Cum Verifici Argintul La Autenticitate: 25 variante

Argintul — este un metal fin, lucios, elegant și prețios. Gama de bijuterii este în permanentă expansiune. Numărul de modele și varietăți de aliaje de bijuterii este în creștere. Nu este întotdeauna ușor să alegi ce produs să cumperi, deoarece caracteristicile externe ale materialelor sunt adesea aceleași.

Dacă sunteți fericitul proprietar al unui obiect de argint de patrimoniu, l-ați cumpărat de la o piață de vechituri sau l-ați primit în dar, trebuie să știți, cum să verifici argintul la autenticitate acasă. Este puțin probabil ca argintul fals să facă pe cineva fericit, deoarece, pe lângă neplăceri, metalul de proastă calitate poate provoca alergii.

Ca orice alt metal prețios, argintul are și el contrafaceri. Deși este contrafăcut mult mai rar decât alte metale prețioase, acest lucru se întâmplă și nu are rost să îl negăm. Este mai bine să învățați să identificați ceea ce aveți în față — fals sau nu. În acest fel, puteți evita să cumpărați un obiect de calitate inferioară și, în același timp, puteți verifica autenticitatea argintului propriu. Citește și: сum să verifici aurul.

În acest articol, vă vom spune, cum să identifici argintul la domiciliu față de falsuri, cum ar fi verificarea monedelor, autenticitatea cerceilor bunicii și examinarea tacâmurilor de familie.

Caracteristicile argintului în industria bijuteriilor

Pe măsură ce crește gama de tipuri de bijuterii, de obiecte (tacâmuri, monede), cresc și metodele de fraudă. Nu ar trebui să aveți întotdeauna încredere nici măcar în mărcile de identificare de pe argint. Marcajul se transferă cu succes de pe bijuterie pe obiectul fals, folosind o tehnică de topire. Un profesionist va vedea urmele de lipire, dar o persoană obișnuită nu va ști la ce să fie atentă.

Pentru a identifica argintul în condiții casnice, trebuie să luați în considerare proprietățile sale. Acest lucru vă va permite să alegeți singur produsul pe baza cunoștințelor dumneavoastră.

Caracteristici ale argintului pentru verificarea metalului prețios:

  1. Densitatea — valoarea acestui parametru pentru argint este de 10,5 kg/cm3. Cunoscând această caracteristică, puteți distinge produsele în funcție de greutate; metalele prețioase sunt mai grele (aur, platină, paladiu), prin comparație, staniul, aluminiul, nichelul, zincul și oțelul (oțel inoxidabil) sunt mult mai ușoare.
  2. Moliciune — Ag nu poate rezista la solicitări mecanice și se deteriorează ușor, așa că se adaugă o ligatură, motiv pentru care mulți oameni nu știu să recunoască argintul, deoarece, pe măsură ce metalul își schimbă proprietățile, devine mai dur, iar prin senzația tactilă de examinare, este un material diferit.
  3. Culoarea — argintul pur (de probă 999) nu se întunecă, dar acest metal nu este folosit pentru bijuterii, monede sau tacâmuri (din cauza moliciunii sale), astfel că se folosește un aliaj pe bază de Ag și aliere, rezultând bijuterii care se întunecă rapid — se oxidează sub influența factorilor externi, prin comparație oțelul nu își schimbă culoarea, ceea ce va ajuta la identificarea falsurilor.
  4. Marcajul — în trecut a fost una dintre primele indicații ale autenticității unui produs, în prezent a devenit un atribut secundar, deoarece proba nu mai este o garanție că bijuteria este autentică, iar lipsa acesteia este și mai suspectă. Cele mai bune bijuterii sunt din argint 925 și 960, acestea nu se întunecă la fel de repede ca cele realizate cu un conținut mai mare de ligatură.

Cum să faci diferența dintre argint și placare cu argint?

Există câteva indicii care pot fi utilizate pentru a identifica cu un grad ridicat de precizie contrafacerile. Adevărul este că se bazează pe o logică simplă.

