Aproape toată lumea a folosit cel puțin o dată în viață super-glue și adezivi similari pe bază de cianoacrilat pentru a face mici reparații la domiciliu. Super Glue este un lipici foarte puternic care se usucă rapid. Acest produs excelent poate fi utilizat în aproape toate climatele și poate lipi totul în câteva secunde.
Principalele avantaje ale acestor substanțe adezive sunt că se întăresc imediat și se lipesc bine de orice suprafață. Dar iată care este problema, în majoritatea cazurilor acest adeziv este lichid. Iar dacă picăturile unui astfel de produs ajung accidental pe mâini sau pe haine, avantajele devin un dezavantaj. Există, bineînțeles, și alte tipuri de astfel de produse – gel de superglue. Este suficient de gros și aproape că nu se scurge. Dar, de obicei, produsul nu este ieftin.
Desigur, ar trebui să purtați mănuși de cauciuc atunci când manipulați lipiciul pentru a vă proteja mâinile de lipici, dar acestea nu sunt întotdeauna ușor de găsit. Cum cureti super glue de pe maini și să îl elimini de pe degete? Este foarte greu de îndepărtat de pe piele, dar puteți folosi detergenți de uz casnic și alte metode.
Dacă o astfel de substanță ajunge accidental pe zonele sensibile ale dermului (buze sau pleoape), nu încercați să o spălați singur, este recomandabil să consultați imediat un medic.
Este necesar să vă pregătiți:
- Produse de peeling sau o piatră ponce.
- Burete tare sau periuță de dinți.
- Soluție pe bază de acetonă (dizolvant de lac de unghii).
- Apă și ustensile pentru aceasta.
- Săpun, de preferință săpun lichid.
- Vaselina este un unguent inodor și insipid.
- Ulei pentru copii sau ulei vegetal.
- Orice cremă sau loțiune hidratantă.
- Solvent pe bază de nitrometan.
Caracteristici produsului
Acest produs se deosebește de adezivi comparabili prin faptul că nu conține solvenți organici și, prin urmare, este mai puțin periculos pentru oameni. Fiecare tip conține o medie de 98% cianoacrilat.
Componente auxiliare:
- agenți de îngroșare – formează o consistență gelatinoasă;
- stabilizatori – mențin starea lichidă până la utilizare;
- plastifianți – conferă elasticitate masei;
- potențiatori de aderență – pentru o aderență de calitate;
- modificatori – pentru rezistență la apă și căldură;
- pulberi metalice fine – pentru a asigura o bună conductivitate;
- activatori și inhibitori de întărire – pentru a umezi și a preveni polimerizarea.
După cum s-a menționat mai sus, componenta care creează o aderență puternică și fiabilă pe produse este cianoacrilatul. Soluția pătrunde adânc în microfisuri și pori, umplându-i bine și interacționând cu particulele de umiditate atmosferică, lipind ferm suprafețele care urmează să fie tratate.
Legătura nu este doar puternică, ci și rezistentă la umiditate, schimbări de temperatură și deteriorări mecanice. Prin urmare, este necesar să scăpați de problemă cât mai devreme posibil, înainte ca amestecul să ajungă la întărire completă.
FAPT INTERESANT! Cianoacrilatul este remarcabil prin faptul că reacționează greu cu alte substanțe, chiar și cu solvenții. În consecință, poate fi dificil să găsești o modalitate eficientă de a îndepărta super lipiciul de pe mâini, haine și îmbrăcăminte.
Aplicarea solventului pe bază de acetone
Orice lichid care conține acetonă, cum ar fi dizolvantul de lac de unghii sau același, poate fi adecvat. În ultimă instanță, se poate utiliza white spirit sau solventul 646.
Umeziți un burete mic sau o periuță de dinți cu el. Cu cât este mai multă acetonă în amestec, cu atât tehnica va fi mai eficientă. Dar acetona pură va fi agresivă pentru piele și o va usca tare.
