Astăzi, oamenii au încetat practic să mai acorde atenție produselor din plastic care ne înconjoară peste tot.
Iar plasticul a înlocuit metalul, sticla și lemnul și este folosit chiar și la fabricarea pieselor pentru mașini și diverse mecanisme. Acesta este utilizat la fabricarea marii majorități a aparatelor electronice și electrocasnice, precum și a ferestrelor și pervazurilor din plastic, a ustensilelor de bucătărie, a jucăriilor pentru copii și a multor alte articole de uz zilnic.
Dar, în ciuda numărului mare de avantaje pe care le are, are și un dezavantaj uriaș. Și anume, are proprietatea foarte neplăcută de a se îngălbeni atunci când este utilizat.
Metodele, cum albești plasticul îngălbenit în condiții casnice descrise în acest articol vă vor ajuta să îl readuceți rapid la aspectul său original.
Îngrijirea plasticului
Cu toate că a devenit la modă utilizarea materialelor naturale în fabricarea diverselor produse, plasticul este încă la mare cerere. De obicei, oamenii nici măcar nu observă că un produs este fabricat din acest material până când acesta nu se îngălbenește.
O astfel de popularitate a materialului se datorează nu numai costului redus și accesibilității sale, ci și caracteristicilor sale exclusive, care includ rezistența la deteriorare și uzură, durabilitatea și rezistența la apă. În ciuda versatilității sale, materialele plastice au nevoie de o îngrijire adecvată. Iar dacă se îngălbenește, trebuie să se ia măsuri urgente.
Dar, mai întâi, există câteva sfaturi pentru îngrijirea material:
- Nu este permis fumatul în încăperea în care se află produsele din plastic.
- Nu curățați elementele cu detergenți care conțin substanțe abrasive.
- Pentru a spăla diferitele obiecte, utilizați numai perii și bureti moi.
- După ce dispozitivele au fost curățate, acestea trebuie să fie șterse cu agenți antistatici sau detergenți speciali pentru astfel de obiecte.
- Deoarece plasticul umed are tendința de a atrage praful, trebuie să ștergeți suprafața cu o cârpă uscată după curățare.
Sfaturile descrise mai jos cu privire la modul de îndepărtare a îngălbenirii plasticului pot readuce plasticul la albul său original, dacă nu au avut loc modificări structurale ireversibile sau dacă nu s-a îngălbenit din cauza îmbătrânirii.
Principalul lucru de reținut este că toate produsele pot fi dăunătoare pentru sănătate, așa că trebuie purtate mănuși și toate manipulările trebuie să aibă loc într-o zonă bine ventilată. În plus, trebuie evitat contactul cu ochii sau cu căile respiratorii.
Cum se pregătește plasticul pentru albire?
Înainte de a îndepărta îngălbenirea de pe plastic, suprafața trebuie să fie pregătită pentru acest proces. Pentru a evita deteriorarea sau zgârierea produsului care urmează să fie curățat, vă recomandăm să folosiți doar un burete de spumă sau șervețele moi pentru a îndepărta grăsimea și murdăria.
Când albiți un frigider, o mașină de spălat, ferestrele din plastic, cuptorul cu microunde sau alte aparate de uz casnic, trebuie mai întâi să demontați componentele mici și accesoriile. De obicei, acestea sunt înmuiate în detergent special și spălate separat.
Înainte de înălbire, nu uitați întotdeauna să deconectați toate aparatele de la rețeaua electrică. Aparatele sau ramele ferestrelor din plastic sunt apoi curățate de funingine și murdărie, în special aparatele și ferestrele care se află în bucătărie.
Următoarele remedii sunt folosite pentru a îndepărta îngălbenirea:
- Detergent de bucătărie sau săpun de rufe.
- Soda calcinată și detergent.
- Detergent pentru pete sau înălbitor.
- Esență de oțet.
- Alcool (metanol, etanol).
- Peroxid de hidrogen.
- Perhidrol.
- Acetonă, white-spirit sau solvent.
- Spray de curățare, pastă și cremă.
Funinginea și murdăria pot fi îndepărtate cu spumă de săpun. Acesta este cel mai simplu și inofensiv mod. Esența și alcoolul sunt excelente pentru îndepărtarea îngălbenirii. Pentru îndepărtarea murdăriei încăpățânate se folosesc agenți mai agresivi, cum ar fi înălbitorul și carbonatul de sodiu.
