Cum Cureți Petele De Vopsea De Pe Haine: 21 de sfaturi

Vopseaua este o substanță indispensabilă în fiecare gospodărie. Cu toate acestea, nu este neobișnuit să găsești pete colorate pe haine după ce ai utilizat-o pentru renovare, lucrări de artă sau din alte motive. Bine, dacă este vorba de o haină de casă care are alte pete greu de curățat. Dar dacă e vorba de un costum de weekend sau de o bluză preferată? Din fericire, există câteva modalități: cum să curați petele de vopsea de pe haine in conditii casnice.

În funcție de cât timp a stat compoziția pe haină, puteți discuta despre cum să o îndepărtați. În mod ideal, pata trebuie îndepărtată imediat ce atinge țesătura. Problema este că petele proaspete sunt mult mai ușor de îndepărtat decât cele întărite.

Cum Cureți Petele De Vopsea De Pe Haine

Dar nu vă supărați, nu vă grăbiți să renunțați la lucrurile pătate, pentru că, dacă depuneți un mic efort, atunci puteți îndepărta chiar și vopseaua întărită bine și fără a deteriora țesătura, folosind cele mai simple remedii și metode populare.

Totul va depinde de materialul textil din care este confecționată îmbrăcămintea, de perioada de timp petrecută în starea de murdărie și de tipul de compoziție de colorant cu care a fost pusă pata.

Cum se scot petele de vopsea proaspătă de pe haine?

Pentru a scăpa de pată în cel mai simplu mod, trebuie să acționați destul de repede. Nu așteptați ca pata colorată să se întărească pe suprafața țesăturii.

Înainte de a putea curăți vopseaua de pe haine, trebuie să știți exact cu ce tip de vopsea a fost aplicată pata, deoarece nu toate soluțiile de vopsea pot fi curățate acasă.

Luați în considerare tipurile care sunt cel mai ușor de curățat:

 • guașă și acuarelă (artistic);
 • smalț (email);
 • soluții de ulei;
 • vopsea de emulsie pe bază de apă;
 • vopsea acrilică;
 • compuși din latex.

Orice pată lăsată în urmă de vopsea poate fi îndepărtată în principiu și se poate face fără a se recurge la metode extreme. Vedeți mai jos sfaturi despre cum se spală vopseaua de pe haine in conditii casnice.

Cum se spală corect o țesătură pentru a îndepărta o pată:

 1. În primul rând, folosiți un șervețel sau o bucată de material pentru a îndepărta cea mai mare parte a petei. Acest lucru ar trebui făcut cu o mișcare de tamponare, altfel veți mânji și mai mult pata.
 2. Dacă este posibil, încercați să îndepărtați orice reziduu cu un obiect ascuțit, pornind de la margini spre centru. Dar nu experimentați în acest fel cu țesături delicate, deoarece există riscul de a deteriora materialul.
 3. Țineți zona pătată sub un jet de apă pentru o vreme, dirijând jetul în așa fel încât pata să fie spălată.
 4. Diluați detergentul și apa într-un recipient. Detergentul poate fi săpun de rufe, pudră sau gel de spălat.
 5. Apoi, înmuiați articolul murdar în soluție.
 6. Îmbrăcămintea trebuie să rămână în soluție timp de aproximativ 30 de minute.
 7. După aceea, frecați zona pătată, dar nu frecați pata proaspătă cu o perie tare, deoarece acest lucru va face mai dificilă curățarea și compusul va pătrunde adânc în țesătură.
 8. Apoi, puteți spăla produsul pur și simplu manual, apoi în mașina de spălat.

Cum se scot petele de vopsea proaspătă de pe haine

Când curățați țesătura, evitați expunerea intensă, deoarece există riscul de a deteriora țesătura însăși.

Cum scăpăm de vopsea veche de pe haine?

Metoda de mai sus nu este potrivită pentru îndepărtarea petelor vechi. În timp, pata pătrunde adânc în fibre. Prin urmare, este necesar să se utilizeze un agent special de îndepărtare a petelor înainte de spălare.