Cianoacrilatul este substanța chimică activă din lipici. Prin urmare, nu folosiți tampoane sau bețișoare de bumbac, deoarece această substanță reacționează cu bumbacul.
Reacția acetonei cu superglue
Folosind un burete sau o periuță de dinți umezită, treceți ușor pe zona de piele cu lipici. Este necesar să umeziți bine suprafața, este mai bine să aplicați doar buretele pe ea.
Nu frecați niciodată. Frecarea poate introduce solventul în piele, în timp ce lipiciul va rămâne cu siguranță. Utilizarea acetonei afectează în mod specific acest lucru, nu acțiunea mecanică.
Super lipici și soluție apoasă de acetone
Dacă superglue-ul se află între degete și nu îl puteți spăla cu un burete sau o periuță de dinți, puteți încerca să vă înmuiați palma într-un vas cu soluție de acetonă.
Luați un castron în care să vă încapă palma, umpleți-l cu apă și amestecați-l cu acetonă, amestecați bine. Apoi, introduceți mâna în soluție și așteptați puțin pentru a permite degetelor să se dezlege. Puteți ajuta puțin amestecul prin mișcarea ușoară a falangelor.
Această metodă este folosită cel mai bine dacă nu există răni sau tăieturi pe mână, deoarece acestea vor fi foarte dureroase atunci când sunt expuse la acetonă.
Îndepărtarea lipiciului de pe pielea mâinilor
Dacă lipiciul s-a uscat deja, puteți încerca să îl îndepărtați. Veți avea nevoie de ceva de genul unei spatule sau a unui mâner de lingură, ceva subțire, plat și tare. Încercați să smulgeți crusta și să răzuiți lipiciul de pe suprafața dermului. Dacă nu reușiți, umeziți-l din nou cu solvent și țineți-l puțin mai mult timp. După câteva minute, puteți continua din nou în siguranță.
Din punct de vedere statistic, acetona este cea mai eficientă metodă de îndepărtare a superglue-ului de pe pielea mâinilor. Această metodă este cel mai des folosită atunci când se întreabă cum sa-ti dai jos super glue de pe degete. Trebuie doar să ai răbdare. Totul depinde de zona afectată. Dacă este suficient de mare, veți avea nevoie de aproximativ o oră pentru ca acetona să reacționeze cu cianoacrilatul.
Îngrijire a pielii mâinilor
Dacă ați reușit să îndepărtați cu succes lipiciul din dermă, spălați-vă mâinile cu apă și săpun și apoi folosiți o cremă nutritivă.
Utilizarea apei cu săpun
Folosiți un recipient cu un strat ceramic. Chiuveta însăși este cea mai bună pentru această acțiune. Se toarnă apă în ea și se amestecă cu 10-15 mililitri de săpun lichid, adică aproximativ o lingură. Folosiți un săpun simplu, fără parfum sau coloranți, pentru a nu vă provoca iritații pe mâini.
Dacă folosiți săpun lichid marcat „Eco”, aveți noroc, deoarece acesta este de cele mai multe ori hipoalergenic și va fi mai delicat cu mâinile dumneavoastră, fără consecințele neplăcute ale mâncărimilor sau iritațiilor.
Interacțiunea dintre superglue și săpun
Se înmoaie mâna pe care a intrat în contact cu soluția de superglue. Așteptați câteva minute. Puteți mișca puțin degetele, dar nu prea energic, pentru a nu deteriora pielea. Nu vreți să vă rupeți pielea. Această procedură durează de obicei până la 10 minute, dar în unele cazuri poate dura mai mult.
Îndepărtarea superglue-ului
Se răzuiește ușor superglue-ul de pe zona pielii cu ajutorul unei linguri sau al unui creion. Dacă nu reușiți, nu o răzuiți, ci încercați să o țineți în apă cu săpun pentru mai mult timp. După ce ați terminat procesul, spălați-vă mâinile cu apă normală de la robinet și aplicați crema dumneavoastră hidratantă preferată.