Criterii pentru a distinge Ag de bijuteriile placate cu argint:

  • Prezența unei ștampile — o falsificare cu un strat de metal prețios nu va avea marcaj, deoarece se folosește prea puțin Ag, dar chiar dacă are un marcaj, calitatea, forma, de exemplu, o ștanțare neglijentă, o geometrie incorectă a conturului sunt indicii ale unei producții artizanale.
  • Calitatea stratului acoperit — în cazul în care obiectul a fost deja folosit, pe el rămân deteriorări (zgârieturi, crăpături, cioburi etc.), un fals poate fi distins imediat — sub strat va fi vizibil un alt metal, argintul are o culoare caracteristică — alb-cenușiu.
  • Ruginirea metalului — Ag în combinație cu o ligatură (ca parte a aliajului) nu este predispus la coroziune, dar oțelul sau alt metal neprețios poate dezvolta o pată roșie, ceea ce indică faptul că se are în vedere o contrafacere.

Cum se determină marcajul argintului?

Așa cum am menționat mai sus, o ștampilă cu trei cifre este cel mai bun prieten al dumneavoastră atunci când vine vorba de autenticitate.

În cazul în care nu există nicio marcă pe obiect, va trebui să vă echipați cu cunoștințe de chimie. Nu aveți întotdeauna la îndemână instrumentele și substanțele specializate. Dar unii reactivi sunt la dispoziția oamenilor obișnuiți, nu doar a personalului de laborator.

Dicromat de potasiu

Reagentul poate fi folosit pentru a identifica procentul de argint natural din bijuteriile dumneavoastră preferate. Acest reactiv este utilizat pentru a identifica argintul începând de la proba 500.

Modul de a recunoaște rapid falsificarea sau autenticitatea:

  1. Se fac crestături pe produs cu ajutorul unei pile de unghii.
  2. Se aplică reactivul.
  3. Se urmărește reacția.

Atunci când se utilizează un reactiv de casă, modificările pot fi observate după 5-10 minute. Dacă vă întrebați cum să aflați argintul, interconectare dintre combinația de ligatură și culoarea aliajului vă va ajuta să comparați rezultatele de mai jos.

Tabelul raportului probă/culoare:

  • Brun bogat — alamă.
  • Galben — staniu, plumb.
  • Albastrui — nichel.
  • Verde — argint mai jos de marcajul 800.
  • Maro — metal de marcajul 800.
  • Roșu bogat — marcajul popular 925.
  • Roșu aprins — proba 960.

Azotat de argint

O altă metodă de verificare a probei de argint ar necesita utilizarea nitratului de argint. Mai întâi curățați epruveta de grăsime și murdărie, apoi aplicați o picătură mică de reactiv pe suprafața. Urmăriți apoi schimbarea culorii lichidului.

O nuanță de gri deschis indică faptul că valoarea piesei se situează între 750 și 916. O picătură de reactiv care a devenit albă indică o calitate scăzută a argintului.

Din nefericire, nu este posibil să se ofere o garanție de 100% a unui rezultat corect, chiar și cu aceste metode de verificare. Se poate întâmpla ca inelul sau lanțul dumneavoastră preferat să fie doar ușor argintat. Prin urmare, este posibilă determinarea autenticității și a mărcii unui inel sau lanț prin intermediul unei crestături.

Dacă vă este teamă să nu vă deteriorați obiectul în oricare dintre modurile de mai sus, duceți-l la un magazin de bijuterii sau la un bijutier specializat. Aceștia vă vor putea ajuta să determinați în siguranță metalul din care este făcută piesa dvs. și calitatea argintului.

Cum sa verifici autenticitatea argintului acasă?

Argintul pur practic nu reacționează cu alte substanțe. Din acest motiv, reacția este întotdeauna diferită: un metal cu o ligatură în compoziția sa își va schimba culoarea mai mult dacă se are în vedere un aliaj de înaltă rezistență. Puteți judeca cu ochiul liber dacă un obiect este prețios sau nu. Dar nu este întotdeauna posibil să se prevadă rezultatul.

O metodă va face ca argintul să se întunece, ca dovadă a autenticității, în timp ce o altă metodă va provoca o decolorare, ca semn că aliajul nu conține metalul prețios.

Iodul

Un mod destul de interesant de a verifica cu iod obișnuit. Cu toate acestea, va trebui să vă amintiți câteva reguli de fizică și chimie pentru a realiza acest experiment.

Atunci când iodul reacționează cu argintul, se formează un depozit de săruri numit iodură de argint. Culoarea elementului derivat este similară cu cea a iodului lichid.

Pentru a recunoaște bijuteriile false și a evita deteriorarea lor, trebuie să acționați rapid. În acest caz, o schimbare de culoare este caracteristica definitorie. După curățare, argintul își va recăpăta culoarea, dar acest lucru va dura ceva timp. Pentru a curăța metalul după reacția cu iod, trebuie să pregătiți în prealabil un recipient cu apă sau să efectuați toate manipulările în baie, lângă chiuvetă. Citește și: cum să cureți aurul acasă.

