asemenea, o mulțime de exemple online de adidași din piele care se deformează în urma spălării la mașină. Dacă doriți cu adevărat să vă curățați pantofii atât în interior, cât și în exterior, cel mai bine este să îi spălați manual.
 • Adidași din piele întoarsă. Acest material este complicat și delicat. Expunerea la apă poate duce la deteriorarea acestuia, de exemplu prin decolorare, colorare, ștergere sau rigidizare. Adidași se pot deforma. Cel mai bine este să urmați instrucțiunile de îngrijire pentru pantofii din piele întoarsă.
 • Pantofi de sport din piele artificială. Spălarea la mașină a pielii poate provoca daune ireparabile, cum ar fi crăparea. Cel mai bine este ca acești adidași să nu fie spălați deloc, ci doar spălați sau șterși cu o cârpă.
 • Pantofii de sport foarte uzați — probabil că va trebui să vă luați adio de la ei după mașina de spălat.
 • Adidași de proastă calitate — aceștia sunt de obicei ținuți împreună cu un lipici ieftin care se va topi în mașină. Iar partea superioară a acestor pantofi se poate decolora sau rupe.
 • Pantofi cu detalii și decorațiuni suplimentare — există o mare probabilitate ca decorațiunile să se desprindă în mașină.
 • Încălțămintea cu reflectoare lipite și elemente decorative (iluminate).
 • Adidași cu impregnare hidrofugă — impregnarea se va îndepărta după spălarea în mașina de spălat. Dar există o soluție — prelucrați pantofii cu un spray hidrofug.

IMPORTANT: Înainte de a vă pune adidașii în tambur, citiți informațiile de pe eticheta interioară. Instrucțiunile de îngrijire pentru pantofii sport pot fi, de asemenea, afișate pe cutie. De cele mai multe ori, producătorii plasează informații în panouri. În cazul în care articolul nu poate fi spălat în mașina de spălat, eticheta va afișa un pătrat tăiat cu un cerc în interior.

Cum să-ți speli adidașii la mașina de spălat?

În cazul în care pantofii pot fi spălați automat, aceștia trebuie să fie pregătiți corespunzător.

Pentru a face acest lucru, trebuie respectate următoarele instrucțiuni:

 1. Inspectați cu atenție perechea. Dacă există burete, fire și părți prost cusute care ies în afară, nu trebuie să le spălați intensiv.
 2. Îndepărtați orice murdărie puternică de pe adidași înainte de a-i spăla. Ștergeți-o cu o cârpă sau spălați-o și periați tălpile cu o perie pentru a îndepărta nisipul și pietricelele.
 3. Scoateți de la pantofi șireturile, tălpile și căptușelile. Curățați aceste piese separat.
 4. Vă sugerăm să vă spălați adidașii în mașina de spălat, într-un sac. De ce? Faptul este că, atunci când se spală fără un sac, adidașii se vor freca unul de altul, ceea ce poate deteriora părțile textile. Sacii speciali pentru rufe se vând în magazinele de electrocasnice.
 5. Spălați-vă adidașii într-un sac de rufe. Puteți cumpăra o pungă de spălat specială pentru pantofi sport, dar și o pungă de spălat standard va funcționa. Șireturile pot fi puse în aceeași pungă (sau spălate separat). Nu vă spălați șireturile fără un sac: vârfurile lor ar putea deteriora tamburul! Talpa poate fi pliată în aceeași pungă sau poate fi spălată manual. Tălpile ortopedice individuale nu trebuie spălate la mașină.
 6. Dacă nu aveți o pungă și dacă pantofii dvs. de sport trebuie spălați urgent, puteți să vă confecționați singur o husă. Pentru aceasta aveți nevoie de o țesătură cu ochiuri de plasă, tulul vechi este suficient. O închizătoare cu fermoar este cusută în mod convenabil pe o parte a sacului. Tăiați două bucăți de țesătură și coaseți-le împreună.
 7. Nu umpleți complet tamburul mașinii. Este recomandabil să spălați 2 sau 3 perechi de adidași la fiecare spălare. O încărcătură foarte strânsă poate deteriora pantofii de sport din cauza frecării de tambur.
 8. În același timp, dacă puneți doar adidași în aparat, pregătiți-vă să vă auziți pantofii zdrăngănind pe tambur timp de cel puțin o oră. Pentru a evita acest lucru, spălați-vă adidașii cu o parte din hainele vechi.
 9. Cel mai bine este să folosiți un detergent lichid și nu unul praf. Nu folosiți înălbitor agresiv cu clor! Balsamul nu este necesar.
 10. Selectați un program adecvat (despre asta mai jos).
 11. Porniți programul de spălare, scoateți pantofii după aceea și lăsați-i să se usuce.

Cu ce ​​program de spălat adidași?

Atunci când selectați cel mai bun program de spălare, trebuie să vă ghidați după marca mașinii. Există modele care au un program numit «pantofi sport».