În astfel de cazuri, o cremă pentru bebeluși este cea mai bună, deoarece este sută la sută hipoalergenică și hrănește foarte bine pielea. Și există un bonus frumos în ceea ce privește prețul. Adesea, este mai ieftin decât cremele cunoscute și strălucitoare. Clătirea soluției de apă doar sub jet de apă nu este suficientă, deoarece apa va usca sever pielea mâinilor, eliminând cantitatea suficientă de umiditate.
Dacă aveți grijă de mâinile dvs., utilizarea unei creme nutritive este esențială după procedura de îndepărtare a lipiciului.
Super lipici și vaselină
Există un alt truc pentru cum scapi de super glue-ul de pe piele. Folosirea vaselinei vă va ajuta. Se masează o cantitate mică de produs în zona dermului pe care se află superglue-ul, se freacă ușor cu mișcări circulare, frecând vaselina în piele.
Reacția chimică va avea loc în doar câteva minute și va ajuta la îndepărtarea superglue-ului de la suprafața pielii. Aceasta este una dintre cele mai blânde proceduri, deoarece nu provoacă alergii.
Puteți folosi și lichid de brichetă, dar acesta este mai puțin sigur și mai exploziv.
Îndepărtați cu grijă superglue-ul
Atunci când frecați vaselina pe pielea mâinilor, aveți grijă să nu rupeți pielea. De asemenea, puteți folosi un creion sau orice alt obiect subțire atunci când curățați.
După ce ați îndepărtat lipiciul super, nu trebuie să folosiți o cremă nutritivă, deoarece vaselina este un produs cosmetic în sine, care este folosit ca un neutralizator pentru alte substanțe care usucă pielea. Înmoaie, previne pierderea de umiditate și protejează.
Utilizarea de „Anti-Glue”
În prezent, pe piață există o mare varietate de formule specializate „Anti-Glue”, care fac ca îndepărtarea petelor de pe aceste superalimente să fie rapidă, ușoară și eficientă. Aceste formulări sunt ușor de utilizat, accesibile și se curăță rapid.
Acoperiți zona cu probleme cu Anti-Glue și lăsați să stea timp de cinci până la zece minute, până când murdăria începe să-și schimbe structura. Se îndepărtează cu o perie sau cu un burete și apă cu săpun. Aceasta este o substanță chimică destul de dură și nu trebuie lăsată pe dermă pentru o perioadă lungă de timp.
Folosirea unei creme sau loțiuni
Dacă alegeți o cremă sau o loțiune lichidă, dați preferință produselor fără o listă uriașă de substanțe colorante și parfumate.
Aceste substanțe chimice pot reacționa cu super-lipiciul și pot provoca mâncărimi sau iritații. Cea mai bună soluție este o cremă hipoalergenică pură pentru bebeluși sau orice altă cremă fără substanțe chimice suplimentare sau orice parfum în compoziția sa.
Cremă și super lipici
Masează bine pielea deteriorată de pe mâini, asigurându-te că crema absoarbe lipiciul. Dacă zona dintre degete este, de asemenea, afectată, aplicați loțiune pe acea zonă și așteptați câteva minute. Apoi mișcați încet degetele pentru a scăpa de superglue.
Atunci când îndepărtați lipiciul de pe suprafața pielii, folosiți orice obiect dur, care nu este ascuțit. Un creion, mânerul unei linguri, un cuțit neascuțit vor funcționa cel mai bine. Dacă ceva nu reușește și vă este prea greu să îndepărtați lipiciul, folosiți din nou crema, dar țineți-o puțin mai mult timp.
Solvent nitrometan
Următoarea metodă comună cum sa cureti super glue de pe maini este la fel de populară.