Pentru echipamentele de birou, utilizați șervețele moi umede special concepute cu impregnare pentru afișaj. Acestea sunt, de asemenea, excelente pentru a scăpa de murdăria de pe suprafețele ale diferitelor dispozitive. Înmuiați obiectele și elementele mici timp de câteva ore în clor.
Cu ce se curăță plasticul îngălbenit?
Să analizăm fiecare metodă în detaliu.
Detergent obișnuit
Această metodă este un mod excelent de a elimina îngălbenirea dacă este cauzată de funingine sau dacă nu este cauzată de o acumulare de grăsime de lungă durată. Frecați buretele cu detergent sau săpun de rufe, ștergeți zonele murdare și lăsați soluția să acționeze timp de 15 minute. După aceea, suprafața trebuie clătită bine și ștersă cu un prosop uscat.
Acest prelucrare al plasticului trebuie efectuat înainte de a utiliza orice metodă de albire.
Carbonat de sodiu și detergent
Această metodă poate fi folosită pentru a albi obiecte mici din plastic. Folosiți 1 lingură de sodă carbonică și aceeași cantitate de praf de spălat pentru această metodă. Dizolvați-le într-un litru de apă caldă.
Înmuiați toate obiectele din plastic în această soluție timp de 12 ore. După acest timp, clătiți bine obiectele sub jet de apă și ștergeți-le cu un prosop uscat. Dacă este necesar să se mărească cantitatea de apă, atunci trebuie respectate proporțiile.
Esență de oțet
Această metodă – cum albești plasticul îngălbenit va necesita o esență de oțet de 70-80%, care poate fi folosită pentru a înălbeni zone mici. Pentru a face acest lucru, va trebui să înmuiați o cârpă mică într-o soluție nediluată. Folosiți această cârpă pentru a șterge toate petele galbene, apoi ștergeți cu un burete umed și curat.
Îndepărtarea îngălbenirii cu alcool
Plasticul nu intră în diverse reacții chimice în contact cu spirtul. Prin urmare, este sigur să folosiți pentru albirea îngălbenirii.
Dar, pentru a evita rezultatele nedorite, ar trebui să se testeze în prealabil o suprafață mică a suprafeței care urmează să fie albită pentru contactul cu un anumit alcool. Pentru a face acest lucru, ștergeți zona cea mai puțin vizibilă cu un burete înmuiat în alcool, dacă totul este în regulă, atunci puteți continua în siguranță înălbirea. Am descris această metodă în articolul nostru despre: cum cureţi urmele de bandă adezivă scotch.
Trebuie remarcat faptul că nu este necesar să clătiți substanța alcoolică de pe suprafață, dar este imperativ să aerisiți camera.
Peroxid de hidrogen (3%)
În cazul în care zona îngălbenită este într-o stare mai mult sau mai puțin normală, puteți îndepărta îngălbenirea cu peroxid de hidrogen obișnuit. Pentru a face acest lucru, ungeți toate zonele îngălbenite cu un burete înmuiat în peroxid de hidrogen de trei procente. Trebuie remarcat faptul că o singura procedura nu este suficienta în acest caz, procedura trebuie repetată de 3-5 ori.
Dacă rezultatul este departe de a fi perfect, puteți prepara următoarea soluție: luați 1 litru de apă, adăugați 2 linguri de peroxid și un decolorant de păr. Soluția ar trebui să fie aplicată în toate zonele cu probleme.
Perhydrol
Acest produs este disponibil aproape in orice farmacie, dar trebuie să fiți extrem de atenți atunci când îl manipulați. Este necesar să purtați mănuși groase de cauciuc atunci când lucrați cu el.
Dacă ați cumpărat o soluție gata preparată de la o farmacie, înmuiați un burete în ea și ștergeți zonele cu probleme. În cazul în care se achiziționează o formă de tablete (hidroperitol), se diluează așa cum este descris în instrucțiuni și se șterge suprafața.
Dacă nu sunteți mulțumit de rezultat, adăugați 2 linguri de perhidroliu și înălbitor la 1 litru de apă. După aceea, ștergeți cu grijă suprafața cu un burete înmuiat în soluție. Apoi, ștergeți suprafața cu un burete și apă curată și uscați. Această metodă s-a dovedit a fi excelentă pentru curățarea cuptorului cu microunde.