Detergent pentru pete

 • «Vanish» este un produs popular de îndepărtare a petelor. Pentru petele vechi care nu sunt proaspete, poate ajuta la combaterea lor. Dar aveți grijă să verificați dacă produsul nu corodează colorarea textilelor în sine.
 • Există, de asemenea, un număr mare de diferite mărci specializate în îndepărtarea petelor, disponibile în orice magazin de gospodărie. De exemplu, produsul de îndepărtare a petelor „Amway” s-a dovedit a fi un excelent produs de îndepărtare a petelor. Dacă nu a funcționat de prima dată, vă recomandăm să-l lăsați să acționeze peste noapte și apoi să spălați pur și simplu articolul dimineața. Dacă este necesar, procesul poate fi repetat până când pata este complet îndepărtată.
 • «Remove It» este un produs profesional de îndepărtare a vopselei pentru țesături. Acesta conține un solvent care acționează ca un absorbant. Produsul descompune pigmentul de culoare, astfel încât pata poate fi îndepărtată cu ușurință cu un tampon de bumbac. După tratament, îmbrăcămintea trebuie spălată. Este potrivit pentru îndepărtarea culorii de pe țesăturile delicate, cum ar fi mătasea și lâna. Acesta poate fi cumpărat online.
 • «Dr. Beckmann» se folosește pentru a îndepărta petele de vopsea încăpățânate. Produsul poate fi utilizat pe toate țesăturile, cu excepția pielii. Lichidul se aplică pe pată, se lasă să acționeze timp de 10-15 minute, apoi se șterge cu un tampon de bumbac. Terminați prin spălarea produsului în mod normal.

În cele mai multe cazuri nu veți obține imediat rezultatul dorit, dar după câteva încercări insistente va dispărea fără urmă, așa că nu vă descurajați imediat.

Dacă nu aveți la îndemână un dispozitiv special de îndepărtare a petelor, puteți recurge la metode populare dovedite, care sunt la fel de eficiente în îndepărtarea petelor dificile. De asemenea, utilizarea metodelor populare este mult mai ieftină decât cumpărarea unui produs de îndepărtare a petelor scump.

Clorul pentru petele vechi

Vopseaua uscată de pe țesăturile albe și bej poate fi îndepărtată cu clor. Dar proprietățile de îndepărtare vor funcționa doar dacă haina este fiartă. În acest fel, este posibilă îndepărtarea coloranților de pe blugi – aceștia se vor spăla până la un finisaj triumfător.

Se dizolvă un litru de înălbitor în șase litri de apă și se pune haina la fiert timp de 30 de minute, amestecând din când în când. Apoi spălați blugii în mașina de spălat.

«Fairy» și pata uscată

Pentru a rezolva întrebarea cum să curăți petele de vopseaua uscată de pe haine, trebuie să vă pregătiți:

 • detergent de rufe;
 • degresant (Fairy);
 • o periuță de dinți aspră.

Cum scăpăm de vopsea veche de pe haine

Apoi aplicați detergent de rufe și Fairy pe țesătură și frecați cu o periuță de dinți până când stratul superior al petei este îndepărtat complet. Stratul inferior poate fi îndepărtat cu orice produs de îndepărtare a petelor. Aplicați-o timp de aproximativ 30 de minute, apoi repetați procesul cu o periuță de dinți. După aceea, spălați haina la mașină. Acum știi cum să scapi de vopseaua uscată pe bază de ulei de pe țesături.

Metode populare de îndepărtare a petelor

Nu trebuie să cumpărați un produs de îndepărtare a petelor scump pentru a scoate vopseaua încăpățânată de pe haine. Vei găsi acasă un produs care îți poate scoate chiar și petele încăpățânate de pe haine.

Oțet și ammoniac

Cel mai accesibil și foarte eficient mod de a îndepărta petele dificile de pe haine este o soluție de oțet de 9 procente.

Procedura este următoarea:

 1. Umeziți un tampon de bumbac cu o soluție de oțet.
 2. Prelucrați zona murdară cu tamponul de bumbac umezit, mergând de la margine spre centrul murdăriei.
 3. Dacă masa lipicioasă nu s-a înmuiat, atunci trebuie să se pună un tampon de bumbac pe ea timp de cincisprezece minute.

După aceea, vopseaua trebuie să aibă o consistență lipicioasă, iar materialul poate fi spălat la mașină.

Pentru a spori efectul de curățare, nu se poate folosi doar oțetul singur, ci și în combinație cu amoniacul. Respectați raportul dintre amoniac și oțet: unu la trei. Repetați același proces ca și în cazul unei soluții de oțet pur. După această procedură, pata va dispărea chiar și în cazul spălării ulterioare a mâinilor.

Alcool sau vodcă

În cazul în care hainele sunt foarte murdare și zona murdară este foarte extinsă, atunci lista de mai sus nu va produce rezultatele dorite. Prin urmare, va fi necesar un produs mai agresiv.

Înainte de a trimite articolele murdare la mașină, trebuie să faceți:

 1. Îmbrăcămintea este întoarsă pe dos.
 2. Așezați haina pe o suprafață orizontală.
 3. Așezați un carton sub zona care urmează să fie prelucrată, astfel încât să protejați pata să nu se transfere pe o altă parte a hainei.
 4. Înmuiați un tampon de bumbac în alcool sau vodca este, de asemenea, o soluție bună.
 5. Tamponați ușor pata până când vopseaua uscată s-a dizolvat.
 6. Spălați haina în mod normal.