Următorul pas este să învățați, cum să verificați argintul cu iod:

  1. Este recomandabil să folosiți mănuși de cauciuc pentru a nu vă murdări; lucrările se desfășoară pe pelicula de acoperire, care este ușor de curățat.
  2. Se înmoaie un bețișor de bumbac în produs.
  3. Se aplică pe partea din dos a bijuteriei. Vă puteți da seama dacă bijuteria este din metal prețios după schimbarea culorii — în zona în care s-a efectuat testul cu iod de argint va rămâne o bandă întunecată.
  4. Se clătesc bijuteriile cu apă curată.

Bijuteria falsă își va păstra culoarea originală, dar vor apărea în plus depuneri de calcar.

Magnet

Această metodă oferă rezultate rapide. Argintul nu prezintă proprietăți magnetice (nu va fi atras) dacă conține un minim de ligatură. Cu cât sunt mai mulți aditivi, cu atât se schimbă mai mult caracteristicile metalului. Aliajul 600 este magnetic deoarece conține o cantitate substanțială de aliaj.

Verificați metalul prețios folosind oricare dintre magneții de pe frigider. Dacă nu aveți obiceiul de a colecționa suveniruri din călătorii, puteți lua orice alt fel.

Rezultatul este că falsul va fi magnetic. Dacă bijuteria nu atrage, înseamnă că este cea adevărată.

Verificarea argintului cu oțet 9%

De obicei, ar trebui să scufundați articolul în oțet, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, mai ales dacă aveți multe tacâmuri de verificat.

Testarea argintului cu acid acetic nu este o metodă sigură. Vor fi necesare mănuși puternice pentru a efectua acest test.

Dacă nu aveți nicio idee despre — cum sa te asiguri de autenticitatea argintului la domiciliu folosind oțet, este mai bine să procedați conform instrucțiunilor.

Trebuie urmate o serie de etape:

  1. Faceți o mică zgârietură cu un ac.
  2. Aplicați o cantitate mică de acid pe zona zgâriată, apoi urmăriți reacția.
  3. Dacă nu există nicio reacție, plasați o picătură de soluție de sare de masă deasupra acidului.

Dacă spuma se înverzește, înseamnă că aveți în mână un fals. Dacă este autentică, va apărea o turbiditate albă.

Acid azotic

Atunci când se folosește acidul, fiecare va recunoaște la ce categorie aparține argintăria. Produsul este cumpărat de la o farmacie. Purtați mănuși de cauciuc înainte de a-l utiliza.

Verificarea autenticității argintului cu ajutorul acidului azotic oferă cele mai corecte rezultate. Cu toate acestea, lichidul trebuie aplicat în doze cât mai mici, în locul cel mai puțin vizibil. Acidul azotic nu dezvăluie doar autenticitatea argintului, ci și a aliajului.

Faceți o mică zgârietură și aplicați acid azotic peste ea. Dacă zona zgâriată se înverzește, înseamnă că este vorba de un aliaj de alamă sau de melchior. Dacă zgârietura se înnegrește, este o bijuterie falsă cu un conținut scăzut de argint. Dacă, în schimb, la fața locului s-a format o nuanță cremoasă, este argint 925 veritabil sau mai mare.

Efectul clorului

Înălbitorul acționează agresiv și asupra materialelor care îl tolerează bine. Așadar, cel mai bine este să folosiți această metodă pentru a verifica Ag ca ultimă soluție. Aveți nevoie doar de clor și de un bețișor de bumbac. Pentru a recunoaște un fals, se aplică o cantitate mică de substanță.

Dacă materialul se întunecă, înseamnă că acesta conține argint. Dacă nu există nicio schimbare, trebuie să se presupună că este un simplu fals.

Verificarea conductivității termice

Uneori este nevoie de mult timp pentru a decide — cum să faci diferența dintre argint și fals (dacă articolul este foarte scump și există temeri că orice substanță chimică îl va strica). Una dintre proprietățile care sunt luate în considerare este capacitatea de a conduce căldura. Argintul are o valoare ridicată de 429 W/(m*K).`

Instrucțiuni care să vă ajute la inspecție:

  1. Scufundați o bijuterie sau un alt obiect din argint într-un recipient cu apă clocotită.
  2. După 10-20 de secunde, scoateți-o cu o pensetă.
  3. Apoi încercați să puneți un cub de gheață pe ea. Dacă gheața începe să se topească din cauza căldurii metalului, înseamnă că aveți de-a face cu argint adevărat.