În lichidele care conțin suficient nitrometan, superglue se dizolvă bine. Aceste lichide sunt soluții speciale pentru îndepărtarea cianoacrilatului. Înainte de utilizare, citiți eticheta și familiarizați-vă cu compoziția și metoda de aplicare pentru a vă proteja. Substanțele din solvent vor înmuia rapid o pată de lipici, dar sunt agresive la suprafața pielii, așa că aveți grijă.
Nitrometanul este o substanță inflamabilă și explozivă. Este asemănător cu benzina, dar este puțin mai slab decât aceasta în ceea ce privește energia pe care o eliberează. Pur, în forma sa nediluată, este utilizat ca solvent pentru anumite lacuri și vopsele, materiale polimerice de vinil. Se găsește în solvenții profesioniști de uz casnic pentru cianoacrilați.
Solvent și superglue
Cu ajutorul unui aplicator, se aplică o cantitate mică de solvent pe zona dermului din jurul petei de superglue uscată și se așteaptă aproximativ cinci minute. Cu grijă, folosind un cuțit mic și neted sau o spatulă, îndepărtați adezivul printr-o mișcare de rostogolire. Dacă nu se îndepărtează, aplicați din nou solvent.
Tratamentul suprafeței dermului
După tratament, aplicați o cremă hrănitoare, deoarece orice solvenți vă vor usca pielea mâinilor. Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun cu mare atenție, deoarece ingredientul activ poate ajunge pe zonele sensibile ale pielii, cum ar fi ochii, iar ulterior, aceasta va deveni o problemă mult mai gravă, în care este nevoie de un ajutor mai profesionist.
Folosirea uleiurilor vegetale
Folosind un burete mic, o periuță de dinți sau pur și simplu cu degetul, aplicați ușor produsul pe zona cu probleme.
Nu se recomandă utilizarea tampoanelor de bumbac, inclusiv a țesăturilor de bumbac, în acest scop, deoarece cianoacrilatul reacționează foarte puternic cu acest material. Și dacă există o cantitate mare de lipici, este posibil să se producă o arsură severă.
Orice ulei vegetal poate fi folosit pentru această variantă, precum și uleiul de migdale și uleiul pentru bebeluși, care vor ajuta la îndepărtarea lipiciului și la înmuierea eficientă a dermei degetelor. Este ideală pentru pielea foarte sensibilă și uscată, predispusă la reacții alergice, inclusiv pentru abraziuni și răni deschise. De altfel, acesta poate fi înlocuit cu glicerină.
Frecați ușor produsul pe degetele dumneavoastră în locul adeziv. Produsul trebuie aplicat pe toate petele adezive, acordând o atenție deosebită marginilor. Această metodă de frecare este destul de ușoară și delicată, astfel încât procedura poate fi efectuată de mai multe ori, dar este destul de acceptabilă, mai ales dacă există răni sau tăieturi adânci pe piele.
Îndepărtați compusul adeziv din derm în etape. Rulați-l de pe dermă cu un instrument plat, rupeți cu grijă marginile zonei pătate. Dacă este necesar, tratați zona cu probleme de mai multe ori.
Exfoliere naturală
Această metodă cum scapi de super glue-ul de pe piele este cea mai accesibilă, cea mai ușoară, dar și cea mai lungă, însă va oferi posibilitatea de a îndepărta chiar și un strat foarte gros de adeziv. Spălarea regulată a mâinilor cu o soluție cu săpun și piatră ponce va permite ca contaminarea cu lipici să fie îndepărtată în mod natural în câteva zile, transformându-se într-un șervețel.
Pentru a crește eficiența procesului natural de exfoliere, este posibil să se folosească o răzătoare de călcâi sau un peeling obișnuit. Influențând mecanic adezivul, piatra ponce accelerează abraziunea murdăriei, în timp ce utilizarea suplimentară a săpunului sau a altor produse abrazive naturale (sărat, pastă de zahăr și suc de lămâie) nu face decât să contribuie la acest procedeu.