Vă rugăm să rețineți că alcoolul poate fi folosit numai pe țesături din jeans, bumbac și in.

Solvent

O metodă eficientă de îndepărtare a vopselei de pe hainele preferate este folosirea unor solvenți precum acetona, white spirit, terebentină, care îndepărtează vopseaua sau lacurile. Această metodă ar trebui să fie utilizată doar în ultimă instanță, atunci când alte metode au eșuat.

Cum să ștergeți vopseaua de pe haine
Trebuie acordată o atenție deosebită faptului că această metodă nu este potrivită pentru toate țesăturile. Prin urmare, este important să testați acțiunea solvenților pe o suprafață mică de țesătură, pe partea întoarsă. În caz contrar, există riscul de deteriorare completă a hainei. Dacă după 10 minute zona umezită a țesăturii nu își schimbă culoarea, puteți freca ușor zona deteriorată cu un tampon înmuiat în solvenți.

Este important de reținut că acetona este o substanță caustică care poate cauza probleme grave de sănătate. Atunci când îl manipulați, trebuie purtate mănuși de cauciuc și o mască de protecție respiratorie, iar încăperea trebuie să fie bine ventilată.

Benzină

Benzina este utilizată pentru a îndepărta vopseaua în forma sa cea mai pură. Acesta nu este diluat sau amestecat cu alte ingrediente. Cel mai bine este să folosiți benzina utilizată pentru a umple o brichetă, deoarece este lipsită de impurități.

Îndepărtarea se efectuează după cum urmează:

 1. Aplicați benzină pe un burete sau pe un tampon de bumbac.
 2. Așezați o bucată de cârpă inutilă sub partea inferioară a hainei pentru a nu permite ca vopseaua dizolvată să păteze cealaltă parte.
 3. Frecați pata până când dispare. Pata trebue îndepărtată printr-o mișcare circulară, de la margine spre centru.
 4. Spălați articolul în apă caldă cu săpun și clătiți bine.

Pe măsură ce vata se murdărește, aceasta trebuie schimbată pentru ca vopseaua dizolvată să nu păteze cârpa curată. Este posibil să fie nevoie să schimbați până la 10 discuri într-o singură sesiune.

Acid citric sau lămâie

Mulți oameni se întreabă cum să îndepărteze petele de pe țesăturile delicate fără a deteriora țesătura însăși. Puteți folosi acid citric, care poate îndepărta petele dificile și poate păstra haina în starea inițială.

Înainte de a trimite un articol la mașina de spălat-uscat, trebuie urmați următorii pași:

 1. Un pahar de apă și două linguri de acid citric se amestecă într-un recipient și se dizolvă complet.
 2. Zona afectată se freacă cu soluția.
 3. Încărcați haina în mașina de spălat pe un program de spălare delicat.

Rețineți că sucul de lămâie proaspăt stors, care este foarte activ, este ideal pentru această procedură.

Haine de congelare

Congelarea unui obiect murdar în congelator este o metodă foarte eficientă, dar numai dacă obiectul murdar este mic și încape în compartimentul congelatorului.

Cum să scoți vopseaua de păr din haine
Deci, procedați după cum urmează:

 1. Puneți articolul murdar într-o pungă și apoi în congelator.
 2. Păstrați articolul în congelator până când vopseaua se întărește. Acest lucru durează de obicei câteva ore.
 3. Apoi scoateți-o și puneți-o jos cu partea pătată în sus.
 4. Picătura întărită trebuie să fie lovită cu un ciocan de lemn până când se desprinde, iar bucățile de vopsea întărită trebuie îndepărtate imediat de pe haină.
 5. Îndepărtați reziduurile cu un cuțit.
 6. Dacă, totuși, rămân urme ale petei, zona trebuie prelucrată cu amoniac.

Spălați îmbrăcămintea în mod obișnuit, folosind detergent de vase și o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Temperaturi ridicate

Aburul poate fi folosit pentru a restabili frumusețea și pentru a scăpa de petele dificile. Dar nu toate gospodinele au un astfel de dispozitiv în arsenalul lor, așa că, în loc de un generator de aburi, multe folosesc un fier de călcat cu funcție de aburi.

Algoritmul este următorul:

 1. Umpleți rezervorul de apă din fierul de călcat până la nivelul maxim.
 2. Porniți fierul de călcat la cea mai înaltă setare și lăsați-l să se încălzească puțin timp.
 3. Se ia un tifon sau un bandaj de tifon și se trece murdăria prin el la aburi, după care se îndepărtează resturile de murdărie cu un tampon de bumbac.