Argintul se încălzește rapid, așa că va fi fierbinte. Un alt metal (aliaj de aluminiu, fier etc.) este rece. Aceeași conductibilitate termică se observă pentru anumite materiale. Prin comparație, aluminiul are o conductivitate termică mai mică, de 209 W/(m*K). Un astfel de metal se încălzește mai lent. Acest lucru vă permite să faceți distincția între aluminiu și argint atunci când alte metode au eșuat (ambele materiale sunt albe pentru comparație).

Cretă

Puteți folosi, de asemenea, creta obișnuită pentru a identifica argintul acasă. Veți avea nevoie de un bucata mică de cretă. Având aproape aceleași proprietăți ca și iodul, creta poate fi un ajutor excelent pentru a verifica în siguranță autenticitatea argintului. Ștergeți suprafața obiectului testat cu cretă — dacă apare un semn negru pe ea, atunci obiectul este autentic.

Verificarea cu folie

Argintul se întunecă ocazional. Pentru a-l curăța se folosește metoda foliei și a bicarbonatului de sodiu. Un experiment poate fi folosit ca bază: încercați să curățați argintul, ca rezultat metalul trebuie să se ilumineze și să strălucească, ceea ce este un semn că este într-adevăr prețios și conține Ag.

Pentru a testa argintul în acest mod, pregătiți: folie de aluminiu; 1 litru de apă; 4 linguri de bicarbonat de sodiu; o cratiță (emailată, din oțel inoxidabil).

Pentru a verifica autenticitatea argintului, urmăriți instrucțiunile:

  1. Vasul este învelit în interior în folie de aluminiu.
  2. Se fierbe apa.
  3. Se aruncă bicarbonatul de sodiu.
  4. Când lichidul ajunge la fierbere, se scufundă produsul a cărui autenticitate este îndoielnică.

După 1-2 minute, poate fi curățat. Dacă articolul este argintiu, acest lucru va fi imediat vizibil.

Acid citric

Acizii sunt adesea folosiți pentru a îndepărta patina.

Se prepară soluția:

  1. Se adaugă 100 g de acid citric în apă (500 ml).
  2. Soluția se încălzește.
  3. Se scufundă argintăria. Dacă se restabilește culoarea — devine mai albă, apare o strălucire — atunci metalul conține argint.

Utilizarea acidului citric este cea mai agresivă metodă și poate avea un impact negativ asupra aspectului produsului, așa că se recomandă să fie folosită în ultimă instanță.

Efectul fizic

Puteți folosi un ac de cusut pentru a verifica dacă un obiect este sau nu argintat. Faceți o zgârietură ușoară cu el. Dacă semnul rămâne și suprafața este deformată, înseamnă că este un fals. Acul nu va lăsa nicio zgârietură pe argintul autentic.

Cum să faci diferența dintre argint și alte metale?

Dacă argintul este ușor de diferențiat de aur, alte metale precum staniul, platina, aluminiul, melchiorul și altele nu sunt la fel de ușor de distins. Prin urmare, este important să știți acest lucru pentru a nu cumpăra un penny în loc de o lucrare nobilă din argint.

Inspecția externă nu oferă un rezultat corect. Pentru a identifica un fals, a verifica calitatea materialului, trebuie să se acorde atenția asupra unui număr de caracteristici.

Aluminiu

Neștiind cum să deosebești argintul de alte metale, studiază semnele exterioare:

  • piesele din aluminiu vor fi mult mai ușoare în greutate decât similare din argint, cu o culoare mai mată;
  • verigile false ale lanțului din aluminiu nu sunt lipite;
  • falsul este prost realizat, folosind adeziv pentru inserții în loc de metoda standard de fixare.

Bijutierii susțin, că adezivul este folosit de escroci sau de producători care nu-și respectă clienții. Lectură recomendată: cum cureţi urmele de bandă adezivă.

Staniu

Este greu de distins la prima vedere. Principala modalitate de recunoaștere a bijuteriilor false este: compararea culorii bijuteriilor false cu cea autentică. Staniul se caracterizează printr-o nuanță gri uniformă, fără pete sau nuanțe, Ag are o nuanță asemănătoare, dar se pot observa în plus pete întunecate pe suprafața sa.