- Formulele de peeling realizate din produse naturale sunt inofensive. Tratați zona cu probleme cu o pastă de suc de lămâie și zahăr, o soluție de bicarbonat de sodiu și apă. Se prepară ingredientele în astfel de doze încât să se obțină consistența unei smântâni sau a unei creme.
- Puteți folosi sare de masă. Pentru această metodă, înmuiați-vă mâinile în apă călduță timp de câteva minute. Apoi se toarnă puțină sare pe zona cu probleme și se masează intensiv în dermă până când se obține o spumă albă. Apoi clătiți cu apă curentă.
Atenție!
Dacă degetele tale sunt lipite împreună, nu încerca să le desfaci pentru a le dezlipi! Acest lucru va duce, probabil, la ruperea severă a dermului, care ulterior formează un proces inflamator în rana deschisă și apoi formarea de infecții.
Străduiți-vă să îndepărtați super-produsul cât mai curând posibil. Este recomandabil să efectuați procesul de prelucrare imediat ce a intrat în contact cu mâinile dumneavoastră. Dacă este lăsat să se descurce singur și așteaptă exfolierea naturală, compusul se poate fixa foarte bine și poate pătrunde destul de adânc în dermă.
Bineînțeles că după două sau trei zile se va separa de la sine. Dar este recomandabil să scăpați de ea inițial. Reacțiile alergice sunt rare, dar uscarea și disconfortul dermului sunt garantate. De asemenea, poate provoca mâncărimi și iritații severe.
Ce trebuie să faci dacă a sarit picatura in ochi?
Orice chimist vă va spune că, atunci când lucrați cu materiale periculoase, este obligatoriu să folosiți echipament de protecție care să protejeze pielea și, mai ales, ochii. Dar, din păcate, cazurile în care lipiciul ajunge în ochi sunt destul de frecvente.
Atunci când sunt întrebați cum să curățați superglue și să îl îndepărtați dacă vă intră în ochi, profesioniștii recomandă anumite acțiuni.
Să ne uităm mai atent:
- Primul lucru care trebuie făcut este să chemați o ambulanță și, în timp ce ambulanța este pe drum, începeți să vă clătiți bine ochii, folosind o pipetă sau o seringă fără ac cu multă apă. Faceți acest lucru cu mare atenție până când senzația de usturime și riscul de arsuri oculare dispar.
- După aceea, trebuie să introduceți un medicament antiinflamator în ochi, să puneți un bandaj, să lipiți un plasture pe el și să așteptați sosirea medicilor.
- Pentru a prescrie tratamentul corect, medicii trebuie să cunoască întotdeauna conținutul produsului utilizat care a ajuns în ochi. Cele mai multe produse au instrucțiuni pe ambalaj cu privire la ce trebuie făcut într-o astfel de situație.
- De obicei, medicii vor îndepărta reziduurile cu o pensetă și vor prescrie unguente sau geluri antibacteriene. Acestea nu numai că au proprietăți dezinfectante, dar sunt, de asemenea, excelente pentru ameliorarea iritațiilor și a durerii.
IMPORTANT! Dacă vă intră lipici în ochi, nu trebuie să îl frecați niciodată, altfel ați putea să vă lipiți genele. De asemenea, puteți încerca să îndepărtați pelicula de glue de pe pleoapă cu un tampon de bumbac înmuiat în unguent antimicrobian.
Nu uitați că cazurile de contact vizual cu soluția apar adesea la copii. Merită să vă faceți griji cu privire la depozitarea în siguranță a adezivului.
Pentru a rezuma
A scăpa de un astfel de superglue nu este o lucrare ușoară, mai ales pe suprafețele care necesită un proces special. Înainte de a-l îndepărta, este indicat să vă familiarizați în detaliu cu compoziția superglue-ului, cu ce îl puteți dizolva și cu ce nu. De asemenea, faceți cunoștință cu câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să evitați unele probleme și situații neplăcute.