În cazul în care nu este identificat separat în meniu, vă recomandăm să efectuați o tratare delicată a pantofului. De asemenea, poate fi etichetat ca fiind «ușor».

Nu este dificil să setați singur mașina. Pentru a face acest lucru, scoateți funcția de centrifugare sau setați numărul de rotații la 400-500 pe minut.

La ce temperatură se spala adidasii? Temperatura nu trebuie să depășească 40 de grade. La aceste setări, timpul de spălare va fi redus la minimum.

La cate grade se spala adidasii?

Temperatura este setată automat la 30-40 de grade în mod delicat. Dacă nu dispuneți de aceste moduri, setați temperatura manual. Temperaturile ridicate vor deteriora materialele sintetice și adezivul.

IMPORTANT: Pantofii cu membrană trebuie spălați la temperaturi sub 30 de grade. Chiar și cei mai rezistenți adidași nu trebuie spălați la peste 40 de grade.

Ce detergent să alegi?

 • Cel mai bine este să folosiți detergenți lichizi pentru a vă spăla pantofii sport. Acestea pot fi geluri sau concentrate.
 • Este important să nu existe ingrediente agresive, de exemplu, clor sau acizi.
 • Pentru a spăla pantofii colorați, utilizați produse adecvate pentru articole colorate. În caz contrar, pantofii se pot deteriora.
 • La fel de important este și modul în care este activat detergentul. Trebuie să funcționeze în apă rece (până la 30 de grade Celsius).
 • Este recomandabil să nu folosiți detergent de rufe, deoarece acesta conține pete colorate. Acestea nu se dizolvă bine în apă la temperaturi scăzute. Ca urmare, pe adidași pot apărea dungi inestetice.
 • Cea mai bună opțiune pentru spălarea adidașilor este reprezentată de capsulele de gel. Acestea sunt plasate direct în tambur. Nu se recomandă adăugarea de diferite balsamuri. Nu se știe cum vor reacționa pantofii la aceste substanțe.

IMPORTANT: Nu turnați niciodată săpun lichid, șampon sau detergent de vase în compartimentul mașinii de spălat-uscat. Aceste substanțe conțin mulți agenți tensioactivi, așa că vor face multă spumă. Folosirea acestora va cauza funcționarea defectuoasă a aparatului.

Adidașii pot fi spălați la centrifugare?

Toate modelele moderne de mașini de spălat au o funcție de reglare a vitezei de centrifugare. Numărul de învârtiri poate fi setat manual.

Numai adidașii din material textil pot fi spălați cu centrifugare. Este important să nu existe imperfecțiuni vizibile sau cusături rupte. Viteza optimă de centrifugare este de 500 rpm.

Dacă această valoare este lăsată la 600 sau mai mare, pantofii și tamburul însuși pot fi grav deteriorate. În unele cazuri, aceasta poate provoca chiar ruperea tălpii.

Atunci când viteza de centrifugare nu poate fi setată, pur și simplu dezactivați funcția.

Cum să cureți adidașii manual?

Înainte de a vă spăla manual adidașii, cumpărați o perie specială pentru a curăța materialele delicate. Îndepărtați șireturile și tălpile.

Apoi procedați după cum urmează:

 1. Curățați talpa cu o periuță de dinți veche pentru a îndepărta murdăria.
 2. Luați săpun de casă, detergent de vase sau detergent pentru covoare.
 3. Înmuiați pantofii în apă cu produsul selectat. Apa trebuie să aibă o temperatură de 30-40 de grade. Se lasă la înmuiat timp de 20-30 de minute.
 4. Curățați pantofii cu o perie specială, apoi îndepărtați restul produsului cu un burete umed.

Cum speli adidașii albi la mașina de spălat?

Pantofii albi arată foarte bine. Dar, din nefericire, acestea arată orice murdărie. Înainte de a curăța adidașii albi, îndepărtați murdăria de pe tălpile și partea superioară cu o perie uscată. Scoateți șireturile și tălpile interioare — le veți spăla separat cu săpun de rufe sau detergent lichid.

Algoritm de acțiune:

 1. Adidașii din material textil se pot spăla la mașină.
 2. Înmoaie-le mai întâi în apă caldă și înălbitor timp de câteva ore. Apoi puneți pantofii de trening într-o pungă sau într-o față de pernă albă.
 3. Turnați detergentul lichid în mașina de spălat, setați modul de lustruire a pantofilor și selectați opțiunea de clătire. Opriți rotirea.

Cum să cureți adidașii din piele întoarsă?

Pantofii din piele întoarsă se spală cel mai bine de mână. Luați săpun lichid pentru spălat și diluați-l în apă caldă. Ștergeți pielea cu această soluție. Petele de grăsime pot fi spălate cu un detergent de vase. Apoi clătiți pantofii de sport sub jet de apă, folosind o perie moale. Промокните обувь сухой губкой и оставьте сушиться.