Apropo, sulful și compușii care îl conțin contribuie la apariția lor.  Staniul se comportă diferit în ceea ce privește această componentă — formează o substanță care seamănă cu aurirea.

Cu toate acestea, puteți utiliza metoda menționată mai sus cu iod — dacă metalul devine negru după aplicarea soluției, aveți de-a face cu staniu.

Oțel inoxidabil și fier

Există 2 modalități de a determina autenticitatea unei bijuterii:

  • folosind un magnet;
  • aplicarea de iod.

În ambele cazuri, reacția fierului este opusă celei a argintăriei: oțelul va fi atras de magnet și nu își va schimba culoarea dacă se aplică iod.

Paladiu

Metalul este clasificat ca fiind prețios (grupa platinei) și, prin urmare, are un preț mai mare decât argintul, dar au un aspect similar — o culoare mai deschisă. Cu toate acestea, este totuși important să știți cum să faceți diferența între paladiu și argint.

De asemenea, nu este foarte ușor să o deosebești de argintul din casă. Puteți încălzi un obiect cu o torță cu gaz. Paladiul are o temperatură de topire foarte ridicată, dar argintul se va topi la flacăra unui arzător. Acest lucru vă va spune ce fel de metal este obiectul, dar dacă este argint, acesta va fi, din păcate, distrus.

Există o metodă mai blândă de aplicare a acidului azotic. Paladiul se va înroși, iar argintul se va înnegri.

Aur alb

Aurul alb este, de asemenea, ușor de distins de argint. Argintul, așa cum am menționat mai sus, are o nuanță gri, în timp ce aurul alb merge mai degrabă spre culoarea galbenă. În plus, piesele din argint vor străluci mult mai puțin decât cele din aur alb.

Diferența dintre argint și melchior

Melchior — este un aliaj monofazat de cupru și nichel, uneori cu fier și mangan.

Melchior a atins vârful de popularitate aproximativ 50 de ani în urmă. Atunci, aproape toată vesela de masă era fabricată din acest aliaj de metale neferoase: nichel și cupru cu adaos de mangan și fier. Această compoziție asigura o rezistență ridicată la uzură și durabilitate, fiind în același timp la fel de maleabilă ca argintul.

Este aproape imposibil să distingi cu ochiul liber dacă te uiți la melchior sau la argint. Folosiți metoda acului de cusut pentru a recunoaște argintul. Dacă acul lasă o urmă întunecată, înseamnă că este vorba de melchior.

Ați putea încerca și acidul azotic. Argintul se va întuneca, iar melchiorul va deveni verde.

Cum diferențiez argintul de un fals în magazin?

Acasă există mai multe posibilități de a verifica metalul prețios. Este mai greu de făcut acest lucru atunci când mergeți la cumpărături, când timpul este limitat și este mai important să vă decideți asupra unui model printre multe zeci de opțiuni.

Este puțin probabil ca vânzătorul să permită manipularea, folosind ruj, verde și altele. Cumpărătorul are o perspectivă destul de limitată de a face o evaluare rapidă a parametrilor de bază ai unei bijuterii, fără a fi observat de cei din jur.

Pentru alegerea bijuteriilor potrivite, acordați atenție caracteristicilor:

  1. Greutatea.
  2. Sunetul pe care îl face metalul atunci când cade.
  3. Culoarea.
  4. Trăsături de identificare: prezența unui marcaj, tipul, cantitatea, amplasarea acestuia.
  5. Senzațiile tactile.

Comparați prețul produsului

Primul lucru pe care trebuie analizat este intervalul de preț din care face parte articolul. Bijuteriile din argint sunt cel mai adesea oferite la un preț moderat, ceea ce poate face dificilă determinarea autenticității articolului.

Costul depinde de o serie de factori:

  • placarea și tipul acesteia: placare cu rodiu, aurire;
  • prezența inserțiilor: pietre prețioase sau semiprețioase;
  • dimensiunea inelului, brățării sau cerceilor;
  • marcajul metalului: aliajele 925 și 960 sunt cele mai frecvent utilizate.

Având în vedere variația considerabilă a prețului acestor bijuterii, costul ar trebui să fie considerat un criteriu auxiliar.

Metalele care conțin o proporție importantă de Ag (925 sau 960) nu pot costa mai puțin decât bijuteriile.