Dacă nu reușiți să scăpați de o pată încăpățânată de prima dată, puteți repeta procedura.

Produse chimice de uz casnic special

Pe lângă remediile populare pentru lipiciul încăpățânat, există multe remedii disponibile în comerț care pot îndepărta nu numai vopseaua, ci și alte pete.

Printre cele mai comune remedii de magazin pentru îndepărtarea petelor împietrite, există unele care sunt deosebit de eficiente.

Soluții sigure să cureți petele de vopsea
De exemplu:

 • „Duty Scotch”, „Rustins Sticky-Off” sunt spray-uri care nu numai că vă vor ajuta cu urmele de vopsea, dar sunt, de asemenea, excelente la îndepărtarea altor pete încăpățânate.
 • „Dr.Beckmann, VANISH, Bon Automat, Flat sunt produse de îndepărtare a petelor care trebuie aplicate în prealabil pe articolul murdar.

Citiți cu atenție instrucțiunile de utilizare înainte de a folosi acasă produse chimice de uz casnic. În caz contrar, există riscul ca hainele să fie complet distruse.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că multe gospodine au impresia greșită că substanțele chimice agresive, cum ar fi cele care conțin acizi și alcaliu, vor putea îndepărta petele dificile. Astfel de produse pot îndepărta murdăria, dar vor deteriora și structura țesăturii în sine.

Caracteristici ale îndepărtării din diferite țesuturi

Nu faceți experimente cu substanțe chimice pe diferite țesuturi. Este mai bine să urmați calea încercată și testată și să țineți cont de următoarele sfaturi.

In și bumbac

 • Vopseaua poate fi îndepărtată la temperaturi ridicate.
 • Este permisă fierberea hainei dacă este albă.
 • Se poate folosi orice tip de agent de îndepărtare a petelor, inclusiv cele care conțin clor.

Nu frecați prea tare, deoarece s-ar putea forma scame.

Mătase

 • Se poate înmuia în apă caldă.
 • Se pot folosi produse lichide de îndepărtare a petelor.
 • Spălarea manuală este metoda preferată.
 • Trementina și un amestec de pudră și ulei sunt remedii populare potrivite pentru îndepărtarea petelor.

Nu spălați la temperaturi de peste 30 de grade. Nu folosiți prafuri de înălbire, clor sau alți agenți agresivi pentru a îndepărta petele.

Materiale sintetice

Cum să eliminați petele de vopsea din țesături

 • Intervalul de temperatură pentru înmuiere și spălare este de 30-70 de grade.
 • Se pot folosi agenți de îndepărtare a petelor de praf.

Nu frecați puternic și nu răsuciți haina când este umedă. Nu utilizați solvenți care conțin acetonă.

Jeans

 • Se poate folosi un lichid de îndepărtare a petelor, dar acesta nu trebuie să conțină agenți de albire.
 • Se lasă la înmuiat timp de 30-40 de minute.
 • Înainte de a utiliza produsul pentru prima dată, testați-l pe o suprafață mică de țesătură.
 • Petele se îndepărtează bine cu benzină, white spirit și kerosena.

Nu folosiți temperaturi ridicate si agenți de înălbire sau agenți de îndepărtare a petelor agresivi.

Piele

 • Pentru a îndepărta vopseaua se poate folosi un gel de îndepărtare a petelor pentru articole colorate. Acesta nu trebuie să conțină clor sau alte ingrediente agresive.
 • Puteți curăța pielea cu terebentină, alcool sau cu un amestec de pudră și ulei. Cu toate acestea, tratați mai întâi o zonă mică și verificați reacția.

Nu frecați suprafața cu obiecte dure. Nu utilizați solvenți pentru a îndepărta petele. Nu se înmoaie și nu se spală la temperaturi mai mari de 20-30 grade.

În concluzie

Nu utilizați imediat cei mai puternici agenți, cum ar fi benzina sau solvenții, deoarece aceștia nu vor face decât să deterioreze materialul. Mai ales dacă vopseaua este proaspătă și nu este încă uscată. Folosiți la început un detergent simplu și dacă acesta este ineficient, atunci vă puteți gândi la artileria mai grea.

Scoaterea vopselei nu este rapidă sau ușoară, dar nu disperați și nu vă trimiteți hainele la coșul de gunoi; încercați să vă ocupați singur de contaminare. Dar dacă nu puteți obține rezultatele dorite, există o singură soluție: curățarea chimică sau o croitorie. Poate că ai putea folosi o aplicație elegantă sau un petic la modă pentru pată.

Ссылка на основную публикацию