Cum îmi spăl adidașii din piele?

Unele surse susțin că adidașii din piele se pot spăla la mașină. Dar vă îndemnăm să nu vă asumați niciun risc, deoarece pielea este un material foarte delicat. Este mai bine să vă spălați pantofii de mână.

Respectați regulile:

 1. Se toarnă apă caldă într-un lighean.
 2. Dizolvați săpunul de rufe în apă (îl puteți răzui în prealabil).
 3. Puneți adidașii din piele în apă, înmuiați-i și frecați-i cu o perie.
 4. Clătiți pantofii sub jet de apă și lăsați-i să se usuce.
 5. Tratați pielea cu o cremă specială pentru pantofi.
 6. Spălați separat șireturile și tălpile.

Cum să uscați adidașii rapid după spălare?

Prima întrebare pe care mulți oameni o pun este dacă adidașii pot fi uscați în uscătorul de rufe cu tambur?

Pantofii de trening se pot deforma în uscător. Iar temperaturile ridicate pot topi lipiciul care ține tălpile la locul lor, așa că nu vă uscați pantofii pe un calorifer sau în apropierea unui aparat de încălzire.

În mod ideal, ar trebui să vă lăsați adidașii în aer liber, dar nu aveți întotdeauna timp. Pentru a vă usca rapid pantofii de trening, folosiți câteva metode testate și verificate. Nu uitați să scoateți mai întâi tălpile interioare: acestea se usucă separat.

Ventilator

Luați un ventilator obișnuit cu o plasă, faceți două cârlige mici (o sârmă sau agrafe de hârtie mari sunt suficiente) și agățați adidașii de plasă de aceste cârlige. Se usucă timp de 1-2 ore la viteză medie spre mare.

Dacă puneți pur și simplu adidașii uzi în fața unui ventilator, le va lua mai mult timp să se usuce.

Aer condiționat

Puneți pantofii de sport sub aparatul de aer condiționat, astfel încât aerul suflat pe ei să fie expus la aer. De asemenea, acest lucru va ajuta pantofii să se usuce mai repede.

Aspirator

Nu se va usca complet, dar va ajuta la scoaterea umezelii din interior. Puneți pantofii într-o găleată, într-un bazin sau într-un alt recipient adecvat, scoateți duza, introduceți tubul în pantoful de antrenament și porniți aspiratorul. Uscați fiecare timp de 15-20 de minute.

Uscător de păr

Aveți grijă cu uscătorul de păr. Nu uscați cu aer cald, deoarece acesta poate topi țesătura din interior. Este mai bine să alegeți setarea rece și să uscați pantofii pe podea. Nu lăsați niciodată un uscător de păr în interiorul adidași.

Ziarul

Buna și vechea metodă a ziarelor este încă în vigoare, dar este cea mai lungă opțiune. Luați niște ziare, le mototoliți și le băgați în pantofii de sport. După o oră, verificați hârtia: dacă este complet umedă, înlocuiți-o cu hârtie uscată.

Dacă aveți îndoieli cu privire la oricare dintre aceste metode, încercați-le mai întâi pe pantofii vechi.

Cum să scapi de miros neplăcut în adidași?

Există patru modalități eficiente de a face acest lucru:

 • Folosiți deodorant pentru pantofi.
 • Se freacă cu peroxid de hidrogen până se umezește ușor.
 • Se spală în mașina de spălat.
 • Spălați manual cu o soluție de săpun călduță.

Probleme pe care le puteți întâlni după

 • Adidasi patati dupa spalare. Puteți scăpa de pete spălându-le din nou cu un înălbitor blând.
 • Sunt urme pe pantofii de sport. Clătiți bine pantoful pentru a scăpa de dungi.
 • Antrenorii nu mai sunt în formă. Pentru a le reda aspectul de odinioară, umeziți pantofii, umpleți-i cu hârtie și lăsați-i să se usuce complet.
 • Scârțâind. Pentru a scăpa de zgomotul neplăcut, puteți unge elementele accesibile cu săpun și puteți turna silicon incolor în cavitățile existente.

În rezumat

Aceste numeroase recomandări nu sunt oferite aici degeaba. Dacă respectați anumite reguli, puteți prelungi durata de viață a pantofilor și, astfel, puteți economisi bani.

Spălarea corectă a adidașilor va aduce, de asemenea, un serviciu neprețuit sănătății dumneavoastră. La urma urmei, mediul umed și — să recunoaștem — nu foarte steril care se formează în interiorul pantofilor dvs. generează rapid diverse bacterii și fungi care pot cauza probleme la nivelul picioarelor.

De asemenea, dacă nu vă spălați corect adidașii, aceștia se deformează, iar amortizarea tălpii este compromisă. Toate acestea pot duce la apariția unor bășici dureroase și, în cazul pantofilor sport, la leziuni cauzate de stresul crescut asupra articulațiilor genunchiului.

Ссылка на основную публикацию