Pudră de dinți și cretă
Această rețetă este mai potrivită pentru îndepărtarea pe alocuri a petelor inestetice, cum ar fi urmele de ghiveci de flori de pe un pervaz.
Se amestecă creta zdrobită și pudra de dinți în proporții egale. Apoi adăugați puțină apă pentru a obține o suspensie subțire. Aplicați amestecul pe pată și lăsați-l să acționeze timp de 15 minute sau, mai bine, lăsați-l să se usuce complet. Ultimul pas este să îndepărtați orice reziduu cu o cârpă uscată.
Șervețele cu impregnare specială
Puteți achiziționa șervețele umede special concepute pentru curățarea display-urilor și a monitoarelor de la magazinele specializate în echipamente de birou. Datorită impregnării lor speciale, acestea sunt capabile să îndepărteze rapid chiar și cele mai grave impurități din materiale plastice, fără a provoca daune sau zgârieturi.
Desigur, astfel de șervețele pot fi folosite și pentru albirea oricăror alte suprafețe de plastic, iar eficiența lor este de necontestat, însă majoritatea nu le achiziționează din cauza costului lor ridicat.
Produse chimice agresive
Fiți extrem de atenți atunci când lucrați cu aceste produse. Evitați inhalarea vaporilor și purtați echipament de protecție personală.
Detergent de pete sau înălbitor
Nu folosiți clor sau înălbitor curat în exclusivitate utilizați un agent de îndepărtare a petelor sau un înălbitor care conține clor – 1 linguriță de înălbitor pe litru de apă. Înmuiați piesele din plastic în această soluție și lăsați-le să se înmoaie timp de 12 ore. După aceea, piesele trebuie spălate bine sub jet de apă și șterse. Aceasta este metoda pe care am descris-o în articolul despre: cum cureți petele de vopsea de pe haine.
Produse gata preparate
Industria chimică produce un număr mare de produse care sunt excelente pentru a îndepărta îngălbenirea suprafețelor din plastic.
Spray de curățare, paste și creme:
- Producătorii de spray-uri de curățare susțin că acestea nu numai că pot îndepărta în mod fiabil îngălbenirea, dar și că protejează suprafața de murdărie, deoarece creează o peliculă protectoare specială.
- O varietate de creme de curățare nu conțin diverse ingrediente abrazive și, prin urmare, vor curăța suprafața cu grijă.
- Pastele nu numai că vor curăța suprafața, dar, datorită proprietăților lor de lustruire, vor scăpa și de orice neregularități și zgârieturi mici care s-ar fi putut forma.
Înainte de a curăța suprafața din plastic, ștergeți-o bine cu un șervețel special. Dacă nu este disponibil nici un șervețel, atunci suprafața trebuie spălată în același mod ca cel descris la primul punct.
Albirea cu acetonă
Dacă întrebarea despre cum să albești plasticul de la îngălbenire rămâne încă nerezolvată, încearcă mijloace mai agresive.
Acetona este cel mai periculos preparat pentru acest material, deoarece există posibilitatea ca aceasta să dizolve unele materiale plastice. Pentru a verifica reacția acetonei asupra plasticului, înmuiați un tampon de bumbac în soluție și frecați ușor materialul într-un loc puțin vizibil, dacă nu există nicio reacție, puteți continua lucrarea.
Pentru a face acest lucru, ștergeți energic cu un burete înmuiat în soluție și apoi clătiți cu apă curentă. Citește și: cum scoti petele de grasime de pe haine.
Nu uitați să purtați mănuși groase de cauciuc și să aerisiți încăperea.
Vopsea spray
Această metodă este utilizată atunci când au avut loc modificări structurale semnificative în polimerul în sine cu timpul sau din cauza utilizării necorespunzătoare. Din acest motiv, este posibil ca niciuna dintre metodele descrise mai sus să nu aibă efectul scontat. Există o singură soluție pentru a ieși din această situație, refinisarea obiectului cu vopsea spray albă.
În concluzie
Pentru a preveni îngălbenirea plasticului alb și acumularea de murdărie, ștergeți-l sistematic cu o cârpă umedă, un șervețel sau un burete moale. De asemenea, este important să aveți grijă în mod constant și corespunzător de obiecte cu detergenți neagresivi, special concepuți pentru acest material.