Evaluați culoarea, nuanța

În mod obișnuit, Ag este considerat ca un metal alb. De fapt, în forma sa pură are o nuanță cenușie. Această concepție greșită a fost cauzată de o modificare a proprietăților bijuteriilor din argint. Acestea conțin o ligatură care a îmbunătățit aspectul — astfel de articole au căpătat o culoare albă. Ele pot fi confundate cu falsurile tocmai din cauza acelorași caracteristici externe. Se folosește adesea o metodă de acoperire a metalului pentru a-l face alb.

Dacă în trecut era mai ușor de identificat tipul de material: argintul avea o nuanță mai închisă decât oțelul, aluminiul și altele, astăzi nu trebuie să ne bazăm doar pe culoare. Ea este considerată o metodă auxiliară. Cu toate acestea, atunci când se evaluează piesele de argint, este încă posibil să se distingă care sunt false: bijuteriile adevărate au o culoare albă specială, nobilă, și există o anumită strălucire.

Verificați sunetul

Dacă niciunul dintre celelalte semne nu v-a ajutat să verificați dacă obiectul este autentic, puteți încerca o altă opțiune — sunetul emis de metal. Articolele din argint au un sunet răsunător, ascuțit, în timp ce bijuteriile false au întotdeauna un sunet înfundat.

Verificați marcajele și calitatea acestora

Mulți au văzut mici marcaje (numere, litere) pe aliajele prețioase, multe dintre ele neputând fi văzute fără o lupă. Acestea sunt tipurile de marcaje: testul metalului și marca comercială a producătorului.

Mai există încă unul — codul organizației de control al încercărilor (Assay Control Organisation’s code), se pune, de asemenea, marca certificatului de încercare (întotdeauna sub forma unui simbol, de exemplu, un cap de femeie în Rusia, o coroană în Marea Britanie).

Nu este întotdeauna posibil să se vadă toate tipurile de mărci care există pe o piesă de argint. Dacă un cumpărător atent le găsește, este un indiciu că articolul este prețios.

Cu toate acestea, există și câteva excepții:

  • lipsa marcajelor pe unele bijuterii prețioase nu înseamnă că este vorba de un fals, se întâmplă în cazul articolelor care au fost reparate, dar și în cazul lucrurilor foarte vechi, cu câteva secole în urmă nimeni nu folosea astfel de sisteme de control asupra metalelor prețioase;
  • prezența unei marcaje nu este întotdeauna o dovadă de autenticitate: escrocii au învățat să transfere ștampila de pe un obiect prețios pe un fals, o practică foarte răspândită în rândul bijutierilor; de exemplu, nimeni nu ar contraface componente radio ieftine.

Comparați greutatea și dimensiunea metalelor

Cunoscând densitatea, prin estimarea dimensiunilor unei bijuterii din argint, vă puteți face o idee aproximativă despre cât cântărește piesa. Argintul este cel mai ușor metal atunci când se iau în considerare doar aliajele prețioase.

Alte tipuri pot fi mult mai grele: aur, paladiu, platină. Pe de altă parte, același metal Ag este numit cel mai greu; el devine lider într-o categorie complet diferită — printre materialele neprețioase (aluminiu, oțel etc.).

Senzație tactilă

Dacă ați ținut în mână un aliaj de argint autentic, veți observa că răspunsul tactil este mai puternic. Metalul este neted, cald (datorită conductivității sale termice ridicate), suficient de greu — toate atributele unei bijuterii cu adevărat valoroase sunt prezente. Se poate purta un astfel de obiect cu plăcere și confort. Bijuteriile contrafăcute sunt adesea reci și ușoare.

Concluzia bijutierului

Orice metodă de curățare poate ajuta la verificarea autenticității argintului dacă nu există agenți speciali la îndemână. Atunci când obiectul este curățat cu o soluție de bicarbonat de sodiu sau amoniac, în teorie, starea obiectului ar trebui să se îmbunătățească. Nu se va întâmpla nimic sau va exista un rezultat neașteptat atunci când aliajul nu conține Ag. Dar nu merită să experimentați, pentru a nu strica un obiect foarte scump.

Metodele artizanale pot oferi doar o indicație indirectă a calității metalului prețios. Dacă acest lucru este suficient pentru proprietarul bijuteriei, se poate sa nu faca nimic. În alte cazuri, este recomandabil să se folosească un spectrometru. Această metodă va da un rezultat care este 100% precis.

Ссылка на основную публикацию